Erfarenheter av PCI-E-diskar

Permalänk

Erfarenheter av PCI-E-diskar

Jag har två M.2 NVME-platser på mitt moderkort som är ockuperade.
Jag tittar på alternativ för mer lagring.

Har kommit fram till
1) mekanisk disk (fördel storlek, köper sannolikt 8TB +)

2) SSD via SATA

3) SSD via PCI-E-slot på något sätt? Har någon erfarenhet av att använda typ en sådan här adapter https://www.pricerunner.se/sp/nvme-pcie-adapter.html ?
Tror det finns redan PCI-E-hårddiskar också? Är de bättre?

Vad hade ni valt? Syftet är lagring, inte spel etc.

Permalänk
Medlem

Om det är mekanisk disk eller inte beror på om du har akut behov av diskar som är >> 2TB lagringsvolym och man önskar resilent lagring som inte tappar data många år framöver även om det är avstängt långa tider, det oavsett hur många NVMe-diskar du i övrigt installerar. - för backup så använder man idag externa USB-snurrdiskar som kopplas ur helt när backuppen är färdig då för att räknas som backup så måste det förvaras urkopplad och alla anslutningar borttagna - det har inte en snurrdisk som är installerad i en dator då tex. när nätaggregatet havererar så kan den dra med sig disken med skadliga spänningar.

Lagring på M.2 med PCIe, M.2 till PCIe via adapter eller ren PCIe disk är 'bara' formatfaktorer där det handlar om att få dit 4 PCIe-ledarpar till rätt anslutning på controllern på lagringen - vad som händer bakom denna är sedan samma om det är samma tillverkare och serie av disk.