Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Western Digital listar hårddiskar med lägre prestanda

@Kwirek: Sorry.. menade på nya diskar i dagsläget. Dom körde helium på dom du nämner tidigare men då dom nu klarar att tillverka dessa med luft görs det numera pga kostnadsskäl.

Skrivet av Klappa:

Den har troligen SMR. Det var bara Ironwolf, Ironwolf Pro och Enterprise diskar som är CMR.

Enligt listan som publicerats så verkar ju Barracuda Pro INTE vara SMR? Eller tolkar jag det fel?

https://rml527.blogspot.com/2010/10/hdd-platter-database-seag...

SMR diskar verkar vanligtvis indelas i zoner på 256 MB, det är alltså inte så att mer än en sådna zon behöver skrivas om.
Läggs filerna ut lite intelligent på skivan, borde prestanda kunna fungera utmärkt, så länge disken inte är allt för full.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shingled_magnetic_recording#Pro...

Skrivet av The Kristoffer:

Blir till att gå över till SSD när de kommit ikapp i storlek så småningom.

Det kommer inte att hända - i alla fall inte till det priset de flesta är villiga att betala för lagring från 4 TB och större.

Det finns en anledning till att TB-priset är i stort sett fast senaste 10 åren - så länge SSD-priset ligger 5-10 ggr högre än snurrdiskar räknat per TB så finns det ingen anledning för dem att sänka priset i onödan och så är inte snurrdisktillverkarnas vinster uppseendemässigt höga heller då att packa datat tätare är kostnadsdrivande även för dem och knaprar på marginaler även för snurrdisktillverkare...

Dessutom är flash - speciellt QLC-flash, som förmodligen är de enda som är aktuellt i multi-TB sorlekar på flash i konsumentnivå - värdelösa att ha som off-line lagring, dvs. ej strömsatta lagring, som urkopplad backup-lagring med bitrot som kan visa sig inom veckor och månader efter sista strömsättningen och mycket beroende av temperatur under förvaring och hur varm flash-chipen var under just skrivningen...