Smart Hus med allt vad det innebär, del:2 Tabletts och röststyrning

Del 2 av 5. husets smart system.
Obs: Denna tråd är inte klar, det kommer mer detaljer.
Denna delen kommer handla om montering av tabletts på vägg, och röststyrning.

Ett generellt råd, bor du ett någorlunda modernt hus var försiktig så du inte skadar luftspärrar i ytterväggarna, se till att försegla ordentligt om du går igen plasten. jag brukar använda åldersbeständig tejp för att se till att det blir tätt igen.
gällande el dragning är det inget jag kommer gå in på i detalj, vet du inte hur/vad som ska göras, då ska du inte göra det.

Tabletts som används är Amazon fire, anledningen till detta är att dom har inbyggd beröringsfri röststyrning samt att dom även har funktion att dom helt slutar ladda så dom inte riskerar skad batteriet av att vara inkopplade 24/7. (Detta är enligt amazon support.) lär väll markas med tiden om det inte stämmer

Vilken modell du väljer beror lite på vad du ska göra med den, tex kör jag 8" i badrum,hallen,familjerumet på övervåningen men 10" i köket för att kunna stå på lite avstånd men ändå se vad som händer på plattan.
utöver tabletts körs Alexa input eller Alexa spot eller dot i alla utrymmen, vissa ställen har flera versioner, anledningen till detta är att input sitter anslutna till högtalare för media, medans spot/dot används för kommunikation. först var tanken att ansluta högtalarna till Alexa dot/spot men snabbt lärde man sig att, vill man veta vad tempen är i vardagsrummet kl:02.00 på natten,är det inte jätte bra när man spelat musik på högvolym dagen innan på den enheten. hela huset vaknade.

Att köra två senheter i samma rum gör inget för röststyningen, man kan tro att det skulle bli problem om man säger tex "computer" play musik och att då risken blir att Echo Dot börjar spela i stället för högtalaren ansluten till Echo input, för att komma runt detta ställer man helt enkelt in den föredragna enheten för musik i varje rum.
Detta görs enkelt i Alexa appen på telefonen.

Varför Amazon över google? för mig är det utbudet av bra billiga enheter, att kunna välja Ord för att väcka enheten,
Alexa appen där man kan göra scener väldigt smidigt, osv. Jag började dock med google men jag blev aldrig sams med varken enheterna eller appen, enda fördelen var google cast men man har samma funktion i Alexa tex via HA. Vad du ska välja är helt upp till dig och vad du föredrar.

För att knyta samman Alexa och homeassistant,
Jag använder Homeassitant som huvud system som alla olika system ansluter till.
För att ansluta alexa och HA är den föredragna vägen att använda, nabu casa.

Efter att du kopplat ihop alexa och HA rekommenderar jag att man skapar "rum" i alexa appen så du kan sätta vilken högtalare som är huvud speaker för varje rum och vilka lampor/uttag som ska släckas när du säger släck "master bedroom" osv.

Personligen brukar jag knyta alla moln tjänster mot HA som sedan knyts till alexa, men det går även knyta direkt mot alexa för dom flesta tjänsterna, knyt dock inte tex vera och ha till alexa samtidigt, då kommer du får stora problem med styrningen, Alexa kommer se flera av varje enhet och du kommer få ett felmedelande.
fördelen med att knyta tjänsterna till HA i stället för Alexa är att du då även får kontroll över dom i ha och kan manuellt trigga dom i datorn eller telefonen.

Något annat att tänka på för röststyrningen, använd namn som är simpla, tex "bedroom ceiling" eller "bedroom speaker" "livingroom tv" "volvo heater" osv detta kommer göra att du slipper repetera kommandot som man annars kan får göra om man väljer mer "avancerade" meningar. detta gäller för alla saker du integrerar som du vill styra med röststyrning. med andra ord tänk på vad du döper enheter till när du inkluderar saker till din kontroller.

Länkar:

För att köpa väggfästet och den tunna USB-kabeln: https://mbmounts.com/
dom säljer även drivers till plattorna men tänk på att det är 120v så kolla nog så den stödjer 230v

Det infällda usb uttaget bakom plattorna: https://www.amazon.de/dp/B07PTRCZZB/ref=pe_3044161_189395811_...

Rotdosa/senildosa köper man på tex biltema,jula, närmast elgrossist

tejpen jag använder köper du från tex ett måleri: https://www.paintpro.se/
eller ebay osv. jag köpte en 33m och 9mm rulle.

tabletts och Alexa enheter brukar jag köpa från tyska amazon eller ebay.
https://www.amazon.de/dp/B0839NV2TM/ref=pe_3044161_185740101_...

OM du äger flera Alexa enheter är ett tips att du tar den billigare versionen med reklam, för då kontaktar man supporten i efterhand som låser upp enheten gratis.

För enheter som inte skickas till sverige använder jag: https://mygermany.com/
normal sätt samlar jag ihop många enheter innan jag beställer annars blir kostnaden för frakten väldigt hög jämförts med inköp av produkt.