Var tog Internet vägen på Vista-datorn?

Permalänk
Medlem

Var tog Internet vägen på Vista-datorn?

Hejsan!

Jag brukar lösa min problem själv genom att söka eller bara vara envis men det här driver mig till vansinne.

Bakgrund:
Jag har två datorer hemma. Båda är kopplade via fasta kablar till en switch. Switchen är kopplad till ett ADSL-modem (bredbandsbolaget). När båda mina datorer körde XP var det aldrig nåt problem över huvud taget. För en vecka sedan installerade jag Windows Vista 32bit Ultimate på en av datorerna. Det gick som en dans. Fick ordning på alla drivrutiner och så vidare direkt och internet fungerade som det skulle.

Problem:
Efter en veckas problemfritt surfande säger min Vista-dator helt plötsligt att jag endast har lokalt nätverk. XP-datorn kommer åt internet som vanligt.

Testade åtgärder:
* Startat om switch, modem, bytt portar och kablar. Testat annat nätverkskort.
* Har kopplat förbi switch och dragit ur XP-datorn ur nätverket.
* Installerat om drivrutiner till nätverkskort, reparerat anslutningen ett 50-tal ggr... tagit bort den helt och lagt till igen osv. Varje gång jag reparerar anslutningen får jag meddelandet att det inte går att kommunicera med primär DNS-server. Att ett ping-kommando skickades men inget svar erhölls. DNS-ip-nummret är korrekt, det vet jag.
* Trixat med brandvägg (kör windows vista-brandvägg tills vidare). Stängt av den osv.
* Om jag jämför med "ipconfig /all" via kommandoprompten på de båda datorerna har min vistadator lyckats pricka in alla adresser korrekt till gateway och DNS-servrar. Inget konstigt där.
* Har avinstallerat de senaste programmen jag installerat för att säkra att det inte är några konflikter där.

Framgångar:
Jag har lyckats få anslutningen att fungera 2ggr. Detta i samband med att jag kryssat ur protokoll IPv6 och trixat lite med andra protokoll och tjänster för nätverkskortet. Problemet löst! tänkte jag båda gångerna, men lik förbannat när datorn slås på nästa dag har den ingen kontakt med internet. Nu lyckas jag inte hur jag än försöker.

Fakta:
Det är något med inställningarna i Vista som håller på att sakta bryta ner mig eftersom XP-datorn hela tiden surfar på som om inget har hänt.

Vädjan:
Hjälp mig! Vad har jag glömt? Är det ett kännt problem? Jag har snart inget hår kvar att slita.

Mvh Johan

Permalänk
Medlem

Jag hade samma problem kunde pinga adresser på internet utan problem osv. Men jag kunde inte surfa. Jag satt o snackade med en kille på BBB i en timme utan resultat. Systemåterställning var det enda som räddade mig.

Permalänk
Medlem

Testade precis en systemåterställning. Problemet kvarstår. Men tack för tipset i alla fall.

Permalänk
Medlem

Testa ta bort alla protokoll och installera om dem med default. aka avinstalelra nätverkskortet och installera det igen.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Om du har IPv6 aktiverat, prova inaktivera det. Det strulade för mig med när båda var igång.

Permalänk

Jag har precis samma problem här. Vad som dock är mystiskt är att om jag kopplar datorn till en router som i sin tur är kopplad till mitt bredbandsbolagetmodem så fungerar internet. Det blir dock tvärstopp när jag kopplar direkt till modemet. Får ipadress och allt som behövs med det går inte att pinga något eller komma åt någon hemsidor.

Det fungerade felfritt fram till i förgår då det helt enkelt inte fungerade när jag satte igång datorn.

Ska tilllägga att jag har 1 winxp maskin som går direkt på modemet som fungerar utmärkt, samt 3 andra som kopplar upp sig felfritt via routern.

Trodde först att det var norton IS 2007 som bråkade då uppkopplingen helt plötsligt började fungera medans jag avinstallerade norton. Dock så var den borta igen efter ett tag.

Mvh
Thomas

Visa signatur

Fråga inte mig... Jag bara besöker den här planeten.

Permalänk
Medlem

samma problem här med vista, har en asus laptop, testade precis allt, körde recovery skivan på OS partitionen, funkade sen, knepigt.

Visa signatur

Bara för idag

Permalänk
Medlem

Jag har samma problem. Försökt med allt men ikke. Ringde microsoft och dom ville ha 700 kr för att göra en felsökning/hjälpa till med vidare support. Idioter!

Permalänk
Medlem

En eloge till mannen som visar alla andra hur man startar en tråd
Har inget svar på din fråga, men jag förstod ditt problem väldigt väl

Permalänk
Medlem

kan tyvärr itne hjälpa dig. Men mitt vista har bestämt sig för att ibland sluta taimot internet sändningarna, En rebot fixar det. Men det är som att den slutar kolla up dsn lr något :/

Permalänk
Medlem

En liten uppdatering:

Tack för de tips jag fått. Tyvärr har inget av dem funkat. Däremot har jag "löst" problemet på ett ganska fegt sätt:

En dag gav jag upp mina försök för en stund och lämnade datorn på. Efter i runda slängar 2 timmar återvände jag och upptäckte att internet minsann var tillbaka! Förvåning men ändå frid och fröjd.

Nästa dag startas datorn upp och vad möts jag av då? "Endast lokalt nätverk". Ilskan var total, men jag gick därifrån än en gång några timmar. När jag kom tillbaks fungerade det.

Så min lösning är tills vidare att aldrig stänga av datorn. Snabba omstarter funkar, men om den står av över natten är det kört sen.

Igår var jag djärv och stängde av över natten. Dumt gjort!

Ärligt talat, jag orkar inte med detta mer. Trodde först att jag aldrig skulle återvända till XP... ska en sån här löjlig grej ändra på det? Fnys!

Permalänk
Medlem

Har troligtvis hittat lösning. Inaktivera Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6). Sen i nätverkskort inställningar under flicken avancerat så gå ner till TCP Checksum Offload och "disabla" både IPv4 och IPv6. Funkade för mig iaf!

Permalänk
Medlem

Har samma problem, men ingenstans hittar jag var man kan stänga av IPv6, om den är boven i det hela. Vette fasen om det är annorlunda med inbyggd nätverksanslutning på moderkortet jämfört med nätverkskort.

Visa signatur

The internet is a terrible place.

Permalänk
Medlem

Nej det bör det inte vara. Har själv integrerat nätverkskort. Mitt Vista är på engelska så översättningen blev lite halvdan. Gå in på startmenyn. Sen inställningar. Sen nätverks anslutningar. Högerklicka på din nätverksanslutning och välj egenskaper. Om inte Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) finns med där i listan så är det inget du behöver bry dig om i så fall. När du dock ändå är där så välj att konfigurera nätverskortet. Tryck på fliken "Avancerat" och sen stäng av TCP Checksum Offload, IPv4 och IPv6!

Permalänk
Medlem

Vad fånig man känner sig nu: "Hur fasen stänger jag av IPv6 nu då ... jahaaaaa, checkboxar, duh!". Jag tror jag är blind...

EDIT: Nix, fortfarande problem. Enda lösningen på problemet för mig är helt enkelt starta om datorn, problemet kvarstår tills dess. Försöker återansluta till IRC men får felmeddelandet "Permission denied", som om datorn helt plötsligt nekar åtkomst till andra datorer (jag kan inte ens komma åt routern som datorn är direkt-kopplad till när detta händer).

Visa signatur

The internet is a terrible place.

Permalänk
Medlem

KaLnAk: Mest sofistikerade förslaget hittills. Jag testade direkt men tyvärr fungerade det inte för mig. Började som du sa men när det inte gav resultat fortsatte jag med att stänga av alla möjliga inställningar på samma flik. Ingen reaktion... återställde det som det var innan och lämnade datorn på i några timmar. Sen var internet där igen! Bah!

Permalänk
Medlem

Ahh vad konstigt. Vad har ni för antivirus program? Om ni har Eset Nod32 så avinstallera det, starta om och prova sen igen! Det är visst bara den senaste engelska versionen som stödjer Vista och ej den svenska.

Permalänk
Medlem

Har inte ens något antivirus-program installerat. Startade nyss om datorn igen p.g.a. plötslig "död" av nätverksanslutningen. Fipplade runt med behörigheter, IPv4 och v6 inställningar, etc, utan några som helst resultat, utan var tvungen starta om datorn för att kunna surfa igen. Det känns nästan uppenbart att Vista plötsligt tar bort alla behörigheter för att använda nätverket. Gick i routerns logg och blir inte klokare av det (3com OfficeConnect):

2007.04.04 15:14:26 sending ACK to 192.168.1.2
2007.04.04 15:11:04 sending ACK to 192.168.1.2
2007.04.04 15:11:03 sending ACK to 192.168.1.2
2007.04.04 15:11:01 sending ACK to 192.168.1.2
2007.04.04 15:08:59 sending ACK to 192.168.1.2
2007.04.04 15:08:57 sending ACK to 192.168.1.2
2007.04.04 15:08:40 sending ACK to 192.168.1.2

Routerns inställningar har inte ändrats nånting, har varit så långt före problemet med Vista.

Avaktiverar anslutningen, ansluter till en IRC-server och får "Unable to connect". Det låter ju självklart.
Aktiverar anslutningen, ansluter igen, men se på hin håle, "Permission Denied".

Visa signatur

The internet is a terrible place.

Permalänk
Medlem

samma problem här.. har också suttit vid ett antal tillfällen i telefon med min isp (bbb) och fått instruktioner men utan framgång.
Tack för tråden, hoppas det går att komma fram till en lösning. Har tyvärr ingen själv för tillfället.

Visa signatur

Beställt system >> Conroe 6600<>Asus P5B Deluxe<>Corsair XMS2 6400 2Gb<>BFG Geforce 7600GT OC<>HD 320Gb SATA2<>Antec P180b<>Corsair HX620w

Permalänk
Medlem

Vet inte vad det kan vara för fel då! Vet bara att det var jäkligt frustrerande. Sökte som en idiot runt på nätet och hittade lite grejer som jag testade och sen fungerade det. Ringde Microsoft men dom ville ha betalt. Idioter! 700 spänn tror jag dom ville ha. Senare läser jag att man ska få gratis hjälp inom 90 dagar att man aktiverat sitt vista. Blev så förbannad och sa att då går jag över till pirat xp. Då säger han: Nej men så kan du inte göra. Vaddå inte göra sa jag. När jag väl bestämt mig för att vara ärlig och köpa en licens (oem i det här fallet) så vill ni inte hjälpa mig med ett problem som uppenbarligen är pga vista och inget annat.

Permalänk
Medlem

Jag tycker det låter som ett problem med dina DNS-addresser. Testar jag här hemma utan dns funkar Neradio att lyssna på via winamp men inte att surfa.

EDIT: Det är DNS-servrarna som gör om www.aftonbladet.se till ett ip nr som datorn förstår. Utan det vet den inte vars den ska leta.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KaLnAk
Vet inte vad det kan vara för fel då! Vet bara att det var jäkligt frustrerande. Sökte som en idiot runt på nätet och hittade lite grejer som jag testade och sen fungerade det.

så du har fått det att fungera permanent?

Visa signatur

Beställt system >> Conroe 6600<>Asus P5B Deluxe<>Corsair XMS2 6400 2Gb<>BFG Geforce 7600GT OC<>HD 320Gb SATA2<>Antec P180b<>Corsair HX620w

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nadde
så du har fått det att fungera permanent?

Japp. Fungerar klockrent. Även startat om datorn flera gånger sen dess och funkar varje gång. Slipper gå tillbaka till XP nu iaf

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KaLnAk
Japp. Fungerar klockrent. Även startat om datorn flera gånger sen dess och funkar varje gång. Slipper gå tillbaka till XP nu iaf

då blir naturligtvis ledfrågan: Hur?
va det det där Checksum offload för både 4 och 6 ip-protokollen?
För det fungerade inte för mig..

Visa signatur

Beställt system >> Conroe 6600<>Asus P5B Deluxe<>Corsair XMS2 6400 2Gb<>BFG Geforce 7600GT OC<>HD 320Gb SATA2<>Antec P180b<>Corsair HX620w

Permalänk
Medlem

Testade mig fram så jag vet faktiskt inte exakt hur eller vad!

Gjorde det iaf i den ordningen som jag kopierar dessa länkar.

Först testade jag enligt detta:

http://www.chicagotech.net/netforums/viewtopic.php?t=257

Sen detta:

http://www.vista64.net/forums/vista-networking-sharing/49326-...

Efter det så fungerade. Hoppas det fixar sig hos dig också!

Permalänk
Medlem

Alla tjafsar på "TCP Checksum offload". Ursäkta, men det existerar tydligen inte på min onboard Ethernet Gigabit anslutning : http://i18.tinypic.com/2dbs6s0.jpg

Visa signatur

The internet is a terrible place.

Permalänk
Medlem

Testa detta

Prova detta ifall det är dns-uppslagningarna som krånglar.

netsh interface reset all

Fungerar inte detta kan man prova med följande:

ipconfig /winsock reset
ipconfig /flushdns
ipconfig /resterdns
ipconfig /release
ipconfig /renew

Permalänk
Medlem

Ingenting än så länge i den här tråden kan lösa det för mig. Var precis tvungen starta om datorn igen för att kunna ens komma åt routern (och internet). Jag håller på att bli riktigt jäkla förbannad på detta nu.

Visa signatur

The internet is a terrible place.

Permalänk
Medlem

Re: Testa detta

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tw0F0ur
Prova detta ifall det är dns-uppslagningarna som krånglar.

netsh interface reset all

Fungerar inte detta kan man prova med följande:

ipconfig /winsock reset
ipconfig /flushdns
ipconfig /resterdns
ipconfig /release
ipconfig /renew

Problemet är att vistas kommandotolk (åtminstone inte min) inte har något ipconfig-kommando som heter "winsock reset" eller "resterdns". Då står det "FEL: Kommando är ofullständigt bla bla".
Däremot så skulle resterdns kunna vara en felskrivning av "registerdns".

Precis som Zyndrome så har inget hittils lyckats ordna sig för mig..

Visa signatur

Beställt system >> Conroe 6600<>Asus P5B Deluxe<>Corsair XMS2 6400 2Gb<>BFG Geforce 7600GT OC<>HD 320Gb SATA2<>Antec P180b<>Corsair HX620w

Permalänk
Hedersmedlem

Har precis samma problem som ovan.
Har flertalet gånger drabbats av felmeddelandet "Kan inte kommunicera med primär DNS-server".
Har BBB och har pratat med dem, men de verkar inte ha någon direkt lösning på problemet. Verkar som att de just nu bygger upp någon sorts databas för deras supportpersonal gällandes detta VISTA-relaterade problem.

Igår fick jag anslutningen att fungera, men när jag stängde av datorn och startade den på förmiddagen dagen efter var nätet dött igen!
Ska prova de tips ni har kommit med i denna tråd!

Visa signatur

🖥️ 13600K • RTX 4080 • 32GB DDR5 • 2TB NVMe • LG C3 OLED 42"
💾 4790K • 16GB DDR3 • 14TB HDD • Plex ❤️
💻 MacBook Air M1
🎮 Xbox Series X