Pioneer håller liv i optisk lagring med ny Blu-ray-brännare

Permalänk
Medlem

Det jag kommer ihåg mest om CD/dvd brännare är att den första jag och tre kompisar delade på kostade över 5000:- eller var det 10? Jaja alla våra sommarjobbspengar gick i allafall åt...tror det var andra halvan av 90-talet nån gång...

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Medlem

Hur länge dagens hårddiskar håller vet jag inte, men jag har en del hårddiskar som är kring 30 år, och de flesta funkar. Flera av dem kollade jag i höstas, för några var det första gången de snurrade upp på ca 25 år och de funkade perfekt.

Men ett par, som jag provade för ett par år sedan, och funkade då, kämpade för att snurra upp och klarade inte att komma igång.

Min slutsats blev att om man testar gamla diskar ska man passa på att göra en backup på dem med dd eller ddrescue eller motsvarande. Önskar att jag hade haft bättre statistik på mina gamla diskar, har i stort sett behållit de flesta jag haft under 30 år. Men nu slänger jag de flesta (typ...) efter att ha backuppat, det är lite krångligt att koppla in scsi-diskar och vissa äldre IDE-diskar i moderna datorer. Har några diskar som inte funkar med usb-adapter.

Förstår att det är rätt drygt (och dyrt) med optiska skivor om man har mycket data; köper man en hårddisk och förvarar den bra håller den förmodligen rätt länge.

Tråkigaste fördelen med optiska skivor: de är lättare att läsa för släktingar om jag plötsligt går bort.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Känns som hyfsat bra teknik som aldrig riktigt blev särskilt etablerad. Som arkivmedia är det nog lämpligt, förutsatt att man då vid behov kommer att kunna hitta en fungerande läsare.

Men en 5.25"-enhet idag?
Hade nästan säkert sålt mer som extern USB-ansluten.