Inlägg

Inlägg som OllBoll har skrivit i forumet
Av OllBoll

Tycker det här känns som den naturliga vägen framåt. Tror desktop kommer komma också.

Jag dom kommer gå ännu längre och sätta GPUn bredvid också. Det är ju en av dom stora anledningarna att Apples M-chip är så fruktansvärt energieffektiva. Intel håller ju på och experimenterar med det på servermarknaden också.

Visst kommer huvudchippet bli dyrare men moderkort och allt runtomkring kommer ju bli billigare så jag tror ändå den totala datorkostnaden kommer att gå ner. Sen tycker jag det är coolt med mycket mer energieffektiva datorer.

Av OllBoll

Jag sitter också på en CRG9 och har på senaste tiden känt för en uppgradering. Har saknat vettig HDR + högre pixeltäthet. Helst önskar jag en Odyssey Ark då jag saknar mer vertikal yta men den har så usel PPI så är inte ett alternativ. Och så dyr som den är trots att den har så usel PPI så är jag rädd att den inte kommer säljas bra nog för att dom gör en efterföljare med vettig PPI i någon närtid.

Den här G9 57"an ser ju däremot ut att bli en köpbar produkt i år. Känns inte riktigt lönt att vänta på någon framtida perfekt produkt när tillräckligt bra kommer inom räckhåll... jag lutar rejält åt att köpa. Hoppas den inte blir för dyr, men ligger den under 30k så lär jag köpa.

Och apropå releasedatum har jag läst rykten om sensommar / tidig höst. Men Odyssey Ark visades ju på samma mässa förra året och släpptes mitten av november så kanske är senare.

Av OllBoll

Jag kör engelska.

Om jag kör svenska så blir jag bara frustrerad när jag får något problem eller vill göra något där jag behöver söka om hjälp för då är det inte blir googlingsbart utan jag måste först försöka översätta till engelska. Med engelska direkt så slipper jag det tjafset.

Av OllBoll

Jag gjorde mitt exjobb på KTH Datateknik inom programmering. Min uppgift blev att undersöka förbättringar hos företaget som byggt Stockholms dåvarande cykelreseplanerare (detta var 2014).

Mitt främsta råd är att glöm inte att målet med exjobbet är att skriva en vetenskaplig uppsats och inte att göra ett programmeringsprojekt. Välj inte för stor programmeringsuppgift! Mitt råd är att välja en programmeringsuppgift du tror du kan bli klar med inom 2 veckor för då har du gott om tid på dig att fokusera på den viktiga biten: rapporten. Då det är programmering och missade deadlines är en klassiker så har du också lite marginal för det så även om det i slutändan tar 4 så kan du hantera det.

När jag gjorde exjobbet var jag med i en handledargrupp på skolan där vi var 4 som hjälpte varandra med uppsatserna. 2 av dom hade för stora uppgifter som strulade och drog ut på tiden, dom blev inte klara med sin uppsats på utsatt tid.

Av OllBoll

Håller med om att det aldrig är för sent att börja!

Jag skulle nog som flera andra här rekommendera YH-utbildning. Jobbar som programmerare i Stockholm och en signifikant del av dom vi anställer är nyexade från YH-utbildning och det fungerar prima.

Då andra nämnt civilingenjörs-rutten* så tänkte jag lista skillnaderna så du kan göra mer informerat val:
YH-utbildning är mer inriktad på att snabbt kunna jobba som programmerare. Den är mer praktiskt inriktad och går igenom existerande verktyg och språk.

Civilingenjörs-utbildningarna är längre och mer teoretiskt inriktade. Dom fokuserar mer på vad dom olika språken har för byggstenar och hur olika språk skiljer sig. Hur man kan generalisera olika typer av problem och vilka angreppsätt som lämpar sig i olika situationer.

*Är själv civilingenjör i datateknik från KTH och skulle nog vara försiktig med att rekommendera den vägen. Med handen på hjärtat så måste jag erkänna att jag i vardagliga arbetet mest skulle klarat mig med YH-utbildning i det jag gör. Det har varit några gånger jag använt dom mer avancerade teoretiska modellerna men ganska få gånger under dom 8 åren jag jobbat.

Av OllBoll

Snyggt!

Då du har ganska luftigt chassi och Noctua-fläktar är så galet effektiva + knäpptysta vid mellanlåg RPM så kan jag rekommendera att du ändrar din CPU-fläktkurva från den i bilden så att fläktarna går högre på låg temp + tar längre innan dom spinner upp. Fläktarna behöver snurra ganska mycket för att låta öht vilket kan utnyttjas, samt att det som låter är mest ändringen i RPM och inte lika mycket om dom oftast snurrar konstant.

Med min D15 & 5900X i ett mycket mer kompakt chassi (NR200P) där luftflödet inte var lika öppet som din körde jag t.ex. med följande: https://imgur.com/AxTMe8m
Dvs. ~ 40-45% konstant upp till 70 grader och sen rak linje från 70 grader till 90 grader för att komma upp i 100%.

Av OllBoll
Skrivet av nirrepirr:

Bra synpunkter!

Hur upplever du ljudnivån för aio jämfört med Noctua:n?

Den är tystare i och med att min 240 AIO aldrig varvar upp vid vanliga tasks. Dvs. även om jag maxar CPU i 10 sek så märks det inte. På luftkylaren så märktes det av om jag inte satte väldigt konservativ fläktkurva men där fick jag problem med att RAM-temperaturerna var sämre än med AIO. Nu blev det mer extremt i mitt fall då jag har så litet chassi men även när jag hade större chassi Fractal Define Nano som får plats med D15 så bytte jag över till en Celsius S24 240 och blev nöjd med bytet.

Däremot så är en D15 i en annan klass än en U12 då den är så mycket större. I grova drag är en luftkylande D15 ungefär jämförbar i kylförmåga med en 240 AIO där 280 och större inte riktigt har någon motsvarighet. Förutom andra fördelar som att den är långsammare till att varva upp då det är mer termisk massa i vattnet än i aluminiumet i en D15.

Något värt att notera att i just det chassit som du tittade på så kan det bli tajt med 280 AIO i toppen då det är nära till RAMet, så kör du AIO får du antagligen sätta den i fronten eller byta chassi.

Av OllBoll

Håller med om att SFX när du inte behöver formfaktorn är lite overkill. Inte för att det är ett dåligt nätagg men man betalar extra för att få den mindre storleken (har själv SFX men i ett ITX-chassi: CoolerMaster NR200P)

Annars så tycker jag det ser vettigt ut, men skulle nog rekommendera Arctic Cooling Liquid Freezer II 280 som CPU-kylare istället. Det är samma pris och den kyler långt långt bättre. En annan stor fördel med AIO är att CPU-fläktarna inte behöver varva upp lika snabbt som en luftkylare då det finns mer termisk massa i allt vatten. Har själv haft en Noctua D15 på min 5900X men har gått tillbaka till en 240mm AIO (hade redan en, skulle jag köpa ny AIO idag skulle jag köpa den jag länkade till)

Av OllBoll

Jag förstår inte den här produkten heller:

1. Den har ATX-psu, så vi får plats med mer watt än SFX. Men moderkortet är begränsat till 65W och även om vi stoppar in ett överklockat 3090 som drar 400 watt så finns det gott om SFX-agg som klarar av det lätt som en plätt.
2. Den har 4 stickor RAM, men varför skulle jag kombinera 4 stickor RAM med en 65W-CPU?

Jag kan inte komma på ett vettigt use-case där det inte skulle vara bättre att köra på standard-ITX om man nu vill ha liten dator, eller om man vill ha kraftigare komponenter och mer RAM gå upp till uATX / ATX. Om processorn skulle klara mer än 65W så kan jag se poängen med 4 RAM-slots på ett litet kort men med det här? Jag fattar inte.

Av OllBoll
Skrivet av addejo:

Verkar som att vi är överens om att en billigare CPU hade fungerat i mitt fall. Vilken kylarlösning hade ni kört med?

Om du vill ha prestanda per krona hade jag kört med Scythe Fuma 2 eller liquid freezer 2 240. Den är otroligt kostnadseffektiv för sin prestanda.

Noctua U12A är också fantakstisk men är ett steg dyrare.

Jag hade en D15 över från tidigare riggen och kontaktade Noctua och dom skickade ett gratis (!) AM4-kit så jag stoppade in den. Behöver dock borra hål i sidan för att få plats med den då den sticker ut lite Den får plats... nästan... Inte min rigg men så ser min ut ungefär.

Jag hade en Fractal Design S24 men det skvalpade lite när jag skakade den och förutom när jag bombar processorn med typ vektorberäkningar så snurrar fläkten aldrig upp ändå så behöver inte en vattenkylare. Det räckte med att bara ha en stor luftkylare med en konservativ fläktprofil som inte börjar varva upp föränn prollen går upp i 60-70 grader.

Av OllBoll
Skrivet av Donnerstal:

Grafikkortet ser inte ut att få plats i chassit. 5mm för långt på längden, och på bredden blir det en väldigt liten marginal för kablar.

Det får tydligen plats, men man måste vara lite kreativ när man sätter in kortet och montera ihop lådan runt kortet. https://www.reddit.com/r/NR200/comments/okd951/nr200p_rtx_308...

Av OllBoll
Skrivet av addejo:

Ska du bara spela på den eller ska den också användas för att jobba? 5900X t.ex. är overkill för endast spelande (jag har en 5900X jag köpte vid release och skulle köpt en 5600X eller 5800X om jag köpte om idag.)

I slutändan handlar ju allt om hur bra behöver datorn vara och hur mycket du är villig att betala för att uppnå den prestandan. Efter en viss gräns så betalar du väldigt mycket mer för liten procentuell förbättring.

I mitt fall har jag också en ITX-rigg i ett NR200. 5900X, 3080, SF750. 3080 är najs men jag hade övervägt ett 3070 om jag köpte om idag. 3080 Ti är väldigt mycket dyrare för väldigt få % extra, den hade jag inte tagit.

Glöm inte också att du har ett litet chassi, om du trycker in för många watt så börjar den bli högljudd och då är det oftast bättre att ha ett större chassi. Jag har t.ex. undervoltat mitt 3080 och kör det i 225W - 250W. skulle kunna klämma ut några % i prestanda om jag drar upp till 350W men då låter den mer, nu är den nästan knäpptyst.

EDIT: NR200 är bra på vattenkylare men beror på hur fet processor du har. Om du har t.ex. en 5600X som är gott och väl tillräcklig så måste du inte köra vattenkulning då Zen 3 är otroligt energieffektiv. Noctua NH U12A är en jättebra kylare men går att komma undan billigare med en Scythe Fuma 2.

Av OllBoll
Skrivet av granen13:

Har bass på 9000w om du hade läst..

Då är det lite vettigare men tycker fortfarande 9 kW låter galet mycket.

Vi kan ta ett exempel: Vi kan ta extremen i db drag racing. UNIFIED FINALS 2014 - CRAIG BUTLER kom upp i 182 dB med 4x 18" med dedikerad 20kW-förstärkare för varje bas.

Med ditt system så har du 9 kW vs 80 kW dvs. Du skulle alltså kunna komma up i drygt 173 dB. Behöver du verkligen spela så högt? Säg att du inte har lika effektiva basar då du har färre och mindre element så vi drar bort 10 dB så är vi fortfrande uppe i 163 dB.

Och om du nu behöver det för att du vill ha en mobil konsert skulle jag rekomendera att du uppgraderar dina mellanregister + diskanter till mer traditionella PA-högtalare, dvs. stora mellanregister + horndiskanter för dom nuvarande kommer inte att kunna hänga med basen i ren SPL.

Av OllBoll

Jag förstår inte varför du behöver 10kW för att driva ett par 6.5" + diskanter. Redan 100W är mycket så länge du inte har fruktansvärt ineffektiva högtalare. Om du försöker köra in 1 kW+ i en 6.5"a så kommer du bara förstöra den.

Av OllBoll
Skrivet av cyklonen:

Vissa lärosäten lägger svåra utslagskurser första året för att gallra bort de som lärosätena anser inte är bra nog. Chalmers var helt öppna med detta för en del år sen, t ex. En kvardröjande elitism är ett skäl till en sån attityd. Hellre stjälpa än hjälpa. På så sätt behåller man exklusiviteten i ingenjörsleden.

Om man verkligen ville få fram så många ingenjörer som möjligt hade det varit enkelt, genom att anpassa utbildningarna till individer.

50% bortfall första året låter rimligt, ungefär så när jag gick civilingenjör på KTH. Efter första året var klart var bortfallet betydligt mindre, om jag minns rätt var det nere i 10-20% därefter.

Där förlade dom också flera svåra kurser i början men inte av elitismsskäl. Snarare med resonemanget att dom som hoppar av skulle hoppa av ändå, och i så fall så är fail fast vettigt. Därmed behöver den studerande och skolan spendera mindre resurser på en utbildning som inte slutförs.

Av OllBoll

Vad är alternativet? Tycker inte att det räcker med att säga att vi inte vill ha kärnkraft, utan frågan bör vara vad ska vi ha istället för kärnkraft?

Vattenkraft är bra men finns bara så många floder att plugga igen. Sol och vind är jättebra när det skiner / blåser men är inte konsekvent och vi har inte i dagsläget infrastruktur för att lagra så mycket el som krävs för att kringå det problemet.

Då återstår ju som Kurzgesagt-videon beskriver gas, olja och kol. Jag tycker dom 3 alternativen är betydligt värre än kärnkraft, och är därför för kärnkraften i brist på bättre alternativ.

Av OllBoll

Beställde ett 3080 Ventus 3X OC den 2020-10-12 från Inet. Kom in till deras lager 2020-11-04, hämtade upp den i Stockholm 2020-10-06.

Valde just Ventus 3X OC baserat på Proshops statistik, det såg ut att vara det kortet som var minst populär men som ändå såg ut att beställas och levereras i förhållandevis stora volymer -> kortare väntetid. Det kombinerat att det verkar vara det bästa kortet att deshrouda utan att behöva såga av eller böja något

Av OllBoll

Beror på hur bra bandbredd det är från varje person och hur mycket som händer just då. Om alla har bra bandbredd borde det inte vara någon märkvärd latens.

Men då epost är epost är det möjligt att dom skickar innan utsatt tid men det kommer fram efter. Jag skulle föreslå att han framställer att det ska skickas innan tidsramen men har på sin sida en förväntad toleransperiod för att svaren kan komma fram några minuter senare.

Om det trots allt är väldigt viktigt med tiderna skulle jag föreslå annat verktyg än epost där verktyget sparar tidsstämpel för skickandet / signerandet av lösningen, och att det är den tidsstämpeln han använder för att bedöma om dom hunnit eller inte.

Av OllBoll
Skrivet av anon56869:

Detta med HT har jag aldrig riktigt hajjat, vad är fördelen? Vissa klagar konstigt nog på att det är för många fysiska kärnor, men varför skilöe man vilja dela upp en flerkärnig processor i ännu flera kärnor? Altså som vanlig pc brukare...blir det någon som helst märkbar prestandaskillnad?

Skickades från m.sweclockers.com

Om programmet är perfekt skrivet, i praktiken ingen prestandaskillnad alls. Men då pratar vi matrismultiplikation eller liknande optimalt fall.

Om jag minns rätt så är HT främst konfigurerat så om du får cache-miss dvs. att om en av trådarna måste hämta något från minnet så kommer den switcha över till den andra exekveringen. Därmed så kan den fortsätta göra något vettigt istället för att sitta och vänta.

Så i verkliga fall så kan det vara en stor fördel.

Av OllBoll
Skrivet av Kalito:

Ja jag har hört den viritual barbershop det är mindblowing eller va när jag hörde det första gången för typ 10 år sedan men hur får jag det att bli så när jag spelar pubg till exempel? Man kan ju tycka att spelet borde stå för den effekten. Jag fattar aldrig var saker hörs ifrån. Kanske är det jag som hör dåligt bara. Eller så är jag helt enkelt så mycket sämre på det spelet.

Skickades från m.sweclockers.com

På samma sätt som PUBG kan översätta spelets interna 3d-miljö till riktat ljud för 7.1 för högtalare så ska den kunna översätta ljudet till riktat med hörlurar. (Nu gissar jag om just PUBG, jag har inte kört det spelet men hörlurs-setting har varit standard på alla spel jag spelat sedan många år tillbaka) Men Dota2 t.ex. har olika ljudinställningar för stereohögtalare och hörlurar.

Om spelet inte har implementerat stöd för hörlurar då finns det dock inte så mycket att göra, men då vet jag inte om jag skulle lita på att dom har bra stöd för 7.1 heller.

Tillägg: Tydligen har PUBG nyligen lagt in stöd för hörlurar, leta upp "HRTF" i inställningarna. HRTF = "Head Related Transfer Function" som om jag minns min ljudmattekurs rätt funktionen som appliceras på riktat ljud så att det översätts till stereo anpassat efter hur öron och huvud är format. I det perfekta fallet har man en custom-mätt HRTF-funktion för just ens egna huvud men en generell är bättre än ingen, då t.ex. Virtual Barbershop fungerar för dom flesta. Om något spel skulle vara riktigt badass så skulle dom lägga på andra HRTF-funktioner om man har hjälm eller inte för extra realism