Mithras testar Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (5G i praktiken)

Permalänk
Medlem

Mithras testar Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (5G i praktiken)


Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Samsung som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

► Mer om testet av Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
► Mer om SweClockers testpiloter


För ett tag sedan utlyste Sweclockers att de sökte testare för Samsung Galaxy S20 Ultra. Som den test-nörd jag är, slängde jag in en ansökan. Till min stora lycka fick jag ett samtal, och fick reda på att jag var en av de lyckliga utvalda som fick vara med. Nu är tiden kommen, nu är det dags för mig att ta mig an S20 Ultra 5G och testa den.

Bakgrund

Jag har en lång vana av Samsungs mobiler. Från en tidigare S-versioner vars modellbeteckning jag glömt (S3?) till S7 Edge, till S9, till min nuvarande S20, kan jag nog klassas som en van Samsung-användare. Som en sådan kommer jag att se det mesta ur synvinkeln S20 Ultra vs andra Samsung-telefoner.

Första intryck - "look and feel"

Min första tanke när jag ser kartongen är att Samsung väljer att fortsätta med samma designspråk som de har haft länge, nedan ser ni en jämförelse mellan S9, S20 och S20 Ultra. Det är hög igenkänningsfaktor på en design som är subtil, stilren och riktigt snygg.

Samma designspråk på samtliga kartonger - endast storleken som valt att växa genom åren.

När jag väl öppnar kartongen är intrycket ett litet ”wow”. Lyfter man på locket är det första man ser telefonen, som välkomnar en med all sin skönhet. Jag personligen älskar designen på S20, med sina rundade kanter och väldigt smala ram (utan den snygga, men ack så jobbiga, "edge"-skärmen). Vackert, utan tvekan.

Det slår mig dock ganska snabbt hur pass hög telefonen är, hela 166,9 mm. Jämfört med en vanlig S20 på 151,7 mm är Ultran en ganska avlång historia, och når högre höjder än iPhone 12 Pro max (160,8 mm). Dess höga höjd skapar också direkt ett intryck när man lyfter på telefonen första gången; fastän telefonen sitter skönt i handen kan jag inte undkomma känslan av att den är lite ”framtung”, som att det mesta ligger i övre delen av telefonen. Anledningen till det klarnar när man vänder på telefonen; kameradelen är stor och är antagligen vad som känns i tyngden. Kamerahuset sticker dessutom ut med ca 30 mm.

Och väger gör den också; med sina 220 gram är den hela 57 gram, eller 26%, tyngre än S20. Känslan av att behöva hålla i telefonen lite extra för att inte råka tappa den framåt är helt ny för mig. Tiden får utvisa om höjden och tyngden är något jag blir van vid, eller om det är något som kommer att störa mig hela testperioden ut.

Skillnaden i storlek på S20 Ultra och S20 är inte obetydlig.

Migrering av data - make this phone mine!

Så fort jag startar mobilen är det dags att göra mobilen till min primära mobil under testets gång, och här åker en USB-C kabel fram. Ena änden i Ultran, den andra i min vanliga S20. När Ultran känner av att jag är kopplad via kabel till min ”gamla” mobil frågar den om den ska påbörja migrering; ja tack.

Flytten av data emellan mobilerna tar ca 15–25 minuter och går helt smärtfritt till (vilket man förväntar sig mellan två nyare mobiler). Ytterligare 20 minuter ungefär tar det för alla appar att installera, och sedan är allt klart. Det jobbigaste med att byta telefonen är nog att behöva öppna varje enskild app och logga in på dem, där saker som mobilt Bank-ID och Swish behöver omregistrering. Man önskar att det inte hade behövts, men det kan vi nog inte beskylla Samsung för.

När migreringen är klar är det dags för att anpassa mobilen efter mina egna behov. Jag har tidigare varit en flitig användare av olika ”teman” där utseendet på ikoner, text och annan visualisering följer vissa teman. Den typen av personalisering är dock inget jag har orkat med de senaste åren, och jag följer därför Samsungs standard-tema. Den enda anpassningen som finns är bakgrundsbilden på sambon, och den följde med automatiskt vid migreringen.

Personliga inställningar - personalize this!

Det första jag gör efter migreringen är att sätta igång ”always-on display”, så att skärmen inte slocknar helt. Telefonen ligger alltid bredvid mig på bordet eller på laddaren, och jag tittar frekvent på skärmen under några sekunder för att se tid och notifieringar under dagens gång (säkerligen en 50–100 gånger på en dag). Därmed är det skönt och tidsbesparande att inte behöva knacka på skärmen eller trycka på någon knapp varje gång för att se informationen. Jag ställer in ”always-on display” mellan 08.00 – 22.00 för att slippa ha ett ljus från skärmen under nätterna.

Det andra är att stänga av ”stanna på låsskärmen” som är standard. På detta sätt kan jag låsa upp mobilen genom att titta på skärmen och låta ansiktsigenkänningen öppna mobilen. Det sparar mig några sekunder och en eller två tumrörelser. Det är inte en stor skillnad, men är en detalj som gör upplevelsen mycket bättre, speciellt om man är en människa som uppskattar hastighet och vill att allt ska gå väldigt, väldigt snabbt.

Vad kommer härnäst?

Nu när jag är klar med att göra mobilen till ”min egen”, är det äntligen dags att påbörja några riktiga tester. Mitt test-område kommer vara inget annat än 5G-nätet!

Vilka fördelar ger 5G på riktigt? Vilka skillnader kommer jag att upptäcka? Är det värt att lägga ner extra pengar för att få tillgång till 5G-nätet?

Stay tuned!

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Bakgrund – vad är 5G

5G står kort och gott för 5e Generationen, dvs. femte generationens mobilnät. Varje generation består av ett antal olika tekniker och system, och de kan se olika ut från land till land. Varje generation brukar dessutom genomgå förändringar då nya och bättre tekniker adderas för att öka stabilitet och hastighet.

4G-nätet var inte huvudsakligen byggt för att ha olika prylar uppkopplade – den var inte skapad för ”sakernas internet” eller IoT (Internet of Things) som det kallas. 5G däremot har designats för det specifika ändamålet IoT och att låta oss koppla upp så mycket som möjligt.

5G kommer att leverera avsevärt högre hastigheter samt minskad latens jämfört med nuvarande 4G-nät, och anledningen till det är det höga frekvensbandet som används. Ju högre frekvensband, desto högre kapacitet för att skicka och ta emot data, men också kortare räckvidd. Därför behövs det en utbyggnad av mobilmastnätet för att kunna stabilisera 5G-nätet.
Precis som dagens 4G-nät kommer nätverket för 5G att använda sig av flera olika frekvenser, där de lägre används för räckvidd (t.ex. för att räcka ut på landsbygden) medan de högre frekvenserna används i stadskärnorna och tätorter för att fler människor ska kunna utnyttja systemet samtidigt. 5G har fördelen att den kan utnyttja ett större frekvensomfång jämfört med 4G. Ett antal operatörer har redan påbörjat utbyggnaden av de lägre frekvensbanden i väntan på att få bygga ut de s.k. kapacitetsbanden, de högre frekvenserna med högre hastighet, något de inte får göra förrän efter att Post- och Telestyrelsen har delat ut dessa frekvensband genom en auktion som ska hållas. Auktionen skulle hållas den 10e november 2020, men pga. PTS upphävning av förbudet mot Huawei, har auktionen skjutits fram till obestämd tid (mer om PTS upphävning läser du här).

5G kan delas in i tre band;

Lågbanden.
Här har utbyggnaden redan påbörjats. Som tidigare nämnt är dessa band bäst för lång räckvidd eller för att koppla upp ett stort antal prylar. Lågbandet ligger på ca 700 MHz. Lågbandet har lägre hastighetskapacitet men går dock att kombinera med 4G-nätet för att kompensera hastighetsbortfallet, något Telia gjort i Stockholm sedan man öppnade för 5G i maj 2020.

Högbanden.
Med mycket högre kapacitet, men lägre räckvidd, kommer högbanden att vara det primära som används i stadskärnan. Högbandet ligger på 3.5 GHz och erbjuder upp till 10 gånger hastigheten jämfört med 4G, något som alltså främst kommer märkas inne i städerna. Högbanden har det dessutom svårare att ta sig genom väggar än lågbandet.

Ultrahögbanden.
På frekvensen 26-28 GHz kommer ultrahögbandet att erbjuda den absolut snabbaste uppkopplingen, med upp till hela 100 gånger snabbare hastighet än 4G. Nackdelen här är den otroligt korta räckvidden – troligtvis inte längre än att den kan användas på en större fabrik eller på väldigt centrala områden i städerna. Här talar vi dessutom om en ännu högre svårighet att ta sig genom väggar.

Vad 5G bidrar med

De tre mest uppenbara fördelarna är stabilare uppkoppling, ökad hastighetskapacitet och lägre latens.

Stabilare uppkoppling

En stabilare uppkoppling kommer innebära lägre risker för bortfall när trycket på nätet blir högt; när man är på en arena full med folk varesig det är en fotbollsmatch eller en konsert, kan man förvänta sig att nätet pallar trycket. Det innebär också att man vågar lägga mer tillit till uppkopplade enheter som aldrig får fallera, t.ex. i fjärrövervakning av äldre och/eller sjuka människors hälsa. 5G kommer att utnyttja något som heter ”network slicing”, som kommer försäkra oss om att olika typer av uppkopplade enheter inte kommer att slåss om samma nätutrymme. En privatpersons surfning, eller tiotusentals privatpersoner, kommer därmed inte påverka t.ex. ett sjävkörande fordon.

Ökad kapacitet

Den ökade hastighetskapaciteten kommer at bidra med ett antal förändringar för den enskilde individen. Utöver att kunna ladda ner och ladda upp med en hastighet upp till 100 gånger snabbare än 4G, kommer man också alltså kunna strömma media med upp till 100 gånger hastigheten (har det påståtts). En nedladdning av en film som tar ca 7 minuter via 4G ska alltså ta några sekunder över 5G-nätet. Vi kan därmed glömma 4K-strömning, vi är uppe i 8K-strömning av filmer och serier, och självklart lossless-strömning av musik (givet att strömningstjänsterna börjar erbjuda detta).
Kapaciteten kommer dessutom försäkra oss om att vi faktiskt kan bredda gruppen av produkter som är ständigt uppkopplade – framfarten av uppkopplade enheter fortsätter i rask takt och allt fler enheter som tidigare inte var uppkopplade har blivit, eller kommer att bli, det. Inte bara på individen kommer antalet uppkopplade prylar och sensorer öka – även i stadskärnan kommer det att ske. ”Smarta” byggnader som håller koll på energiförbrukning, värme, vatten, ”smarta” kameror som skapar ett mer effektivt trafikflöde, ”smarta” soprum som indikerar när det är dags för tömning, återigen kan listan göras lång på exempel. 5G kommer försäkra oss om att vi har gott med plats och hastighet för alla diverse prylar, samt en stabil uppkoppling.
Till sist kommer den höga kapaciteten kunna erbjuda höghastighets-wifi i hem och områden där fiber inte är draget och för olika anledningar har problem att dras till genom mobilt bredband-tjänster.

Lägre latens

Latensen påstås sänkas från 4G’s 50 millisekunder ner till 1-2 ms. Detta öppnar upp en värld av dörrar för ”sakernas internet”. Genom 5G-nätet kommer en uppsjö av produkter bli tillgänglig för uppkoppling och fjärrstyrning. Självkörande fordon, mobil mammografi, fjärrstyrda operationer, både AR och VR-implementationer på offentliga platser som museum, stabila höghastighets-wifi i hemmen utan fast lina, listan kan göras lång på visionära idéer på hur 5G-nätet kommer att användas.
För telefonen innebär det specifikt ett område där jag tror det kommer att förändra vårt förhållningssätt; nämligen ”molnet”.
Med en låg latens kommer vi dels kunna spela via molnet på våra telefoner (där några företag redan påbörjat sin resa, t.ex. Googles Stadia och MS xCloud) med väldigt låg inputlag, men framför allt kommer man kunna spela utan att själv behöva ha hårdvaran – all beräkning sker i molnet och den massiva datan kan strömmas till mobilen utan problem över 5G-nätet. De långsiktiga konsekvenserna av cloud gaming för PC- och konsolmarknaden återstår att se, men min gissning är att förändringarna som detta kommer att medföra är starkare och fler än vad folk tror.

Vi kommer dessutom också kunna arbeta mer via molnet – behovet av arbetsstationer försvinner på samma sätt som behovet för speldatorer och konsoler. Allt vi behöver är en enhet med batteri och 5G-uppkoppling, resten sköts via molnet. Nu spekulerar jag vilt, men jag har inga problem att föreställa mig att till exempel Microsoft, Amazon eller Atlassian erbjuder tjänster i deras Azure, AWS, eller Jira där man faktiskt kan utföra sitt all sitt arbete som man normalt sett gör i AutoCAD-applikationer (eller Adobe, Blender osv), alternativt att applikationstillverkarna själva erbjuder samma tjänst i molnet. Oavsett detaljerna kommer det alltså att leda till stora förändringar i arbetssätt.

Täckning och utbyggnad

5G för mobiltelefoner rullades för första gången ut maj 2020 av Tele2, en dag före Telia. Vid den tidpunkten gick det endast att använda sig av 5G-nätet i Stockholms innerstad. Sedan dess har fler operatörer öppnat tillgången till 5G och byggt ut täckningskartan.

Lågbandet kommer att byggas ut via höga master, precis som det görs idag. Det kommer att nå större delen av landet.

Högbandet kommer att behöva stolpar eller hustak där utrustningen placeras med mycket tätare intervaller än lågbandet.

Ultrahögbandet kräver en väldigt hög intervall av utrustningsplacering och kommer troligtvis inte nå utanför städerna.

Telia

Telia erbjuder idag 5G via abonnemanget ”Telia Obegränsat” samt ”Telia Jobbmobil” för företagskunder. Telia erbjuder 5G i följande städer:
Stockholm, Eskilstuna, Karlstad, Linköping, Norrköping, , Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.
Telia kommer att rulla ut 5G till dessa städer inom 2020: Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Luleå, Lund, Malmö, Sundsvall, Umeå och Östersund.

Tele2

Tele2 erbjuder idag 5G via abonnemangen ”Obegränsat”, ”50GB” samt ”25GB”.
Tele2 erbjuder idag 5G i följande städer:

Stockholm, Göteborg, Malmö, Borlänge, Boden, Enköping, Falun, Gävle, Karlskoga, Luleå, Mariefred, Motala, Piteå, Rättvik,Sandviken,Strängnäs, Sälen fjällen, Storstockholm bland annat Solna, Huddinge, Lidingö, Täby, Botkyrka, Sigtuna, Södertälje

Tre

Tre erbjuder idag 5G via samtliga mobilabonnemang.
Tre erbjuder idag 5G i följande städer:
Stockholm, Malmö, Uppsala, Lund, Helsingborg, Västerås

Telenor

Telenor erbjuder idag 5G via abonnemangen ”Obegränsat”, ”75GB” och ”30GB”.
Telenor erbjuder idag 5G i följande städer:
Stockholms innerstad.

Test av 5G

Testutrustning

Inför dessa tester använder vi (självklart) en S20 Ultra, samt ett Tele2 abonnemang. Tele2 har tidigare hävdat ha den bästa 5G-uppkopplingen, och sagt sig vara de enda som kan leverera ”äkta” 5G genom att uppnå 1Gbit/s i nedladdningshastighet. De har tidigare visat sig vara bäst i test dessutom via oberoende tester, därmed känns det som det bästa valet av operatör.

Test – hastighet

Testrunda 1 – stillasittande och stabil koppling

Testrunda 1 sker på en onsdag eftermiddag på Östermalm inne på ett café– jag förväntar mig att nätet inte ska vara för belastat och därmed kunna prestera på sin topp.
I förväg förväntar vi oss att 4G ska kunna prestera kring 200Mbit/s nedåt och 50 Mbit/s uppåt med tanke på plats och tid på testerna. För 5G finns inga större förväntningar mer än att det ska vara snabbare än resultatet från 4G. 5G har dock sagts kunna uppnå ca 1Gbit/s nedåt och 100 Mbit/s uppåt på befintliga nät, och om vi får hoppas på det bästa så är det just den siffran vi siktar på.

Nedan ser ni resultatet:

Vi ser att 4G i snitt levererar just ungefär 200 Mbit/s nedåt (198,8 för att vara exakt) och ca 40Mbit/s uppåt, vilket är helt i linje med de siffror man kan förvänta sig av 4G-nätet.
Första testet av 5G-nätet blev en total besvikelse, med otroligt undermåliga siffror om 66 Mbit/s nedåt, och 24,5 Mbit/s uppåt. Efter att ha gjort ytterligare tre tester dock, ser vi en genomsnittshastighet på 735 Mbit/s nedåt och 88Mbit/s uppåt. Undertecknad valde att helt enkelt slänga det första testet och se det som en total avvikelse, och räknar därmed inte med de siffrorna till genomsnittet.

Detta ger oss alltså en nedladdningshastighet via 5G-nätet som är ca 3.5 gånger snabbare än 4G och en uppladdningshastighet som är ca 2.2 gånger snabbare.
Det är en väldigt tydlig skillnad vi ser mellan 5G och 4G redan idag, även om hastigheterna inte riktigt når upp till den magiska gränsen 1Gbit/s.

Testrunda 2 – på gång och belastat nät

Testrunda 2 innebär att vi är ute på stan och går medan vi testar hastigheten. För bästa resultat här finns två telefoner – S20 Ultra som är uppkopplad mot 5G och en vanlig S20 som kör endast på 4G. Båda telefonerna testas samtidigt för att få så noggrann mätning som möjligt. Denna testrunda händer på en lördag mitt i Stockholm City, där det är fullt med folk i rörelse (tycka vad man vill om det under dessa tider) som belastar nätet och därmed sätter mer tryck på nätet.

Vår vandring börjar på Slussen i Stockholm, och går genom gamla stan till centralen och vidare mot Kungsträdgården via hamngatan för att sedan gå längs hela Strandvägen och slutar vid Djurgården.
Hela rundan befinner sig inom det område som Tele2 hävdar ska vara täckt av 5G (se kartan nedan tillsammans med gångsvägen), men av någon anledning har vi förtvivlat svårt att få kontakt med 5G nätet. Det tar ett bra tag innan vi överhuvudtaget får kontakt med 5G-nätet, första gången den dyker upp på mobilen är precis vid ”plattan” i Stockholms Centrum. Dock håller det sig i ca 2 sekunder innan den byter tillbaka till 4G. Vid det här laget börjar jag bli orolig – tänk om vi överhuvudtaget inte får kontakt med 5G-nätet? Blir det ens några tester?

Inte förrän vi kommer ut från folkmassan i centrala delarna och hamnar på Strandvägen – som enligt Tele2 ligger på utkanten av täckningsområdet – får vi en kontakt med 5G som väljer att stanna kvar tillräckligt länge för att kunna utföra hastighetstester. För att kunna ha en bas att jämföra med har vi kört några 4G-tester under vandringens gång. Nedan ser ni resultaten.

Resultatet visar ett snitt om 632 Mbit/s nedåt och 88,41 mbit/s uppåt för 5G. Jämfört med 4G’s hastighet om 74.5 mbit/s nedåt och 59.5 mbit/s uppåt, talar vi alltså om en skillnad på ca 8.5 gånger för nedhastigheten och ca 1.5 gånger för upphastigheten. Medan upphastighetens skillnad inte är särskilt imponerande, är det en helt annan historia för nedladdningshastigheten. Där 4G har tappat halva sin hastighet jämfört med testrunda 1, håller 5G upp sig ordentligt. Båda tappar i absolut hastighet ca 100 Mbit/s, men för 4G är det 50% av hastigheten medan det för 5G endast uppgör ca 14%. Det är väldigt fina hastigheter som vi talar om här, när det väl fungerar.

På väg tillbaka försvinner 5G-kopplingen så fort jag kommer närmare stadskärnan igen, och jag lyckas inte få 5G-koppling någonstans inom centrala Stockholm på några timmars vandring, inte ens när jag går förbi cafét jag tidigare satt i för att köra testrunda 1 några dagar tidigare. Tolkningen av detta är att 5G just nu inte klarar av högre belastningar överhuvudtaget, uppenbarligen inte ett halvfullt centrala Stockholm på en lördagseftermiddag.

Test – Latens

Testrunda 1 – stillasittande och stabil koppling

Vi ser att det även på svarstiden finns en viss skillnad mellan 4G och 5G. Svarstiden för 4G hade ett snitt på 26.58 ms medan 5G hade ett snitt på 17.3 ms, en skillnad på närmare 10 ms eller 35% (här räknar vi med ”5G test 1” då den inte avvek sig för mycket från resterande tester till skillnad från hastigheterna på samma testrunda). Det är inte någonstans i närheten av de 1-5 ms som man pratar om när det gäller 5G, men det är inte konstigt i sig då dagens 5G fortfarande använder sig av 4G-nätet för det mesta, och som redan nämnts ett antal gånger har inte högbanden auktionerats ut än. Det är inte förrän dessa byggs ut som vi kommer få se svarstider på under 5 ms.

Testrunda 2 – på gång och belastat nät

Med undantag av en av testerna ser vi hur 5G sänker svarstiden från ca 27 ms (som kontrollenheten visade) ner till omkring 16.5 ms, vilket är mer eller mindre densamma som första testet gav.
En halvering av svarstiden är bra, men återigen, inget i närheten av de 5 ms som har utlovats. Det är däremot något som är ganska bra för de som gillar att spela spel där svarstiden spelar roll, t.ex. PUBG eller Fortnite Mobile. Utöver det specifika ändamålet att spela har jag dock svårt att se några konkreta användningsområden just nu.

Test – Nedladdning av fil

Att klara syntetiska tester över några sekunder för att uppmäta hastighet är en sak, att kunna leverera hastighet över en längre period är en annan. För att se hur 5G förbättrar konkreta fall testar vi här en nedladdning av en stor fil (22GB) från OneDrive ner till mobilen. Detta görs på samma plats och samma tid som för testrunda 1 för hastigheten. Nedan ser vi resultaten:

Tid för 5G var 11 minuter 38 sekunder, medan tiden för 4G var 16 minuter 34 sekunder. För den observante kan jag informera att timern togs på testmobilen medan 4G-nedladdningen gjordes på en annan telefon utan 5G, därmed är det en screenshot med 5G-ikon.

Lite snabb matematik leder oss fram till att 22GB på 11 minuter och 38 sekunder är en hastighet på 250Mbit/s, medan 22GB på 16 min 34s är ungefär 181 Mbit/s.

Det visar sig alltså att 5G-nätet inte riktigt klarar av att hålla samma hastighet som testerna visar när det gäller att ladda ner en faktisk fil. Det kan självklart finnas andra anledningar till att hastigheten inte lyckades hålla. Det är ändå en enda nedladdning gjord av en specifik fil (mkv) från en specifik plats (onedrive) till en specifik telefon. 5G klarar i slutändan ändå av att leverera i snitt 27% högre hastighet under minst en 10 minuters period av konstant nedladdning, vilket får ses som godkänt.

Latens test – Playground & Fortnite Mobile

Vi har sett att 5G verkar halvera svarstiden, vilket låter väldigt mycket. Då återstår att se huruvida den lägre svarstiden kan hjälpa gamers. Testet gjordes under samma tid som Testrunda 1 för hastighet och latens.

Då jag inte är en van spelare av något av dessa två spelen blev det hela ett intressant test. Det var ärligt talat väldigt längesedan jag kände mig så dålig och ovan på att spela som under dessa två tester (undertecknad spelar en hel del CSGO på ”högre” nivåer och trodde dumt nog att det skulle hjälpa, tji fick man).

Tyvärr kan jag dock inte säga att jag lade märke till någon skillnad överhuvudtaget mellan de båda lägena, och i ett blindtest skulle jag inte kunna säga vilken av dem som var 5G eller 4G. Jag vill säga att det kändes emellanåt lite mindre hackigt under 5G – men en stor del av mig tror att det helt enkelt var en placebo-effekt. Det finns således troligen ingen effekt av att spela på 5G istället för 4G för tillfället.

För en mer ingående test gällande Samsung Galaxy S20 Ultra och spel, se @Gascogne s recension här.

Tolkning av resultat

Det är, i syntetiska tester, en stor skillnad mellan 5G och 4G redan nu, fastän tekniken är i sin linda. 5G levererar i dagsläget runt 3.5 – 8.5 gånger snabbare nedladdning än 4G och 1.5 - 2.2 gånger snabbare uppladdning i syntetiska tester och ca 27% snabbare nedladdningshastighet vid nedladdning av faktiska filer under längre perioder – något som är väldigt imponerande med tanke hur ung tekniken faktiskt är. Det är ett gap som bara kommer att fortsätta växa framöver.

Med det sagt finns det ett antal saker som gör att jag kliar mig lite i huvudet kring frågan ”vad ska man med det till just nu?”.
Jag kan inte riktigt komma på några bra användningsområden i dagens läge för 5G kontra 4G:

• Youtube rekommenderar vid strömning av 4K-video 20 Mbit/s
• Netflix rekommenderar vid strömning av 4K-video 25 Mbit/s
• Latensen/svarstiden är ingen större skillnad på ännu och är därmed inget argument (förutom för den väldigt väldigt nischade gruppen mobilgamers som behöver lägre latens, även om jag själv inte märkte någon skillnad)

Eftersom en stabil, bra uppkoppling till 4G-nätet ger 200 Mbit/s finns det alltså gott med utrymme att ha en ”dålig” 4G-uppkoppling om 30Mbit/s och ändå kunna streama 4K utan större problem från både Youtube och Netflix.

Den enda gången man faktiskt har reell nytta av 5G är just när man laddar ner eller upp större filer till internet, t.ex. till OneDrive, Youtube eller valfri destination, via mobilen. Min gissning är att det inte sker så ofta, tvärtom troligen väldigt sällan, då större överföringar oftast sker av en anledning eller annan via PC/Mac och nätverkskabel/wi-fi.

Min första och enda tanke hittills var/är att man slipper stressa när man ska ladda ner Netflix-avsnitt eller filmer till offline-läge, t.ex. när man är på en flygplats eller ska hoppa på ett tåg (SJ’s så-kallade wi-fi har aldrig varit stabilt enligt min erfarenhet) men även då är vinsten minimal. En Netflix-film är vid HD-upplösning ca 440MB stor för en timmes speltid. En film på två timmar är därmed ca 880 MB, vilket inte tar alltför många minuter att ladda ner även över 4G-nätet, speciellt inte med tanke på att skillnaden på att ladda ner en 22GB fil var ca 5 minuter (16 mot 11).

Reflektioner och tankar

Bör jag köpa 5G-ready idag?

Allt är såklart enligt eget personligt tycke och smak. Vill man ha det absolut snabbaste – ja då ska man skaffa en 5G-ready telefon idag och uppgradera abonnemanget till något som kan erbjuda det. Är man någon som verkligen verkligen behöver ha lägre latenser på språng, ja visst då man kan gå för det. Om man brukar befinna sig inom gränserna för 5G överhuvudtaget, det vill säga.

Frågar man däremot mig om det är behövligt att ”framtidssäkra” sig redan nu – då blir mitt svar faktiskt nej. Det finns ett antal anledningar till det:

• 5G-nätet har precis börjat utvecklas i Sverige, och når väldigt, väldigt få människor idag.
• Ultrahögbanden har inte ens auktionerats ut ännu – och vi vet inte när det kommer att ske.
• Nuvarande estimat beräknat att ett ordentligt utbyggd 5G-nät med stabil uppkoppling och nämnvärt högre hastigheter och lägre latenser än 4G kommer att vara färdigbyggd mellan 2023 - 2025.
• Det finns inga konkreta användningsområden utöver nischade områden.
• Den genomsnittlige svensken byter telefon varje 24 – 36 månad.

Med dessa punkter i beaktning kan jag inte med gott hjärta rekommendera att man köper en telefon eller ett abonnemang endast för att få 5G just nu, så länge man inte tillhör de två nischade grupperna ”måste ladda ner/upp filer på språng” och ”mobile gamers” i någon av de få områden där 5G faktiskt erbjuds. Oavsett om man har en gammal telefon eller sitter på en nyare telefon, kan man gott vänta in nästa generations telefon. Kanske till och med nästa därefter.

Sammanfattande tankar

5G är något som är otroligt spännande och intressant, även om den just nu inte har några direkta användningsområden eller inflytande på våra liv. Den ökade hastigheten vi har sett i testerna kommer bara klättra uppåt – och med den utlovade minskade latensen till ca 1ms kommer vi få se väldigt häftiga saker hända. Jag tror att 5G kommer att ändra vårt samhälle från grunden upp – den kommer att ta digitaliseringen av samhället till en ny nivå tillsammans med IoT-revolutionen. Tyvärr är den dock inte här just nu – och vi behöver nog vänta något eller några år till innan det verkligen tar fart. Till dess kan man gott sova lugnt med den telefon man har och slippa stressa över att behöva uppgradera.

FAQ

Här har jag samlat de frågor som dykt upp och som jag inte lyckats täcka i testerna ovan.

Hur mycket batteri drar 5G kontra 4G?

Jag kan inte svara på exakt hur mycket mer 5G drar jämfört med 4G - men räkna med att den gör det och att det kommer att kännas. Personliga erfarenheter från kollegor och dylikt indikerar just nu att 5G är en ordentlig batterislukare - och den känslan verkar vara internationell. En potentiell förklaring till det ger Samsung här där de skriver:

At this time, the 5G networks are only used for data connections, and are not yet capable of carrying phone calls and messages. Your phone will need to maintain a connection to the 3G or LTE network in addition to the 5G network so that phone calls, text messages, and data will be delivered consistently.

Because your phone is connected to multiple networks simultaneously, the battery will drain faster than one would typically expect, and the phone may get warmer than when solely on 3G or LTE.

As the 5G networks grow in capacity and capability, they will be able to handle more of your phone's functions with less battery drain.

Vidare har Toms Guide gjort en bra sammanställning här där de uppvisar hur lång batteritid både Samsung och iPhone 12-serien har. Kortfattat verkar det vara ca 20% lägre batteritid på en iPhone med 5G igång och de avslutar med orden:

Overall, the iPhone 12 and iPhone 12 Pro battery life is a bummer over 5G, at least when surfing the web. So you may want to manually switch to 4G in some cases to save extra juice.

Drar 5G mer datatrafik i vanliga tjänster som FaceTime?

Kort svar; Inte om du inte vill det.

Tjänster som FaceTime, Netflix, Youtube etc. drar det som de behöver och inte mer. Det finns ett antal inställningar man kan göra för att få högre kvalitet på t.ex. FaceTime, där iPhone 12-telefonerna har en inställning som heter "tillåt mer datatrafik för 5G". Det kan du läsa om på Apples egen sida här.

Generellt är datahanteringen något som både Samsung och Apple är väldigt försiktiga med att inte råka dra upp utan att användaren är medveten, och kring 5G finns det alltså inställningar som kommer att hantera detta.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

S20 vs S20 ultra – vilken ska jag välja?

Jag kommer att jämföra dessa två mobiler ur ”normalanvändarens användarperspektiv”, dvs. hur användarupplevelsen på båda mobilerna är för den genomsnittliga användaren, för att kunna ge en rekommendation mellan dessa två.

Vilken man ska välja mellan dessa två mobiler är självklart högst individuellt och utgår från ett antal faktorer. Är man t.ex. någon som värderar mobilgaming bör man istället titta på @Gascogne s ingående recension om mobilens gamingförmågor här.
Tillhör man skaran fotoentusiaster och behöver en mobil med den bästa kameran, kan man se@atlantica4ever s djupdykning gällande fotografering här.

Normalanvändaren definieras här som en människa som endast använder mobilen för ”vardagligt bruk” såsom surfing, musik, meddelanden och enstaka selfies/bilder här och där, utan professionella områdesbehov.
Jag har för övrigt medvetet valt att inte gräva i de tekniska specifikationerna och skillnaderna där emellan innan jag har genomfört mina tester för att hålla mina upplevelser och slutsatser så rent som möjligt från omedvetna partiskheter, även om jag redan i förväg vet att Ultran ”ska ha bättre specifikationer”. Alla tekniska siffror har lagts till i efterhand.

Snabbhet & flyt

Eftersom S20 Ultran jag har fått tillhanda mer eller mindre är en kopia av min egen S20 (då jag överförde allt från S20 till Ultra), ligger alla appar på samma ställe, och samtliga sidor är likadana. Tack vare detta är det enkelt för mig att kunna navigera på båda samtidigt till samma app. Genom att hålla båda telefonerna i händerna samtidigt och bläddra till samma app och öppna denne, försöker jag testa responsiviteten och snabbheten i båda telefonerna. Jag letar efter eventuella hack/lagg och uppfattad slöhet.
Efter ca 5 minuter av att ha öppnat och stängt samma appar, bläddrat bland alla sidor, gått till Youtube och satt på samma klipp, etc. inser jag att nej, det är ingen skillnad överhuvudtaget. Några sporadiska fall finns där först S20n är någon halv sekund långsammare, och sedan S20 Ultran som är långsammare. Jag kan inte riktigt hitta på något som gör att den ena är märkbart långsammare än den andra.

Här kan jag också lägga till att jag har noterat från 5G-testerna följande: Båda mobilerna startade upp bredbandskollens app lika snabbt varje gång, och mätte i princip klart lika snabbt varje gång.

När det kommer till navigeringen och öppnandet av appar finns det alltså inga skillnader alls att notera, ingen av telefonerna känns i allmänhet ”rappare” än den andra – de är båda lika bra på att leverera ett mjukt, härligt flyt.

Inte en större chock i efterhand, då det är samma processor i båda telefonerna samt samma minnesmängd om 12GB.

Storlek & Vikt

Låt oss börja direkt med slutsatsen: storleken är utan tvekan Ultrans största nackdel i mina ögon.

S20 har en skärm om 6,2 tum medan Ultran är uppe i 6,9 tum. Den är 15,2 mm högre än S20, 6,9 mm bredare och 0,9 mm tjockare. Dessa skillnader i storlek är definitivt något som märks av. Den vanliga S20n ligger redan på gränsen på hur stor en mobil kan bli utan att den är jobbig i mina ögon. Ultran sticker nämligen ut ur fickorna på byxorna, både i djupa mjukisbyxorfickor och i jeans. Det tog ett tag innan jag slutade oroa mig för att den skulle trilla ut, då den alltid ligger på gränsen till det. Det känns också väldigt osäkert att ha den utstickandes så pass mycket, som ficktjuv kan man inte be om en enklare uppgift.

Även i användarupplevelsen orsakar storleken problem. På grund av dess otroligt stora skärm om 6,9 tum, är det väldigt svårt för mig att använda mobilen med en hand. Jag har händer av storleken större; jag har inga problem att använda S20 med en hand, något som är ett problem för många andra. Att navigera till knappar som ligger ovanför mitten av skärmen har aldrig varit svårare, och jag behöver verkligen sträcka på både tumme och hand för att lyckas. För första gången i mitt liv märker jag också att jag har börjat använda två händer för navigering som ligger på skärmens övre halva, något jag aldrig behövt göra innan. En större del av användarskaran får nog acceptera att det är tvåhandshantering som gäller för det mesta på denna telefon. Ett exempel är Spotifys "sök"-ruta som har gått från småjobbig att nå med tummen till att hamna helt utanför räckhåll.

Nu kommer dock de positiva delarna med storleken, för det finns fördelar med den större skärmen.
Den första, uppenbara fördelen är att det helt enkelt får plats med mer på skärmen, med allt vad det innebär. Det krävs mindre scroll på texter, det ger mer yta när man tittar på videoklipp, etc. etc. vilket är väldigt trevligt. Det är inget man tänker på innan man har testat en större skärm, men något som känns när man går tillbaka till en mindre skärm.

Den andra fördelen är att det är otroligt mycket enklare för mig att skriva. Som tidigare nämnts har undertecknat storlek Large på händerna, och det inkluderar fingrarna. Antalet stavfel har inte varit såhär få sedan T9. För första gången sedan introduktionen av smartphone kan jag skriva snabbt och enkelt utan att råka trycka på fel knapp eller flera knappar samtidigt. För de/oss som har lite större händer är detta alltså fantastiskt härligt att skriva på.

När det gäller vikten väger Ultra 220 gram medan S20 väger 163 gram. Det var något jag inför testet var lite orolig över – men något jag slutade tänka på helt efter ett tag. Jag känner inte riktigt att det stör mig, även om skadorna som sker av ett oavsiktligt tapp rakt på ansiktet när man ligger i sängen möjligen känns lite extra mycket.

Batteritid

Jag har den dåliga vanan att låta mobilen ladda under natten, på mitt nattduksbord står det nämligen en QI-laddare. Detta innebär att jag varje morgon har 100% batteri att börja dagen med. Under dagen genomgår mobilen en hel del surfning, ett träningspass med Spotify på högsta volym, true-wireless bluethooth-koppling, ett excel-ark uppe samt slösurfning mellan setsen på Aftonbladet, 9GAG och Sweclockers. Om det är konditionspass på det, tillkommer en del youtube-videos. En hel del kommunikation genom Messenger sker också.

Med min vanliga S20 på 4000 mAh innebär det vanligtvis att den första laddningen då sker någon gång mellan 13-16 på dagen. Inte för att batteriet har tagit helt slut då, men för att den har börjat landa på obekväma siffror. För mig är dessa siffror allt under 40%. Efter ca 5-8 timmars ordentlig användning har mobilen alltså använt upp ca 40% batteri, mellan en stor tumme och ett långt pekfinger.

Med S20 Ultran och dess 5000 mAh batteri däremot, blir jag väldigt förvånad när jag ser att jag inte kommit under 50% i princip en enda gång. Hela min dagsstress över att alltid behöva ha en laddare i närheten har försvunnit under testperioden. Nu är det självklart så att det finns andra faktorer som kan spela in; t.ex. har jag inte loggat in på samtliga appar som flyttats över ännu och som därmed inte drar batteri.

Trots det känner jag ändå att det endast är batteriet i S20 Ultra som är ”som det bör vara”. En mobil ska i mina ögon klara sig en hel dag, och det är något jag inte upplevt sedan Nokia 3310s dagar. Skillnaden i siffror är möjligen inte så jättestor, 5000 mAh för Ultra jämte 4000 mAh i S20, men i det vardagliga livet känns dessa extra 20% som natt och dag.
Är man någon som uppskattar batteritid, då är definitivt Ultran värd att kika på.

Bluetooth

På både mina två senaste mobiler, S9 och S20, har jag upplevt en konstant halvtaskig koppling till mina ”true wireless”-snäckor när jag har varit i rörelse, t.ex. gått till och från jobbet, där små hack och avbrott i upp till 3-4 sekunder har varit ett vanligt inslag. Jag utgick från att problemet var att jag alltid haft mobilen i vänster ficka då jag är vänsterhänt, och hörlurarnas uppkoppling till mobilen går via höger snäcka. Båda mobilerna har desutom fått testa två olika hörlurar, Jabra Elite 65T och Elite 75T, med samma resultat.

Lite oväntat upplevde jag en mycket bättre bluetooth-koppling till mina nuvarande hörlurar (Jabra Elite 75T) på S20 Ultra än vad jag har gjort på både min S9 och min S20. Hittills har jag inte upplevt ett enda hack, inte ens för en halv sekund. Jag har inte heller lyckats hitta några skillnader i de två mobilernas bluetooth-teknik efter en del googlande, vilket kan innebära att det bara handlar om ren otur.

Pris

Samsung Galaxy S20 5G går på ca 9 000 kr i butik idag, medan Ultra kostar ca 12 000 kr. Det är alltså en skillnad om 3000 kr, eller 25%. Huruvida denna skillnad är för hög är upp till var och en att bestämma.

S20 vs S20 Ultra - Sammanfattande tankar och slutsats

S20 Ultra är utan tvekan en trevlig upplevelse, men det skiljer sig inte alltför mycket från den ”vanliga” S20. Vilken man ska välja beror på ens egna preferenser, speciellt kring storlek och batteri. Det är nog där som den största beslutsfattandet ska tas; vill man ha så mycket batteritid som möjligt? Gillar man att få mer yta att skriva på, eller vill man ha en ”mindre” mobil som får enklare plats i fickan och tillåter enhandshantering?

Det ska erkännas att det faktiskt tog emot att behöva gå tillbaka till ”vanliga” S20 - efter några veckors testande av Ultra känns den helt enkelt för liten. Skulle jag själv få välja utan tanke på pris, skulle jag hellre välja Ultra framför vanliga S20, endast pga. de två skälen bättre batteri och större tangentbord (ja, det finns ett antal inställningar man kan göra för att förstora den och andra att ladda ner – jag föredrar att det fungerar out-of-the-box).

Blandar man in priset i bilden blir det dock hugget som stucket, man får helt enkelt själv välja vad som är viktigt för en. Ytterligare 3 000 kr kan för vissa kan vara otroligt värt för att få bättre batteri, större skärm samt bättre kamera. För andra är en större skärm just det man inte vill ha.

Personligen skulle jag inte lägga 3 000 kr extra för mer batteri och större skärm – S20 är en fantastisk telefon i sig och prickar alla punkter i listan förutom just batteriet för min del. Valet där emellan är alltså mer komplicerat än att bara kunna ge en rekommendation som passar alla.

Oavsett vilket av dessa man väljer får man dock en otroligt härlig telefon, i slutändan är det tumme upp till båda.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Slutsats och sammanfattning

Samsung S20 Ultra är i en mening en väldigt trevlig telefon. Den erbjuder inte alltför mycket mer än en vanlig S20 utöver kamera, batteri och storlek, innebärandes att nyttan av att ha den framför Samsungs vanliga S20 blir högst individuell. Det är utan tvekan en av de dyraste Androidtelefonerna på marknaden, där de enda dyrare på marknaden är Samsung egna telefoner (Note & Fold/Flip) samt Motorolas Razr (finns säkerligen någon mindre känd tillverkare med dyrare telefon) och huruvida priset är berättigad är återigen upp till var och en. Telefonen har absolut känslan av ”premium” och erbjuder definitivt den bästa allmänna upplevelsen, och har man valt att lägga pengarna kommer man inte ångra det överhuvudtaget. Vill man komma billigare undan rekommenderar jag en S20 utan 5G – nyttan av 5G kommer troligen inte bli märkbar förrän det är dags att byta ut mobilen igen (vanligt är att byta mobilen varje 24 – 36 månad), speciellt nu under black Friday!

Kameran är helt utmärkt, och vill man ha en kamera utan kompromisser är S20 Ultra definitivt mobilen för dig, även om man endast tar selfier för Snapchat. Samma gäller batteriet, vill man ha en mobil som klarar sig länge är det definitivt ett bra val att köra på Ultran, med hela 5000 mAh
.
Däremot blir storleken på 6.9 tum ändå en vattendelare, där vissa människor kommer tycka att storleken är en nackdel då den har problem att stanna i fickorna samtidigt som enhandsanvändning blir ett minne blott. Vill man alltså inte ha en sådan stor telefon gör det sig bättre att skaffa en vanlig S20, även om man då får med ett mindre batteri. Personligen känner jag att denna mobil kunde ha skurit ner på höjden något då den stack ut ur samtliga fickor, medan bredden var helt fantastiskt bra – äntligen kunde jag skriva utan en massa feltryck med mina större fingrar.

Det finns alltså därmed både för- och nackdelar med telefonens storlek samtidigt som priset är högt. Vad blir då sammanfattningen av denna upplevelse? I slutändan var jag oväntat butter över att behöva lämna tillbaka mobilen efter att ha vant mig med den – och den abstrakta bilden säger mer än tusen ord.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Hej!
Följer inte inställningar såsom always on display med vid migrering?

Visa signatur

"Trust Me, I'm an Engineer"

Permalänk
Medlem
Skrivet av yoggan:

Hej!
Följer inte inställningar såsom always on display med vid migrering?

Nej det gjorde faktiskt inte det för mig!

Vid närmare eftertanke borde det ha gjort det, men icke.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Mäktig hastighet!

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

@Mithras mycket snygg genomgång av hur 5g light idag är.
Du missade ju dock det alla pratar om, cancern som 5g sägs sprida. Hur har du klarat dig genom detta testet? Inga utväxande bölder ännu?

Ja lite ironi för de som inte är med där.

Permalänk
Geeks
SweClockers
Skrivet av Triton242:

@Mithras mycket snygg genomgång av hur 5g light idag är.
Du missade ju dock det alla pratar om, cancern som 5g sägs sprida. Hur har du klarat dig och genom detta testet? Inga utväxande bölder ännu?

Don't go there!

@Mithras: Riktigt intressant genomgång och jag blev ändå förvånad av att 5G redan är uppe i sådana hastigheter. Som jag förstår är ju det svenska nätet bara i planeringsstadiet ännu.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimestam:

Don't go there!

@Mithras: Riktigt intressant genomgång och jag blev ändå förvånad av att 5G redan är uppe i sådana hastigheter. Som jag förstår är ju det svenska nätet bara i planeringsstadiet ännu.

Ett djupt test måste ju gå igenom alla aspekter av ny teknik.
Tänk om vi sitter på ett potentiellt större samhällsproblem än koldioxid nivåerna i atmosfären

Permalänk
Medlem

Funderar på att skaffa 5G-telefon, men det kanske är något man ska vänta med? Inte särskilt sugen på att ge upp batteritid för det, tyvärr.

Vet någon här om detta kommer ändras i framtiden med ny hårdvara?
Kanske svårt att svara på, men jag är alldeles för dåligt påläst.

//C

Visa signatur

Jonsbo D31 Mesh
MSI B450M Mortar
AMD Ryzen 5800X3D
Corsair LPX 2x16Gb 3600MHz
AMD Radeon 7800XT Nitro +

Permalänk
Lyxfällan 🎮
Skrivet av Juus1:

Funderar på att skaffa 5G-telefon, men det kanske är något man ska vänta med? Inte särskilt sugen på att ge upp batteritid för det, tyvärr.

Vet någon här om detta kommer ändras i framtiden med ny hårdvara?
Kanske svårt att svara på, men jag är alldeles för dåligt påläst.

//C

Det kommer absolut bli bättre framöver. I takt med att telefonmakare implementerar uppsättningar radioantenner på smartare och mer effektiva sätt och kretsarna för 5G-modemen krymps och energioptimeras kommer batterisituationen bli bättre. Exakt hur mycket och när det sker vi vet däremot inte i dagsläget.

Visa signatur

"We're with the press, hired geeks!"
Raoul Duke, Fear n' Loathing in Las Vegas

Permalänk
Medlem
Skrivet av loevet:

Det kommer absolut bli bättre framöver. I takt med att telefonmakare implementerar uppsättningar radioantenner på smartare och mer effektiva sätt och kretsarna för 5G-modemen krymps och energioptimeras kommer batterisituationen bli bättre. Exakt hur mycket och när det sker vi vet däremot inte i dagsläget.

Tack för detta. Då väntar jag något år.

//C

Visa signatur

Jonsbo D31 Mesh
MSI B450M Mortar
AMD Ryzen 5800X3D
Corsair LPX 2x16Gb 3600MHz
AMD Radeon 7800XT Nitro +

Permalänk
Avstängd

Tack!
Över förväntan faktiskt. Var lite skeptisk mot första implementationen av 5G, men den levererar.

Permalänk
Medlem

Utan att 5g auktionen varit och utbyggnaden kan ta fart på fler ställen är 5g helt ointressant mer än som teknikdemo eller för centrala stockholmare. Tack för fin skrivelse dock, bra analys och genomförande

Permalänk

Grymt informativt test.
Dax att gömma masterna från foliehattarna

Visa signatur

Wasserkühlung::5900X::ASSrock X570 TB3::2x8 Ballistix 3000@3800::6800Nitro+

Vilken leksak>> CH341-biosprogrammerare

Permalänk

Testade för några veckor sedan med min motorola edge och telenor.
Fick runt 650-750 Mbit/s ner och ~100 upp med betydligt lägre latenser.

Mer fart är alltid trevligt.

Permalänk
Medlem

4g var också supersnabbt innan varenda en fick det och belastade masterna. Hur tror ni 5g kommer påverkas om alla i Sverige ska ha det samtidigt? Min gissning är en tiondel av det vi ser här.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022

Bra test!

Stanna inte för länge i dödszonen bara, dom kan vara luriga domdäringa 5g strålarna

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

4g var också supersnabbt innan varenda en fick det och belastade masterna. Hur tror ni 5g kommer påverkas om alla i Sverige ska ha det samtidigt? Min gissning är en tiondel av det vi ser här.

håller med. Men när det sker så har vi ju 6G som levererar 2,5 Gigabit till de första 5 ansluta Och när vi når toppen där så får vi ju 7G...och så fortsätter det

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Någon måste förklara för mig, för jag förstår verkligen inte hypen kring 5G.

Det som får mig att sucka och tappa intresset varje gång är när någon pratar om hur 5G kommer revolutionera hela världen och samhället.

Samhället revolutioneras inte av hastighet, det revolutioneras av tillgång.
Koppartråden in i alla hus var en revolution, fiber är en lyx för dom som vill, 3G var en revolution, 4G var.. en lyx.
GPS var en revolution och likaså kan ett utbrett satellitbaserat nätverk bli - därför att alla kunde få tillgång till det. Inte ens 4G eller 3G finns över hela Sverige och vad jag förstått så ska man vara glad om man kan få 5G i de största städerna?

Det här om smarta städer och alla fordon kan bli självkörande, kirurger som utför operationer från sin mancave och allt som brukar nämnas - det kommer inte ske på årtionden.
En hel infrastruktur baserad kring självkörande fordon skulle kräva mer än en hel generation som får sin körutbildning annorlunda för att lära sig det nya sättet, t.ex

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dumbullen:

Någon måste förklara för mig, för jag förstår verkligen inte hypen kring 5G.

Det som får mig att sucka och tappa intresset varje gång är när någon pratar om hur 5G kommer revolutionera hela världen och samhället.

Samhället revolutioneras inte av hastighet, det revolutioneras av tillgång.
Koppartråden in i alla hus var en revolution, fiber är en lyx för dom som vill, 3G var en revolution, 4G var.. en lyx.
GPS var en revolution och likaså kan ett utbrett satellitbaserat nätverk bli - därför att alla kunde få tillgång till det. Inte ens 4G eller 3G finns över hela Sverige och vad jag förstått så ska man vara glad om man kan få 5G i de största städerna?

Det här om smarta städer och alla fordon kan bli självkörande, kirurger som utför operationer från sin mancave och allt som brukar nämnas - det kommer inte ske på årtionden.
En hel infrastruktur baserad kring självkörande fordon skulle kräva mer än en hel generation som får sin körutbildning annorlunda för att lära sig det nya sättet, t.ex

Ja och nej.

5G består av många olika tekniker:
UHF-banden (gammal analog tv) för extremt mycket bättre teckning på landsbygden
mmWave och andra högfrekventa tekniker för extremt hög bandbredd och många anslutna på en liten yta (fotbollsstadion, kollektivtrafik, stora städer, ...)
Förbättrad bandbredd i befintliga frekvenser för 3/4g med mycket bättre hastighet för många (detta kommer rulla ut senare eftersom det sker på bekostnad av befintliga näten)
Extremt förbättrad latens mellan enhet och mast som möjliggör många fler samtidigt anslutna och bättre respons (detta gäller alltså alla olika frekvensband och är baserat på förbättrade antenner och signalbehandling)

Sammantaget bör alltså 5G faktiskt vara ett mycket större hopp än 4G var (4G var ju mer av 3G+ men högre hastighet, i alla fall till en början)

Jag är mest förväntansfull över förbättringen på landsbygden, men tyvärr måste vi vänta på frekvensauktionen innan den delen kan bli möjlig. Det drar nog till 2022 innan det börjar märkas av på riktigt är min gissning...

Permalänk
Medlem

Mycket intressant, visste själv inte att 4G I Stockholm gick så fort. Har Tele2 Unlimited genom företaget och ligger på mellan 20mbit och 120mbit. Säg tekniken får etablera sig lite, tror ni att det blir ett reellt alternativ till fiber?

Permalänk
Medlem

Kul test, det jag är nyfiken nu är Jitter och även om ni tror att denna teknologin är bra nog för att ersätta fiber för datorer och hem i framtiden, eller om ni tror det endast blir för mobila enheter.

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Permalänk
Medlem

Jag testade med iPhone 12 Pro i helgen och min max hastighet med Tele2 och BBK blev 799,26 Mb/s nära Sturelplan.

EXAKT på hundradelen samma max-hastighet du fick...slump eller beroende på nån faktor hos Tele2 eller BBK?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Juus1:

Funderar på att skaffa 5G-telefon, men det kanske är något man ska vänta med? Inte särskilt sugen på att ge upp batteritid för det, tyvärr.

Vet någon här om detta kommer ändras i framtiden med ny hårdvara?
Kanske svårt att svara på, men jag är alldeles för dåligt påläst.

//C

Tillhör man skaran som uppgraderar mobilen varje 24-36 månad kan man utan problem vänta med att uppgradera

Vad framtiden döljer vet ingen, men gissningsvis kommer det absolut att ändras i framtiden; optimeringar kommer att ske på flera områden för att se till att batteritiden förbättras

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Mycket intressant, visste själv inte att 4G I Stockholm gick så fort. Har Tele2 Unlimited genom företaget och ligger på mellan 20mbit och 120mbit. Säg tekniken får etablera sig lite, tror ni att det blir ett reellt alternativ till fiber?

Ja det är en av användningsområdena som har nämnts upprepade gånger av 5G-förespråkare

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk

Tänk på att när du mäter delay med typ speedtest osv så mäter du inte bara 5G-kopplingen utan även nätverksdelay som beror på avståndet till servern. De tidiga 5G-produkterna har förmodligen ca 5-10 ms one-way delay utan URLLC. Det är först med den featuren som man kan förvänta sig ~ 1 ms på radion. Men av de 17 ms som du har i mätningarna där uppe är nog en stor del beroende på resten av nätet också. Testar du typ traceroute mot samma server kan du se hur mycket varje steg bidrar med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Ja det är en av användningsområdena som har nämnts upprepade gånger av 5G-förespråkare

Förstod nästan det men det krävs en hel del förändringar i leverantörernas beteende också. Fiber, ADSL och allt annat trådbunden har ingen övre spärr på datatrafik vilket nog måste till också. Nuvarande modell är förstås lukrativ och leverantörerna kommer kämpa mot detta utgår jag ifrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Förstod nästan det men det krävs en hel del förändringar i leverantörernas beteende också. Fiber, ADSL och allt annat trådbunden har ingen övre spärr på datatrafik vilket nog måste till också. Nuvarande modell är förstås lukrativ och leverantörerna kommer kämpa mot detta utgår jag ifrån.

Alla stora operatörer har ju obegränsade abbonemang nu för tiden väl?