Hur du kontrollerar/byter IP-adress i Windows!

Permalänk
Hedersmedlem

Hur du kontrollerar/byter IP-adress i Windows!

Detta är den slutgiltiga versionen!

Hur du kontrollerar/byter IP-adress i Windows!

Titt som tätt skapas det trådar av personer som behöver hjälp att kolla/byta sin IP-adress, det kan vara allt ifrån att LAN:a med en eller flera kompisar utan tillgång till DHCP, till att man bara vill ha fast IP för att man ska köra en egen server på datorn i fråga.

Denna guide kommer rikta in sig på Windows i allmänhet då de flesta som behöver hjälp med detta kör just Windows. Den kommer att innehålla bilder för alla de aktuella Windowsversionerna. Guiden är i vissa avseenden förenklad för att lägga fokus på det som är viktigt och inte förvirra. Guiden kommer även att rikta in sig på IPv4 då IPv6 fortfarande inte är särskilt vanligt i hemmamiljöer.

Innehållsförteckning
Använd [CTRL]+[F] för att söka dig ner till rätt avsnitt.

  • Inledning och terminologi

  • Hur ser jag min IP-adress?

  • Vad bör jag tänka på när jag anger en statisk adress?

  • Vanliga scenarion

  • XP

  • Vista

  • Windows 7

Inledning och terminologi

  1. Vad är en IP-adress?

  2. Hur ser en IP-adress ut?

  3. Du nämnde något om klasser i förra svaret, vad är det?

  4. Vad är subnät/subnätmask för något?

  5. Vad är DHCP för något?

  6. Vad är DNS för något?

  7. Vad är Default/Standard gateway?

  8. Olika adresser

Vad är en IP-adress?
Kortfattat kan man säga att en IP-adress är den logiska adressen till din dator i ditt nätverk. En dator kan ha flera nätverksadresser, men två datorer kan inte ha samma adress.

De typer av adresser denna guide behandlar kallas ofta för privata eller svarta adresser, dessa kom till för att försöka bromsa åtgången av IPv4-adresser på internet. Dessa privata adresser routas inte på internet, därför används de nästan uteslutande till interna nätverk.

Poängen med de privata adresserna är att eftersom de inte routas på internet så kan flera datorer ha samma adress utan att det uppstår konflikter, dock för att kunna kommunicera med omvärlden så behöver man använda en router som klarar av NAT, Network Address Translation, adressen översätts då till din externa adress, den som syns mot resten av internet.

Hur ser en IP-adress ut?
En IP-adress är uppbyggd av fyra så kallade oktetter, varje del av adressen är egentligen uppbyggd av åtta ettor och nollor, var och en av dessa fyra kan ha ett nummer mellan 0 och 255.

En typisk IP-adress kan se ut så här: 192.168.0.1
I exemplet ovan betyder 192.168.0.1 att det rör sig om en privat adress och att det är en klass C-adress, 192.168.0.1 att det är subnät noll och 192.168.0.1 att det är host 1 i nätet.

Du nämnde något om klasser i förra svaret, vad är det?
Klasser är grovt förenklat en metod som förr användes för att identifiera hur stort varje nät och hur många subnät det skulle ha, för enkelhetens skull kommer inte klasser att behandlas i denna guide då detta inte är särskilt relevant för hemmanätverk.
Det enda jag kommer att använda klasser till är för att identifiera vilken subnätmask som skall användas.

Vad är subnät/subnätmask för något?
Subnät är en metod för att spjälka upp ett nät i flera mindre nät. Hur uppspjälkningen skall ske anges med subnätsmasken.
Detta är inte heller riktigt relevant för vanliga hemanvändare och jag kommer enbart att använda standardsubnätmasken för varje nät. Dessa värden ser du nedan.

Vad är DHCP för något?
DHCP, Dynamic Host Configuration Protocol, är ett protokoll som tillåter datorer och andra enheter i ett nätverk få en IP-adress automatiskt, för att detta ska fungera behöver man en DHCP-server, något som finns inbyggt i (nästan) alla moderna hemmaroutrar.

Vad är DNS för något?
DNS, Domain Name System, är ett sätt att översätta IP-adresser till namn som vi vanliga människor kan komma ihåg, Sweclockers har t.ex adressen 81.201.220.164, men att försöka komma ihåg den utantill är inte det lättaste, så istället så skriver vi Sweclockers.com och låter en DNS-server tala om för vår dator vilken adress sweclockers egentligen har.

Vad är Default/Standard gateway?
Default gateway är grovt förenklat vägen ut ur ditt nät.
I hemmamiljöer är detta oftast routerns interna adress.

Olika adresser
Det fiinns flertalet adresser som är speciella, dessa har specifika syften, jag kommer enbart ta upp de som har någon relevans till hemmanätverk.

Privata adresser
Följande adresser är de som defineras som privata:
10.0.0.0 10.255.255.255
172.16.0.0 172.31.255.255
192.168.0.0 192.168.255.255

Av de ovanstående är det enbart 192.168.0.x vi ska bry oss om, de andra fungerar precis lika bra att använda, men eftersom man sällan har så många enheter i sitt hemmanätverk som de andra två adressrymderna ger är det ingen större poäng att använda dem.
Dessutom så är oftast 192.168.0.x standardnätet på hemmaroutrar.

Standardsubnätmasken för ett 192.168.0-nät är 255.255.255.0.

Speciella adresser
Det finns även andra adresser som gör speciella saker.

127.0.0.1 - Detta är den så kallade loopback-adressen. All data som skickas till denna kommer att skickas tillbaka till ditt eget nätverkskort. Detta är bra för felsökning och liknande.

169.254.x.x - Denna adress kallas för link-local och används när datorn inte får någon adress tilldelad av en DHCP-server.

"Oanvändbara" adresser
I ett 192.168.0.x-nät med standardsubnätmask (255.255.255.0) finns det alltid två adresser som inte kan tilldelas någon specifik dator eller annan enhet.
Den första utav dessa är 192.168.0.0. Denna adress kallas för nätadressen, kort kan man säga att den är till för att skicka information till nätet som helhet och inte en specifik enhet inom nätet, denna kan och ska således inte tilldelas någon enhet.

Den andra adressen är 192.168.0.255. Denna kallas för broadcastadressen, den används när man vill skicka ett meddelande till alla enheter i nätverket. Även denna ska inte användas på enheter i nätet.

Utöver de två ovan nämnda så brukar routern ha 192.168.0.1 som sin egen adress, det är därför fördelaktigt att man inte använder denna.

Hur ser jag min IP-adress?
Ibland vill man kunna se sin IP-adress, för felsökning, låta en kompis ansluta till ens spel eller om man vill göra en port forward.
Det finns fler än ett sätt att kolla sin IP, jag kommer att lista det sättet jag anser är bäst, skälen till detta är att man med denna metod även kan kopiera vad som står rakt in i en post, om man behöver hjälp.

Tryck ner [Winkey] + [R]

I Rutan som dyker upp skriver du cmd och trycker [Enter/Retur]

I nästa ruta som dyker upp skriver du ipconfig /all och trycker [Enter/Retur]

[font=lucida console]Windows IP Configuration Host Name . . . . . . . . . . . . : (Namn på din dator) Ethernet adapter Local Area Connection: Description . . . . . . . . . . . : (Namnet på din nätverksadapter) Physical Address. . . . . . . . . : (MAC-adressen) DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.10 Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Lease Obtained. . . . . . . . . . : den 12 november 2009 00:14:21 Lease Expires . . . . . . . . . . : den 14 november 2009 09:59:40 Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1 DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 [/font]

(Notera att jag har klippt bort allt oväsentligt och att det kan stå lite annorlunda saker beroende på vilken version av Windows du har)
Nu kommer en hel del text att dyka upp på skärmen, av denna så är det främst IP-adressen och nätverksmasken som är av intresse.
Lease Obtained och Lease Expires anger när man fick låna sin IP-adress av DHCP-servern och när det lånet upphör, är datorn fortfarande igång när lånet upphör förnyas det igen.

Okej, men om jag vill se min externa adress då?!
Om man vill se sin externa adress kan man antingen gå in på t.ex ipchicken eller logga in i sin router och kolla det där, det senare förutsätter givetvis att ens router visar den externa adressen någonstans.

Vad bör jag tänka på när jag anger en statisk adress?
Först och främst ska du fråga dig om du behöver en statisk adress, om du enbart ska surfa och inte hosta något speciellt på din dator behöver du i regel inte en statisk adress, i det fallet så är DHCP ett bättre alternativ.

Här är en lista med saker som man måste tänka på

  • Ta reda på vad för adress du ska ha som default gateway, detta är din routers interna adress och är oftast 192.168.0.1.

  • Välja en passande adress, välj inte en som ligger innanför DHCP-range på din router. Du kan inte heller välja routerns adressn, nätadressen eller broadcastadressen.

Vanliga scenarion

Jag har DHCP aktiverat men av någon anledning har jag en link local-adress ändå, vad gör jag?
Prova att skriva ipconfig /release och sedan ipconfig /renew, detta gör så att du skickar en ny förfrågan om att få en IP-adress.

Jag och några kompisar ska LAN:a, vi har ingen router, bara en switch och ingen internetuppkoppling, hur gör vi?
Ni ändrar så att varje dator har IP-adressen 192.168.0.x och subnätmasken 255.255.255.0, där x är ett tal mellan 2 och 254.
(OBS: kom ihåg vad ni hade för inställningar innan ni ändrade, så ni kan ändra tillbaka när ni ska hem igen.)

Permalänk
Hedersmedlem

Windows XP

Tryck ner [Winkey] + [R]

I Rutan som dyker upp skriver du control panel och tryck [Enter/Retur].

I kontrollpanelen väljer du Nätverks- och Internet-inställningar.
OBS: om du använder klassiskt visningsläge på kontrollpanelen väljer du Nätverksanslutningar och hoppar över nästa steg.

Välj Nätverksanslutningar.

Högerklicka på ikonen Anslutning till lokalt nätverk och välj Egenskaper.

Markera Internet Protocol (TCP/IP) och klicka på Egenskaper.

Nu är du framme där du skriver in den önskade adressen.

Permalänk
Hedersmedlem

Windows Vista
(Språket i bilderna är på engelska, men knapparnas position är densamma i den svenska versionen.)

Tryck ner [Winkey] + [R]

I Rutan som dyker upp skriver du control panel och trycker [Enter/Retur].

Tryck på View network status and tasks under Network and Internet.

Om du använder klassiskt visningsläge letar du upp denna ikon istället.

Tryck på View status.

Tryck på Properties.

Markera Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) och tryck på Properties.

Här kan du nu skriva in den önskade adressen.

Permalänk
Hedersmedlem

Windows 7
(Språket i bilderna är på engelska, men knapparnas position är densamma i den svenska versionen.)

Tryck ner [Winkey] + [R]

I Rutan som dyker upp skriver du control panel och trycker [Enter/Retur].

Tryck på View network status and tasks under Network and Internet.

Tryck på Local Area Connection.

Tryck på Properties.

Markera Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) och tryck på Properties.

Här skriver du in den önskade adressen.

Permalänk
Hedersmedlem

Reserverad

Permalänk
Medlem

På första inlägget under privata nät borde du även lägga in vilka IP-adresser som inte kan användas av en klient. Bara ett litet förslag till guiden

Ska bli kul att se hur den utvecklas.

Visa signatur

"Claiming Java is good because it works on all OS' is like claiming anal sex is good because it works on all genders"

Permalänk

192.168.0.0 är väl ändå ett klass C nät? Alltså, bara < 192.168.0.255 väl?

Det ser konstigt ut när jag skriver det nu.. Men jag har lärt mig att 10.0.0.0 är ett klass A (/8), 172.16.0.0 klass B (/16) och 192.168.0.0 klass C (/24)

Har jag fel? Vad är det jag missat i min tankegång?

Visa signatur

Regnar det så kommer det ifrån himlen.

annars står de i tidningen..

Permalänk
Geeks
SweClockers

Mycket lovande!

Illustrera gärna med bilder sen.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Poison
På första inlägget under privata nät borde du även lägga in vilka IP-adresser som inte kan användas av en klient. Bara ett litet förslag till guiden

Ska bli kul att se hur den utvecklas.

Det glömde jag, tack för påminnelsen!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av TroNi
192.168.0.0 är väl ändå ett klass C nät? Alltså, bara < 192.168.0.255 väl?

Det ser konstigt ut när jag skriver det nu.. Men jag har lärt mig att 10.0.0.0 är ett klass A (/8), 172.16.0.0 klass B (/16) och 192.168.0.0 klass C (/24)

Har jag fel? Vad är det jag missat i min tankegång?

Vad jag drar mig till minnes så är alla 192.168.x.x privat klass C, finns flertalet
småroutrar som brukar ha 192.168.1.1 som standardadress.

Det andra du nämner är korrekt, vad gäller klass B-nätet så använde vi alltid 172.16.0.0 255.255.0.0 när vi labbade på kurserna, men vad jag har förstått så är det egentliga reserverade blocket mellan det jag skrev upp.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andreas D
Mycket lovande!

Illustrera gärna med bilder sen.

Tackar.

Bilder kommer så fort jag har hunnit ta och beskurit dem till lagom format.

Permalänk
Medlem
Citat:

The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) RFC1918 has reserved the following three blocks of the IP address space for private internets:

# 10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix)
# 172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
# 192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix)

Sen så brukar 192.168.0.1 vara router adress eller hur?

t.ex för 192.168.0.0 /16 Nätverket

192.168.0.0 = Network Adress
192.168.0.1 = Router/Intermediate device
192.168.0.2 - 192.168.255.254 = Useable Host Adresses
192.168.255.255 = Broadcast Adress

Sen har 192.168 nätet, nätmasken 255.255.0.0,
Det är 192.168.0 nätet som har nätmasken 255.255.255.0

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Sen har 192.168 nätet, nätmasken 255.255.0.0,
Det är 192.168.0 nätet som har nätmasken 255.255.255.0

Du har helt rätt, jag som skrev ganska grumligt där.

Permalänk
Hedersmedlem

Sådär, nu börjar jag bli halvklar iaf.

Nu vill jag gärna ha era synpunkter.

Permalänk
Hedersmedlem

Sådär, fick byta bildtjänst då pici verkar ligga nere just nu.

Men nu är guiden klar!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Orici
http://lh5.ggpht.com/_L2WSMGsWoxI/SoP9gZGsxgI/AAAAAAAAAmU/nHc...

Sen så brukar 192.168.0.1 vara router adress eller hur?

t.ex för 192.168.0.0 /16 Nätverket

192.168.0.0 = Network Adress
192.168.0.1 = Router/Intermediate device
192.168.0.2 - 192.168.255.254 = Useable Host Adresses
192.168.255.255 = Broadcast Adress

Sen har 192.168 nätet, nätmasken 255.255.0.0,
Det är 192.168.0 nätet som har nätmasken 255.255.255.0

192.168.0.1 är inte alltid standard för routern.
Telia tex använder nätets högsta adress till routern, dvs 192.168.0.254.
Dom nyare Telia Gateways för Internet, IP-telefoni och IP-TV har även dom denna adress som standard.

Visa signatur

Cisco-certifierad nätverksspecialist
Bygger globalt spelservernätverk på dathost.net

Permalänk
Medlem

En del routers använder också 192.168.1.1
Det kan man dock se genom ipconfig som du instruera om ovan. Alltså att kunna det utantill innan är ganska onödigt.

Bra guide! Detta är något som många borde lära sig tycker man.

Grattis till priset i tävlingen också!

Permalänk

Fantastisk bra guide för oss smålata idioter som inte orkar läsa wikipedia och what not! Stort tack för den här alltså
Bokmärka'd.

Visa signatur

And another thing... Y/N?

Permalänk
Medlem

Fint skrivet!

Verkar stämma bra allting. Har haft sjukt mycket subnäträkning den senaste tiden. Har plöjt igenom CCNA1 och 2, och nu börjar 3an mä

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 2infinity
En del routers använder också 192.168.1.1
Det kan man dock se genom ipconfig som du instruera om ovan. Alltså att kunna det utantill innan är ganska onödigt.

Bra guide! Detta är något som många borde lära sig tycker man.

Grattis till priset i tävlingen också!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pointpurple
Fantastisk bra guide för oss smålata idioter som inte orkar läsa wikipedia och what not! Stort tack för den här alltså
Bokmärka'd.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av auL
Fint skrivet!

Verkar stämma bra allting. Har haft sjukt mycket subnäträkning den senaste tiden. Har plöjt igenom CCNA1 och 2, och nu börjar 3an mä

Tackar så mycket!