Inlägg

Inlägg som karlstrand har skrivit i forumet
Av karlstrand
Skrivet av Sheep:

Detta är en sån där fråga som bara du själv kan svara på, men det är vanligt att man övervärderar storleken.

Jag jobbar aldrig med brädan som jag gör med ett vanligt papper, istället zommar jag in och ut och jobbar med delar av arbetet hela tiden och det är mycket effektivare att ha en mindre arbetsyta att röra sig med i dessa fall eftersom man slipper lyfta armen och flytta runt den över brädan.

Jag sitter med en Intuos 4 i A4 storlek och jag har aldrig nyttjat fulla storleken. En A5:a hade nog varit ett vettigt val men det visste jag inte när jag införskaffade den. Tänk på hur mycket plats den tar på skrivbordet också, rätt bökigt med en stor platta.

Detta betyder inte att A5 är rätt storlek för dig... men om du inte vet med dig att du behöver A4 så är det nog närmare sanningen iaf.

Ja, så resonerar jag också. Delvis.

Men sen tänker jag även att vad kan man bara göra med en A4? Är det något jag kommer behöva/vilja ha i framtiden. Och, man kan ju trots allt i inställningarna minska den aktiva ytan på en A4 och till exempelvis simulera en A5 (har jag för mig i alla fall). Det är ju trots allt bara en prisskillnad på omkring 1 100 kr.

Men och andra sidan, är A4 väldigt stor. Och eftersom jag har arbetat på en A6 är steget till en A5 kanske mer lämplig. Man kan ju även zooma in i Photoshop för mer precision på en A5. Och den går att få ner i väskan tillsammans med en bärbar. Hmm, ja. Det är inte helt lätt att bestämma sig.

EDIT: Det blev en Wacom Intuos Pro Medium (A5). Nu när jag använt den lite känns den precis lagom och jag är nöjd. En A4 måste vara väldigt stor, för denna är rätt stor den med. Perfekt!

Av karlstrand

Ritbord Wacom Intuos Pro - storlek A5 eller A4?

Hej!

Har idag en Wacom Bamboo (MTE-450A), storlek A6. Har tänk uppgradera mig till en Wacom Intuos Pro som i jämförelse har dubbel noggrannhet (DPI), fyrdubbel presskänslighet och dessutom sensorer för lutningen av pennan. Lär känna ens stor skillnad i precision med denna.

Frågan är vilken storlek av Wacom Intuos Pro jag ska ha? Medium (A5) eller Large (A4)?

Använder ritbordet framförallt i Photoshop för fotoredigering, men har även börjat rita och måla en del (därav valet att uppgradera till ett bättre ritbord).
Har en 27" skärm. Större är kanske inte nödvändigtvis bättre, utan blir kanske jobbigt med för stora rörelser? Tankar?

Av karlstrand

För rendering är processor viktigast. Skaffa därför en Quad Core (fyrkärnig), sedan är minst 8 GB i RAM-minne att rekommendera. Dessa två saker hade jag valt före en SSD om det ska användas för filmredigering. Om inte annat, kan man investera i en SSD senare och byta ut mot den vanliga hårddisken. För att få alla tre för 6 000 kr är svårt.

Jag hade slagit till på LENOVO THINKPAD EDGE E540 som är på kampanj på Dustin Home för 6 490 kr (har kostat 7 999 kr).

Den har en fyrkärning Intel Core i7 4702MQ på 2,2 GHz, RAM-minne på 8 GB, en hybrid hårddisk med 1000 GB HDD + 16 GB SSD. Har även ett dedikerat grafikkort (NVIDIA Geforce GT 740M på 2 GB i minne) som kan vara bra för hantering av stora upplösningar.

Den är 15,6" och väger nästan 2,5 kg, så det är ingen Ultrabook precis, men mer prestanda för pengarna är nog svårt att hitta. Batteritiden verkar dock vara OK på 6,2 timmar.

Av karlstrand
Skrivet av Messigoal:

Vad tycker du om MSIn jag länka då? I jämförelse med din dvs.

Jadu, jag vet inte riktigt. Den MSIn har ju bättre och nyare grafikkort (jämförelse HÄR). Dock har datorn från Asus i7 Quad Core (fyrkärning) processor och 4GB mer i RAM-minne. Många nyare spel använder sig utav fyra kärnor i processorn och är mer framtidssäkert. Men vet inte om grafikkortet i MSIn överväger det.

Jag hade valt Asus, men jag spelar inte så mycket spel och skulle ha mer användning av en fyrkärnig processor i tunga applikationer än ett bättre grafikkort. Samt, tycker jag Asus är snyggare.

Av karlstrand

Kolla in denna: http://www.dustinhome.se/product/5010755535/asus-n56jr-ci7-2-...

8 990 kr för en Asus 15,6" med FullHD (1920x1080), GeForce GTX 760M 2GB, 750GB hårddisk med 8GB SSD, 12GB i RAM-minne, samt en i7 Quad Core processor.

Dock rätt otymplig och tung, men de flesta speldatorer för omkring 9 000 kr är väl det antar jag.

Av karlstrand

Komplett.se verkar ha den inlagd på sin hemsida: https://www.komplett.se/asus-zenbook-ux303ln-133-qhd-touch/81...

18 juli verkar vara datumet då den kommer in. Hade personligen valt den över den nuvarande just på grund utav högre upplösning. Blir mer arbetsyta. Dock har jag hört talas om att Windows inte är fullt anpassat för dessa höga upplösningar än.

Av karlstrand

Lenovo ThinkPad Edge E540 på Dustin Home är på kampanj för 6 490 kr (har kostat 7 999 kr).

Intel i7 Quad Core (fyrkärning) processor som de flesta nya spel utnyttjar, dedikerat grafikkort på 2 GB, 8 GB RAM-minne, samt en hybrid hårddisk med 16 GB SSD för ett snabbt operativsystem + 1000 GB i lagringsutrymme på en "vanlig hårddisk". Lagom skärmstorlek på 15,6", vilket gör den OK att bära med sig i väskan och en upplösning på 1920x1080. Den väger dock uppemot 2,5 kg, vilket för mig är för mycket, men med en speldator i den här prisklassen är det nog något man får acceptera. Helt OK batteritid på uppemot 6,2 timmar (enligt Dustin Home) och 7,4 timmer (enligt Prisjakt.se).

Känns som en ganska bra deal för dig. Det som folk verkar har klagat på med datorn är skärmen, men mer prestanda kan jag inte hitta för det priset. För övrigt är min erfarenhet, av vad jag har hört, att Lenovo gör bra datorer med bra byggkvalitet.

Av karlstrand

Apple har tidigare gjort "mindre uppdateringar" av en modell följt av en större bara 5 månader efter. Så visst är det möjligt.
Och det är, som vi alla vet, svårt att spekulera kring Apple, men i denna tråden på MacRumors.com finns många som spekulerar kring när MacBook med Broadwell kommer, samt även en del inlägg om en eventuellt kommande med "mindre uppdateringar".

Det de flesta verkar vara överens om (speciellt efter den senaste "nyheten" idag om att Broadwell försenas ytterligare) är att om du behöver en dator inför skolstarten lär du inte bli missnöjd med den nuvarande MacBook Pro. Har du redan en Mac, varför inte vänta tills den eventuella modellen med "mindre uppdateringar" som en av de i tråden verkar misstänka komma efter Apples event i september/oktober. En spekulerar i att uppdaterade processorer och ett annat bättre dedikerat grafikkort för MacBook Pro-seriens dyraste konfiguration är att vänta i den "mindre uppdateringen".

Av karlstrand
Skrivet av Skumtomten:

Det är nog som du säger, att det rör sig om några mindre uppdateringar när MBPr uppdateras nästa gång. Knappas någon förändring vad gäller designen, skärmen eller lagring utan snarare processorn. Det i sig innebär ju även då bättre grafikprocessor, lägre värmeutveckling och antagligen också något bättre batteritid. Men det är bara antaganden/spekulationer. Det är mindre än två månader kvar till höstens studiestart och som jag skrev tidigare så kommer den befintliga MBPr-modellan att duga mer än väl för dina behov.

Ja, det känns som nästa stora uppdatering, som skulle vara värd att vänta på, kommer vara med Broadwell-processor. Den lär inte komma fören månaden före jul eftersom Broadwell är försenad. Jag behöver min dator i slutet av denna månaden, alltså är det för sent.

Så, får bli att beställa en MacBook Pro 13" Retina nu i helgen, sen eventuellt uppdatera om några år om det kommer någon revolutionerande ny teknik! Är ju trots allt väldigt bra andrahandsvärde på Mac!

Av karlstrand
Skrivet av Skumtomten:

1. Japp! Apple har nämligen bestämt sig för att släppa samtliga framtida uppdateringar av operativsystemet gratis (alla Macar från 2009 och framåt är kompatibla). Den dag Yosemite släpps så går man alltså bara in i Mac App Store, klickar på fliken Uppdatera och installerar Yosemite. Kostar inte ett öre. Jag kan även passa på att nämna att man nu för tiden får med hela Apples vackra kontorssvit gratis även det – alltså Pages, Keynote, Numbers och även iMovie och Garageband – när man köper valfri Apple-enhet.

2. Svårt att säga som alltid med Apples produkter. Men enligt Macrumors som brukar vara ganska tillförlitliga angående detta så bör man avvakta med att köpa en MBPr just nu. Å andra sidan så kommer du garanterat inte att bli missnöjd med nuvarande modell.

De flesta (alla?) av Adobes program finns till Mac och mig veterligen så gör även flera av Autodesks program det. Exempelvis så är Photoshop en fröjd att arbeta med på en MBPr tack vara den extremt högupplösta skärmen. Jag äger själv precis den MBPr-modellen du har fastnat för och jag kan lova dig att det är ett riktigt litet as till maskin...

1. Låter kanon!

2. Ja, det är svårt att förutspå Apple. Men det känns som om Apple från början tänkt lansera en ny MacBook Pro med Intel Broadwell. Nu är ju denna ny processorteknik försenad till någon/några månader innan jul (enligt ett uttalande från Intels VD). En del säger att det kommer dröja ända till första kvartalet 2015. Kanske Apple får tillgång till Broadwell tidigare. Det känns inte som om Apple kommer uppdatera sin MacBook Pro innan dess. Om de gör det, lär det vara en mindre uppdatering med några specifikationsförbättringar, 100 MHz mer på processorn etc. Inte riktigt värt.

Tankar?

Btw, kul att du gillar din!

Av karlstrand
Skrivet av Krillezz:

Personligen skulle jag välja bättre skärm framför 2GB dedikerat grafikminne . Du kommer förmodligen inte märka av de där extra grafikminnet är min gissnin. Kollade lite, Macbooken verkar då mer prisvärd i 10 000kr klassen, mest pga den bättre skärmen. Har du använt Mac förut?

Har inte använt Mac speciellt mycket förut, men känner att det passar mitt ändamål med denna bärbara dator (mycket Adobe, webbsurfande, film etc.).

Ja, kommit fram till att en MacBook Pro 13" med Retinaskärm passar mina behov bäst. Versionen med 8GB i RAM-minne och 256GB SSD känns som det uppfyller det jag behöver och är mest prisvärd enligt mig (2 000 kr dyrare än den med 4GB RAM-minne och 128GB SSD).

Den har har skärm med hög upplösning och arbetsyta, väldigt portabel, gedigen konstruktion, samt bra batteritid. Allt för en rimlig peng (12 595 kr med studentrabatt). Är ju även bra andrahandsvärde på Apples produkter. För mina kraftigare renderingar kan min stationära PC användas.

Frågan är ska man köpa den nu eller vänta på en eventuell uppdatering av modellen? När tror ni man kan förvänta sig en eventuell uppdatering och vad är det som uppdateras? Blir processorn en Broadwell? IGZO-skärm?

Av karlstrand

Har ytterligare lite funderingar kring framtiden om jag köper en MacBook Pro med Retina idag.

  1. Kommer jag ha möjlighet till att uppgradera till det nya operativsystemet OS X Yosemite som släpps i höst?

  2. När förväntas nästa omgång av MacBook Pro släppas och kommer det vara väldigt mycket värt att vänta tills dess?

Btw, tack för ditt svar usermane! Känns mer och mer lockande att skaffa en Mac då det fungerar bra i samband med att designa.

Av karlstrand
Skrivet av usermane:

Jag kollade på Asus UX32-serien och på samma MacBook som dig. Jag brukade främst använda elementary OS men det saknade program som Photoshop. Jag fick MacBooken för 9000 kr så jag är rätt nöjd men det är ganska ovant och jag ogillar vissa detaljer i OSX.

Okej, och så här i efterhand ångrar du att du valde MacBook Pro istället för exempelvis den Asus du nämner?

Skrivet av Krillezz:

Jag har aldrig ägt en macbook, men jag har provat att arbeta på dem då kompisar har sådana, jag gillar verkligen känslan av deras laptops. Dock tycker jag inte om deras operativsystem, säkert en vanesak, men jag väljer windows 7 före OSX alla dagar. Nu går det ju att installera windows på en Macburk, så hade du tänkt göra så tror jag inte du kommer bli missnöjd.

Jag vet dock att de lite dyrare laptopens från sony också har rätt nice byggkvalite och även samsungarna.

Ja, jag har även varit inne på Asus Zenbook UX32LN-R4032H, där skillnaden verkar vara att Asus har dedikerat grafikminne men saknar Ratinaskärm med hög upplösning. Frågan är vad man tycker är bäst: stor arbetsyta med högupplösning eller att ha de där extra 2GB i dedikerat grafikminne.

Ska även nämna att jag idag har relativt kraftig stationär dator med Windows (se specifikationerna i signatur). På denna dator har jag Photoshop, After Effects och 3ds Max installerat. Jag vet att 3ds Max inte finns till Mac, men programmet Maya som är snarlikt finns.

Hur kommer det funka att jobba emellan dessa två, ena med Mac och andra med Windows? Det är ju samma program, fast olika operativsystem. Kommer det att fungera?

Av karlstrand

Ny bärbar dator för digitalt skapande och studier

Hej!

Är nu i behov av en bärbar dator inför studier till hösten. Den kommer att användas till digitalt skapande. Maxbudget runt omkring 12 000 kr. Applikationer ifrån Adobe och eventuellt Autodesk kommer främst att användas. Att den sedan har bra batteritid och relativt lätt är önskemål.

Jag har kollat in Apple MacBook Pro med Retinaskärm (versionen med 8GB och 256GB SSD). Kostar cirka 13 000 kr, vilket är OK. Måste säga att den ser väldigt lockande ut med sin prestanda, skärm och batteritid på 9 timmar. Samt, är Mac bra tillsammans med Adobe och även Autodesk i en del av deras produkter.

Vad har ni för åsikter om detta val? Finns det bättre alternativ?

Av karlstrand

LÖSNING

Lyckades lösa det till slut.
Tänkte att jag skriver upp alla de punkter jag testat och som kan vara orsaken till problemet. Börjar med det som löste det.

MIN LÖSNING

  1. Avinstallerade alla drivrutiner för grafikkortet.

  2. Laddade ner AMDs auto detect tool och installerade drivrutinen den föreslog.

    Tydligen så fungerar AMD så att om man kopplas in en HDMI ser den det som en TV. Och TV-apparater och viss underscaling och overscaling för att kompensera och justera för upplösningen till skärmens storlek. Det är alltså vad den gjorde med min externa skärm.

  3. Öppnade AMDs Catalyst Control Center (som jag antigen redan hade på datorn eller fick med auto detect tool, vet inte).

  4. Ändra vyn till avancerad. Gå till din skärm (TV-ikon, åtminstone för mig) och ändra så att GPU Scaling är på och att overscan är satt till 0. De finns två olika undermenyer till din skärm.

TIPS

  • Sen kom jag även över ett tips om att dra ut ström- och bildsladd (HDMI), stänga av datorn och vänta några minuter. Funkade dock inte för mig.

  • Se till att den bärbara datorn inte går in i strömspararläge när den stängs. Hjälpte inte mig.

  • Starta Windows i felsäkert läge och ändra upplösningen till önskat. Funkade dock inte för mig.

Av karlstrand

Är den bärbara datorns skärm stängd syns bara ett alternativ bland skärminställningarna: Asus, den externa skärmen. Och den ser jag då på den externa skärmen, men maxupplösningen är den bärbara datorns skärm.

Klickar jag Win+P och väljer utvidga och öppnar upp den bärbara datorns skärm blir båda skärmarna helt svarta och jag kan ju (såklart) inte se om båda skärmarna syns bland skärminställningar.

Himla konstigt. Uppskattar all hjälp!

EDIT:
Nu verkar båda skärmarna upptäckas och jag kan 'expandera' och visa en skärmen i taget osv.
DOCK, så är bilden förminskad på den externa skärmen. Det är som svart ram runt omkring. Någon som har en idé?

Av karlstrand

Laptop kopplad till skärm kan inte visa rätt upplösning.

Hej,

Har en kraftfull laptop (Dell Precision M6700) med AMD-grafikkort (FirePro M6000 Mobility). Har laddat ner senaste drivrutinerna från AMD till den, men den kan inte visa rätt upplösning för den externa skärmen (Asus 24" vn247h 16:9). Laptopen verkar endast ha de alternativ av upplösning som laptopens egna skärm har. Resultat blir att det i den externa skärmen blir det en svart ram runt om.

Datorn visar den externa skärmens namn (Asus) när man försöker ändra upplösning. I enhetshanteraren står det Allmän PnP-skärm. OP är Windows 7 64 bit. Skärm och laptop är kopplad via HDMI.

Den funkade utmärkt i min stationära dator (Windows 8, NVidia, HDMI). Laptopen har innan varit kopplad till en Phillips 27" och funkat...

Riktigt irriterande! Är det någon som har förslag på hur detta ska fixas?

Av karlstrand
Skrivet av mrqaffe:

Du har alltså inte 2 routrar inkopplade utan en router och en accesspunkt ?
Då kanske det blir ett problem med kommunikationen pga portmappning om ni försöker använda samma tjänster via samma externa ipnummer, det kanske krävs att ni konfigurerar olika portar manuellt på respektive tjänst på respektive dator.

Ja, precis.
Router två, en ASUS AC68U, är INSTÄLLD på AP-läge, dvs. inaktiverad NAT och DCHP bland annat. Medan router ett är "huvudrouter".

Okej, så samma port kan orsaka problem. Ändrade i Skype-inställningar från port 27109 till 27108. Ska se om det blir bättre.

Något annat man bör ställa in i de två routrarna för bästa funktionalitet?

Av karlstrand
Skrivet av mrqaffe:

Du ska stänga av nat och dhcp om det går på den innersta, kolla manualen eller länka den om du inte hittar det.

Okej, vad menar du med den "innersta"? Den första routern?

För den första routern används via kabel till en del andra datorer nämligen, så ska den andra routern sköta IP-utdelning etc. åt den första också då?

Som det är nu är den andra routern inställd på AP-läge (Access Point), där NAT och DHCP bland annat är inaktiverade.

Av karlstrand
Skrivet av MultiMan:

Dubbla routers är sällan en bra idé i hemmanätverk. Skippa router nr 2 och sätt en vanlig switch istället om ni inte absolut behöver två olika nätverk. Alternativt slå av DHCP i router nr 2 och använd enbart LAN-portarna.

Skrivet av mrqaffe:

Ni ska inte ha 2 routrar i serie om ni inte kan konfigurera dem rätt, det blir adresskonflikter pga dubbel NAT och DHCP, de funktionerna bör stängas av på den "innersta" enheten.

Okej, så hur bör de konfigueras?

Router nr. 1 används till en del datorer via kabel och router nr. 2 används för trådlöst till mig och min bror.
Ska man sätta router nr. 2 till att vara endast Acess Point? Tips på konfiguration?