Inlägg

Inlägg som Kraeshok har skrivit i forumet
Av Kraeshok
Skrivet av Dinkefing:

Det är en gammal myt som borde begravas. AMD's drivrutiner är stabila idag ja buggar förekommer då och då men det gör det hos Nvidia också. En kompis har ett AMD-kort och det har varit stabilt sen dag ett!

Men uppenbart att AMD's cpu-division går bättre ja och även deras AI beräkningskort går väldigt bra också!

Här sitter jag och har inte kunnat använda drivrutiner med mitt Nvidia 3060 Ti efter 537.58 Windows 10, kanske snart dags att prova någon ny om rapporterna är att det är stabilt nu. Fick blåskärmar i 1.5 månad i snitt 1 gång om dagen, varje gång var det nvidias drivrutin som fick spader, spel krashade osv... så nej Nvidia är inte bäst på något sätt eller vis.

Av Kraeshok

Sweclockers borde recensera Radeon 7900 GRE nu... och få in det i sitt prestanda index.

Av Kraeshok

Mitt svar hade inget med RT att göra där. Det var riktat mot vad jag citerade.

Av Kraeshok
Skrivet av ronz:

Men de som inte bryr sig så mycket om grafik behöver inte bry sig.
Frågan är då varför man ens ska betala så mycket för ett grafikkort då

Input latency är en anledning, speciellt om man försöker klättra i rank i multi-player spel eller spelar competitive.

Av Kraeshok

Absolut är ett 4080 bättre i RT aldrig någon som hävdat något annat. Din poäng var att dra ned XTX till 3070, vilket är långt från någon objektiv sanning. Återigen usecase. Är 30 fps det man anser som spelbart, eller är det 60 fps? Många tycker det ena och många tycker det andra. Med DLSS och FSR3 går det ju att bosta fps till runt 60-70 med båda korten. Frågan är hur hårt man tänker hålla sig till Ultra.

Med din logik så är inget annat än 4080 och 4090 "spelbart" i 4k med RT. Då är frågan, är RT värt det överhuvudtaget...

Mina grafer är det ju inte, det är en källas grafer om genomsnittsprestanda för RT.

Av Kraeshok

Åsså räknar vi procenten då, 20-25 fps i 4k vs 17-20 fås är 15-25 % högre RT prestanda enligt dina exempel, OJDÅ. Knappast samma...

Sedan att just du vill spela i 4k, gäller inte alla, utan ditt usecase. Samma sak om vilket spel, inte många som lirar Alan Wake II om och om igen... sedan skulle vi säkert kunna plocka sönder huruvida Alan Wake II är ett bra RT exempel. Men det vore att frångå trådens syfte.

Av Kraeshok
Skrivet av Swedishchef_90:

Källa är swec test i Alan wake bland annat

Alltså om man vill bara se med en vinkel så klart man kan göra det men det gagnar bara just det enskilda fallet och inte vad ens situation är överlag... men kör på du med tunnelseende

Av Kraeshok
Av Kraeshok

Så mycket skitsnack i den här tråden... Så jag lägger in lite mer skitsnack fast som kan kollas och jag är hyfsat säker på är korrekt.

TL;DR Välj det kort du tycker du får mest ut av för ditt usecase prestanda och ekonomiskt...

Stämmer det att Nvidia är bättre på produktionsprogramvaror? Det beror på programmet. I vissa är AMD snabbare, i vissa är Nvidia snabbare, precis som i spel.

Är Nvidas drivrutiner stabilare? Nej, båda är ungefär samma. Finns flera bra undersökningar om detta.
Just nu har Nvidia problem med drivrutinerna efter 537.58. Dvs många användare tvingas att köra flera månader gamla drivare för att ha stabila datorer. Vi pratar alltså inte enstaka användare utan så många att det syns hos streamers, på forum etc. Många klagar och skriver om att det enda stabila är att gå tillbaka till just 537.58. Mitt 3060 Ti är stabilt med 537.58, samma med en kompis 4070, som hen bytte till ett 4080, ingen av oss är stabil med senare drivrutiner. Jag kör AMD CPU, hen kör Intel...

Dem få fördelar för Nvidia ligger hos RT path tracing, kvalitet vid lägre än 6000kbps streaming via x264 codec (extremt sällan någon streamar med det numera), broadcast (egentligen onödigt då obs gör nästan lika mycket med rätt config för långt mindre resurser), Cuda om man har behov av det samt hårdvara-implementering av Reflex om man äger en Reflex-skärm t.ex. Alienware AW2524H

Ljud och temperatur har mycket mer med vilken kylarlösning som valts framför vilket grafikchipp som sitter på kortet. Grafikchippen idag har liknande max temp för hotspots.

Ett grafikkort borde istället passas mot vilka behov som finns så som spel du spelar just nu, och vilka av dessa som är viktigast att ha optimal prestanda i sig samt ekonomi rörande.

Nvidia har fortfarande problem med 4090 som smälter kontakter fast nya finns, dessa smälter också, men inte i lika stor utsträckning.

AMD's drivrutin panel är LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGT bättre än Nvidias. Sjukt mycket mer användarvänlig.

RT är en inlevelse grej tycker jag, om det ger rätt inlevelse är det värt det oavsett AMD eller Nvidia. Och så stor är inte skillnaden i prestandan i användbara RT lägen. Så mycket snabbare är inte Nvidia i dagsläget.

I min dator sitter ett Nvidia 3060 Ti. Har tidigare ägt både AMD och Nvidia. Frustrationerna med Nvidias nonchalans om drivrutinsstabilitet sedan 537.58 gör att jag helst väljer ett AMD nästa gång, då i mitt usecase inte finns någon skillnad om jag väljer AMD eller Nvidia. Så jag tänker att jag kan slippa betala Nvidia skatten och lägga det på andra komponenter där det ger betydligt mer.

Av Kraeshok

Eftersom du kan både skriva och läsa men på något vis missar detta i abstraktet:
"Sterilt vatten för läkemedelsindustrin framställs genom destillation där vatten förångas. Därmed skiljs vattnet från mikroorganismer och andra partiklar."

Kan man fråga återigen vad håller du på med?

Av Kraeshok

"Utvärdering av ejektorbaserad flerstegsdestillation för produktion av sterilt vatten"
Läs introduktionen, det finns olika sätt att producera sterilt vatten.
https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/90532...

"Renat vatten är vatten som har filtrerats mekaniskt eller bearbetats för att avlägsna föroreningar och göra den lämplig för användning. Destillerat vatten har varit den vanligaste formen av renat vatten, men under senare år renas vatten oftare med andra processer inklusive kapacitiv avjonisering, omvänd osmos, kolfiltrering, mikrofiltrering, ultrafiltrering, ultraviolett oxidation, eller elektrodejonisering. Kombinationer av ett antal av dessa processer har tagits i bruk för att producera ultrarent vatten med så hög renhet att dess spårföroreningar mäts i delar per miljard (ppb) eller delar per biljon (ppt)."
https://en.wikipedia.org/wiki/Purified_water

Tog några få minuter att googla. Så jävla svårt var det inte, men säkert bra mycket roligare att tjafsa om man är uttråkad.

Av Kraeshok
Skrivet av Alphahanne:

Men 5.1 är inte 7.1 vilket är hela poängen med frågeställningen.

My bad, läste tydligen INTE frågan i slutet xD

Det går att supportera 7.1 via HDMI ARC om ljudet är komprimerat. Detta är dock "hit and miss", Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio codec stöds av din förstärkare. Källmaterialet måste hålla högst 96 kHz per ljudkanal (8st), är det högre än 96 kHz per kanal kommer ljudet att falla tillbaka på 5.1 ljud via ARC (fallbacken kan faila och då låter det knastrigt och digitalt, eller inget alls). Blandar du in displayport till hdmi på detta är det bara extra problematik.

I ditt fall blir det bitstream via Grafikkortets hdmi port ->TV sedan kabel två från Tv'ns HDMI ARC port > Förstärkarens HDMI ARC port, se till att kablarna är av hyfsad kvalitet dvs märkta med HDMI certifiering och är minst version 1.4 Ethernet over HDMI

Återigen spelar källmaterialet stor roll för att 7.1 ska fungera. Modernt källmaterial kommer högst sannolikt ge 5.1 oftast via HDMI ARC. Så reencode:a materialet själv är nog det att tänka på om det strular.

Av Kraeshok

Man kan använda Bitstream via SPDIF, PCM är 2.0 men via Bitstream får man upp till 5.1. Se i din videospelares konfiguration under ljud.

Av Kraeshok
Skrivet av Petterk:

Apple tillåter spelbolag som Svenska Spel att gratis använda plattformen för att sälja spel utan att pengarna går via Apple (kort och Swish) – det finns ingen uppdelning mellan fysiska varor och digitala varor och tjänster på det sättet du ställer upp.

Så vad är då Apples problem med in-game purchases för Epic?

Av Kraeshok

Vilken avledning av Apple, att Epic försöker tvinga dem bli som Android, vild anklagelse. Poänget är att skifta fokus helt och hållet i debatten som förs från både Apple och Epic, och bort från sakfrågan till en ny fråga men men...

Som nämnts tidigare, enkla lösningen är att om användaren vill så kan man installera från andra källor än app store (advanced system setting typ). Det förstör inte för någon. Man måste alltså göra ett aktivt val för att bli påverkad. Eller att Apple också tillåter in-app-purchases för mer än bara fysiska varor via en lösning som berättar för Apple när en sådant köp görs och man får sin "store-avgift". Men men det är så klart pengar, alla app-store köps görs går via Apple, och det är inte lite pengar...

Jag gillar inte IOS, MacOS är bra men jag håller mig långt undan Apple produkter pga deras mentalitet. Android gillar jag bara som ett måste i brist på likvärdiga val, men Android Play Store är undermålig med tanke på vad för pengar Google/Alphabet sitter på.

Av Kraeshok

https://www.syfy.com/resident-alien

Skön och underhållande

Av Kraeshok

Ryzen klarar udda CL men inte om gear down mode är aktivt.

Av Kraeshok

Gear down mode är aktivt, slå av det och se om minnerna är stabila. Gear down mode flippar udda till jämna med +1, så 15 ->16 och 17->18 osv, detta gäller CL. Det finns andra detaljer att läsa om när det gäller gear down mode, bra att ha om man har instabil command rate av 1t, så blir det ungefär som 1.5t istället.

Av Kraeshok

nvm - du skickar inte skortet...

Av Kraeshok

Alternativt fläkthanteringsprogram:
https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases