Påtagliga vibrationer: en lösning

Permalänk
Medlem

Påtagliga vibrationer: en lösning

Skippa längst ner för att nå sammanfattningen

Nu är det så här att sunt förnuft aldrig varit ett populärt resmål för hjärnbarken, så jag må vara ensam om detta dilemma.

Köpte helt ny självmonterad rigg innan julhelgen. Ihopskruvning gick bra, trots att senaste gången var under SATA:s uppväxt. Chassit var ett Fractal Design 2300, med stående vägg för hårddiskarna. Inga problem med det, utan det var bara att skruva in skiten och se till att kablarna inte var alltför mycket i vägen. Allt gick smidigt och funkade fint, den levde knappt om någonting.

Snabbspola fram några dagar. Chassit börjar brumma som tusan. Skit också! Världens första getingbordell har alltså slagit upp dörrarna i min datorlåda, och jag måste agera förbannad hyresvärd.

Felsökning. Var sitter problemet!? Har jag gängat skruvarna för hårt? Nej, det var inte lösningen.

Efter ett par omgångar med ihopskruvning uppdagas äntligen problemet: strömsladden mellan PSU:t och mekaniska hårddisken sitter i kläm mellan stolpen och chassiväggen. Med andra ord så har jag tillåtit burken att propagera vibrationer och agera resonanslåda åt hårddisken.

Till höger syns alltså konsolen som propagerade vibrationer. Håll sådant fritt från sladdar om ni har rörliga delar fastmonterade.

Tipset: Se till att inte klämma fast någonting mellan rörliga delar och chassit. Även om det inte direkt tar på vibrationernas ursprung kan det hjälpa till att propagera vidare.

Hoppas det här kan stå som en påminnelse och enstaka hjälpmedel i felsökningar.

Permalänk
Medlem

Presterade datorn lika bra efter att du gjorde av med vibrationerna? Det kan ju ha varit... bra vibrationer!

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.