Inlägg

Inlägg som xtQ har skrivit i forumet
Av xtQ
Skrivet av Inet:

Hej igen,

Nu har vi slipat till filtret lite ytterligare.
Numera kan man filtrera mer noggrant på alla våra kampanjsidor.
T.ex.
https://www.inet.se/kampanj/8150/veckans-tips?filter=%7B%22te...

Har ni annan feedback så skriv mer än gärna i tråden

Hej Inet!

Jag har en del feedback från ett UX-perspektiv med fokus på tillgänglighet.

  • Ni använder 11px font, vilket gör det väldigt svårt för någon med nedsatt synförmåga att läsa labels och filtertexterna. Kika på om ni öka storleken för att inkludera även dessa användare.

  • De runda knapparna för att justera filtret är inte synbart markerade när de är i fokus, de har en 1px svart ring men den gör sig inte bra i dark mode.

  • När man ska filtrera på Kylartyp i kategorin grafikkort så är kontrasten alldeles för dålig för de alternativ som har resultatet 0. I kombination med den lilla fonten så är det oerhört svårt att tyda det inaktiverade alternativet i listan.

  • Ni använder olika färg för samma funktionalitet, vilket förvirrar en aningen. Aktiv checkbox borde vara blå för att följa er design bättre.

  • På en del filter så verkar komponenten gå sönder en aningen. Fälten staplas på varandra och infoikonen halkar ned. Samtidigt ser jag andra filter där det här inte hänt. Här är ett exempel från mekaniska hårddiskar. Jämför den med den bättre strukturerade läshastighet i bilden under. Här vill jag också poängtera att det är oerhört trångt i designen rent generellt, men kanske speciellt i dessa komponenter. Jag hade gärna sett mer luft för att inte behöva hålla tungan rätt i mun när jag klickar mig fram.

  • En reflektion är också att filtret förblir öppnat (Fler filter) när jag byter kategori, t ex från grafikkort till moderkort. Här vet jag faktiskt inte om det är önskvärt, personligen hade jag föredragit om det var stängt vid byte av kategori för det är inte säkert att jag ska göra en lika detaljerad filtrering i den här kategorin samt att filterboxen ju tar upp mycket skärmutrymme och trycker ned innehållet/produkterna på sidan.

Lycka till med fortsatta utvecklingsarbetet!

/xTQ

Av xtQ

Fråga dig själv om det är Bahnhof som är osedvanligt dyra eller om det är Gardio som satt ett pris som innebär att man gjort avkall på något för att gå runt?

Att koppla in fiber kostar runt 20-25tkr, det finns gott om trådar här som intygar det. Jag hade dragit öronen åt mig om en ny och okänd aktör kommer in på marknaden och sänker priset markant.

Av xtQ
Skrivet av Baxtex:

Förlåt men ni klarar alltså inte en oförutsedd avgift på 7000kr? Har man hus och barn man ha en del pengar i buffert. Vi lider inte av räkningen men det är trist såklart. Vi är två vuxna och ett barn.

Jag tror man måste ha förståelse för att flera saker ökat i kostnad samtidigt som lönerna inte har hängt med för alla grupper i samhället. Energi är bara en del av privatekonomin. Sen adderar man inflationen på matpriser, bränslekostnader, chippbristen (dyrare beg.bil osv) med mera.

Om det tidigare fanns rum för buffertspar för en familj så kanske den budgeten drastiskt förändrats i samband med hur det ser ut idag.

Av xtQ
Skrivet av Kalium:

Har läst på lite mer och Forex verkar rätt nice med att man slipper valutaväxlingsavgiften. Det är dock Thailand jag ska till och där verkar alla bankomater ha en avgift på 220THB oavsett vilket kort man har. Bankomater verkar alltså vara dåliga i Thailand. Sambon (som är från Thailand ursprungligen) rekommenderade att ta med svenska kontanter och växla där på ett ställe som heter typ Superrich eller så. Har läst också att man kan gå in på en bank och ta ut kontanter över disk och att det då ska räknas som ett kortköp och inte kontantuttag och det därför ska vara billigast. Om man kan göra det med ett kort utan valutaväxlingsavgift så borde man komma undan riktigt billigt.

AEON och Bank of China kostar endast 150 THB istället för 220 THB. Det går också att ta ut upp till 30 000 THB per gång.

Av xtQ

Hej,

Du bör anmäla det här till Blocket, de har en kundtjänst som kan hjälpa dig.
Länk till formuläret här: https://blocket.zendesk.com/hc/sv/requests/new?ticket_form_id...

Det rör sig helt säkert om ett bedrägeri och ett ganska så utvecklat sådan eftersom man bemödat sig med både hemsida, domän och spoofing av SMS.

Av xtQ

Märkligt men okej. Vad är du orolig över ska hända? Det går nog att komma överens med besiktningspersonen, t ex be personen spela in video under besiktningen? Eller att du spelar in video och besiktigar lägenheten innan personen kommer? (om man nu är rädd för att personen ska ta sönder något medvetet)

Det låter som obefogad oro om du har med allmännyttan att göra iaf.

Av xtQ
Skrivet av T4kti:

Om du har möjlighet att lägga till knappt 1000 kr så får du en "premium-modell" i det lägre segmentet (LCD med FALD) https://www.netonnet.se/art/tv/46-55tum/sony-xr-55x90j/102505...

Som också har 4K 120 Hz som passar till ditt PS5.

Nu kanske jag är dålig på att räkna, men den modellen kostar 8990 kr. TS skrev att budget var 6000 kr. Det är ganska mycket mer än 1000 kr, närmare bestämt 2990 kr. Drygt 33,3% dyrare än ursprunglig budget.

Av xtQ
Skrivet av pine-orange:

Det känns lite overkill att bygga en virtuell värmemodell av huset. Kan du inte bara använda en eller några temperatursensorer som sparar temperaturen varje 15min? Värm huset de billigaste timmarna och kolla hur temperaturen minskar över tid, där har du värmeförlusten inräknat.

Jag håller med dig, men funderar på hur mycket de yttre faktorerna spelar in i uträkningen? Om det är 15 grader ut jämfört med om det är 4 grader ut, borde ju påverka värmeförlusten i huset över tid?

Av xtQ

Något jag spontant tycker är intressant är den växande trenden mot Agile och allt var "processer och metoder" stavas. Då du går "Innovativ programmering" så kanske det vore intressant att göra en litterärstudie av just agile vs det som nu enkelt kan översättas till "mer frihet mindre regler" typ.

Ett annat spår om du gillar webbutveckling är att kika på vad ett företag som Webflow håller på att göra med just webbutvecklingen. Om kravet på faktiskt kunnande inom programmering sjunker i takt med att det byggs "WYSIWYG"-lösningar, vad innebär det?

Ett sista spår är programmerings AI, då kanske det kan vara intressant att kika på Github Co Pilot som sägs bygga på kod från folks repon. Finns en viss etisk aspekt här som är intressant, men även vad AI kod kan tänkas bjuda på för säkerhetsrisker.

Lycka till!

Av xtQ

Fast nä, olagligt är det ju knappast? Prolister finns ju på deras hemsida, om än i webbversion.
https://info.tradera.com/prolister/

Kanske att programmet som TS söker har slutat stödjas av Tradera då man övergått från .exe till webbversion.

Av xtQ

Jag har själv reklamerat en Lenovo Yoga för många år sen via just Inet. Mitt ärende sköttes exemplariskt och det slutade med att jag fick tillbaka pengarna för att datorn helt enkelt var fel från fabrik.

Den springande punkten här är att du har dröjt mellan själva reklamationstillfället och inlämningstillfället. Om du reklamerar en vara så måste du givetvis också lämna in den till ÅF för att de ska ha en chans att undersöka samt eventuellt åtgärda bristerna.

Det är mycket tråkigt att din dotters autism har hamnat i vägen för det här. Hoppas att det löser sig för er båda!

Av xtQ
Skrivet av Dinkefing:

Unnar inte er som har barn inneboende hos sig. Det blir riktigt dyrt. Barnen tänker oftast inte som vuxna tyvärr, de vill vara barn.

Barnen är små, 2 och 5 år. Skulle inte säga att de markant bidrar till högre energikostnader givet deras nuvarande levnadsförhållande. Visst, vi tappar upp ett bad i veckan minst, men det ingår i hyran som sagt.

Av xtQ

Lägenhet 3ROK, 80kvm, SE3.
Värme, varmvatten ingår i hyran.
Finns tvättmaskin och diskmaskin. Två vuxna, två småbarn.

Avser 2022-06-01 - 2022-06-30 kostade 447,91 kr.

I detalj:
Fast avgift 2022-06-01 - 2022-06-30 30 dag 24,00 kr/mån 24,00 kr
Energiavgift 2022-06-01 - 2022-06-30 248 kWh 167,75 öre/kWh 416,03 kr
Ursprungsmärkt el 2022-06-01 - 2022-06-30 248 kWh 1,75 öre/kWh 4,34 kr
Elcertifikatsavgift 2022-06-01 - 2022-06-30 248 kWh 0,18 öre/kWh 0,44 kr
Påslag 2022-06-01 - 2022-06-30 248 kWh 1,25 öre/kWh 3,10 kr

Av xtQ
Skrivet av FireFox:

Hjälp! Sitter i en knepig sits och känner paniken växa för varje dag som går nu.

Skrev i slutet av maj på för en ny bostad med tillträde i slutet på september och lade samtidigt ut min bostad till försäljning, den första mäklaren jag anlitade visade sig vara oengagerad och oseriös vilket ledde till att vi tappade nästan 2 månader samt alla potentiella köpare (ca. 18 familjer).

Talade med banken i fredags och senast fredag den här veckan behöver jag ha ett säljkontrakt vilket inte är säkert kommer finnas, dem sa också att så länge jag inte har ett säljkontrakt så får jag inte heller ett överbryggnadslån.

Vilka alternativ har jag i det här läget?

Du får sälja så fort som möjligt, dvs få till en budgivning ASAP. Det finns absolut en risk att du inte får vad du har tänkt dig, speciellt då det är en tuffare marknad för säljare idag.

Om du inte får ett överbryggnadslån och inte heller kan få till att någon går i borgen för dig, så kommer du förmodligen inte kunna gå igenom affären som du skrev i maj. Det kan leda till att du begår avtalsbrott och blir skadeståndsskyldig mot säljaren. Oftast kan säljaren tvinga dig betala för allt från mäklararvoden, ny annons, marknadsföring, homestyling till säljarens rese- och förrådskostnad.

Men absolut dyrast blir det om fastigheten du skrev på i maj nu tvingas säljas billigare, då kommer du behöva stå för mellanskillnaden mot säljaren.
Det kan bli en riktigt dyr historia.

Hoppas att det löser sig!

Av xtQ
Skrivet av evil penguin:

Förmodligen är det väl just så att kundtjänst inte har någon möjlighet att göra något åt det, så ur deras perspektiv är det väl sannolikt en omöjlig förfrågan.

Vad gäller det övergripande problemet så fann jag t.ex. snabbt (inte purfärska, men ändå):

ARN 2011-4105 - Operatör inte bunden av marknadsföring om obegränsad surf

ARN 2011-2945 - Operatör bunden av avtal om obegränsad surf

Där det beroende på hur tydligt det formella avtalet varit formulerat angående begränsningen (oavsett att marknadsföringen bara hävdat "obegränsat") blivit motsatta utfall angående om operatörens begränsning är okej eller ej.

Så dela gärna den faktiska avtalstexten, det skulle kunna vara intressant att jämföra lite med ovan resonemang.

Den faktiska avtalstexten finns i TS. Där står alla villkor som gäller. Just punkten som de hänvisar till är "normal användning" som jag också lyft fram i TS.

Av xtQ
Skrivet av Pamudas:

Om arbetet kräver det bör de även kunna bistå med ett företagsabonnemang. Det är förmodligen helt andra villkor den vägen

Det är vanligt att arbetsgivare idag är flexibla med att arbeta hemifrån. Det innebär inte att man kan ställa krav mot arbetsgivaren att pynta för företagsabonnemang eftersom att arbetsgivaren erbjuder kontor också.

I det här fallet har min vän alltså en arbetsplats som låter honom vara flexibel och arbeta hemifrån. Han har därför skaffat ett privat abonnemang i väntan på att fiber kopplas in som Telia menade skulle vara obegränsad. Nu är det inte fallet och Telia menar att de inte kan göra något åt saken att de strypt hans internet till 3Mbit/s, vilket effektivt tvingat honom att åka till arbetet varje dag för att kunna göra sitt jobb.

Av xtQ
Skrivet av Wiinis:

Hittar ingenstans att det begränsas. Hur vet du det? Har du beställt tjänsten och märkt det den hårda vägen?

Jag är inte själv drabbad, utan en vän till mig. Han märkte det den hårda vägen då han blev meddelad per mejl att hans mobila bredband hade överstigit det man ansåg var "normal användning" och därför strypt hans hastighet till 3Mbit/s månaden ut.

Ingenstans blev han informerad om att det fanns något tak, inte heller kunde ha ta reda på det innan via t ex deras hemsida eller att läsa villkoren. För de skriver inte 1TB i villkoren, utan subjektiva begrepp som "normal användning" anges istället.

Det resulterade i att han plötsligt fick lägga om sina planering för resterande del av månaden då hans arbete bland annat ställer krav på videomöten, delning av större filer (loggar, databaser, git, media osv). Telia stod helt oförstående till det här och menade att man inte KUNDE göra något åt saken, taket fanns där och kunde inte tas bort.

Av xtQ
Skrivet av Dakkie:

Fenomenet är inte nytt, det har rapporterats i flera år om hur olika operatörers abonnemang t.ex. med obegränsade datamängder skriver i det finstilta att "efter x GB användning sänks hastigheten". Bara det att nu är det TS tur att upptäcka detta faktumet. Får vi tag på dom exakta villkoren i dennes avtal så står det med säkerhet där. Tidigare fall med detta jag stött på har typ throttlat hastigheten till 0.1 Mbps, så i detta fall är det ändå inte oanvändbart av TS även om det i praktiken inte går att använda som mobilsurf används 2022 iom streaming och allt vad det är.

Är det schysst? Nej
Är det missvisande? Ja
Har dom gjort så länge? Absolut

Jag hänvisade i citatet i TS till villkoren, jag citerade också avsnittet som de hänvisade till specifikt för att strypa hastigheten.

Nej, precis, "Snabb surf" som ju marknadförs gäller alltså inte längre. Nu är det 3Mbit/s som gäller.

Av xtQ

En 4K film från Netflix ligger kring 7GB.
Streama Twitch i högsta kvalitet cirka 7GB/h.
De flesta moderna titlarna på Steam som man måste ladda ner ligger kring 20GB.
En video i högsta kvalitet på SVT Play cirka 1,6GB/h.

I ett flerfamiljshushåll så är det inte ovanligt att flertalet enheter står och använder Internet. Fler och fler går över till 4K, IPTV med mera. Det är orimligt att strypa uppkopplingen till 3mbit/s när man når 1TB och samtidigt påstå att det är obegränsat. Kan inte förstå hur de kan komma undan med det här.

Av xtQ

Telia hävdar "obegränsat mobilt bredband" - begränsar hastigheten efter 1TB

Det här rör inte mig personligen, men jag ville ändå ta upp det för att varna andra som kanske väntar på fiber eller liknande och letar efter en annan lösning så länge.

Telia Mobilt Bredband erbjuder abonnemanget "Obegränsad". Ingenstans på beställningssidan skriver de något om att surfen faktiskt är begränsad till 1TB per månad, därefter sänker man hastigheten för kunden markant, till 3 mbit/s. För de som inte förstår vad 3 mbit/s faktiskt innebär så går alltså knappt att streama SD-kvalitet på filmer eller serier, det går INTE att streama HD-kvalitet på YouTube utan att pausa och buffra upp den några sekunder.

Vid kontakt med kundtjänst hänvisar man till finstilta villkor där man skriver:

Skrivet av Telias villkor:

Kunden får använda Tjänsten för eget bruk och för det
ändamål som framgår av Avtalet. Kunden svarar exempelvis
för att användningen av Tjänsten inte:

f) överstiger begränsning i Kundens Avtal eller, om sådan
begränsning inte anges, att Tjänsten används på ett sätt
som mycket kraftigt avviker från normal användning av
motsvarande tjänst, t ex nedladdning av extremt stora
mängder data, upprepade extremt långa samtal eller
datasessioner eller onormalt frekventa samtal, eller, [..]

Fullständiga villkor kan hittas här.

Genom hela beställningsprocessen samt via deras hemsida framgår det hela tiden att det är obegränsat. Det finns inget finstilt varken i köpflödet eller under "villkor" som annars har gott om utrymme att lyfta fram en sådan väsentlig detalj.

Alltså, akta er för Telias Mobila Bredband "Obegränsat", det är inte obegränsat.

Måste även tillägga att jag i min enfald trodde att vi blivit av med operatörer som lovar "obegränsat" men inte håller det. Känns som att diskussionen kring det här varit uppe för många år sen och att typ konsumentverket eller dylikt borde satt ner foten?