Inlägg

Inlägg som Thomas H har skrivit i forumet
Av Thomas H

FPS till en gräns, sedan grafik. De flesta spel ser ganska okej ut på lägsta inställningarna, med undantag för vissa där det blir lite för mycket pop-in och väldigt udda skuggor, men om spelet inte är responsivt så förstör det upplevelsen helt för mig. Sen beror det givetvis på genren också. 30 FPS duger i typ Civilization, men så fort det är lite mer rörelse så vill jag att den håller sig över 60 hela tiden. Klarar det över 60 när det går som tyngst så känner jag inte det behövs mer i de flesta fall, så då är det dags att börja kolla på att höja inställningar.

Av Thomas H

För det priset ska det fan vara gjort i ädelmetall. Köpte mitt skrivbord med bättre spec än det där och 10 års garanti för lite över 6000kr för några år sedan.

Av Thomas H

Nej. Finns självklart ett intresse även för konsumenter att bli informerade om vilka produkter som finns, vilka filmer, spel o.s.v. som man kan få tag på, var, och till vilket pris. Det är väl tyvärr sällan att reklam nöjer sig med det. Problemet är när reklam blir för påträngande och stör det man försöker göra, och nyttan har liksom försvunnit när man har nått punkten att man sett samma reklam nog många gånger för att kunna recitera den utantill. När jag redan känner till det som görs reklam för, och antingen redan beslutat att jag inte är intresserad eller redan har köpt det, så är det bara ett irritationsmoment.

Sen bygger det förstås också på att reklamen är sanningsenlig och informativ. Är det rena lögner om hur ren din tvätt blir med rengöringsmedel X, eller en reklam fylld med hästar som springer i slow-motion mot futuristiska datoranimerade bakgrunder till någon opulent operasångare som inte på något sätt säger mig vad produkten kan göra eller ens vad produkten är, så är det ju inget nytta för mig.

Av Thomas H

Mina planer på att köpa ny SSD till rådande priser har minskat med 100%, men de kan väl hoppas på att min befintliga lagring går sönder och tvingar fram ett köp.

Av Thomas H

Nintendo kan ju göra som Sony och släppa PlayStation spel till PC också istället för att försöka simma mot strömmen. Det tycks ju fungera bra för Sony, själv väntar jag på Horizon Forbidden West och har gjort det ett bra tag nu utan att ens ha tanken på att kolla på PlayStation emulatorer. Finns ju inte en chans att jag köper en Switch för flera tusen för att jag vill kunna spela 2-3 spel, och jag utgår från att jag inte är ensam om det. Däremot skulle jag utan att tveka köpa Zelda-spelen och Mario Odyssey om jag kunde få tag på dem till PC. Kanske hittar jag även andra jag är intresserad av om jag vet att de finns tillgängliga, för jag sitter ju inte och letar spel till system som jag inte har. De behöver ju knappt ens lägga pengar på att porta dem: anställ de som utvecklar emulatorer och sälj dem tillsammans med spelen. Emulatorerna kommer ju finnas oavsett, men det finns säkert en stor marknad för ett enkelt och lagligt sätt att använda dem, med officiellt stöd och kanske lite extra optimering om Nintendo själva är med och bidrar.

Av Thomas H

Nu är det väl knappast de supernischade produkterna i absoluta toppsegmentet som folk klagar på priserna för. Vill man spendera 40 papp på ett grafikkort med lite bling på och kalla sig själv för entusiast för att motivera det så visst, men de flesta vill nog bara ha en kompetent dator till rimligt pris. Just priset för en kompetent dator är vad folk klagar på. Att trendkurvan för valutan man faktiskt får för pengarna är på väg åt fel håll. När ljudentusiaster lägger tusentals kronor på en guldpläterad nätverkskabel så skrattar vi, rycker på axlarna, och köper en vanlig kabel för någon hundralapp som har exakt samma prestanda. Situationen blir inte fullt så rolig dagen vi vaknar och inser att guldpläterade kablar är det enda vi har att välja på.

Ärligt talat förstår jag inte vad poängen med den här krönikan är. I bästa fall skulle jag betrakta den som helt irrelevant om det går ut på att förklara att det är okej om vissa specialprodukter är dyra, i värsta som helt verklighetsfrämmande om det går ut på att försöka extrapolera det till alla andra produkter.

Av Thomas H

Ser väl ingen realistisk användning för mer minne än 192GB för en PC i dagsläget. Klart att man kan krysta fram användningsområden om man måste, men kör man grejer som kräver mer än så kan jag väl tycka att man kan och bör investera i bättre hårdvara än en konsumentbräda att köra det på.

Av Thomas H

För många år sedan köpte jag något med Klarna faktura. Fick ingen faktura till att börja med, sedan efter någon vecka så fick jag en påminnelsefaktura med en avgift som var i nivå med ett antal hundra kronor (jag kommer ihåg att det var ungefär lika mycket som varan). Efter kontakt med Klarna om vad tusan som har hänt så insisterade de på att de minsann hade skickat en faktura och det var helt och hållet mitt problem. Var bara att bita i det sura äpplet och betala, var inte värt tiden och mödan att försöka göra något åt det, men sedan dess har jag försökt undvika Klarna som pesten om det finns andra alternativ.

Av Thomas H

Ja, vi får väl se hur innovativa de är efter att de är ikapp med allt. Att döma av hur stora framsteg de gjort de senaste 20 åren baserat endast på hur bra de påstås vara på att forska och utveckla på helt egen hand så bör vi väl se Star Trek teknologi från Kina inom kort. Du får väl ursäkta om jag misstänker att deras utvecklingstakt snarare kommer minska ganska dramatiskt och börja matcha ungefär vad resten av världen klarar av.

Av Thomas H
Skrivet av Wiggin:

När representerade några hackare ett helt land? Det är ungefär som att "Amerikanska hackare" inte finns alls, och om de finns så måste de ägna sig åt någon slags "välgörenhets hacking" då det aldrig blir något tal om att "geoblocka" amerikanska IP'n.
Jösses säger jag bara, denna polarisering.

Nej, men när uppgifter stulits som kräver ganska stora och högst specialiserade resurser för att ha något värde, samt att just kretstillverkning är något som den Kinesiska staten är högst inblandade i när det gäller den inhemska produktionen, så är det väl inte speciellt långt man behöver sträcka sig för att nå slutsatsen att det rör sig om antingen personer som betalas av den Kinesiska staten för att komma över uppgifterna, eller personer som gjort det och sedan sålt dem till företag som kontrolleras av den Kinesiska staten. Industrispionage förekommer väl över hela världen, men med tanke på hur Kinesisk industri fungerar så skulle jag säga att det är högst naivt att tro att staten inte är inblandad på någon nivå. Att företag spionerar på varandra är en sak, men det blir genast något annat när gränsen mellan privat och statligt är så pass vag.

Av Thomas H

Provade en månad i somras och kollade igenom allt jag var intresserad av. Tog inte hela månaden att göra. Kanske gör det till sommaren igen när det kommit in lite nytt. Spelar väl inte så stor roll om det kostar 60kr eller 80kr eller 100kr för en månad då, men för de som vill had tillgång året runt, t.ex. barnfamiljer, är det väl klart det svider lite.

Av Thomas H
Skrivet av ThomasLidstrom:

Nu proffstycker jag:
Detta känns väl inte som den mest prioriterad och efterlängtade förbättringen?
Jag ser betydligt större vinster för Valve om de implementerar ett robust API is SteamOS som gör det möjligt att köra Windowsbaserade spel. Jag vet att det finns många emulatorer redan, tror dock att om Valve tar fram en så kommer de att se till att den underhålls.

Jo, men nu pratar du visserligen om att spendera tusentals arbetstimmar på att ta fram en emulator mot att spendera typ en arbetsdag på en funktion som säkert många vill ha, inte minst utvecklare av den typen at spel som folk tycker är pinsamt att visa upp för hela världen.

Av Thomas H

Om inte pris/prestanda får en rejäl knuff i rätt riktning kan jag inte påstå att jag bryr mig vad Nvidia gör. Finns ju nog med kort att välja på redan, det är ju inte för få modeller som är problemet. Som det ser ut så blir det ett köp endast om mitt nuvarande 2070 brinner upp.

Av Thomas H

En sak Epic kunde ha gjort är att de kunde ha erbjudit att importera spel man redan köpt på Steam, antingen gratis eller till kraftig nedsatt pris (som en serviceavgift). Det är nog inte många som köper ett spel på Epic som de redan har på Steam, så förlusten består ju i praktiken bara av kostnaden att distribuera spelet efteråt. Steam har ju dessutom API:er som tillåter att man läser ut information från en profil, däribland vilka spel som ägs vill jag minnas, så det borde inte vara speciellt svårt att låta användaren koppla sitt Steam konto i Epic och sedan läsa in vilka spel den har automatiskt.

Inte för att jag tror att det hade varit nog, men det hade i alla fall gjort det lite mer lockande att använda Epic om man kunde få hela sitt bibliotek samlat där. Har för mig att funktionalitet finns i Steam för att lägga till egna program i biblioteket som inte finns i Steam, bara så att man kan använda Steam som en launcher även för dem.

Av Thomas H

Finns väl ingen direkt anledning till att välja Epic i dagsläget. De erbjuder ju inget mervärde som Steam, och priserna är inte direkt dramatiskt lägre heller. GOG har ju sin grej med DRM-fritt och att man kan spara spelen lokalt oavsett vad som händer med GOG i framtiden, medans Steam är så pass väletablerat vid det här laget att de knappast går i konkurs i närtid. Risken att köpa spel från Epic om de spenderar så mycket pengar att de går med förlust är väl att om de misslyckas så står man ju där utan spelen man betalat för, så vill de ha mina pengar får de nog lov att hitta sin egna grej som gör dem till något annat än en sämre, mer osäker version av Steam. Tills dess tar jag mitt gratisspel i veckan bara för att det finns där, varav jag har spelat totalt 2, och inget mer.

Av Thomas H

Jag köper en månad för någon tjänst då och då, eller hoppar på gratiserbjudanden om de dyker upp. Det är typ så lång tid jag behöver för att kolla igenom det som jag är intresserad av. Sen är det bara att vänta ett år på att något nytt dyker upp och så kan man göra ett försök igen. Känns väl dock inte speciellt intressant att betala flera hundra i månaden för varje tjänst bara för att kunna se någon enstaka ny film eller serie som lyckats leta sig in bland filmer som är typ 30 år gamla och som redan setts ungefär lika många gånger. Att man dessutom behöver 3-4 tjänster för att få in allt som är av intresse bland innehåll varav ca 90% inte är aktuellt för mig gör det ju inte bättre direkt.

Av Thomas H
Skrivet av pekkasteele:

Doh, btw, om du ska köra ESXI på den så kan du ju leta upp en MacPro (tunnan från 2013), den har ju allt från 4-12c/8-24t) och ECC minnen. Min andra server är sån, och det fungerar väldigt bra. Dock ska du undvika den med 4c/8t då den inte har stöd för ESXI. (Får "fatal error" randomly vid omstart och då får man installera om allt).

Nej, ingen ESXi. Har inget behov av det egentligen då min befintliga NAS bara delar ut filer på det lokala nätet och agerar filserver för privat bruk utåt. Har något torrent program och Plex på den också bara för att, men används knappt. Kör ZFS och tänkte göra det på min framtida också, och den gillar dels ECC minne med tanke på hur mycket den jonglerar data där, och inte virtualisering då den gärna vill ligga direkt mot metal. Skulle i så fall behöva köpa till HBA med passthrough, vilket känns som overkill för mig, för att inte nämna vad de kostar. Har i dagsläget någon gammal 4c Operton som egentligen räcker till, så typ en i3 9100 räcker till och blir över.

Just därför det vore trevligt om AMD eller Intel kunde ha någon modell i det segmentet, men tyvärr är det nog för litet för att de ska bry sig.

Av Thomas H
Skrivet av pekkasteele:

Beror ju lite på din budget, men en beggad 3700x och ett B450 kör jag och då kör jag 2 VMs i ESXi på den utan problem iaf. Och CPUn ligger på 65w.

Har kollat lite på det, men det är ju en djungel när det gäller AMDs konsumentplattformar och ECC-stöd. Har sett flera som klagat över att deras moderkort som ska ha stöd för ECC inte har det i praktiken, eller inte fullt ut. Sen skulle det väl gärna vara med integrerad grafik också så att jag slipper stoppa in ett extra kort i vad som förhoppningsvis ska vara ett ganska kompakt chassi.

Av Thomas H

Vore kul om de kunde spotta ur sig en hyffsat modern budget processor med ECC-stöd utan exotiska krav på socket. Försöker bygga en ny enkel NAS server, men går bet på att få tag på CPU/MB med låg effekt som passar och som inte kostar löjligt mycket. Har spanat på i3 9100 ett tag, men de är inte lätta att få tag på till rimligt pris, och sedan ett moderkort till det för 3 papp.

Av Thomas H
Skrivet av BMac:

Pfft. 21 år. Du ÄR fortfarande ett barn slitagemässigt sett Skicka ett fax när du passerat 50 och inte har ont någonstans när du vaknar på morgonen...

Om du är 50+ och ingenting värker på morgonen så är du troligen död.