Permalänk
Medlem

IT på YH till HT2018

Hej!

Efter nu 6 år inom vårdbranschen så vill jag sadla om till IT.
Största orsaken är väl att löneutvecklingen är låg och att jag vill komma ifrån obekväma arbetstider och kunna vara mer hemma med min familj på kvällar och helger.

Jag är snart 30 år och har barn, med andra på gång till våren. Därför är mitt val en YH-utbildning då jag vill snabbt in på arbetsmarknaden och LIA verkar vara en god väg för att få ett kontaktnät. Jag saknar behörighet för högskola då jag inte har Matte C/D och en 3-5 årig högskoleutbildning är inget val för en tvåbarnsfar känner jag, även om jag vet att en sådan utbildning hade vägt tyngre.

Mitt förstahandsval var C# men som det ser ut nu så startar inga utbildningar inom .NET för 2018, åtminstone inte i Stockholm. Ända som startar är en .NET på Nackademin med Sharepoint inriktning.
Det som verkar satsas på är Javautvecklare och Javascript, varav jag sökt 4 olika utbildningar på 3 olika YH.
(Nackademin, IT-Högskolan, EC och Newton).
Därefter är mina övriga val som Mjukvarutestare, IT-Säkerhetsspecialist, DevOPS-integrerare och Digital Strateg.

Nu till mina funderingar jag har,
1) Hur god är arbetsmarknaden och framtiden för Java jämfört med C#?
2) Har någon gått en YH-utbildning på Nackademin, IT-Högskolan, EC eller Newton och kan dela med sig av hur det var?
3) Någon som arbetar eller har läst övriga val (testare, säkerhetsspecialist, devOPS eller digital strateg) och kan dela med sig av utbildning och yrket?

Jag har ingen större erfarenhet av programmering sedan tidigare. Det jag har är att jag har köpt boken 'Head First Java v2' och kodar hemma då tiden finns över, så att jag inte ska vara helt färsk då YH kör igång.

Permalänk
Medlem

@zaibuf:

Gud vad tråkigt med en tråd utan svar.

Jag kan skriva en kort mening från en som bor i Göteborg och arbetar som IT-konsult.
Java / C# är båda attraktiva språk idag, jag blir uppringd säkerligen 1-2 gånger i veckan minst med jobberbjudanden för båda språk. Testa båda, se vad du gillar, kör på bara. De är väldigt lika och båda genererar bra med jobb idagsläget.

JavaScript skulle jag säga är bra att ha som andrahandsspråk, dvs komplement till både C# samt Java.

Lön pendlar på vad du kan osv, ingångs runt 30 000, 1-2år kan generera allt från 32 000 - 45 000 i månaden, väldigt indviduellt kan säkerligen få mer också.

Vi har haft en person som gått YH och han var väldigt kunnig och mitt bolag är väldigt öppna för att anställa personer som gått den vägen istället för universitet, vi har även ett par konsulter som är självlärda men har något mindre lön då (Rätt eller fel på den saken kan diskuteras) men huvudsaken är att alla vägar är en möjlighet.

Mvh

Visa signatur

i5-8600k, 64GB 3200Mhz, Asus 3080Ti, Samsung 960 PRO 512GB, 2x Predator 27" IPS 1440p G-Sync 144Hz
- Citera gärna för svar! -