The Arkivlådsdator

Hej ni. Jag bygger och modifierar chassin rätt ofta och egentligen är detta chassi jag nu nödtorftigt skapat inte så speciellt, dock gav det mig en idé som någon entusiastisk Sweclockare kanske kan få nytta av.

Jag hade just byggt ännu en av mina tusen smådatorer av bättre begagnade delar, denna en passivt kyld Celeron 566Mhz (nu kyld av ett nätagg) med 256mb ram, två hårddiskar 10GB System med en egen modifierad bantad XP version på och den andra lagringsdisken en Seagate på 120GB.

Datorn är tänkt som någon slags Nas/Nedladdnings-lösning och skall placeras i mina föräldrars mörka fuktiga och skitiga källare. I vanliga fall brukar jag bara skruva fast dylika konfigurationer på en plywoodskiva (när jag inte använder pizzakartonger eller flyttlådor) men det kändes som källarens klimat var lite väl tufft och skitigt. Så jag letade lite efter lämpliga chassi material och hittade en mycket lämplig låda med perfekta mått (speciellt för att vanligt ATX-moderkort, mitt var dock av mindre modell så jag fick plats med CD-spelare också).

Mina föräldrar försörjer sig som lärare och har under årens lopp samlat på en del skolmateriell som var ämnat att hamna på tippen så som gamla arkivskåp i trä. Det var i ett sådant skåp jag fan min låda.

Jag har helt enkelt tagit en sådan låda och tagit en (limmade trärester, vet je namnet, inte spån iaf)-skiva som jag skruvat ihop. Fäst hårddiskarna på långsidan i lådan, gjort ett fläkthål, sågat upp lådan lite på ena sidan etc.

Den intressanta tanken som slog mig rör egentligen inte mitt eget projekt utan kanske kan den vara inspiration för någon annan på Sweclockers, tyckte idén var klockren, kommer kanske även själv att ta tillvara på den någon dag.

Så vad går idén ut på. Jo, ett sådant skåp som den där lådan kommer från rymmer 48 lådor (i detta fall, lär finnas större), 8x6, därtill ser det rätt ok ut, lådorna har rätt mått och är lätt att modifiera tack vare materialet. Jag tänkte mig att man kunde bygga sin egen lättmodifierade server i ett dylikt skåp med 48 moduler. Får självfallet borra hål för fläktar och kylning och så på ett annat sätt än jag gjort, men så djävla lämpligt, bättre det än att lägga en stor del av besparingarna på rackar och skåp till dem etc.

Ha ha så djävla smart vet jag inte om jag är, men a ja, håll till godo med några bilder på datorn iaf.