Svensk advokatbyrå skickar kravbrev på 7 000 kronor till fildelare

Permalänk
Medlem
Skrivet av improwise:

Känns som dessa trådar allt mer spårar ut, på varje sida verkar det hoppa in någon ny som varken läst tidigare sidor i denna tråd eller brevet som diskuteras, men som ändå tvärsäkert uttalar om att dessa brev måste innebära olaga hot bara för att man själv upplever det så.

Nej, jag har inte heller sett innehållet i brevet (ingen i tråden verkar ha gjort det), men tidigare brev som skickats ut har också mötts med liknande påstående vilket inte stämde då och förmodligen inte gör det nu heller. Sen kan man ha åsikter om det moraliska, etiska osv men det är inte juridik.

Ni som anser att innehållet i dessa brev utgör några slags hot i juridisk mening, styrk påståendena med faktiskt innehåll ur brevet som ni anser bryter mot de lagar som finns kring olaga hot. Tror ingen har någon nytta av vilda spekulationer

Det är inte olaga hot
DET ÄR UTPRESSNING
Betala eller så hotas man att dras inför domstol.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Sedan tror jag (med betoning på tror) att det är så att man är ansvarig för vad som sker på ens nätverk, men att det kan finnas omständigheter som gör att ansvaret inte alltid gäller. Eller något i stil med det.

Sedan tror jag (återigen tror, har inte sett breven själv) att de garderar sig genom att skriva att de anser att man kan vara ansvarig eller något liknande, då klargör man att det är deras egen ståndpunkt vilket inte nödvändigtvis är samma sak som att det alltid är så.

Precis. Det är lite av hur långt är ett snöre diskussion att kategoriskt säga det ena eller det andra.

Skrivet av Frispel:

Man bör se hur de själva formulerar sig och inte utgå från att allt som refererar till utskicken ger en helt korrekt bild av vad som står där.

Hear hear!

Permalänk
Medlem
Skrivet av viking39:

Det är inte olaga hot
DET ÄR UTPRESSNING
Betala eller så hotas man att dras inför domstol.

Du har alltså läst brevet? Lägg då gärna upp en kopia av det här så vi slipper spekulation om vad som eventuellt står i det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloodstainer:

Nej, får jag kravbrev, dvs utpressning för brott jag inte begått och de kräver att jag ska betala någonting utan någon domstol eller dylikt så skulle jag inte tveka att dra in dem i domstol.

Då får du väl skicka dom ett anonymt tips om att du också borde få ett brev

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloopy:

Betala eller stå inför domstol?
För det första så är inte skulden lagligt lagd.
För det andra är det direkt hot å psykiskt lidande.
För det tredje så äger dom inte skulden dvs inkassoverksamhet.
För de fjärde så hur i h-vete har dom fått privata uppgifter PUL lag?

Sen måste vi införa i dagens tider att detta är en diskriminering för fritt tänkande å direkt hot mot demokrati om fri rörlighet!

Det handlar om civilrätt, inte straffrätt. Vem som helst kan ta en annan person till rättegång med anklagelser. Huruvida anklagelserna är sanna eller inte är upp till anklagaren att bevisa. Bevisbördan är allmänt lägre i civilrätten jämfört med straffrätten, vilket kan innebära stora problem för dig som blir anklagad. De har oftast mer resurser och kapital att spendera jämfört med dem de stämmer, vilket kan inte endast göra processen dyr, men även stressfull. Givetvis kan du alltid motstämma i civilrätten att denna process har orsakat dig psykiskt lidande, för att sedan begära kompensation. Dock måste du bevisa att du har lidit/lider psykiskt.

Håller med om att deras taktiker medför stora problem. Våra lagar tillåter ju dem att ta en privatperson till rätta för vad som helst om de anser att de har tillräckligt med bevis. Enligt dem är det så pass enkelt att säga att X IP-adress som tillhörde dig på X datum har laddat ner X film. Spelar ingen roll för deras del om du personligen begick brottet då civilrättsligt så är du alltid ansvarig för vad som görs på din uppkoppling.

Tror jag kommenterade tidigare i tråden om problematiken kring detta.

Vi kan endast hoppas på att deras aktiviteter döms som inkassoverksamhet, vilket skulle innebära att deras metoder att utpressa folk på pengar tar stop. Dock är det ju tvivelaktigt att vi ser några förändringar snart då staten håller på med samma sak. Ta t.ex. radiotjänst 'aka' rånartjänst. De skickar ut kontrollanter som ljuger om innehav för att sedan skicka ut faktura och hot om polisanmälan om man ej betalar. Dock är det lite lättare att bestrida detta. Dock kvarstår ju denna sjuka mentaliteten om passiv-aggressiva krav utan några faktiska bevis - 'betala eller annars'.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frispel:

Här inträffar det intressanta fenomenet att du indirekt använder förläggningen av upphovsrätten som argument för att det skulle vara ok att ladda ner saker. Problemet är bara att det nog är mycket lite av det som laddas ner som är 14+ år gammalt. Och de filmer det handlar om här lär inte vara mer än 14 år, så argumentet i sig är inte speciellt relevant.

Vad spelar det för roll? Samhällskontraktet är brutet och gäller inte längre i någon form. Finns inget skydd då det finns ingen anledning för samhället att skydda upphovsrätten efter att dess ägare mutat sig fram till 70 år efter döden.

Det är inte så att du inte skulle bli stämd av samma maffiagäng om du laddade ner något äldre än 14 år så det är är absurt att prata om att åldern på verket har någon som helst betydelse.

Skrivet av Frispel:

Nu har jag bara sett en länkning i denna tråden om fall där ägaren inte ansågs skyldig för upphovsrättsbrott och där handlade som jag förstod det om en näringsidkare (cafe?) där någon utnyttjat det öppna nätverk som fanns där. Det är inte direkt överförbart till privatpersoner. Med reservation för att det finns andra fall som gäller privatpersoner som jag inte har koll på...vilket inte är helt otroligt

Samma princip. Ägaren till infrastrukturen kan inte vara skyldig vad an dra gör över den.

Skrivet av Frispel:

Sedan har vi den där undersökningen igen. För det första finns det enorma problem rent generellt att göra en sådan studie, massa faktorer är i princip okonrollerbara och felmarginalen (åt båda håll) bör rimligen vara rejäl. Sedan spelar det i detta fallet ingen roll, det blir fortfarande inte ok att ladda ner en film (tillgodogöra sig någons annans arbete) utan dennes tillåtelse eller att man betalat var skaparen vill ha.

Straffen baserar sig på att upphovsrättsägare hävdar att samhället lider ekonomisk skada på grund av piratkopiering. Det är tydligt att det finns inga som helst bevis för det. Då även studien beställd av EC som stödjer oändlig upphovsrätt som goda köpta tjänstemän kunde inte påvisa någon skada.

Skrivet av Frispel:

Nu skulle jag tro att dokument som kommer till advokatfirman från en ISP har oändligt mycket större trovärdighet än något du knackar ihop på egen hand. Det finns ingen anledning för rätten att tro att någon hittar på ip-nummer på egen hand, det finns helt enkelt inget behov av det när det redan finns färdiga listor att kräva ut från nätleverantörerna. Annars gäller dina argument i princip all bevisning, någonstans finns det alltid någon som har kunnat plantera/manipulera bevis...ändå använd dessa till att döma folk.

Nu är det inte vilken idiot som helst som kan begära fram uppgifter, det krävs dels att du kan bevisa att ip-nummret varit involverat i upp/nerladdning av filmer och tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.

Rent generellt verkar mycket av argumentationen gå ut på rationalisera varför det skulle vara ok för den som skriver att ladda ner utan någon som helst risk för rättsliga påföljder. Kan tycka det är lite tråkigt och egocentrerat där man själv ska rätt till allt medan andra i praktiken inte ska ha rätt till något. De som lägger ner tid och pengar på att skapa en film har rättigheter även de...

På vilket sätt skulle en advokatfirma ha mer trovärdighet än en slumpmässig person på nätet? De gör det de får betalt för, inklusive ljuga och leta hål i systemet. Om något så har de knappt någon trovärdighet. Sedan är bevis en lista på IP nummer och ett påstående som vem som helst kan skapa och domstolar är knappast duktiga på att straffa ljugande (annars så hade alla i TPB åtalet som hävdade miljarder i skada sitta i fängelse).

Nej, rent generellt är argumentationen att det är absurt att upphovsrätten ska vara något speciellt med en närmast oändlig skydd medan saker som vetenskapliga upptäckter (som hela tekniken dessa upphovsrätter använder baserar sig på) inte går skydda alls och även specifika implementationer i form av patent kostar en massa pengar och har begränsad skydd. Vad är det som gör upphovsrätten så speciell att det är värt att införa en polisstat bara för att den ska kunna få ännu mer och mer skydd. Som jag nämnde innan, döda personer skapar inte och även levande skapar inte ur tomma intet så det är knappast att värdet av deras "skapelse" tillhör bara de.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Vad spelar det för roll? Samhällskontraktet är brutet och gäller inte längre i någon form. Finns inget skydd då det finns ingen anledning för samhället att skydda upphovsrätten efter att dess ägare mutat sig fram till 70 år efter döden.

Du hävdade att man brutit samhällskontraktet (vad det nu innebär?) när man förlängt från 14 år till 70 år. Det borde innebära att du tyckte att 14 år var ok? Vilket då rimligen bör innebära att du generellt tycker att det är ok att piratkopiera saker som är äldre 14 år...vilket det knappast är frågan om här.

Sedan kommer det en liten gliring i form av att de mutat sig till förlängning av upphovsrätten. Källa på det tack! Bara för att du tror att det gått till så innebär inte att det är sant för det. Håll gärna isär tyckanden och saker som går att styrka och var beredd på att styrka denna typ av påståenden. Hur man formulerar sig spelar faktiskt ofta större roll än man kan tro...

Skrivet av anon127948:

Det är inte så att du inte skulle bli stämd av samma maffiagäng om du laddade ner något äldre än 14 år så det är är absurt att prata om att åldern på verket har någon som helst betydelse.

Men nu handlar det om aktuella filmer? Har du någonsin hört talas om någon som stämts för material som är äldre än 14 år? Sedan upplever jag fortfarande att du tidigare indirekt antytt att du tyckte att 14 år upphovsrätt var ok?

Skrivet av anon127948:

Samma princip. Ägaren till infrastrukturen kan inte vara skyldig vad an dra gör över den.

Varför det? I fallet med caféet så var det en del av servicen där man fick väga öppet nätverk och risken att det utnyttjas för olagligheter mot krånglet att skydda det med lösenord. Det är knappast något som en privatperson kan hävda.

Skrivet av anon127948:

Straffen baserar sig på att upphovsrättsägare hävdar att samhället lider ekonomisk skada på grund av piratkopiering. Det är tydligt att det finns inga som helst bevis för det. Då även studien beställd av EC som stödjer oändlig upphovsrätt som goda köpta tjänstemän kunde inte påvisa någon skada.

Öhm, det är inga som helst problem att visa att den som laddat ner/upp piratkopierat material har tillgodogjort sig någon annans arbete utan att betala för det. Däremot så blir det väldigt knöligt att visa att upphovsmannen faktiskt inte lidit skada av det. Det är allmänt diffust att hävda att man gör reklam för något, eller hävda att man inte hade köpt den om man hade varit tvungen att betala för den.

Sedan är det återigen problematiskt med den där studien som enbart kan tänkas visa generella tendenser och då med rejäl felmarginal. I vilka specifika fall är den applicerbar? Visar den att just dessa filmer som det handlar om här går +/- noll när den piratkopieras? Och vilken felmarginal blir det om man försöker applicera den på specifika fall?

Och återigen, köpta tjänstemän? Det låter misstänkt likt ett konstaterande av faktum när jag tror att det egentligen handlar om allmänt tyckande? Källa som styrker det påståendet tack!

Skrivet av anon127948:

På vilket sätt skulle en advokatfirma ha mer trovärdighet än en slumpmässig person på nätet? De gör det de får betalt för, inklusive ljuga och leta hål i systemet. Om något så har de knappt någon trovärdighet. Sedan är bevis en lista på IP nummer och ett påstående som vem som helst kan skapa och domstolar är knappast duktiga på att straffa ljugande (annars så hade alla i TPB åtalet som hävdade miljarder i skada sitta i fängelse).

De loggar trafik i torrentar och begär ut uppgifter från teleoperatören. Varför i hela friden skulle de en behöva fundera på att hitta på ip-nummer när de utan problem kan få fram en hel drös med användare utan att hitta på saker? Visst, det är teoretiskt möjligt, men det är ofantligt mycket troligare att de uppgifter som används faktiskt stämmer. Att försvara sig genom att hävda att de hittat på ip-nummer kommer man nog inte att komma speciellt långt med. Då är det mycket troligare att en eventuellt anklagad ljuger eller hittar på saker då hen har ett ofantligt mycket större egenintresse av att göra det.

Skrivet av anon127948:

Nej, rent generellt är argumentationen att det är absurt att upphovsrätten ska vara något speciellt med en närmast oändlig skydd medan saker som vetenskapliga upptäckter (som hela tekniken dessa upphovsrätter använder baserar sig på) inte går skydda alls och även specifika implementationer i form av patent kostar en massa pengar och har begränsad skydd. Vad är det som gör upphovsrätten så speciell att det är värt att införa en polisstat bara för att den ska kunna få ännu mer och mer skydd. Som jag nämnde innan, döda personer skapar inte och även levande skapar inte ur tomma intet så det är knappast att värdet av deras "skapelse" tillhör bara de.

I just dessa fall handlar det knappast om skapande, att piratkopiera ett verk för att kunna nyttja det utan att betala för sig är inte att skapa. Och oavsett så blir det inte ok att piratkopiera bara för att man inte tycker om hur lagen är formulerad. Eller ska vi applicera det på allt? Vi följer bara de lagar som passar oss? Man skulle möjligen kunna se det som någon form av civil olydnad då man inte tycker att lagen är bra för samhället, enda problemet då är att det av någon lustig anledning är en själv som tjänar ekonomiskt på det...vilket gör det hela lite osmakligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zin:

Det handlar om civilrätt, inte straffrätt.

Indrivande företag som ej äger skuld vs privat.
Hur kan detta ens vara ett civilrättsligt mål då ena parten är på ingelunda sätt privat.

Visa signatur

Det du inte hinner idag hinner du inte imorgon med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Jaha...hur då? Varför då? Har man tillåtelse av upphovsmannen att hålla koll så ingår det nog att man har tillåtelse att ladda ner för att se vilka som är med i svärmen.

Ip till namn?
Du har inte äganderätt så vad ger det då dig rätt till att införskaffa bevis åt andra?

Om bolag "råkar" lämna USB å vips så har nån lagt upp det på nätet.
Anses du vara fullt skyldig om du skulle dra i Ratio 0.1, 1.0, 2.0 osv?
Om materialet är planterat är det inte ens lagligt att förespråka skadestånd.

Dom måste först bevisa utom rimliga tvivel att det är på villovägar.
Dom måste sen bevisa din delaktighet.
Efter så ska bevis läggas hurvida du har varit delaktig.
Därefter ska man gå tillväga på själva skadeståndet hur stor skada har du orsakat.

Dvs att du är ägare av nät, du har använt nät, du har delat vidare i exakt omfattning annars kan man bara tolka mot dig själv å dvs om du inte skulle ha tagit del av detta så har du inte orsakat mer skada än produktens värde.

Visa signatur

Det du inte hinner idag hinner du inte imorgon med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloopy:

Indrivande företag som ej äger skuld vs privat.
Hur kan detta ens vara ett civilrättsligt mål då ena parten är på ingelunda sätt privat.

Enligt US lag är företag folk, d.v.s. 'corporations are people'. Huruvida deras verksamhet räknas som inkassoverksamhet är upp till datainspektionen att komma fram till, vilket är något de arbetar med just nu. Förhoppningsvis kommer datainspektionen komma fram till det logiska beslutet att 'företag som folk' inte är applicerbart i Sverige under Svensk lag, vilket skulle innebära att dessa företag som advokatbyrån representerar måste söka om tillstånd för inkassoverksamhet.

I vilket fall så agerar advokatbyrån precis som vilken annan byrå genom att representera inhemska och utländska bolag samt personer i diverse ärenden. Advokatbyrån behöver därmed inte personligen äga skulden. Advokatbyrån i detta läge representerar en person enligt Amerikansk lag(även om det är ett företag).

Om jag tillåts att spekulera så kommer ansökan om inkassoverksamhet högst troligen nekas såvida våra landsmän har moral nog att inte ta mutor. Datainspektionens beslut kan komma att kosta dessa bolag ofantliga summor i längden, vilket innebär att det är betydligt billigare att betala för ett gynnsamt beslut. Enligt mig så handlar inte beslutet endast om pengar, utan om vägar för att ta sig runt bevisbörda, vilket är betydligt gynnsammare långsiktigt än ett par potentiella miljoner KR över spannet av ett par år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Nej?

De erbjuder dig ett settlement, där 7000:- är priset de bestämt för stölden av vad det nu råkar vara.
Du kan också kasta brevet i soporna och riskera betydligt högre kostnader i domstol.

Så om jag köper en hastighetskamera och börjar filma bilar som kör för fort, tycker du då att jag har rätt att skicka kravbrev:
Gå till polisen och betala böter annars drar jag dig inför rätten!

Att hota andra människor och sätta godtyckliga böter utan att det sker i en rättegång anser inte jag hör hemma i ett rättssäkert samhälle.

Permalänk
Medlem
Skrivet av EmilH:

Så om jag köper en hastighetskamera och börjar filma bilar som kör för fort, tycker du då att jag har rätt att skicka kravbrev:
Gå till polisen och betala böter annars drar jag dig inför rätten!

Att hota andra människor och sätta godtyckliga böter utan att det sker i en rättegång anser inte jag hör hemma i ett rättssäkert samhälle.

Om du hade läst längre än näsan räcker ser du att detta redan har avhandlats, men fortsätt du att upprepa vad som redan har sagts.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Om du hade läst längre än näsan räcker ser du att detta redan har avhandlats, men fortsätt du att upprepa vad som redan har sagts.

Beror din tilltagande aggression på att du inser att du har fel?

Permalänk
Medlem
Skrivet av EmilH:

Så om jag köper en hastighetskamera och börjar filma bilar som kör för fort, tycker du då att jag har rätt att skicka kravbrev:
Gå till polisen och betala böter annars drar jag dig inför rätten!

Att hota andra människor och sätta godtyckliga böter utan att det sker i en rättegång anser inte jag hör hemma i ett rättssäkert samhälle.

Jag kan förstå behovet av liknelser, men det vore bra om grundförutsättningarna är desamma, vilket inte är fallet med din liknelse.

Det handlar inte om böter, det handlar om ett erbjudande om förlikning. Det är inte heller ett kravbrev, det är som sagt ett erbjudande om förlikning. Visserligen formulerat på ett skarpt sätt, men fortfarande inte ett kravbrev. Och nej, dessa brev skulle inte ge dig rätten att sätta upp en kamera och filma fortkörare.

Jag har inget problem med liknelser generellt sett, men om man ska göra det så bör man försöka göra dom relevanta i sammanhanget.

Skrivet av EmilH:

Beror din tilltagande aggression på att du inser att du har fel?

Skulle tro att det mer är frustration över att behöva upprepa saker som redan sagts många gånger i denna tråd...delvis det som jag skriver här ovan.

Permalänk
Medlem

Man får inte tex sätta upp en åtelskamera för något än dess egentliga syfte. Man får inte heller sätta upp kameror för bevakning mot allmän plats som privatperson. Det som är intressant är att här använder man program ur bevakningssyfte på allmän plats på nätet och då är det helt plötsligt okej?! I det ena fallet ogillas det som bevismaterial men inte i det andra. I min värld så pekar man ut någon mer exakt via nätet än en luddig bild med ett hum om eventuell gärningsman.

Visa signatur

Dator - Dell Alienware Oled AW3423DW, Phantek Enthoo Pro, Intel i7 8700K, Noctua NH-14, Asus TUF Z370-PRO, Samsung SSD 840 Pro 128GB, 32 GB DDR4, Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti, 2st x 3 TB WD RED, Logitech MX518, Sennheiser Momentum, Qpad Pro MK80.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakan78:

Man får inte tex sätta upp en åtelskamera för något än dess egentliga syfte. Man får inte heller sätta upp kameror för bevakning mot allmän plats som privatperson. Det som är intressant är att här använder man program ur bevakningssyfte på allmän plats på nätet och då är det helt plötsligt okej?! I det ena fallet ogillas det som bevismaterial men inte i det andra. I min värld så pekar man ut någon mer exakt via nätet än en luddig bild med ett hum om eventuell gärningsman.

Detta kommer man runt eftersom internet inte räknas som en allmän plats. Hemsidor är i de flesta fall privata och räknas som privat egendom som är öppen för allmänheten.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Avstängd

Någon som fått något brev än? Blev nyfiken om det är skrämselpropaganda "or the real thing"

Visa signatur

•·.·´¯`·.·•ЩIЯЦZ•·.·´¯`·.·•
Threadripper 1950X - Aorus x399 Gaming 7 - G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz 4x8gb - EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 - 500gb Samsung 960 evo - Noctua NH-U14S TR4 - EVGA SuperNOVA G2, 1300W - Acer X34A

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Detta kommer man runt eftersom internet inte räknas som en allmän plats. Hemsidor är i de flesta fall privata och räknas som privat egendom som är öppen för allmänheten.

Varför krävs det då tillstånd för att sätta upp kameror på tomten som endast bevakar sin egen mark?

Visa signatur

Dator - Dell Alienware Oled AW3423DW, Phantek Enthoo Pro, Intel i7 8700K, Noctua NH-14, Asus TUF Z370-PRO, Samsung SSD 840 Pro 128GB, 32 GB DDR4, Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti, 2st x 3 TB WD RED, Logitech MX518, Sennheiser Momentum, Qpad Pro MK80.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Detta kommer man runt eftersom internet inte räknas som en allmän plats. Hemsidor är i de flesta fall privata och räknas som privat egendom som är öppen för allmänheten.

Om det är kameran du menar så spelar det ingen roll var/hur/om bilden visas, det som avgör tillståndsfrågan är var kameran sitter och vad den tittar på, spelar alltså ingen roll heller om det med eller utan inspelning.
Sen om kameran avser att visa över internet krävs alltid tillstånd även om kameraövervakningen annars inte kräver tillstånd.

Menar du övervakningen av hemsidan så stämmer det kanske som du säger.

Skrivet av hakan78:

Varför krävs det då tillstånd för att sätta upp kameror på tomten som endast bevakar sin egen mark?

Du behöver inget till stånd för detta, dock måste vissa regler följas.
https://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervak...

Permalänk
Medlem
Skrivet av MacAllan:

Om det är kameran du menar så spelar det ingen roll var/hur/om bilden visas, det som avgör tillståndsfrågan är var kameran sitter och vad den tittar på, spelar alltså ingen roll heller om det med eller utan inspelning.
Sen om kameran avser att visa över internet krävs alltid tillstånd även om kameraövervakningen annars inte kräver tillstånd.

Menar du övervakningen av hemsidan så stämmer det kanske som du säger.
Du behöver inget till stånd för detta, dock måste vissa regler följas.
https://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervak...

Övervakning av hemsida självfallet.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av MacAllan:

Om det är kameran du menar så spelar det ingen roll var/hur/om bilden visas, det som avgör tillståndsfrågan är var kameran sitter och vad den tittar på, spelar alltså ingen roll heller om det med eller utan inspelning.
Sen om kameran avser att visa över internet krävs alltid tillstånd även om kameraövervakningen annars inte kräver tillstånd.

Menar du övervakningen av hemsidan så stämmer det kanske som du säger.
Du behöver inget till stånd för detta, dock måste vissa regler följas.
https://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervak...

Nä. Men personen som övervakas måste lämna sitt godtycke oavsett allmän eller privat mark vilket gör kameran överflödig. Man måste söka tillstånd och länsstyrelsen avgör i vilken och hur du ska få använda kameraövervakningen eller inte för att de ska kunna användas som bevismaterial. Det krävs mycket för att den så kallade överviktskriteriet ska kicka in. Integritetsskyddet är riktigt starkt i det avseendet. För mig som råkar äga ett sommarställe som är klassat som näringsfastighet får aldrig sätta upp kameror utan tillstånd vilket är omöjligt att få.

Visa signatur

Dator - Dell Alienware Oled AW3423DW, Phantek Enthoo Pro, Intel i7 8700K, Noctua NH-14, Asus TUF Z370-PRO, Samsung SSD 840 Pro 128GB, 32 GB DDR4, Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti, 2st x 3 TB WD RED, Logitech MX518, Sennheiser Momentum, Qpad Pro MK80.

Permalänk
Medlem

Måste ju ändå vara en av dom smartare sätten att tjäna pengar på. Det är ju typ bara ha en hemsida, ta reda på vilka ip adresser som besöker sidan, ta sedan reda på vems adress det är ip adressen finns på. Skicka en faktura med påståendet att någon från denna adress laddat ner random film. Man kan skriva som dom gjort och sen kan man nog garantera att det finns dom som betalar i rädsla.

Skulle det vara så att det skulle gå åt skogen för företaget så är pengarna som företaget drivit in borta och företaget sätts i konkurs. Vipps så får skattebetalarna stå för notan. Vd:n å andra sidan kan sen starta upp en liknande firma, så länge ingen ser över lagen.

Detta kan nog jämföras lite med vad oseriösa telefonförsäljare och även oseriösa byggarbetare sysslat med.

Visa signatur

Intel Pentium 2 MMX 233 @263 MHz, 192 mb, Nvidia TNT 16mb, 40gb hdd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloodstainer:

Nej, får jag kravbrev, dvs utpressning för brott jag inte begått och de kräver att jag ska betala någonting utan någon domstol eller dylikt så skulle jag inte tveka att dra in dem i domstol.

Så vad du med andra ord säger är att alla civilrättsliga tvister är utpressning? Gör skillnad på civilrätt och straffrätt!
Det känns inte riktigt som att du är hemma alls på den juridiska spelplanen. Men det är faktiskt så att lagen förordar att man försöker förlikas i en tvist, innan man blandar in en domstol i frågan. Det är till och med så att rätten kan anse att en rättegång helt kunnat undvikas och den kärande (alltså den som lämnat in stämningsansökan) kan bli ålagd att betala rättegångskostnaderna, även om denna vunnit rättegången (och alltså hade rätt i sak), om denne inte givit till den svarande (alltså den andra parten) möjlighet att lösa tvisten utan rättegång.

Alltså, enligt lag bör man försöka lösa tvisten innan man lämnar in en stämning. Detta måste ju i så fall börja med att en part anklagar den andra för något, gärna skriftligt. Men detta är alltså olagligt i din mening... Snacka om moment 22...

Skrivet av viking39:

Det är inte olaga hot
DET ÄR UTPRESSNING
Betala eller så hotas man att dras inför domstol.

Se mitt svar till Bloodstainer ovan. Det kan inte vara "UTPRESSNING" att göra det lagen förordar att man ska göra, även om man eventuellt förlorar i en domstolsförhandling. Däremot måste det finnas någon form av skälig grund för vad man påstår. Man får alltså inte skicka brev till godtyckliga personer och kräva pengar för att de till exempel felparkerat, om du varken har någon rätt att utkräva felparkeringsavgift eller har något som på något sätt styrker att det skett.

Om du däremot har rätt att utkräva en sådan avgift (till exempel som markägare) och har något som styrker att denna påstådda parkering har skett, så har du full möjlighet att kräva ersättning innan du lämnar in en stämningsansökan (även om alltså rätten skulle komma fram till att det inte var någon felparkering till följd av till exempel otydlig skyltning, etc.).

Skrivet av EmilH:

Så om jag köper en hastighetskamera och börjar filma bilar som kör för fort, tycker du då att jag har rätt att skicka kravbrev:
Gå till polisen och betala böter annars drar jag dig inför rätten!

Att hota andra människor och sätta godtyckliga böter utan att det sker i en rättegång anser inte jag hör hemma i ett rättssäkert samhälle.

För det första är brott mot trafikförordningen är inte riktade mot personer och du har således ingen rätt att kräva ersättning för sådana brott. Du kommer inte heller att lyckas få någon ersättning/skadestånd för andra begångna brott, om du inte är brottsoffer eller nära anhörig till brottsoffret.

För den andra så handlar detta inte om "sätta godtyckliga böter". Detta är civilrättsligt och då kan böter aldrig utdömas, det är bara om åklagare eller vissa andra typer av myndigheter är inblandade som böter kan utskrivas.

Eftersom du inte verkar ha någon direkt koll på hur det svenska rättssystemet fungerar kanske du borde läsa på lite mer innan du uttalar dig om vad som är ett rättssäkert samhälle...

Skrivet av hakan78:

Nä. Men personen som övervakas måste lämna sitt godtycke oavsett allmän eller privat mark vilket gör kameran överflödig. Man måste söka tillstånd och länsstyrelsen avgör i vilken och hur du ska få använda kameraövervakningen eller inte för att de ska kunna användas som bevismaterial. Det krävs mycket för att den så kallade överviktskriteriet ska kicka in. Integritetsskyddet är riktigt starkt i det avseendet. För mig som råkar äga ett sommarställe som är klassat som näringsfastighet får aldrig sätta upp kameror utan tillstånd vilket är omöjligt att få.

Det finns en rad felaktiga påståenden i ditt inlägg.

  • Nej, du behöver inte söka tillstånd hos Länsstyrelsen eller erhålla godkännande från "övervakade" personer för kameraövervakning på plats där allmänheten inte har tillträde (till exempel din bostad), förutsatt att det sker i egenskap av privatperson.

  • Nej, Länsstyrelsen avgör inte vad som kan och inte kan användas som bevismaterial. Vi har fri bevisföring i Sverige (till skillnad från till exempel USA) och du kan således använda bilder från "olovliga" kameror som bevis. Däremot riskerar du givetvis att själv att bli utredd för brott mot just kameraövervakningslagen.

  • Det är absolut inte omöjligt att få tillstånd för kameraövervakning av en näringsfastighet, bensinmackar, banker, matvarubutiker, ja i stort sett alla dessa etablissemang har faktiskt tillstånd för kameraövervakning. Om du inte kan få det på ditt sommarställe kanske det snarare beror på vilken typ av näringsverksamhet du bedriver där?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Så vad du med andra ord säger är att alla civilrättsliga tvister är utpressning? Gör skillnad på civilrätt och straffrätt!
Det känns inte riktigt som att du är hemma alls på den juridiska spelplanen. Men det är faktiskt så att lagen förordar att man försöker förlikas i en tvist, innan man blandar in en domstol i frågan. Det är till och med så att rätten kan anse att en rättegång helt kunnat undvikas och den kärande (alltså den som lämnat in stämningsansökan) kan bli ålagd att betala rättegångskostnaderna, även om denna vunnit rättegången (och alltså hade rätt i sak), om denne inte givit till den svarande (alltså den andra parten) möjlighet att lösa tvisten utan rättegång.

Alltså, enligt lag bör man försöka lösa tvisten innan man lämnar in en stämning. Detta måste ju i så fall börja med att en part anklagar den andra för något, gärna skriftligt. Men detta är alltså olagligt i din mening... Snacka om moment 22...

Se mitt svar till Bloodstainer ovan. Det kan inte vara "UTPRESSNING" att göra det lagen förordar att man ska göra, även om man eventuellt förlorar i en domstolsförhandling. Däremot måste det finnas någon form av skälig grund för vad man påstår. Man får alltså inte skicka brev till godtyckliga personer och kräva pengar för att de till exempel felparkerat, om du varken har någon rätt att utkräva felparkeringsavgift eller har något som på något sätt styrker att det skett.

Om du däremot har rätt att utkräva en sådan avgift (till exempel som markägare) och har något som styrker att denna påstådda parkering har skett, så har du full möjlighet att kräva ersättning innan du lämnar in en stämningsansökan (även om alltså rätten skulle komma fram till att det inte var någon felparkering till följd av till exempel otydlig skyltning, etc.).

För det första är brott mot trafikförordningen är inte riktade mot personer och du har således ingen rätt att kräva ersättning för sådana brott. Du kommer inte heller att lyckas få någon ersättning/skadestånd för andra begångna brott, om du inte är brottsoffer eller nära anhörig till brottsoffret.

För den andra så handlar detta inte om "sätta godtyckliga böter". Detta är civilrättsligt och då kan böter aldrig utdömas, det är bara om åklagare eller vissa andra typer av myndigheter är inblandade som böter kan utskrivas.

Eftersom du inte verkar ha någon direkt koll på hur det svenska rättssystemet fungerar kanske du borde läsa på lite mer innan du uttalar dig om vad som är ett rättssäkert samhälle...

Det finns en rad felaktiga påståenden i ditt inlägg.

  • Nej, du behöver inte söka tillstånd hos Länsstyrelsen eller erhålla godkännande från "övervakade" personer för kameraövervakning på plats där allmänheten inte har tillträde (till exempel din bostad), förutsatt att det sker i egenskap av privatperson.

  • Nej, Länsstyrelsen avgör inte vad som kan och inte kan användas som bevismaterial. Vi har fri bevisföring i Sverige (till skillnad från till exempel USA) och du kan således använda bilder från "olovliga" kameror som bevis. Däremot riskerar du givetvis att själv att bli utredd för brott mot just kameraövervakningslagen.

  • Det är absolut inte omöjligt att få tillstånd för kameraövervakning av en näringsfastighet, bensinmackar, banker, matvarubutiker, ja i stort sett alla dessa etablissemang har faktiskt tillstånd för kameraövervakning. Om du inte kan få det på ditt sommarställe kanske det snarare beror på vilken typ av näringsverksamhet du bedriver där?

Företaget som skickar ut dessa kravbrev verkar ju redan ha dömt personerna i fråga.
Du kallar det TVIST. Jag ser det som ett ensidigt påstående av dom.
Betala eller så blir det rättegång.Många människor hamnar ju i en väldigt utsatt sits. Även om de inte ägnat sig åt något brottsligt
Så har de inte råd att förlora en rättegång som kan kosta flera 100 000 -tals kronor.
Om personerna inte betalar kan de då sälja fordran eller skicka det till inkasso
Det är tydligen fritt fram att kräva folk på pengar hur som helst?

Permalänk
Medlem
Skrivet av viking39:

Företaget som skickar ut dessa kravbrev verkar ju redan ha dömt personerna i fråga.
Du kallar det TVIST. Jag ser det som ett ensidigt påstående av dom.
Betala eller så blir det rättegång.Många människor hamnar ju i en väldigt utsatt sits. Även om de inte ägnat sig åt något brottsligt
Så har de inte råd att förlora en rättegång som kan kosta flera 100 000 -tals kronor.
Om personerna inte betalar kan de då sälja fordran eller skicka det till inkasso
Det är tydligen fritt fram att kräva folk på pengar hur som helst?

"Verkar redan ha dömt"? Hur menar du att upphovsinnehavaren ska meddela att denna anser att du olovligen kopierat dennes verk, om inte genom att du anklagas för det? Han anser alltså att du har gjort detta, det är inte samma sak som att döma!

En åklagare kan inte heller döma dig för något, men lik förbannat kan ha frihetsberöva dig och sedan åtala dig för brott. Han är får inte ens åtala någon som han inte tror har begått brottet. Men du kanske tycker samma här: "Åklagaren har redan dömt personen i fråga"?

Om man inte går med på den "förlikning" som har erbjudits så håller man alltså inte med upphovsinnehavaren, det kan vara för allt kring skuldfrågan (huruvida man har gjort det eller inte) eller beloppets storlek. Då har upphovsinnehavaren möjlighet att lämna in en stämningsansökan för att få sin sak prövad i domstol. Den juridiska termen för detta är ett tvistemål, eftersom det finns en tvist mellan två parter. Du får kalla det vad du vill, men detta är hur det definieras i vårat rättssystem!

För skojs skull kan vi ta ett annat exempel. Om vi ponerar att jag haft hantverkare som gjort om mitt badrum för 50 000 kronor. Nu två månader senare upptäcker jag fuktskador och en besiktningsman jag anlitar säger att arbetet i badrummet inte är fackmannamässigt utfört. Hela badrummet måste nu göras om, till en kostnad av ytterligare 50 000 kronor. Jag ringer upp min hantverkare som inte har någon aning om vad jag pratar om, de skulle aldrig göra något fel.

Hur menar du att jag ska gå tillväga då? Jag får ju inte säga till hantverkaren att de faktiskt får stå för dessa kostnader, annars tänker jag stämma dem, för det vore ju utpressning och jag har ju dömt hantverkaren i förväg... Jag får helt enkelt stå för kostnaden själv då?!?!

Permalänk

@Blomman90:
Varför inte tänka sig att du skickar ut fakturor till alla Sveriges företag på 5000 kronor for bruk av dina mediarättigheter?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

"Verkar redan ha dömt"? Hur menar du att upphovsinnehavaren ska meddela att denna anser att du olovligen kopierat dennes verk, om inte genom att du anklagas för det? Han anser alltså att du har gjort detta, det är inte samma sak som att döma!

En åklagare kan inte heller döma dig för något, men lik förbannat kan ha frihetsberöva dig och sedan åtala dig för brott. Han är får inte ens åtala någon som han inte tror har begått brottet. Men du kanske tycker samma här: "Åklagaren har redan dömt personen i fråga"?

Om man inte går med på den "förlikning" som har erbjudits så håller man alltså inte med upphovsinnehavaren, det kan vara för allt kring skuldfrågan (huruvida man har gjort det eller inte) eller beloppets storlek. Då har upphovsinnehavaren möjlighet att lämna in en stämningsansökan för att få sin sak prövad i domstol. Den juridiska termen för detta är ett tvistemål, eftersom det finns en tvist mellan två parter. Du får kalla det vad du vill, men detta är hur det definieras i vårat rättssystem!

För skojs skull kan vi ta ett annat exempel. Om vi ponerar att jag haft hantverkare som gjort om mitt badrum för 50 000 kronor. Nu två månader senare upptäcker jag fuktskador och en besiktningsman jag anlitar säger att arbetet i badrummet inte är fackmannamässigt utfört. Hela badrummet måste nu göras om, till en kostnad av ytterligare 50 000 kronor. Jag ringer upp min hantverkare som inte har någon aning om vad jag pratar om, de skulle aldrig göra något fel.

Hur menar du att jag ska gå tillväga då? Jag får ju inte säga till hantverkaren att de faktiskt får stå för dessa kostnader, annars tänker jag stämma dem, för det vore ju utpressning och jag har ju dömt hantverkaren i förväg... Jag får helt enkelt stå för kostnaden själv då?!?!

Då har ju hantverkaren bevisligen varit där eller kanske han förnekar detta också?
I ditt exempel är det frågan om en tvist.
När de skickar ut krav för olaglig filnedladdning så är det ju en misstanke.
En Ipadress bevisar vem som äger abonnemanget.Det går aldrig att bevisa med den vem som utfört brottet.Har du hört talas om hackade nätverk,någon som lånat datorn trojaner i datorn mm
Jobbar du för dessa organisationer som pressar folk?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Så vad du med andra ord säger är att alla civilrättsliga tvister är utpressning? Gör skillnad på civilrätt och straffrätt!
Det känns inte riktigt som att du är hemma alls på den juridiska spelplanen. Men det är faktiskt så att lagen förordar att man försöker förlikas i en tvist, innan man blandar in en domstol i frågan. Det är till och med så att rätten kan anse att en rättegång helt kunnat undvikas och den kärande (alltså den som lämnat in stämningsansökan) kan bli ålagd att betala rättegångskostnaderna, även om denna vunnit rättegången (och alltså hade rätt i sak), om denne inte givit till den svarande (alltså den andra parten) möjlighet att lösa tvisten utan rättegång.

Alltså, enligt lag bör man försöka lösa tvisten innan man lämnar in en stämning. Detta måste ju i så fall börja med att en part anklagar den andra för något, gärna skriftligt. Men detta är alltså olagligt i din mening... Snacka om moment 22...

Se mitt svar till Bloodstainer ovan. Det kan inte vara "UTPRESSNING" att göra det lagen förordar att man ska göra, även om man eventuellt förlorar i en domstolsförhandling. Däremot måste det finnas någon form av skälig grund för vad man påstår. Man får alltså inte skicka brev till godtyckliga personer och kräva pengar för att de till exempel felparkerat, om du varken har någon rätt att utkräva felparkeringsavgift eller har något som på något sätt styrker att det skett.

Om du däremot har rätt att utkräva en sådan avgift (till exempel som markägare) och har något som styrker att denna påstådda parkering har skett, så har du full möjlighet att kräva ersättning innan du lämnar in en stämningsansökan (även om alltså rätten skulle komma fram till att det inte var någon felparkering till följd av till exempel otydlig skyltning, etc.).

För det första är brott mot trafikförordningen är inte riktade mot personer och du har således ingen rätt att kräva ersättning för sådana brott. Du kommer inte heller att lyckas få någon ersättning/skadestånd för andra begångna brott, om du inte är brottsoffer eller nära anhörig till brottsoffret.

För den andra så handlar detta inte om "sätta godtyckliga böter". Detta är civilrättsligt och då kan böter aldrig utdömas, det är bara om åklagare eller vissa andra typer av myndigheter är inblandade som böter kan utskrivas.

Eftersom du inte verkar ha någon direkt koll på hur det svenska rättssystemet fungerar kanske du borde läsa på lite mer innan du uttalar dig om vad som är ett rättssäkert samhälle...

Det finns en rad felaktiga påståenden i ditt inlägg.

  • Nej, du behöver inte söka tillstånd hos Länsstyrelsen eller erhålla godkännande från "övervakade" personer för kameraövervakning på plats där allmänheten inte har tillträde (till exempel din bostad), förutsatt att det sker i egenskap av privatperson.

  • Nej, Länsstyrelsen avgör inte vad som kan och inte kan användas som bevismaterial. Vi har fri bevisföring i Sverige (till skillnad från till exempel USA) och du kan således använda bilder från "olovliga" kameror som bevis. Däremot riskerar du givetvis att själv att bli utredd för brott mot just kameraövervakningslagen.

  • Det är absolut inte omöjligt att få tillstånd för kameraövervakning av en näringsfastighet, bensinmackar, banker, matvarubutiker, ja i stort sett alla dessa etablissemang har faktiskt tillstånd för kameraövervakning. Om du inte kan få det på ditt sommarställe kanske det snarare beror på vilken typ av näringsverksamhet du bedriver där?

Det där stämmer inte. Jag har en bekant som fick kamerabevisningen underkänt som bevismaterial vid ett inbrott pga av att man måste ge sitt godtycke till att bli filmad oavsett privat eller allmön plats. Kameran filmade endast altanen med 10 meter till tomtgränsen. Om du sätter upp kameror så är det för din personliga integritet och den väger lätt när det kommer till kritan. Därför är det ganska meningslöst att sätta upp kameror om du inte har ett tillstånd vilket ingen får för skyddande integritet. Mitt lantställe är en nedlagd gammal affär och den har inte använts som det i 40 år men den räknas som näringsfastighet och är k-märkt vilket försvårar att ändra till vanligt fritidshus. Inte omöjligt men det skall prövas och kostat pengar att ombilda. Så där måste jag ha tillstånd oavsett.

Visa signatur

Dator - Dell Alienware Oled AW3423DW, Phantek Enthoo Pro, Intel i7 8700K, Noctua NH-14, Asus TUF Z370-PRO, Samsung SSD 840 Pro 128GB, 32 GB DDR4, Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti, 2st x 3 TB WD RED, Logitech MX518, Sennheiser Momentum, Qpad Pro MK80.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Awakeruad:

@Blomman90:
Varför inte tänka sig att du skickar ut fakturor till alla Sveriges företag på 5000 kronor for bruk av dina mediarättigheter?

Eh vad försöker du säga?

Permalänk
Medlem
Skrivet av viking39:

Då har ju hantverkaren bevisligen varit där eller kanske han förnekar detta också?
I ditt exempel är det frågan om en tvist.
När de skickar ut krav för olaglig filnedladdning så är det ju en misstanke.
En Ipadress bevisar vem som äger abonnemanget.Det går aldrig att bevisa med den vem som utfört brottet.Har du hört talas om hackade nätverk,någon som lånat datorn trojaner i datorn mm
Jobbar du för dessa organisationer som pressar folk?

Det är helt oväsentligt om hantverkaren "bevisligen" har varit där eller inte. Det är domstolen som värderar bevisen för att sedan avgöra om bevisningen är tillräcklig eller inte. Det låter ju snarare på dig som att du kräver att den kärande själv måste ta på sig domar-hatten och själv avgöra fallet, innan han får låta en domstol pröva frågan.

I ena exemplet så ska domstolen ta ställning till huruvida hantverkaren är ansvarig för att badrummet blivit fuktskadat. I detta aktuella fallet får en domstol ta ställning till huruvida advokatbyråns bevisning räcker för att konstatera brott mot upphovsrätten.

Enligt vissa så har Europa-domstolen slagit fast att man som ägare av ett internetabonnemang inte kan hållas ansvarig för det som sker från den uppkopplingen. Enligt några andra så ska det finnas en dom som säger motsatsen. Jag har inte läst någon utav dessa och detta har mig veterligen blivit prövat i svensk domstol ännu, så jag kan således inte uttala mig om hur domstolen kommer värdera denna bevisning (eller om det kan tänkas finnas ytterligare bevisning). Vad jag vet är att dessa advokatfirmor framgångsrikt övertygat domstolar att internetleverantörer ska tvingas ge ut namnen på sina kunder, så uppenbarligen ligger det något i detta...

Jag jobbar definitivt inte för något av dessa bolag och om du vill höra min personliga åsikt så tycker jag att det vore befängt om man är helt ansvarig för sin internetuppkoppling. Men vad jag tycker och vad lagen säger är tyvärr inte alltid samma sak.

Skrivet av hakan78:

Det där stämmer inte. Jag har en bekant som fick kamerabevisningen underkänt som bevismaterial vid ett inbrott pga av att man måste ge sitt godtycke till att bli filmad oavsett privat eller allmön plats. Kameran filmade endast altanen med 10 meter till tomtgränsen. Om du sätter upp kameror så är det för din personliga integritet och den väger lätt när det kommer till kritan. Därför är det ganska meningslöst att sätta upp kameror om du inte har ett tillstånd vilket ingen får för skyddande integritet. Mitt lantställe är en nedlagd gammal affär och den har inte använts som det i 40 år men den räknas som näringsfastighet och är k-märkt vilket försvårar att ändra till vanligt fritidshus. Inte omöjligt men det skall prövas och kostat pengar att ombilda. Så där måste jag ha tillstånd oavsett.

Du har återigen massa fel.
Först kan vi skilja på två saker, Kameraövervakningslagen gäller endast övervakningskameror som är varaktigt uppsatta. Således är att gå runt och filma med sin mobiltelefon inte kameraövervakning i lagens mening och således helt okej, även på allmän plats. Jag behöver alltså inte be om ditt godtycke innan jag filmar dig på stan.

Menar du vidare att din "bekanta" gick till Länsstyrelsen och frågade om han kunde använda kamerabilder från sin altan som bevisning efter ett inbrott, och de sa nej?

Fri bevisföring - Källa: Åklagarmyndigheten (https://www.aklagare.se/ordlista/f/fri-bevisprovning/)

Citat:

Den princip som gäller i svensk processrätt. Den innebär att parterna i en rättegång får åberopa all bevisning som de kan få fram (så kallad fri bevisföring) och att värdet av bevisningen prövas fritt av domstolen (fri bevisvärdering). I vissa andra länder, framför allt Storbritannien och USA, finns regler om vilken bevisning som är tillåten respektive otillåten.

Gällande övervakningskameran så är det okej att övervaka sin private bostad och inhägnade trädgård (känna Datainspektionen):

Citat:

Fråga:
Jag vill sätta upp kameror i min egen bostad och trädgård. Får jag det?

Svar:
Ja. Begränsas kameraövervakningen till din egen privatbostad och kameran endast kan fånga bostaden eller din inhägnade villa- eller radhusträdgård och du inte avser att sprida materialet vidare, exempelvis via Internet, gäller inte reglerna i kameraövervakningslagen. Det beror på att det finns ett undantag i 5 § kameraövervakningslagen för kameraövervakning som en privatperson utför som ett led i en verksamhet av rent privat natur, det så kallade privatundantaget.

Så jag vet inte vad din vän försökt tuta i dig, men det är fel på varenda punkt...