Swefilmer misstänks dragit in miljontals kronor på olovlig strömning

Permalänk
Medlem

Det vore intressant att veta ifall dom slagit ut på sidvisningar hur mycket han dragit in på reklam eller om dom på något sätt kunnat se hur många reklambanners som faktiskt visats. Många idag använder sig utav adblocker.

Eftersom det även är brottsligt så har ju folk som donerat, (900,000:-) donerat till organiserad brottslighet

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Jag tror inte att något av det där stämmer. Folk har skapat och uppfunnit saker långt innan vi hade monetära system, och det finns folk som skapar prylar och omedelbart släpper det till Public Domain och så vidare. Skaparglädje och uppfinningslusta har inte ett skit med pengar att göra.

Se'n finns det väl massor av folk som, enligt ditt sätt att se på det "tar" från andra utan att åka fast. De flesta som fildelar lagförs över huvud taget aldrig, och branchen är ju inte död alls, utan rikare än någonsin, så jag köper inte dina argument.

Och jo, jag tycker nog det har med saken att göra om man är rik eller inte. Det blir inte trovärdigt att sitta och säga att branchen är döende när industrin vältrar sig i pengar.

Du kan sitta här och predika hur mycket du vill. Men tar man ifrån skaparna utan belöning så flyr de. Höjer man skatten i landet så flyttar de med pengar. Det kan du aldrig undvika.

Sen att industrin vältrar sig i pengar är ju för att de gör ett bra jobb som ingen annan kan åstadkomma och att folk är beredd att betala pengar för det. Återigen, om man då anser att det är OK att ta från dessa så skulle det ju leda till att de tillslut inte skulle tjäna nå mer pengar. Nu är det relativt liten skala men man måste väl ändå kunna se fel från rätt ändå? Är du helt morallös? Eller avundsjuk för att någon tjänar mer än dig? Om du hade varit en framgångsrik skapare, skulle du anse att det var ok om folk tog dina verk? Eller om du var rik, vore det ok att du jobbade och sen inte fick lön för det med argumentet att du redan har tillräckligt på banken?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lekman:

Men för fan skärp dig.

Folk piratar inte för att det är gratis. Folk priatar för att man får produkten snabbare, dvs direkt när du vill se den, i samma bildkvalitet eller bättre. Utan all reklam och kopieringsskydd. Att den är gratis är givetvis ett stort plus men knappast anledningen till att den breda massan piratar.

Gör en laglig tjänst som gör att du får tillgång till film / tv-serier på ett sätt som är lättare än att pirata och du dödar piratandet.
Som vanligt är dock branschen så förbannat korkade så de vägrar. Förmodligen för att de öst in miljarder för att ändra lagar osv genom lobbying så de målat in sig i ett hörn där de inte lätt kan fixa en sådan tjänst utan att bryta någon av sina egenskapade lagar.

Kolla spotify, det har mer eller mindre dödat all piratande av musik.

Att copyswede får finnas samtidigt som det finns kopieringsskydd på köpt film är dessutom det största skämtet som finns.

Nej, branschen är det inte synd om, för istället för att lyssna på sin kund så spottar de på dem.

Det är klart att folk piratar för att det är gratis, det gjorde man redan på min tid och inget som har förändrats nu. Sen finns det självklart de som hade betalat också för sig, men alla är vi olika. Hur stor de olika grupperna är vet dock varken du eller jag.

Tror definitivt inte att de är korkade. Bolagen är intresserade av tjäna pengar, och hade det varit så enkelt som du säger så borde de redan ha gjort det. Men vi får se hur det utvecklas.

Ja, går ju väldigt bra för Spotify, miljardförlust och ett antal sidor på nätet som visar hur du kan blockera både bild- och ljudannonserna. Så trots att det är ett lagligt alternativ så finns det människor väljer att nyttja tjänsten helt gratis och inte betala för sig. Så det är ju i stort lika illa som att pirata. Fast du har ett lagligt alternativ som du sen modifierar lite för att kunna nyttja gratis.

Där håller jag med dig, helt fel att Copyswede finns samtidigt som det finns kopieringsskydd på köpt film. Får hoppas att det ändrar på sig, i en eller annan form.

Fast nu är ju så att vissa kunder spottar på branschen, eftersom kunderna verkar ha någon väldigt konstig verklighetsförankring att de har mer rätt över branschens produkter än vad branschen själva har, och då begå lagbrott också. Väldigt skumt faktiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Jag tror inte bara att det är gissningar. Utan de har en siffror på vad en person har laddat ner/upp och utifrån det så beräknar de en summa. Sen om personen har valt att nyttja det material som den laddat ner är skit i samma. Är det några som faktiskt vet vad de förlorar så är det filmbolagen, sen får domstolarna besluta hur nära sanningen filmbolagen ligger.

Eller så har de beräknat fram den summan och därmed inga gissningar. Som sagt, jag har väldigt svårt att tro att det är helt rubbade människor som sköter ekonomin i företaget. De har garanterat betydligt bättre kunskap om läget i företaget än vad du och jag har.

Möjligen, men kanske också inte. För mig väger det enormt mycket tyngre att de är "part i målet" och i princip alltid får igenom sina beräkningar. Det saknas helt enkelt kritisk granskning av deras uträkningar.

Citat:

Tycker inte underhållningsindustrin varit så mycket motståndare till ny teknik. I sådant fall så hade vi fortfarande suttit och tittat på svartvita stumfilmer. Och att tvinga någon att gå med på något genom att begå lagbrott är helt fel väg att gå, anser jag. Du kan protestera genom att inte köpa/använda deras produkter, men när du väljer att begå lagbrott för att uttrycka ditt missnöje då har du gått för långt och jag tror att det är väldigt kontraproduktivt.

"Home taping is killing music".. Grejen är väl att om de fått som de ville så ja, då hade vi haft sumfilmer än, men då de av nödvändighet "tvingats" ge kunderna vad de vill ha i någon mån har vi nu Bluray och Netflix istället, och det är knappast deras förtjänst.

Citat:

Japp, det är mycket som har hänt genom protester, oftast fredliga sådana och att man håller sig inom lagen. När folk har börjat gå utanför lagen det är då den mesta av skiten har hänt. Jag tror mer på att föra en dialog och respektera varandras åsikter istället för att välja att pissa på den andra sidan. Då blir det bara skit av att istället.

Det är väl i så fall filmbranchen ett lysande exempel på? De både pissar på kunderna och vägrar föra dialog utan hänvisar till sin lagstadgade rätt att begränsa materialet hur de vill. Oavsätt vad det gäller så brukar man inte vara intresserad av dialog när man har lagen på sin sida, och det finns ingenting i upphovsrättslagstiftningen som är till konsumentens fördel. Privatkopieringen brukade vara vettig, men sedan lobbade de in att det explicit skall stå att det måste vara en laglig förlaga, och i och med streaming är lagen i stort sett värdelös för oss, men CopySwede skall ha ersättning från alla möjliga håll ändå. Jag ser inget utrymme till dialog. Bolagen har fått som de vill och är beredda att betala vad som helst för att det skall fortsätta vara så, och det har de råd med det tanke på att det går oerhört bra för branchen.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugligan:

Du kan sitta här och predika hur mycket du vill. Men tar man ifrån skaparna utan belöning så flyr det. Höjer man skatten i landet så flyttar de med pengar. Det kan du aldrig undvika.

Sen att industrin vältrar sig i pengar är ju för att det gör ett bra jobb som ingen annan kan åstadkomma och att folk är beredd att betala pengar för det. Återigen, om man då anser att det är OK att ta från dessa så skulle det ju leda till att de tillslut inte skulle tjäna nå mer pengar. Nu är det relativt liten skala men man måste väl ändå kunna se fel från rätt ändå? Är du helt morallös? Eller avundsjuk för att någon tjänar mer än dig? Om du hade varit en framgångsrik skapare, skulle du anse att det var ok om folk tog dina verk? Eller om du var rik, vore det ok att du jobbade och sen inte fick lön för det med argumentet att du redan har tillräckligt på banken?

Jag tror fortfarande du har fel. Sverige har tredje största musikexporten i världen trotts att vi konsekvent beskrivs som ett "paradis för pirater", så mjae..

Moral är någonting högst personligt. Min egen moral bygger på att har man så man klarar sig så ska man inte gnälla, ungefär. Jag är inget fan av teknokrati, kooperativism, eller kapitalism.

Sedan så anser varken jag eller Sveriges Rikes Lag att man "tar" något när man kopierar. Det är juridiskt (och för mig moraliskt) helt skillda begrepp som man inte kan jämföra med varandra.

Men för att del.. Om du har rätt och folk börjar "fly" så är det bara gnällspikarna som gör det så mig gör det inget. I övrigt har branchen påstått sig "snart gå under" sedan mitten av sjuttiotalet, och för mig är det rätt uppenbart att de blåljuger.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Möjligen, men kanske också inte. För mig väger det enormt mycket tyngre att de är "part i målet" och i princip alltid får igenom sina beräkningar. Det saknas helt enkelt kritisk granskning av deras uträkningar.

Fast part i målet.... De är brottsoffer. De har blivit utsatta för ett brott. Och därmed så använder de sina advokater till att företräda dem i rättegångar. Sen är det upp till domstolarna att komma fram till om deras kalkyler stämmer eller inte och en massa annat.

Skrivet av Ozzed:

"Home taping is killing music".. Grejen är väl att om de fått som de ville så ja, då hade vi haft sumfilmer än, men då de av nödvändighet "tvingats" ge kunderna vad de vill ha i någon mån har vi nu Bluray och Netflix istället, och det är knappast deras förtjänst.

Tror du har fel där. De har följt, precis som många andra branscher, teknikutvecklingen och anpassat sitt utbud efter det. Man kan inte lansera ett nytt format om inte tekniken finns.

Skrivet av Ozzed:

Det är väl i så fall filmbranchen ett lysande exempel på? De både pissar på kunderna och vägrar föra dialog utan hänvisar till sin lagstadgade rätt att begränsa materialet hur de vill. Oavsätt vad det gäller så brukar man inte vara intresserad av dialog när man har lagen på sin sida, och det finns ingenting i upphovsrättslagstiftningen som är till konsumentens fördel. Privatkopieringen brukade vara vettig, men sedan lobbade de in att det explicit skall stå att det måste vara en laglig förlaga, och i och med streaming är lagen i stort sett värdelös för oss, men CopySwede skall ha ersättning från alla möjliga håll ändå. Jag ser inget utrymme till dialog. Bolagen har fått som de vill och är beredda att betala vad som helst för att det skall fortsätta vara så, och det har de råd med det tanke på att det går oerhört bra för branchen.

Återigen så anser jag att du har fel där. På vilket sätt pissade filmbranschen på sina kunder när filmbranschen gjorde en film som sen någon valde att piratkopiera? Det var inte filmbranschen som pissade på den kunden. Det var kunden som valde att pissa på filmbranschen.

Filmbolagen är säkert intresserade av dialog, beror dock på hur den dialogen förs. Genom att begå lagbrott mot filmbolagen så är de knappast särskilt intresserade av att lyssna på den sidan. Precis som om jag skulle börja skrika till dig och kalla dig för en massa skällsord och kanske krossa någon ruta hos dig, så tror jag knappast att du skulle vara mer intresserad av att föra en dialog med mig än om jag hade varit mer lugn och sansad.

När det gäller att det ska vara en laglig förlaga som man ska få privatkopiera ser jag som en självklarhet. Man ska inte få nyttja eller göra kopior på olagliga förlagor. I sådant fall kan man ju börja göra likadant i alla branscher, vilket inte jag tror gynnar marknadsekonomin och därmed samhället.

Men när det gäller CopySwede så håller jag med dig. Vissa saker är bra, men mycket är skumt där.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det du beskriver låter precis som det de gör. DVS, de sätter medvetet ett pris som många inte är beredda att betala, på en produk med hög efterfrågan, och oändligt utbud. Det är inte konstigt det blir som det blir då,

Spotify fungerar ju allderles utmärkt. Gör något liknande för film istället för att lipa för att ganla affärsmetoder inte fungerar längre är mitt budskap till branchen.

Och som jag skrev är den logiska följden att få ser deras verk. Det finns gott om produkter som satsar på att vara dyra och exklusiva, men av någon anledning tycker du inte att en konstnär ska ha rätt att bestämma över sin produkt på samma sätt som alla andra. Istället tycker du då att det är rätt att hans verk förvandlas till gratis, stekta sparvar som man kan sluka i sig utan att behöva arbeta för det.

Och det är ingen som säger att deras gamla affärsmetoder inte fungerar för det gör de fortfarande. De klagar inte på att ingen köper produkterna, de klagar på att vissa skaffar produkterna utan att göra rätt för sig. Det sätter till och med den normala tillgång och efterfrågan ur spel eftersom de som kan ta något gratis är svårare att locka tillbaka med lägre priser än de normala kunder som bara låter bli produkten om priset inte är rätt. Därmed sänks företagens vilja att ändra på systemet. Prissänkningar kommer ju alltid på BD/DVD men folk som piratar känner ju inte bara att de inte behöver betala utan också att de förtjänar att få produkten direkt.

Det handlar bara om exakt samma girighet som företagen drivs av. Inget annat.

Film-/seriebolagen har ju börjat med streamingtjänster, men eftersom folk klagar på utbudet och inte vill betala så finns nog risken att utvecklingen kommer stanna upp. De förlitar sig nog mycket på den gamla försäljningen istället för att utveckla tjänsterna om folk inte visar att de står bakom deras streamingtjänster. Man talar med sina pengar.

Sedan tycker jag du fortsätter hyckla i din argumentation i andra inlägg. Du gnäller på att någon förolämpade dig medan du själv ofta förlöjligar den sida du argumenterar emot (inte mycket av det i inlägget jag citerat, men man ser en liten glimt av det ovan i ditt ordval om företagen). Fast ditt klagande kanske bara var för att undvika postarens smarta vändning av din egen argumentation, där han visade att den bara gäller när den passar dig?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Jag tror fortfarande du har fel. Sverige har tredje största musikexporten i världen trotts att vi konsekvent beskrivs som ett "paradis för pirater", så mjae..

Moral är någonting högst personligt. Min egen moral bygger på att har man så man klarar sig så ska man inte gnälla, ungefär. Jag är inget fan av teknokrati, kooperativism, eller kapitalism.

Sedan så anser varken jag eller Sveriges Rikes Lag att man "tar" något när man kopierar. Det är juridiskt (och för mig moraliskt) helt skillda begrepp som man inte kan jämföra med varandra.

Men för att del.. Om du har rätt och folk börjar "fly" så är det bara gnällspikarna som gör det så mig gör det inget. I övrigt har branchen påstått sig "snart gå under" sedan mitten av sjuttiotalet, och för mig är det rätt uppenbart att de blåljuger.

Att Sverige har stor musikexport har absolut ingenting att göra med piratkopiering. Det beror på en sak och det är att vi är duktiga på att framställa bra musik som säljer.

Om man har en produkt som mjukvaror så får du gärna förklara för mig hur kopiering inte är att ta? En kopia innebär ju en mindre såld produkt (om nu alla som kopierar skulle köpa istället vilket jag tvivlar på, vilket som en förlust).

Att folk flyr borde du bry dig om, det är nämligen så att skatteintäkter från rika personer gynnar alla. Bygger man en samhälle där ingen framgångsrik person trivs så bygger man automatiskt ett samhälle med låga skatteintäkter vilket drabbar hela landet.

För att göra det lite konkretare kan man ta universitet som ett exempel. Bra professorer jobbar gärna utomlands men de tar givetvis jobb där förmånerna är bäst (i viss mån, man kanske hellre har lite lägre lön och jobbar där man känner sig trygg). Men till exempel så kan man se på ett vanligt universitet i Schweiz att flera av de anställda är nobelpristagare, högt uppsatta och bra forskare. Sånna personer bör man vilja ha i sitt land för att göra det konkurrenskraftigt och för att utbilda nytt folk som fortsätter att sätta Sverige i ett bra läge internationellt sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Moral är någonting högst personligt. Min egen moral bygger på att har man så man klarar sig så ska man inte gnälla, ungefär. Jag är inget fan av teknokrati, kooperativism, eller kapitalism.

Så varför gnäller du om att film är för dyrt? Du bör klara dig även om du får betala för din film om du bor i Sverige.

Skrivet av Ozzed:

Sedan så anser varken jag eller Sveriges Rikes Lag att man "tar" något när man kopierar. Det är juridiskt (och för mig moraliskt) helt skillda begrepp som man inte kan jämföra med varandra.

Det är dock bara semantik för diskussionen eftersom kopiering minskar värdet på verket. Det är ren fakta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Fast part i målet.... De är brottsoffer. De har blivit utsatta för ett brott. Och därmed så använder de sina advokater till att företräda dem i rättegångar. Sen är det upp till domstolarna att komma fram till om deras kalkyler stämmer eller inte och en massa annat.

Jag tycker det är extremt magstarkt att kalla dem för offer. Du kan ju, som vi konstaterat, i varje givet fall inte säga om piratkopieraren köpt filmen om piratkopieringen inte varit möjlig. Tar någon en hundralapp ifrån dig så är det liksom inget snack, men här handlar det ju om spekulation. Om jag som "offer" bara kan dra till med en summa är det klart att jag säger en så stor summa som möjligt. MPAA gjorde ju någon uträkning där det visade sig att om man tar styckpriset och slår ut det på hur stor kopieringen var, så skulle de ha rätt till en ersättning som uppgick till mer pengar än det finns på planeten. Så jag tror inte att man kan lita på deras räknenissar.

Citat:

Tror du har fel där. De har följt, precis som många andra branscher, teknikutvecklingen och anpassat sitt utbud efter det. Man kan inte lansera ett nytt format om inte tekniken finns.

Digital musik har funnits sedan det första ljudkortet gjordes och blev väl "stort" i och med MP3-boomen runt 1998, men ändå dröjde det till 2005 innan de började sälja musik digitalt.. Som hade DRM och kostade 10Kr låten.. Det är inte att följa utvecklingen. Visserligen handlar det i det fallet om musikbranchen men det är samma princip för film.

Citat:

Återigen så anser jag att du har fel där. På vilket sätt pissade filmbranschen på sina kunder när filmbranschen gjorde en film som sen någon valde att piratkopiera? Det var inte filmbranschen som pissade på den kunden. Det var kunden som valde att pissa på filmbranschen.

Genom att endast tillhandahålla filmen på sina vilkor, trotts att konsumtionsmönstret såg annorlunda ut. Att köpa filmer digitalt och DRM-fritt har det inte varit frågan om.

Citat:

Filmbolagen är säkert intresserade av dialog, beror dock på hur den dialogen förs. Genom att begå lagbrott mot filmbolagen så är de knappast särskilt intresserade av att lyssna på den sidan. Precis som om jag skulle börja skrika till dig och kalla dig för en massa skällsord och kanske krossa någon ruta hos dig, så tror jag knappast att du skulle vara mer intresserad av att föra en dialog med mig än om jag hade varit mer lugn och sansad.

Om det är en stor massa som bryter mot lagarna så är det en indikation på att lagarna är i osynk med gängse rättsuppfattning och behöver rättas till. Protester hjälper som sagt inte utan det handlar om att vrida och vända på saker och ting tills det händer grejer. Vi har protesterat hur länge som helst men det händer ju inget i någon positiv riktning kan jag inte säga.

Citat:

När det gäller att det ska vara en laglig förlaga som man ska få privatkopiera ser jag som en självklarhet. Man ska inte få nyttja eller göra kopior på olagliga förlagor. I sådant fall kan man ju börja göra likadant i alla branscher, vilket inte jag tror gynnar marknadsekonomin och därmed samhället.

Den lagtexten ändrades 2009, och marknadsekonomin verkar detta till trots klarat sig utmärkt även innan dess.

Citat:

Men när det gäller CopySwede så håller jag med dig. Vissa saker är bra, men mycket är skumt där.

Ja, att man kan få igenom att en mobiltelefon skall anses särskillt ängnad för privatkopiering hjälper inte direkt upp deras anseende i mina ögon, utan stärker snarare min uppfattning att de köper utformingen på föreskrifterna.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Så varför gnäller du om att film är för dyrt? Du bör klara dig även om du får betala för din film om du bor i Sverige.

Det är dock bara semantik för diskussionen eftersom kopiering minskar värdet på verket. Det är ren fakta.

Jag har väl inte gnällt över min inkomst någonstans?

Och det är inte alls "semantik" att "stjäla" något låter fulare än att kopiera det, men begreppen är helt olika, och hur exakt är det "fakta" att det sker en värdeminskning.

Om jag t. ex kopierar renderingsprogrammet Maya, som jag aldrig i helvete skulle ha råd att köpa, hur har då skaparen av programmet förlorat inkomst av det?

Snor jag en bil kan ju inte den bilen säljas, och arbetet som lagts ner på den bilen går förlorat... Så jag skulle å det bestämdaste vilja påstå att det är två helt skilda begrepp. Tror du mig inte kan du alltid titta i lagboken.

Man kan kalla fortkörare för mördare också eftersom man i teorin kan köra ihjäl folk, och det händer då och då. Men jag anser inte att man garanterat är mördare bara för att man kör för fort, och det gör inte lagen heller. Mord och Vårdslöshet i trafiken är två olika saker.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugligan:

Att Sverige har stor musikexport har absolut ingenting att göra med piratkopiering. Det beror på en sak och det är att vi är duktiga på att framställa bra musik som säljer.

Om man har en produkt som mjukvaror så får du gärna förklara för mig hur kopiering inte är att ta? En kopia innebär ju en mindre såld produkt (om nu alla som kopierar skulle köpa istället vilket jag tvivlar på, vilket som en förlust).

Att folk flyr borde du bry dig om, det är nämligen så att skatteintäkter från rika personer gynnar alla. Bygger man en samhälle där ingen framgångsrik person trivs så bygger man automatiskt ett samhälle med låga skatteintäkter vilket drabbar hela landet.

För att göra det lite konkretare kan man ta universitet som ett exempel. Bra professorer jobbar gärna utomlands men de tar givetvis jobb där förmånerna är bäst (i viss mån, man kanske hellre har lite lägre lön och jobbar där man känner sig trygg). Men till exempel så kan man se på ett vanligt universitet i Schweiz att flera av de anställda är nobelpristagare, högt uppsatta och bra forskare. Sånna personer bör man vilja ha i sitt land för att göra det konkurrenskraftigt och för att utbilda nytt folk som fortsätter att sätta Sverige i ett bra läge internationellt sätt.

Du fäller ju ditt eget resonemang. Jag håller med. Jag tvivlar också på att alla som kopierar skulle köpa, men även om precis alla gjorde det, har fortfarande säljaren kvar sitt orginal, så det är inte stöld. Läs på om juridiken så ser du skillnaden. Se'n att det låter mer skurkaktigt att "stjäla" något än att "kopiera" det är en sak, men det har bara effekt vid diskussioner och har ingenting med verkligheten att göra.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag har väl inte gnällt över min inkomst någonstans?

Och det är inte alls "semantik" att "stjäla" något låter fulare än att kopiera det, men begreppen är helt olika, och hur exakt är det "fakta" att det sker en värdeminskning.

Om jag t. ex kopierar renderingsprogrammet Maya, som jag aldrig i helvete skulle ha råd att köpa, hur har då skaparen av programmet förlorat inkomst av det?

Snor jag en bil kan ju inte den bilen säljas, och arbetet som lagts ner på den bilen går förlorat... Så jag skulle å det bestämdaste vilja påstå att det är två helt skilda begrepp. Tror du mig inte kan du alltid titta i lagboken.

Man kan kalla fortkörare för mördare också eftersom man i teorin kan köra ihjäl folk, och det händer då och då. Men jag anser inte att man garanterat är mördare bara för att man kör för fort, och det gör inte lagen heller. Mord och Vårdslöshet i trafiken är två olika saker.

Du har gnällt över att saker är för dyra. Skillnaden mellan det och att gnälla om att du har för lite pengar är irrelevant. Du har så du klarar dig så du bör, enligt hur du beskrev din moral, bara betala och vara tyst om du vill ha t ex en film. Alternativt så klarar du dig utan Maya om du inte vill arbeta hårdare. Inte för att jag förväntar mig konsekvent beteende vid det här laget.

Det stod inget om "stjäla", som är ett juridiskt begrepp, i ditt inlägg. Det stod att "ta" något och jag påpekade att det är bara semantik för diskussionen mot att kopiera eftersom man tar bort en del av värdet av originalet. Jag har skrivit många gånger att kopieringsbrottet inte är samma som stöld eller andra liknande brott, men jag hör inte ofta de som kritiserar företagen acceptera att kopiering faktiskt påverkar värdet på rätten till produkten. Kanske beror på att de överlag visat ganska dåliga kunskaper i ekonomi, eller så är det för att de är sådana som inte vill kommentera saker som inte gagnar dem.

När fler kopierar lockar det än fler att göra desamma då, precis i linje med hur du argumenterat, så gör fler utövare att det blir mer legitimt i vissas ögon.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Du fäller ju ditt eget resonemang. Jag håller med. Jag tvivlar också på att alla som kopierar skulle köpa, men även om precis alla gjorde det, har fortfarande säljaren kvar sitt orginal, så det är inte stöld. Läs på om juridiken så ser du skillnaden. Se'n att det låter mer skurkaktigt att "stjäla" något än att "kopiera" det är en sak, men det har bara effekt vid diskussioner och har ingenting med verkligheten att göra.

Herregud.. och nej jag fallerar inte på mitt eget resonemang. Allt jag sa var att det totalt sett blir färre som kollar på i detta fall en viss film, men innehavaren skulle ändå tjäna mer eftersom att totalt skulle de bli fler som betalar.

Sen att du sitter här och tjafsar om vad som är stöld eller inte orkar jag inte ens gå in på. Ja han har kvar sitt original men det är ju värdelöst om man tillåter folk att kopiera det och dela vidare gratis? Är du medvetet blind eller vandrar du i mörkret?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Du har gnällt över att saker är för dyra. Skillnaden mellan det och att gnälla om att du har för lite pengar är irrelevant. Du har så du klarar dig så du bör, enligt hur du beskrev din moral, bara betala och vara tyst om du vill ha t ex en film. Alternativt så klarar du dig utan Maya om du inte vill arbeta hårdare. Inte för att jag förväntar mig konsekvent beteende vid det här laget.

Det stod inget om "stjäla", som är ett juridiskt begrepp, i ditt inlägg. Det stod att "ta" något och jag påpekade att det är bara semantik för diskussionen mot att kopiera eftersom man tar bort en del av värdet av originalet. Jag har skrivit många gånger att kopieringsbrottet inte är samma som stöld eller andra liknande brott, men jag hör inte ofta de som kritiserar företagen acceptera att kopiering faktiskt påverkar värdet på rätten till produkten. Kanske beror på att de överlag visat ganska dåliga kunskaper i ekonomi, eller så är det för att de är sådana som inte vill kommentera saker som inte gagnar dem.

När fler kopierar lockar det än fler att göra desamma då, precis i linje med hur du argumenterat, så gör fler utövare att det blir mer legitimt i vissas ögon.

Nu är jag inte med här.. Att kopiera och att uppmana andra att göra detsamma är knappast samma sak. Jag går inte med på att det automatiskt innebär en värdeminskning. Om jag har råd att köpa filmen, eller vad det nu är, och vill se den, och skulle kunna tänka mig att betala, men låter bli, Ja, då är det en utebliven inkomst men inte annars.

Skrivet av Hugligan:

Herregud.. och nej jag fallerar inte på mitt eget resonemang. Allt jag sa var att det totalt sett blir färre som kollar på i detta fall en viss film, men innehavaren skulle ändå tjäna mer eftersom att totalt skulle de bli fler som betalar.

Sen att du sitter här och tjafsar om vad som är stöld eller inte orkar jag inte ens gå in på. Ja han har kvar sitt original men det är ju värdelöst om man tillåter folk att kopiera det och dela vidare gratis? Är du medvetet blind eller vandrar du i mörkret?

Är det väl inte alls? Att några kopierar är inte samma sak som att alla kopierar.

Ta sagan om ringen till exempel. Det är den mest kopierade filmen i historien och slog ändå intäktsrekord. Som du resonerar så borde det ju vara omöjligt.

Det är sådanna saker som får mig att vägra gå med på att piratkopiering är skadligt. Det finns inga exempel på filmer som inte blivit av för att budgeten inte räcker till, inga regisörer som blivit städare för att de inte kunde försörja sig osv osv. Det är tomt snack. Se'n kan du svamla om moral hur mycket du vill. Enligt ditt sätt att se det så har jag väl ingen, men då är jag förbannat stolt över det och jag går rakryggad och sover gott om natten ska jag tala om.

Edit: Slår förresten vad om att många här som raljerar om "moral" och andra buzzwords sitter med adblock påslaget... Och inte ser kopplingen till det de precus predikat om själva.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Nu är jag inte med här.. Att kopiera och att uppmana andra att göra detsamma är knappast samma sak. Jag går inte med på att det automatiskt innebär en värdeminskning. Om jag har råd att köpa filmen, eller vad det nu är, och vill se den, och skulle kunna tänka mig att betala, men låter bli, Ja, då är det en utebliven inkomst men inte annars.

Är det väl inte alls? Att några kopierar är inte samma sak som att alla kopierar.

Ta sagan om ringen till exempel. Det är den mest kopierade filmen i historien och slog ändå intäktsrekord. Som du resonerar så borde det ju vara omöjligt.

Det är sådanna saker som får mig att vägra gå med på att piratkopiering är skadligt. Det finns inga exempel på filmer som inte blivit av för att budgeten inte räcker till, inga regisörer som blivit städare för att de inte kunde försörja sig osv osv. Det är tomt snack. Se'n kan du svamla om moral hur mycket du vill. Enligt ditt sätt att se det så har jag väl ingen, men då är jag förbannat stolt över det och jag går rakryggad och sover gott om natten ska jag tala om.

Hade alla resonerat som dig hade det inte blivit några intäktsrekord. Du vill alltså snylta på andras framgång. Im out..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugligan:

Hade alla resonerat som dig hade det inte blivit några intäktsrekord. Du vill alltså snylta på andras framgång. Im out..

Ja för det är ju ingen skillnad alls på att se filmen på Bio gentemot en dassigt komprimerad Telesync-verstion från någon torrent? Se'n kan vi skita i att piratkopierare även är den största konsumentgruppen av media, för det blir ju bara jobbigt då. I'm out.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Ja för det är ju ingen skillnad alls på att se filmen på Bio gentemot en dassigt komprimerad Telesync-verstion från någon torrent? Se'n kan vi skita i att piratkopierare även är den största konsumentgruppen av media, för det blir ju bara jobbigt då. I'm out.

Ja alla torrents är dassiga telesyncs..

Källa på det andra är du bussig, det tror jag inte på för fem öre. Snarare medelklassfamiljer med iTunes konton, Netflix och Spotify användare. Det spelar förresten heller ingen roll, bara för att man betalar för något betyder inte det att man har rätt att ta friskt. Bara för att jag köper 5 läsk i veckan har jag ju inte rätt att ta en sjätte utan att betala?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag tycker det är extremt magstarkt att kalla dem för offer. Du kan ju, som vi konstaterat, i varje givet fall inte säga om piratkopieraren köpt filmen om piratkopieringen inte varit möjlig. Tar någon en hundralapp ifrån dig så är det liksom inget snack, men här handlar det ju om spekulation. Om jag som "offer" bara kan dra till med en summa är det klart att jag säger en så stor summa som möjligt. MPAA gjorde ju någon uträkning där det visade sig att om man tar styckpriset och slår ut det på hur stor kopieringen var, så skulle de ha rätt till en ersättning som uppgick till mer pengar än det finns på planeten. Så jag tror inte att man kan lita på deras räknenissar.

Verkligen inte magstarkt. De har rätten till sin egna produkt som andra väljer att strunta i. Du har inte rätten till att piratkopiera deras verk. De är ett brottsoffer. Sen om de förlorar ekonomiskt eller inte på piratkopieringen har ingen som helst betydelse huruvida det är ett brottsoffer eller inte.
Som sagt, det är domstolen som bedömer om man kan lita på deras beräkningar eller inte, inte du eller jag.

Skrivet av Ozzed:

Digital musik har funnits sedan det första ljudkortet gjordes och blev väl "stort" i och med MP3-boomen runt 1998, men ändå dröjde det till 2005 innan de började sälja musik digitalt.. Som hade DRM och kostade 10Kr låten.. Det är inte att följa utvecklingen. Visserligen handlar det i det fallet om musikbranchen men det är samma princip för film.

iTunes Store öppnade 2003. Det är fem år däremellan, inte särskilt lång tid anser jag. Särskilt inte med tanke på infrastrukturen på den tiden och Internet var relativt "nytt" för den stora massan.

Skrivet av Ozzed:

Genom att endast tillhandahålla filmen på sina vilkor, trotts att konsumtionsmönstret såg annorlunda ut. Att köpa filmer digitalt och DRM-fritt har det inte varit frågan om.

Och då pissar man på sina kunder? Ok.... Jag vill köpa mig en lyxbåt från ett företag, men den kostar alldeles för mycket för min plånbok. Pissar det företaget på mig då eftersom det företaget inte kan/vill tillgodose mina behov? Ursäkta, men det är ju bara trams. Det är du som pissar på företaget när du försöker tvinga ett företag att möta dina egna behov. Företaget har inga som helst skyldigheter mot dig att tillgodose dina behov. Det är upp till dig som kund att antingen acceptera företagets villkor, alternativt att inte nyttja deras produkter. Har inget med att företaget pissar på dig som kund. Hade det däremot varit frågan om att du köper en produkt som inte fungerar enligt de villkor företaget har satt upp, och företaget väljer att inte ersätta dig, på ett eller annat sätt, ja, då skulle jag kunna hålla med om att företaget pissar på dig. Men inte för att de i nuläget inte kan tillgodose just dina behov.

Skrivet av Ozzed:

Om det är en stor massa som bryter mot lagarna så är det en indikation på att lagarna är i osynk med gängse rättsuppfattning och behöver rättas till. Protester hjälper som sagt inte utan det handlar om att vrida och vända på saker och ting tills det händer grejer. Vi har protesterat hur länge som helst men det händer ju inget i någon positiv riktning kan jag inte säga.

Beror på hur stor den massan är och vad det gäller. Senaste jag läste så var det 20% som laddade ner olagligt. Inte särskilt stor siffra som berättigar till att lagen behöver rättas till. Sen är det ju en fråga om att skydda rättigheter för en minoritet (branschen), och där ska lagen aldrig rättas till bara för att en eventuell majoritet är av en annan åsikt.
Så du har protesterat länge? Hur har du visat ditt missnöje? Genom att diskutera med branschen, genom namninsamlingar, genom att piratkopiera eller vad?

Skrivet av Ozzed:

Den lagtexten ändrades 2009, och marknadsekonomin verkar detta till trots klarat sig utmärkt även innan dess.

Tack vare att det finns fortfarande människor som är beredda på att betala för hårt arbetande människors verk. Sen finns ju de som åker snålskjuts och anser att andra ska betala för deras underhållning, men dessa beter sig som bortskämda barnungar, enligt vad jag anser.

Skrivet av Ozzed:

Ja, att man kan få igenom att en mobiltelefon skall anses särskillt ängnad för privatkopiering hjälper inte direkt upp deras anseende i mina ögon, utan stärker snarare min uppfattning att de köper utformingen på föreskrifterna.

Fast din uppfattning är inte nödvändigtvis sanning. I sådant fall så får du försöka hitta bevis för det du påstår och därifrån bilda dig en mer kvalificerad uppfattning.

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av Hugligan:

Ja alla torrents är dassiga telesyncs..

Källa på det andra är du bussig, det tror jag inte på för fem öre. Snarare medelklassfamiljer med iTunes konton, Netflix och Spotify användare. Det spelar förresten heller ingen roll, bara för att man betalar för något betyder inte det att man har rätt att ta friskt. Bara för att jag köper 5 läsk i veckan har jag ju inte rätt att ta en sjätte utan att betala?

Det är sant att dom som ,piratar betalar mest för saker.

Jag är en del av dom.

Skulle aldrig i mitt liv, inte få testa saker innan jag köper dom.
Gjorde samma när jag va liten köpte N64 spel eller annat när man spara i 2 månader, jag åkte till gamestop och fråga om man fick test spela.

Idag kanske jag piratar det och sen köper jag det direkt om jag ser om det är värt det.

Film idag betalar jag för allt om det finns lagligt annars streamar jag.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Nu är jag inte med här.. Att kopiera och att uppmana andra att göra detsamma är knappast samma sak. Jag går inte med på att det automatiskt innebär en värdeminskning. Om jag har råd att köpa filmen, eller vad det nu är, och vill se den, och skulle kunna tänka mig att betala, men låter bli, Ja, då är det en utebliven inkomst men inte annars.

Värdeminskningen och den eventuella direkta förlorade inkomsten är två olika saker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Det är sant att dom som ,piratar betalar mest för saker.

Jag är en del av dom.

Skulle aldrig i mitt liv, inte få testa saker innan jag köper dom.
Gjorde samma när jag va liten köpte N64 spel eller annat när man spara i 2 månader, jag åkte till gamestop och fråga om man fick test spela.

Idag kanske jag piratar det och sen köper jag det direkt om jag ser om det är värt det.

Film idag betalar jag för allt om det finns lagligt annars streamar jag.

Om du säger att det är fakta så får du gärna komma med något som styrker det. Anekdotisk bevisföring räcker inte då det både är svårt att styrka sanningshalten i, samt att det är ett jättedåligt urval som inte kan visa någon helhet.

Jag har själv piratkopierat och köpt det mesta jag tycker är bra, men jag försöker inte rättfärdiga mig då det bara handlar om ren egoism att bryta mot lagar och regler för sin egen vinning, och jag accepterar heller inte mitt eget exempel per automatik som rådande för folk som piratkopierar i allmänhet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugligan:

Ja alla torrents är dassiga telesyncs..

Källa på det andra är du bussig, det tror jag inte på för fem öre. Snarare medelklassfamiljer med iTunes konton, Netflix och Spotify användare. Det spelar förresten heller ingen roll, bara för att man betalar för något betyder inte det att man har rätt att ta friskt. Bara för att jag köper 5 läsk i veckan har jag ju inte rätt att ta en sjätte utan att betala?

Vid tiden för release fanns det bara dassiga telesync-versioner. Poängen är att det bevisligen går att slå alla former av rekord, piratkopieringen till trotts, företag som inte lyckas med det ska enligt mig jobba hårdare istället för att gnälla.

Här har du en källa på det andra. Är vi färdiga nu?

https://torrentfreak.com/0-more-on-content-than-honest-consum...

Skrivet av md7:

Verkligen inte magstarkt. De har rätten till sin egna produkt som andra väljer att strunta i. Du har inte rätten till att piratkopiera deras verk. De är ett brottsoffer. Sen om de förlorar ekonomiskt eller inte på piratkopieringen har ingen som helst betydelse huruvida det är ett brottsoffer eller inte.
Som sagt, det är domstolen som bedömer om man kan lita på deras beräkningar eller inte, inte du eller jag.

Problemet är mer komplicerat men jag har redan skrivit om att jag anser att domstolarna är köpta och du håller inte med, så vi kan lämna den biten.

Citat:

iTunes Store öppnade 2003. Det är fem år däremellan, inte särskilt lång tid anser jag. Särskilt inte med tanke på infrastrukturen på den tiden och Internet var relativt "nytt" för den stora massan.

Mums. DRM och 15Kr låten, och krav på apple-produkter.

Citat:

Och då pissar man på sina kunder? Ok.... Jag vill köpa mig en lyxbåt från ett företag, men den kostar alldeles för mycket för min plånbok. Pissar det företaget på mig då eftersom det företaget inte kan/vill tillgodose mina behov? Ursäkta, men det är ju bara trams. Det är du som pissar på företaget när du försöker tvinga ett företag att möta dina egna behov. Företaget har inga som helst skyldigheter mot dig att tillgodose dina behov. Det är upp till dig som kund att antingen acceptera företagets villkor, alternativt att inte nyttja deras produkter. Har inget med att företaget pissar på dig som kund. Hade det däremot varit frågan om att du köper en produkt som inte fungerar enligt de villkor företaget har satt upp, och företaget väljer att inte ersätta dig, på ett eller annat sätt, ja, då skulle jag kunna hålla med om att företaget pissar på dig. Men inte för att de i nuläget inte kan tillgodose just dina behov.

Och XCOPY? Det var knappast i all välmening. Där är det ändå värre. Där pissar de faktiskt bara på de som betalar. Se'n blandar du ihop fysiskt och digitalt. Om bilar hade varit digitala och tekniskt sett kunnat förpackas efter kundens önskemål utan svårigheter så Ja, då hade jag nog tyckt att bilföretaget pissade på sina kunder om de lät bli.

Citat:

Beror på hur stor den massan är och vad det gäller. Senaste jag läste så var det 20% som laddade ner olagligt. Inte särskilt stor siffra som berättigar till att lagen behöver rättas till. Sen är det ju en fråga om att skydda rättigheter för en minoritet (branschen), och där ska lagen aldrig rättas till bara för att en eventuell majoritet är av en annan åsikt.
Så du har protesterat länge? Hur har du visat ditt missnöje? Genom att diskutera med branschen, genom namninsamlingar, genom att piratkopiera eller vad?

Om det är en minoritet som aktivt förstör för andra så jo, då ska lagen rättas till, tycker jag.

Angående mina protester så har jag gått i tåg, skrivit till diverse olika branchfolk och varit väldigt aktiv på forum med mera. Samt att min egen musik är helt gratis och licenserad under Creative Commons, så den får man göra vad man vill med. Jag är karl för min hatt. Skulle vara extremt märkligt om jag är för fri kopiering av all information och sedan blev sned om någon kopierade mina låtar, eller hur?

Citat:

Tack vare att det finns fortfarande människor som är beredda på att betala för hårt arbetande människors verk. Sen finns ju de som åker snålskjuts och anser att andra ska betala för deras underhållning, men dessa beter sig som bortskämda barnungar, enligt vad jag anser.

Tycker du samma om de som behöver ekonomiskt bistånd från samhället också? Vi som betalar skatt betalar ju för folk som inte gör ett skit. Och även om jag är frisk som källvatten så går säkert en stor bit av mina skattepengar till sjukhus osv.. Är det orimligt tycker du?

De som kan och vill ska dela med sig till de som inte kan eller vill, tycker jag.

Citat:

Fast din uppfattning är inte nödvändigtvis sanning. I sådant fall så får du försöka hitta bevis för det du påstår och därifrån bilda dig en mer kvalificerad uppfattning.

http://www.dn.se/nyheter/bodstrom-nekar-till-ministerstyre/

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av Evil Peter:

Om du säger att det är fakta så får du gärna komma med något som styrker det. Anekdotisk bevisföring räcker inte då det både är svårt att styrka sanningshalten i, samt att det är ett jättedåligt urval som inte kan visa någon helhet.

Jag har själv piratkopierat och köpt det mesta jag tycker är bra, men jag försöker inte rättfärdiga mig då det bara handlar om ren egoism att bryta mot lagar och regler för sin egen vinning, och jag accepterar heller inte mitt eget exempel per automatik som rådande för folk som piratkopierar i allmänhet.

http://www.theguardian.com/music/2009/apr/21/study-finds-pira...
http://www.huffingtonpost.com/2013/01/22/music-pirates-study_...

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Värdeminskningen och den eventuella direkta förlorade inkomsten är två olika saker.

Då får du gärna förklara varför det är relevant. Om inte värdeminskningen innebär inkomstbortfall är det ju liksom inget att gråta över, och vilket "värde" är det i så fall som minskas om inte det ekonomiska?

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Tack, men har du något för t ex film eller programvara? Musik är ju lite annorlunda i att återspelningsvärdet är mycket högre än film och det har gått att få tag i gratis (för lyssnaren) lagligt via radio osv hur länge som helst. Med film är det större chans att man ser den en gång och sedan är nöjd så det är en intressantare analys enligt mig (och mer relevant till artikeln). Jag säger inte att du har fel eftersom jag inte har någon statistik själv, jag är bara intresserad av att se om det finns.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Tack, men har du något för t ex film eller programvara? Musik är ju lite annorlunda i att återspelningsvärdet är mycket högre än film och det har gått att få tag i gratis (för lyssnaren) lagligt via radio osv hur länge som helst. Med film är det större chans att man ser den en gång och sedan är nöjd så det är en intressantare analys enligt mig (och mer relevant till artikeln). Jag säger inte att du har fel eftersom jag inte har någon statistik själv, jag är bara intresserad av att se om det finns.

Så är det väl inte. En film ser man på Bio, se'n köpte man VHS. DVD, och Bluray-utgåvorna och kommer förmodligen köpa nästa formatutgåva också. Film kan, precis som musik, otroligt nog krängas hur många gånger som helst sålänge det kommer nya format, vilket jag tycker är fel förövrigt. Har man köpt filmen på ett format borde man få den på nya format gratis, eller i alla fall till ett reducerat pris. En film behöver ju bara produceras en gång, men kan krängas flera gånger, som musik. En målare t, ex måste tapetsera nya rum varje månad för att få det att gå runt. Han kan inte komma och säga att man ska betala igen för att han har skaffat ny roller när rummet väl är tapetserat.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Då får du gärna förklara varför det är relevant. Om inte värdeminskningen innebär inkomstbortfall är det ju liksom inget att gråta över, och vilket "värde" är det i så fall som minskas om inte det ekonomiska?

Det ena är ett direkt inkomstbortfall på den lilla skalan medan det andra handlar om den allmänna bilden kring rättighetens helhetsvärde.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Så är det väl inte. En film ser man på Bio, se'n köpte man VHS. DVD, och Bluray-utgåvorna och kommer förmodligen köpa nästa formatutgåva också. Film kan, precis som musik, otroligt nog krängas hur många gånger som helst sålänge det kommer nya format, vilket jag tycker är fel förövrigt. Har man köpt filmen på ett format borde man få den på nya format gratis, eller i alla fall till ett reducerat pris. En film behöver ju bara produceras en gång, men kan krängas flera gånger, som musik. En målare t, ex måste tapetsera nya rum varje månad för att få det att gå runt. Han kan inte komma och säga att man ska betala igen för att han har skaffat ny roller när rummet väl är tapetserat.

Så du menar att snittpersonen ser en film lika många gånger som den lyssnar på en låt? Annars har du missuppfattat eller läst fel.

Det du pratar om händer redan då och då. Det finns gott om filmer där man t ex vid köp av en BD får en DVD eller en digital kopia på köpet. Jag har inte hört något om det varit någon framgångsrik taktik dock. För att spinna vidare i allmänhet så finns det också företag som släpper filmer digitalt tidigare än BD. T ex kommer Avengers: Age of Ultron säljas digitalt en månad tidigare än BD-släppet. Billigare än BD-skivan och enkelt, men den kommer garanterat vara i topp i piratkopieringen ändå eftersom det inte räcker med att tillhandahålla lagliga alternativ.

Och som någon sade förut, analogier är inte din forte. Speciellt inte när du klagar på jämförelser mellan olika typer av brott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Det ena är ett direkt inkomstbortfall på den lilla skalan medan det andra handlar om den allmänna bilden kring rättighetens helhetsvärde.

Då borde jag börja piratkopiera med andra ord? Jag är nämligen för att värdet av upphovsrätten skall inskränkas, alltså minskas, till att omfatta erkännande som orginalkreatör. Det du beskriver som ett problem låter för mig alltså som något extremt positivt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.