Apple uppdaterar färgglada Imac – lovar dubbel prestanda

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuessWho:

Det är ganska stor skillnad om man kör mekanisk HDD eller SSD.
Framförallt om man kör en ensam HDD som enda lagringsenhet.

Det är möjligt att köra virtuellt minne / swap om inte RAM räcker.
Men om man swappar till HDD går det långsamt.

Problemet med jämförelsen är att PC kan också utrustas med SSD och då kan även
PC använda swappa till SSD som 'ett magiskt trick'.

Sen är en fråga om det är bra att använda minimalt med RAM och tokswappa till SSD istället ...
Men om man sliter ut SSD i förtid, ja då tänker de väl,
Macar är ändå så dyra så då är det bara att kasta och köpa ny.

Om någon verkligen anser att "8GB RAM räcker för det finns virtuellt minne via SSDn" tvingas jag helt klart skaka på huvudet. Visst är en SSD snabbare än en mekanisk disk men faktum kvarstår - mer RAM är att föredra för krävande programvaror.

Intressant om folk tror att virtuellt minne är "magi" eller att det ersätter RAM...;)

Påminner mig om en användare som hade 8MB RAM, köpte RAMDoubler och trodde sig ha 16MB. Därefter köptes SoftRAM eller något in och det blev "32MB". Slutligen kom supportsamtalet in om att det blev märkliga "out of memory"-meddelanden på "32MB RAM-maskinen".

Permalänk
Medlem
Skrivet av ROGBear:

Mycket intressant detta. Jag kör Windows utan problem med 8GB RAM, även 4GB fungerar för enklare saker med rätt version. Uppenbarligen delar inte Apple alltid den här "8=32"-teorin med tanke på att jag av och till funderat på en Mac Studio för att testa M-serien och det exemplar jag såg igår hade 32GB förinstallerat. Tydligen bedömer Apple det som lämpligt för en Mac som är tänkt att köra Adobe CC, Logic, Final Cut Pro och annat - man kan kalla detta "typiska Mac-saker".

Det vore därför mycket intressant om den här "8=32"-teorin kunde sättas på prov: Adobe Photoshop igång, Premiere renderar en video i bakgrunden i Adobe Media Encoder, Logic är startad, webbläsaren med 50 flikar (Chromiumbaserad) körs, Word är igång i bakgrunden, Parallels Desktop kör en VM med Windows med 8GB RAM tilldelat. Detta är ett scenario som händer hos mig och för detta har jag just nu 32GB RAM. Enligt "8=32"-teorin borde detta fungera utmärkt bra på en Mac med 8GB RAM. Är det någon som är öppen för att prova?

Om det finns mätningar som visar att Photoshop CC på en M-baserad Mac drar 25% av RAM-förbrukningen hos samma version under Windows vore det intressant att ta del av dessa.

Jag är seriöst intresserad av att testa en M-baseradMac - har kört Mac i många år tidigare och då med tidigare versioner av dessa programvaror och inte vid något tillfälle har jag upplevt att man skulle kunna uträtta "stordåd" med "instegsmängden RAM". Mina Macar har alltid varit generöst RAM-bestyckade jämfört med "standard" för den specifika tidsåldern.

Dock har jag problem med den här teorin om att en 8GB-Mac klarar av att med framgång och goda prestanda köra samma laster som en 32GB-maskin oavsett om det är en Mac eller annan plattform, framförallt när vi talar om "multimedia" och bl.a. Adobe.

Självklart så vid tunga laster så går det åt mer ram, det är rätt naturligt.
Samtidigt att jämföra minnesbehov mellan olika system är oerhört svårt, Windows suger åt sig relativt mycket minne bara för att köra OS.
Här pratas om instegsmodeller av Imac dvs de som är tänkt målgrupp lär inte ha särskilt höga krav på att kunna köra tyngre laster utan surf och liknande kommer antagligen vara det primära, de flesta vanliga användare jag känner har inte heller enormt många flikar öppna samtidigt heller som suger minne. Dessutom har jag fått för mig att Apples minneshantering är relativt effektiv och det påverkar också behovet.