Permalänk
Desk Master

Custom längder på kablar

Tjenare!

En sådan fråga är det helt safe att göra 2 meter långa ATX och PCI-E kablar ut från PSU'n och var länar det sig att köpa själva elkablarna som jag sedan sleevar?
Tack för svar

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

Det bör inte vara något problem, om det gäller strömkablaget, så länge den sammanlagda ledningsarean (snittet på respektive ledare för aktuell spänning) inte blir mindre, (däremot så gör det ju inget om den blir större).

Ledningar till strömkablage kan du ju ta vad som som är tänkt för detta, tex fordonssladd från någon biltillbehörsfirma eller liknande, tex 1,5mm eller grövre.
Var noga med att hålla rätt på vilken kabel som hör till vad bara...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Desk Master

tack för svar
började sleeva redan:)

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

Glöm inte bilder sedan.

Har faktiskt använt vanlig lampkabel från elbutiken någon gång (är dock 0,75 på det mesta, men duger ju fint till fläkt, lyse, mm om man söker sepcialkabel av någon anledning)
Den går ganska lätt att löda (eller kallskarva med don från bilbutiken) om den bara är ren.

Går att labba ganska fritt om man behöver underliga kablage eller tycker att de vanliga är fula om man bara håller det jag sade om minsta kabelarrea i skallen (however, två klena kan ersätta en grov i nödfall, bara totalarean inte blir mindre (går att räkna på ganska enkelt om man vill, men det är sällan nödvändigt om man utgår från den tjocklek på kopparn som är i originalkabeln som minsta gräns)).

Krympslang och annat köpte jag i storpack från en firma som saluför lastbilstillbehör och sådant (den är både tunn och håller hög kvalitet).
Där har de ofta även saker som hård eller mjuk kabelskydd slang osv, använder själv en bit mjukt kabelskydd avsett för tunga fordon till att samla alla småkablar mellan MK, etc och frontpanelen för att få en renare och snyggare look i just mitt chassi istället för de fula tvinna sladdarna synliga osv. (kort sagt vad man personligen föredrar)
.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Ja, som sagt, så länge man håller tvärsnittsarean densamma eller högre ska det vara lugnt. Det är ju inte frågan om några jätteströmmar, och vi snackar inte förlängning till tiotals meter långa kablar, så spänningsfallet över dem borde bli försumbart. Känner du dig osäker kan du alltid gå upp en dimension i tvärsnittsarea.

Kanske lite sent nu om du redan börjat, men jag hade nog kört på vanlig RK-kabel eller nåt. Kablar till fordonsbruk har isolering som ska klara olja, vibrationer, minusgrader, osv, och det får du betala för helt i onödan. RK kan du dessutom köpa på i princip vilken byggmarknad som helst, och det finns i en uppsjö olika färger.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Avstängd

Gjorde en uppdatering av mitt förra inlägg, jag använder ofa RK kabel (typ "lampsladd" brukar vara mest finkardelig) om man hittar den i rätt area, men fordonskabel finns ju även i billigare kvaliteter.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number