Inlägg

Inlägg som SysGhost har skrivit i forumet
Av SysGhost

Jag rekommenderar att man sätter ett litet och enkelt mål.
T.ex något litet simpelt program eller webbsida.
Det är lättare att framställa enkla kommandoprogram. Det vill säga sådana som körs via kommandoprompten. Principen är: Indata -> bearbetning -> Utdata.
När man fått sitt program att utföra det man vill, så bygger man på det med ett högst enkelt GUI.
När man väl är insatt i enklare GUI-programmering tar man nästa steg och vidareutvecklar de simpla funktionerna, och/eller lägger till fler funktioner.

När jag hade programmeringskurs i gymnasiet, var det populärt att framställa databas-program som för ett enkelt register över ens egna musikalbum. Visserligen finns det en uppsjö av dessa program redan, men är ändå populärt som inlärningsprojekt, då det involverar enklare databashantering, tabeller, flerdimensionella variabler, GUI, disk och filhantering, dialogrutor med mera... i sin enklaste form.

Jag själv framställde först ett program som kunde skriva in data i ett Excel-dokument och dess celler via ett CLI-program. Sedan slängde jag på ett GUI på detta. Kort efteråt byttes excel-dokumentet ut mot en enkel SQLite-databas.
... och det eskalerade till ett enormt projekt av en massa spagettikod som jag skäms över än idag :S
(#$%& också.. nu måste jag ta fram eldkastaren och döda min gamla backupdisk som än idag har projektet kvar ... *ryyys*)

Ett annat tidigt projekt för mig var en keylogger... som snabbt blev mycket populär i skolan (Dock inte för skolans IT-administratörer). Även min lärare ville ha en kopia av programmet.
Fast... detaljerna pratar vi inte om här... *harkel .. *host*

Av SysGhost
Skrivet av dunis90:

Det är nog smart, de som använder piratversion av Windows skulle nog ändå inte köpa Windows 10.

Om man inte får en helt ny nyckel när man uppdaterar till Windows 10 antar jag att piratanvändarna är körda när gratisperioden är över.

DEt är det som är tanken. Piraterna kommer inte orka med att nergradera till en tidigare Windows-version igen, eller försöka ge sig kast med att knäcka aktiverings-skyddet. Många pirater kommer nog att kasta in handduken och betala den summa som behövs för att aktivera sin redan installerade och väl inkörda Windows 10 installation.

En relativt enkel, men ändock slug strategi av Microsoft. Allt hänger på att aktiveringsskyddet inte kommer att knäckas inom den närmaste perioden.

Av SysGhost
Skrivet av rektor:

Om dom ändå inte ska ta betalt och ändå släppa Windows 10 gratis, varför släpper dom inte det som open source?

Det skulle bli dödsstöten för Microsoft. Folk skulle då kunna klona och kopiera Windows , eller delar av Windows, och framställa ett "bättre" och fullt kompatibelt operativsystem.
Wine-projektet skulle få allt som behövdes för att få det som behövs för nära 100% Windows-kompatibilitet under Linux och andra operativsystem. Windows dagar skulle vara räknade. Microsoft skulle tappa greppet i PC-marknaden.

Så... Windows som öppen källkod skulle vara lika troligt som att det skulle regna ubåtar och spruta jordgubbssylt ur marken.

Av SysGhost
Skrivet av Mocka:

Ingenting är gratis, vad är haken?

Reklam och intäkter från Windows™ "app store".
Windows™ kryper allt närmare samma ekosystem som Googles Android redan sitter under. Reklamfinansiering.
Framtida Windows™ -versioner kommer att vara kostnadsfria, och de stora intäkterna för Microsoft i Windows™ kommer att ligga i reklamen.

Av SysGhost
Skrivet av Infraxtor:

Köpte en Intenso 3TB extern HDD, det är en Toshiba 7200rpm disk i.
Det är en extern hårddisk med Usb3, inget lull lull.
Den fungerar bra, har haft den cirka 3 månader.

Tråden handlar om Intensos interna hårddiskar. Inte externa.

Av SysGhost

Hittade följande info:
http://www.intenso.de/produkte_en.php?kategorie=29&&produkt=1...
Som vissa tror, så gissar även jag på att det handlar om något annat märke som man kör genom retail-kvarnen.

Enligt databladet:

Skrivet av Intenso:

Weight: 100g (varies from capacity/
manufacturer)

Det ger mig ledtråden om att tillverkaren av Intensos interna hårddiskar varierar.

Tillägg:
Misstänker att det kan vara lite desperation från andra hårddisk-tillverkare som inte lyckats sälja ut sina lager, och de försöker nu sälja ut kvarvarande lager via "retailers" i hopp om att deras skamfilade rykte inte lyser igenom.

Eller:
Intenso har köpt upp et på tok för stort lager av interna hårddiskar som skulle använts till externa hårddiskar. Efterfrågan på externa hårddiskar är inte tillräckligt stor, och Intenso försöker nu minska ner detta jättelager genom att sälja av lagret genom ommärkta/omärkta interna hårddiskar.

Av SysGhost
Skrivet av phz:

Jag har haft lycka med google-drive-ocamlfuse, som monterar Google Drive över FUSE, vilket gör att det blir som vilken mount som helst i ens system. Det enda negativa jag fann var att då jag inte har speciellt många andra OCaml-program installerade så behövde jag installera en mängd dependencies . Liknande situationer löses dock ganska smärtfritt genom att skapa och installera ett lokalt dummy-paket som i detta fall hade beroenden på

sudo ssh-client m4 libcurl4-gnutls-dev libfuse-dev libsqlite3-dev opam ocaml make fuse camlp4-extra

varpå projektet kunde byggas och köras.

Glöm inte "apt-get install", för jag gissar att ssh-client inte utför jobbet

Skickades från m.sweclockers.com

Av SysGhost

Jag visste visserligen att Liontech tar ut priser lite väl i överkant... men detta?
Seriöst?
Där gick de från en "onödigt dyr datorbutik" till "rena rama skojarfirman" i min lista. Tack och hej.

Av SysGhost
Skrivet av MichaelJackson:

Det är många som tröttnat på Linux bloat och ständiga underhåll som krävs. Kompilera om drivrutiner för vissa kernel uppgraderingar, etc. Men det nya otyget som folk klagar på, är systemd. systemd är ett bloatat monster som introducerar ytterligare ett lager, under kernel. Lite osäker, men är det inte så att systemd har en egen shell? Och den har även egen bios? Och egen boot loader. Och massa annat. Snart kanske systemd kan ersätta själva kernel. När folk tröttnat på denna soppa, så går de över till BSD. Gärna FreeBSD eller OpenBSD. OpenBSD är riktigt säkert, och har hög kodkvalitet och manualer. Det är som ett riktigt kommersiellt Unix, det som funkar - det funkar bra. Allt är inte supportat förstås, men när det är så, så är det stabilt. Jag föreslår att du provar båda BSD. OpenBSD verkar hålla högre kvalitet dock.

Det är inte bara nackdelar med systemd.
Linux-världen skulle inte gå över till systemd om det inte hade några fördelar.
De som oftast klagar är de som är invanda med det hedenhös-gamla sysvinit och det lite "modernare" openRC, och som vägrar lära sig något nytt.

En av de märkbara fördelarna är den oerhört mycket snabbare initieringen och uppstarten. T.ex så tar det min bärbara dator knappt 6 sekunder från BIOS POST till grafisk login-skärm. Före systemd tog det i alla fall en 15 sekunder. Min stationära dator är nere under 3 sekunder tack vare systemd. Innan var det 12 sekunder.

Sedan finns det en hel de andra fördelar bakom kulisserna som inte är lika märkbara för de normala användarna, men för systemadministratörer gör uppstarts-administreringen oerhört mycket mer flexibel.

Men jag håller delvist med er. Allt detta gör att det långväga frångår det som *nix-världen annars är känt för: K.I.S.S
Men man får tumma på något håll för att vinna på annat håll.
Det var för mig en hel del huvudvärk, svärande och fräsande innan jag kom till rätsida med systemd i mina Arch-installationer. Men så snart jag läst på dokumentationen, så började jag inse fördelarna. Så oerhört mycket flexiblare.

Citat:

-"Lite osäker, men är det inte så att systemd har en egen shell? Och den har även egen bios? Och egen boot loader. Och massa annat. Snart kanske systemd kan ersätta själva kernel."

Nu går ni väl lite väl till överdrift?
Systemd har en så kallad "debug shell", vilket ger en oerhört flexibla felsökningsmöjligheter "on the fly" utan behov att boota upp en live USB och "chroota".
Lär man sig använda verktygen, så blir man vän med dem också.
systemd kommer aldrig att ersätta själva operativsystemet eller dess kärna. Det är inte tanken med systemd.

Systemd blåser bort alla de tidigare init-systemen och sopar golvet med dem. Och dess "footprint" är inte så stor som många försöker få det att framstå som.

Av SysGhost

En propert placerad AIO vattenkylare kan prestera bättre än motsvarande luftkylare i samma prisklass.
Tanken med dessa AIO-kylare är just att man kan flytta själva värmeväxlaren till en källa som tar in kall frisk luft direkt, eller dumpar av den varma luften utanför chassit direkt utan omvägar.
Se det hela som en mer flexibel luftkylare, än som en vattenkylare. Med den utgångstanken bör ni förstå användningsområdet och flexibiliteten.

Av SysGhost
Skrivet av Dockland:

Detta är, som jag skriver ovan, inte intressant i nuläget. Det kommer, absolut, men jag vill ha ett gränssnitt jag känner mig någorlunda hemma i initialt. All Linux-fördjupning tar jag på klientsidan. JAg förstår hur du menar och tänker och håller med, men det prioriterar jag inte i nuläget. Som sagt, det kommer säkert, men just nu, väldigt användar och GUI-vänligt/lätt för att lära mig grunderna, basic helhetsintryck och översyn. Linuxdistar har jag kört till och från sedan 1997 av alla de slag, nu är det en server/klient-miljö med allt som därtill hör som jag vill prioritera.

Linux + Server + GUI är inte direkt "bästa trion i stan".
Linux + Server. Ja
Linux + GUI. Ja. För "desktops"
Linux + Server + GUI Njae... det kommer att uppstå situationer där ni i alla fall sitter för de mesta under kommandoprompten och utför det mesta. Ni kommer inte automagiskt få en massa GUI-vertyg som övertar allt arbete från kommandoprompten. Visst fins det några enstaka verktyg. Men det är låååååångt ifrån komplett.

Det brukar i regel sluta med att man sitter med fleras terminalfönster öppnade och utför det ena och det andra. Frågan är då vad den grafiska miljön egentligen spelar för roll överhuvudtaget, förutom att belasta serverns resurser.
Ni kommer inte att lära er mer eller annorlunda saker bara för att ni sitter under en grafisk miljö.

Linux lär man sig bäst ifrån grunden via kommandoprompten och en väl skriven Wiki-sida vid sidan om.

Linux och Windows är mycket olika. Speciellt när det kommer till serversammanhang.
Windows är ett GUI-system med kommandoverktyg påklistrat i efterhand, och har fått ta lite serverrelaterade uppgifter i efterhand.
Linux är ett serversystem som med tiden har fått mer och mer desktop-relaterade uppgifter/möjligheter och grafisk miljö pålagt i efterhand.
De två systemen utgår från helt olika grunder.

Av SysGhost

Om ni väljer Telia, se till att använda andra DNS-adresser än Telias egna.
T.ex Googles DNS:er: 8.8.8.8 och 8.8.4.4

Telias DNS-servrar är EXTREMT sega på att uppdatera tabellerna.

Av SysGhost

Ni skriver: -"för att lära mig alla grunder och kunna laborera lite."
Då rekommenderar jag att ni väljer en mer LFS-liknande distribution, såsom Arch Linux. Gentoo kan också vara ett alternativ.
Dessa distributioner kräver mer tid på installation och konfiguration, men det är där som ni kommer att lära er en hel del, och få massor av "Aha!" upplevelser. Ett måste är att man följer deras Wiki-sidor. Annars sitter man där och kan inte komma vidare. Så se till att ha en dator eller surfplatta med en webbläsare öppen mot respektive wiki-sida:

Arch Linux: https://wiki.archlinux.org/index.php/beginners%27_guide
Gentoo Linux: http://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64

Arch är lite lättare att komma igång med jämfört med Gentoo, men Gentoo är oerhört mycket mer anpassningsbar. Nästan till en löjlig nivå. Gentoo är också den som kommer att ta mest tid. Arch är mer pang-på, och har oerhört mycket färdigt. Detta utan att tumma på valfriheten och skalbarheten.

Av SysGhost

Min lilla jämförelse mellan *BSD och Linux, mellan tummen och pekfingret:
(Observera: Detta är min åsikt, och mina erfarenheter. Det är ingen idé att ni fanboys av respektive läger kommer med "Proof or didn't happen" och liknande kommentarer. Tyvärr så kan BSD-fanboys vara fem resor värre än Linux-fanboys. Så: Fanboys av respektive läger undanbedes. Konstruktiv kritik är däremot välkommet)

  • GNU/Linux
    Har i regel tillgång till de allra senaste funktionerna, verktygen och uppdateringarna inom *nix-världen. Linux är trots allt "Cutting edge".
    Nackdelen är att Linux-kärnan stundvis kan kännas väldigt uppblåst och svullen.
    För skrivbordsmiljöer är Linux och de populära distributionerna det bästa valet. Likaså när det kommer till att installeras på nyare hårdvara som de flesta *nix-varianterna har svårt att driva av olika anledningar. Däribland avsaknad av drivrutiner med mera. Linux är inte 100% perfekt, men är ändå det bästa valet i de här fallen.

  • FreeBSD
    Perfekt till servrar och liknande uppgifter. Flertal inbyggda funktioner för just serverdrift gör FreeBSD ett utmärkt val, och är dessutom är fritt och gratis.
    Relativt okej för skrivbordsmiljö, men är inte lika långt framme som Linux på den punkten.
    När man väl fått sin miuljö att fungera, så kommer det också att kännas mycket mer sammanknutet och homogent jämfört med de mycket flyktigare Linux-distributionerna. Dock så dröjer uppdateringar, och i vissa fall kan uppdateringar utebli helt och hållet.

  • OpenBSD
    Säkerhet och enkelhet står i främsta rummet, och servrar är den primära uppgiften. Skrivbordsmiljöer fungear halvskapligt, men inte alls lika väl som de ovanstående alternativen ovan. Tanken är att man installerar på en server, och glömmer bort. Allt sköter sig självt... för det mesta.
    Man tummar bort de senaste uppdateringarna till förmån för säkerheten. Detta gör att vissa vitala funktioner och uppdateringar kan dröja ett bra tag innan de implementeras i OpenBSD.

Personligen kör jag Linux i mina servrar såväl som mina arbetsdatorer. Jag ser själv ingen anledning att använda någon av BSD-varianterna, när Linux fyller de uppgifterna precis lika bra.
En väl insatt vän till mig sammanfattade det så här:
BSD: Installera och glöm bort.
Linux: Installera och underhåll.

Av SysGhost
Skrivet av wereaz:

Tack för tipset. Det får jag hålla i minnet i framtiden. Jag var mest irriterad att ha 500 historiska kommandon med en lista som bara växte. Med ovan lösning är det rent och snyggt varje gång.

En annan fråga är hur man kan exportera dessa inställningar till andra installationer? Att klippa och klistra värden verkar omständligt. Kanske en bash-fil med en massa systemvärdestillägg, eller det finns smartare lösningar? De olika distributionerna använder väl i stort sett samma trädstruktur. Jag har ännu ej hittat "min" distribtion, däremot har jag hittat flera önskvärda inställningar som jag skulle vilja behålla när jag testar olika distros.

Användarmappen, eller rentav hela /home kan du flytta från distribution till distribution. Dock kan man få nollställa vissa konfigurationer såsom .dbus .config med flera andra dolda mappar om det visar sig att det strular med att importera en användares hem-mapp till en annan distribution. Fast sådant strul är inte så vanligt.

Tips: Lägg /home i en separat partition, som ni helt sonika behåller mellan bytena av distributioner.

Tips 2:
Vill ni inte ha någon kommandohistorik alls, kan ni enkelt lägga till dessa rader i er .bashrc, eller i .profile:

export HISTFILESIZE=0 export HISTSIZE=0 unset HISTFILE

Vill ni bara reducera storleken på histfilen, sänker ni värdet på någon av variablerna HISTSIZE eller HISTFILESIZE.
Exempel:

export HISTFILESIZE=32 export HISTSIZE=32

Detta ger er 32 kommandon/rader i historiken. Allt därutöver förskjuts bakåt i tiden, och enbart de sista 32 raderna/kommandona sparas.
Om dessa variabler inte är satta/exporterade, så är standard 500 rader.

Skillnaden mellan dessa variabler:
HISTFILESIZE : Maximalt antal kommandon/rader som sparas i filen $HISTFILE.
HISTSIZE : Maximalt antal kommandon/rader som hålls i minnet så länge som kommando-sessionen är öppen. Denna kan vara större än HISTFILESIZE ovan.

Av SysGhost
Skrivet av hACmAn:

Är det inte därfär man använder nas och målntjänseter som man läger sinna backup filer på? Pratar inte synk här. Men ja anann bygnad för brand mm. offline för skadlig kod mm.

Man har en backup offline av flera anledningar. Däribland det som ni nämner det: Risken för icke behöriga ändringar.
Men största haveririsken ligger i mekaniskt slitage när det kommer till lagringsmedia som hålls "online".
Offline, och online i dessa sammanhang betyder inte att lagringsmediat är anslutet till internet, utan att lagringsmediat ifråga är laddad och/eller driftsatt.

En hårddisk som är påslagen, även om den befinner sig i viloläge, är "online". Det vill säga att den är driftsatt. Så länge strömmatning finns, finns också en stor risk att hårddisken ifråga kan haverera på grund av en myriad olika fel. En hårddisk har trots allt ett begränsat antal driftstimmar, även om de inte används aktivt.
Det är detta folk oftast glömmer.

Av SysGhost
Skrivet av Dockland:

Ja, det är dumt att klanka på varandra. En liten undran bara, vad är fanboy för något?

Urban Dictionary har relativt bra beskrivningar på ord såsom "Fanboy", fast... ta dessa definitioner med en grävskopa salt och se de mer som fingervisningar än som absoluta definitioner.

Skrivet av Urban Dictionary:

Fanboy
A passionate fan of various elements of geek culture (e.g. sci-fi, comics, Star Wars, video games, anime, hobbits, Magic: the Gathering, etc.), but who lets his passion override social graces.
At the mall I almost got mowed over by some Dragonball Z fanboy on his skateboard.

Min definition på "Fanboy":
I datorsammanhang är det oftast populärt för fanboys att dela upp sig i olika läger såsom "Intel" versus "AMD", "nVidia" versus "ATI", "Mac" versus "PC", "Linux" verus "Windows" ... och så vidare.
Fanboys kan inte under några som helst omständigheter acceptera att det finns gråzoner och bra såväl som dåligt mellan olika läger/företag. De är helt oförmögna att tänka längre än sitt eget val. Det är deras egna val av lag/läger som gäller, och alla andra som valt annorlunda är idioter i deras ögon.
Detta kan även kännas igen i politiken. Så kallade extremister. Man går så extremt hårt in i sitt val/lag att man blir blind och kan inte eller vägrar se fördelar med något annat.

Ibland händer det att så kallade troll utger sig för att vara ett fanboy av ett viss slag, enbart i syfte att infektera och inflammera en pågående diskussion. Det är oftsa man förvälxar troll med fanboys i dessa sammanhang.

Av SysGhost

Ett litet tips i all röra
om man lägger in ett inledande mellanslag i kommandot, så kommer kommandot ifråga inte att lagras i historiken. Bra om man skriver känsliga kommandon.

Av SysGhost
Skrivet av wereaz:

Nästa fråga, kommer extrakommandot att vara temporärt för varje körning av scriptet eller det ändrar systemvärdena helt?

http://ss64.com/bash/set.html

---korrigering---
lösningen hjälpte ej

Variabler som sätts i script är temporära för just det scriptet under dess körning, och bara inom scriptets egna miljö.
Och lösningen borde fungera, om det är bash, sh eller kompatibla skal ni använder.

Se följande exempel:

#!/bin/sh HISTFILE=~/.bash_history set -o history history

Tillägg:
Se till att kontrollera att ~/.bash_history är den rätta filen för kommandohistorian. Om inte, uppdatera HISTFILE till att peka mot den rätta filen.

Av SysGhost

"history" är ett internt kommando som bash bara kör i interkativt läge. Det vill säga att kommandot inte fungerar i script.... normalt sett.
Men det går att ändra på genom att lägga till detta i början på scriptet. (Efter hashbangen givetvis)

HISTFILE=~/.bash_history set -o history