HD 7950 DirectCU II - egna fläktar, behålla heatpipes?

Permalänk
Medlem

HD 7950 DirectCU II - egna fläktar, behålla heatpipes?

Hej!

Det börjar bli dags att byta ut min gamla HD 4770. På den sitter idag en Arctic (Cooling som de hette då) Accelero S1 med en Noctua NF-S12B FLX (120 mm) fastsatt med buntband. Tyst som... något som är tyst, precis som jag vill ha det.

En 7950 ser ut att passa mina önskemål på nytt grafikkort ur pris-/prestandaperspektiv, frågan är då hur kylningen bäst kan lösas så jag hoppas att SweC kan assistera mig! Referensmodell rätt in burken går bort, och även specialmodeller såsom DirectCU II eller Twin Frozr har jag svårt att tro kan uppfylla mina krav på låg ljudnivå men övriga förbättringar som specialmodellerna för med sig är dock intressanta. Exempelvis fullstora DisplayPort-anslutningar som på kommande DC2 V2 är nog bra att ha, och högre kvalitet på komponenterna för att t.ex. minska risken för coilwhine eller tillåta högre temperaturer (lägre fläkthastighet) utan att kondingarna kokar gör att jag tilltalas av just DC2 V2:an.

Jag ser att Arctic inte har några passande grafikkortskylare till DC2. Den modell som de har för 7950 är Accelero Xtreme 7970 men den har plattan mot GPU:n i rak/vinkelrät position enligt referensdesign på 7950 (så klart). DC2:rna tycks ha 45 grader roterad GPU, så det går ju inte. Även så kommer Accelero-kylaren med fläktar, och de är säkert ganska bra/tysta men jag vill ha full kontroll och sätta på en eller två långsamma 120 mm-fläktar istället för tre stycken vad-det-nu-är-för-storlek på de som följer med.

Så... vad är det jag undrar? Jo, jag kollar på femte bilden på denna sida, förvisso en 7970 men principen torde (?) vara densamma för 7950 DC2:an. Kan man ta bort plastkåpan samt fläktarna och buntbanda fast en eller två egna fläktar, men ändå behålla heatpipe-kylningen? Eller är det så att kåpan håller fast heatipen? Det ser ut som att det är backplate (som tydligen inte längre är med i DC2:orna) - PCB - nån ramgrej - heatpipe - kåpa och fläkt, och att heatpipen hålls mot GPU:n mellan ramgrejen och kåpan. Nån som skruvat loss kåpan som kan berätta?

De alternativ jag ser:
1) Referens-7950 + Accelero Xtreme som jag tar bort plastgrejen och fläktarna från och sätter på egen fläkt.
2) DirectCU II som jag tar bort kåpan och fläktarna på och sätter på egen fläkt.

Alternativ 2 tycker jag verkar bättre då jag får bättre komponenter och fullstor DP, och förhoppningsvis fullgod kylning. Känns onödigt att köpa en Accelero och sen kasta bort de medföljande fläktarna, men kylningen kanske blir bättre om Accelerons kyllösning/heatpipes är bättre än DirectCU II:ans.

Vad säger ni?

Permalänk
Medlem

skit i alltihop o köp ett Gigabyte GTX 670 OC på CDON för 3k med rabattkoden "SWECJULI" ist

Visa signatur

Ledare & Webbansvarig inom www.balderdash-gaming.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Solding:

skit i alltihop o köp ett Gigabyte GTX 670 OC på CDON för 3k med rabattkoden "SWECJULI" ist

Vad han sa...

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Solding:

skit i alltihop o köp ett Gigabyte GTX 670 OC på CDON för 3k med rabattkoden "SWECJULI" ist

Mjo, det är säkert prisvärt men jag fokuserar främst på ljudnivå i detta fall. Gällande Gigabyte GTX 670 OC Windforce så ser jag på SPCR att de förvisso verkar vara imponerade över dess ljudnivå för att vara ett köpe-kort:

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?p=559285&sid=352775f271f71506ea98e1930dbea8e6#p559285

och att det har en väldigt bra (relativt sett) ljudprofil vid hög belastning, men jag vill ha tyst hela tiden, både vid hög belastning samt idle:

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?p=561714#p561714

Om vi säger såhär: givet en budget på max... tja 3 500 kr, hur får man det tystaste och samtidigt någorlunda välpresterande grafikkortet, säg minst kring ett HD 7870/GTX 570, snabbare skadar givetvis inte? Skruva isär prylar och montera andra kyllösningar är jag absolut inte rädd för, jag tror snarare att jag oavsett kommer att vilja sätta på egen kylpasta. Man vill ju inte vakna mitt i natten och tänka på om man fått ett ex som inte har kylpasta på ena hörnet av GPU:n.