Snabbkoll: Använder du HDMI eller Displayport till skärmen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Roger W:

Svarade displayport, då 32 tums 1440p Acer mainskärmen körs via DP...
Men jag kom på sen att både LG B1 TV:n och jobbets bärbara kopplas via HDMI, så beror ju på hur man räknar.

Lite begränsande att bara kunna svara ett alternativ för detta på ett så teknikdiversierat forum som Sweclockers

Nu verkar alternativet både och finnas!

Permalänk
Medlem
Skrivet av towhatend:

Nu verkar alternativet både och finnas!

Titta ja
Hmm, var det där hela tiden utan att jag såg det? Nu blev jag osäker...

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

Har jag ett val så brukar jag gå för DisplayPort primärt. Men när jag bytte 4K skärmen ovanför mina vanliga skärmar till en TV (billigare nuförtiden ist för att jaga en 4K 40-43" datorskärm) så fick jag gå genom pinan att riva upp alla rännor och plantera in en HDMI-kabel.

Varför DisplayPort? För att Nvidia brukade defaulta HDMI till limited range och det var drygt att behöva ställa om Verkar inte hända längre, eller så var det alltid något slags kommunikationsfel. Nya TVn verkar inte få det problemet.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Medlem

DP via Thunderbolt 3 eller 4

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

DP för 144Hz och Gsync.
HDMI för gamla TV:n.
DP->VGA adapter för 17" CRT som jag kör diverse emulering på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

HDMI till samsungTVn.
Det funkar... skit ärligt talat.

Var tionde minut blir skärmen svart nån sekund - när man spelar.
Accellererar till att hända varje minute efter ett tag.

Antingen är HDMIkabeln för gammal. Eller så är det någon del i TVn som blir överhettad och inte pallar med riktigt. Låter ju som överhettning eftersom problemet accelererar över tid. But who knows.

Hjälper inte att sänka till 30 FPS eller sänka upplösningen (TVn skalar om bilden - inte grafikkortet).

Kan bara skicka 8bit color channels, testat olika game modes och bildprofiler i TVn. Med/utan freesync aktiverat.

Såatteee... ja. Jag är mindre nöjd just nu hehe. Men det är kanske inte relaterat till HDMI alls.

Har liknande problem med min ASUS PG32UQ. Kör man den som ensam skärm funkar den rätt bra. Kör man med 2st, bra om man inte kör i mer än 60Hz. Kör man med 3st skärmar det är mer eller mindre kasst.

Jo, provat olika DP och HDMI. Minska frekvensen ifrån 144Hz neråt påverkar märkbart. Sitter man i win och slöar är det bra. Kör man spel så som du säger så ökar felet med tiden. Har nog inte testat så mycket med att slå av G-sync, men det är ju ett alternativ.

Känns rätt B att en skärm för 13k inte klarar multiskärmsläge.

Permalänk

Jag har en snart 10 år gammal BenQ skärm så det är Display Port som gäller för mig ännu.

Permalänk
Medlem

Kör både och men föredrar helt klart DP för PC-bruk, inkl över USB-C. HDMI är mig mest något jag använder för TV och inputgrejer till den. Inget större fel på HDMI idag men får ett bättre kvalitets intryck av DP.

Min primära dator kör förvisso HDMI med min 42" LG OLED C3 Evo jag har på datorbordet. Ingen DP på den, men hade föredragit en sån anslutning så TVn riktigt förstått att det är en PC som ansluts och bättre anpassar sig till det. Samt för att spara på en HDMI port, jag har bara två totalt, en på GPU, en på moderkortet.
Sidoskärmarna är båda 27" 144Hz+ IPS'er som står i porträtt läge och ansluts med DP.
Har en liten 8" Jonsboskärm mellan TV och tangentbord för lite snabb info. Lutar åt en till när de kommer i lager för lite mer övervakning. Dessa kör HDMI och den andra skärmen kommer då behöva konvertera HDMI till DP.

Många skärmar men alla körs nödvändigtvis inte samtidigt. Den vänstra 27" i porträtt läge är sällan på, det är när jag behöver ha mycket framme samtidigt. Lika med den högra men oftast är den igång även den.

Egentligen älskar jag att ha en skärm ovanför mitten men 42" är stort nog, kanske en extremt bred typ ultrawide som kunde följa överkanten på TVn för lite mer yta. Men har inte riktigt sett något, mer en tanke som dök upp nu när jag skriver.

Visa signatur

Huvuddator: 7800X3D, 2x16GB G.Skill Flare X5 6000MHz CL30, Asus B650E-F, KFA2 RTX 4090 SG, 6TB NVMe/SATA SSD, 42" LG OLED C3 Evo
Spellaptop: Asus ROG Strix G15, 6800H, 16GB, RTX 3070Ti, 1TB NVMe
Övrigt: Dell XPS 13 modell 9310, Apple Macbook Air M1 8GB samt Samsung Galaxy S7 FE, Steam Deck
Dammsamlare: PS5, Switch och Xbox One X
Folda för Sweclockers! https://www.sweclockers.com/forum/trad/1348460-faq-kom-igang-...

Permalänk

Det beror helt på om skärmen har inbyggda högtalare eller inte. Jag använder displayport eftersom jag har aktiva bordshögtalare, särskilt eftersom min monitor inte har några inbyggda.

Visa signatur

ʜᴀʟᴏɢᴇɴ - ᴜ ɢᴏᴛ ᴛʜᴀᴛ
0:32 ━❍──────── -3:08
↻ ⊲ Ⅱ ⊳ ↺
VOLUME: ▁▂▃▅▆▇ 100%

Permalänk
Medlem
Skrivet av RyanGosling:

Det beror helt på om skärmen har inbyggda högtalare eller inte. Jag använder displayport eftersom jag har aktiva bordshögtalare, särskilt eftersom min monitor inte har några inbyggda.

Hur menar du nu?
Går utmärkt att kör ljud över DP.

Visa signatur

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 5800X ] [ Zotac RTX3080 Trinity OC] [ Asus ROG Strix X570-F Gaming]
[ 32GB G.Skill TridentZ Neo 3800Mhz DDR4 ] [ Samsung 980 Pro 500GB + 960 EVO 500GB ] [ Logitech PRO X 2 ] [ Corsair H115i ] [ Win11 ] [Asus TUF Gaming VG27AQ]

Permalänk
Medlem

Använder den ingång som tillåter att använda skärmens fulla funktioner, nu för tiden är det förvånande ofta HDMI som är snabbast

Permalänk

VGA 4 the win

Använder VGA den blåa <3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Roger W:

Titta ja
Hmm, var det där hela tiden utan att jag såg det? Nu blev jag osäker...

Klockan måste varit något mellan 17:00 och 18:00 när jag såg "artikeln"/snabbkollen.
Då fanns alternativet både och.

Det står att "artikeln" är postad 15:02.
Kan inte svara på om "Både och" fanns med redan då.

Permalänk
Medlem

Till nya datorbygget kör jag en äldre skärm med HDMI, kommer bli nån ny under sommaren 1440p eller 4k skärm med DP förstås..

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Medlem

Hade velat fortsätta med DVI för det har jag på mina skärmar. De har HDMI också...men få gpuer har mer än två hdmi och min rift cv1 kräver en hdmi också så får ha en dp->hdmi adapter till huvudskärmen....för DPn på den skärmen är nästan död.
Men gillade DVI, var enkelt.

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Skrivet av SirMacke:

Hur menar du nu?
Går utmärkt att kör ljud över DP.

Syftar på HDMI's eARC funktion som vissa TVn och monitorer kommer med. Har för mig att det inte funkar med DP

Visa signatur

ʜᴀʟᴏɢᴇɴ - ᴜ ɢᴏᴛ ᴛʜᴀᴛ
0:32 ━❍──────── -3:08
↻ ⊲ Ⅱ ⊳ ↺
VOLUME: ▁▂▃▅▆▇ 100%

Permalänk
Medlem

Displayport på gamingburken, DVI på verkstadsdatorn.

Visa signatur

AMD Athlon XP 2000+(Palomino) | 512MiB DDR333 | Gigabyte GA-7VRXP | Point of View GeForce 4 Ti4200 XP | 2x IBM Deskstar 80GB i Raid 0 | Chieftec Dragon | Win2k |

AMD Ryzen R7 5700X | 16GiB DDR4 3200 CL14 | MSI B450 Tomahawk II | Sapphire RX5700 Pulse | Intel 660p 1TiB | Nanoxia Deep Silence | AOC CQ32G1 144Hz 1440p | Win 10 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av RyanGosling:

Syftar på HDMI's eARC funktion som vissa TVn och monitorer kommer med. Har för mig att det inte funkar med DP

DP har inte stöd för (e)ARC nej, men det är ju bara viktigt om man behöver möjligheten att köra ljudet bakvägen s.a.s. Till exempel om man har en förstärkare mellan dator och TV och vill ha ljudet från TVn till förstärkaren också. DP har i övrigt samma stöd för ljud som HDMI. Körde själv förut med DP->HDMI från moderkort till förstärkare för ljudet och det fungerade hur bra som helst.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Vadå full fräs med DisplayPort? Jag har bara HDMI 2.1 och DisplayPort 1.4 på min skärm och således är HDMI bättre än DisplayPort.
Utgås det ifrån att man har den senaste DisplayPort versionen tillgänglig på sin skärm?

Permalänk
Hedersmedlem

Använder båda, men föredrar DisplayPort när båda alternativen annars är möjliga och likvärdiga.

Kör HDMI från min laptopdocka för jobbdatorn in i en av mina bildskärmar så jag kan växla källa enkelt (en av varje typ av ingång som man kan växla mellan), så jag valde både ock i omröstningen. Dock är ju HDMI in i den bildskärmen lite av en nödlösning då man bara får 60 Hz, men det kan jag leva med för jobbrelaterade grejer.

På jobbet kör jag också displayport till ena skärmen och HDMI till andra, då den integrerade grafiken på den datorn bara har en av varje kontakt. Funkar skitbra, men då är det ju också 1440p60 så det är inga direkta krav.

Displayport är bättre än HDMI tycker jag då det är en öppen standard, till skillnad från HDMI som t.ex. gjort livet surt för AMD som inte kan släppa stöd för HDMI 2.1 i sina open source-drivrutiner för Linux p.g.a. licensvillkor, och som dessutom gör alla produkter med HDMI dyrare p.g.a. en licensavgift.

Men i slutändan spelar det väl inte jättemycket roll, använd det som fungerar och ger rätt bandbredd och funktioner. Generellt är det smartare att föredra Displayport framför HDMI då de flesta grafikkort och liknande har många DP-utgångar men bara någon enstaka HDMI (licensavgiften) och att lämna HDMI-porten opopulerad gör den tillgänglig om man stöter på ett use case som kräver HDMI.

Bästa vore ju om alla på HDMI-forumet kunde avgå och standardisera under endast Displayport, vi behöver inte två standarder för detta.

(Innan någon nämner USB-C, så är video över USB-C bara Displayport på en annan kontakt ändå, så det räknar jag som Displayport.)

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av blixt3n:

Vadå full fräs med DisplayPort? Jag har bara HDMI 2.1 och DisplayPort 1.4 på min skärm och således är HDMI bättre än DisplayPort.
Utgås det ifrån att man har den senaste DisplayPort versionen tillgänglig på sin skärm?

Displayport är som röda bilar, de är alltid snabbare oavsett.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Displayport är som röda bilar, de är alltid snabbare oavsett.

Hade jag haft ett högre versionsnummer på min skärm så hade jag gärna kört DisplayPort. Men jag får ut mer genom min HDMI kontakt, kan köra 4k resolution med 144hz och HDR.
Det är tråkigt att en skärm för nästan 9 tusen spänn inte har en bättre DisplayPort.

Permalänk
Medlem
Skrivet av blixt3n:

Hade jag haft ett högre versionsnummer på min skärm så hade jag gärna kört DisplayPort. Men jag får ut mer genom min HDMI kontakt, kan köra 4k resolution med 144hz och HDR.
Det är tråkigt att en skärm för nästan 9 tusen spänn inte har en bättre DisplayPort.

Håller med om att det är trist att DP laggar efter. Till skillnad från HDMI så är det (eller iallafall var länge) royaltyfritt så billigare att implementera.

Enda direkta svagheten med mitt 4090 är just att DP portarna fortfarande är gamla. Inget problem egentligen i dagsläget, såvida man inte är i det närmaste unik och kan se någon form av artifakt när DCS är igång.

Sen trasslet med HDMI 2.0, 2.1 och att det är i det närmaste fritt fram att kalla något 2.1 som ändå inte stödjer det fullt ut. Trist som konsument att behöva gå igenom att allt verkligen fungerar som tänkt. Och även jag har nekat en del skärmar när jag letat när de håller för låg nivå på DP men även HDMI. Man betalar ju för en bättre produkt när man handlar skärmar runt 10 000 och uppåt trots allt.

Visa signatur

Huvuddator: 7800X3D, 2x16GB G.Skill Flare X5 6000MHz CL30, Asus B650E-F, KFA2 RTX 4090 SG, 6TB NVMe/SATA SSD, 42" LG OLED C3 Evo
Spellaptop: Asus ROG Strix G15, 6800H, 16GB, RTX 3070Ti, 1TB NVMe
Övrigt: Dell XPS 13 modell 9310, Apple Macbook Air M1 8GB samt Samsung Galaxy S7 FE, Steam Deck
Dammsamlare: PS5, Switch och Xbox One X
Folda för Sweclockers! https://www.sweclockers.com/forum/trad/1348460-faq-kom-igang-...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av blixt3n:

Hade jag haft ett högre versionsnummer på min skärm så hade jag gärna kört DisplayPort. Men jag får ut mer genom min HDMI kontakt, kan köra 4k resolution med 144hz och HDR.
Det är tråkigt att en skärm för nästan 9 tusen spänn inte har en bättre DisplayPort.

Du missförstår, röda bilar är alltid snabbare. En röd Fiat Panda är snabbare än en gul Ferrari t.ex.

På samma sätt är DisplayPort alltid bättre.

(För den humorbefriade, självklart så använder man den anslutningstyp som gör att man kommer upp i full prestanda, vilken det är beror på specifikationerna på källa och skärm.)

Permalänk

Kör med både DisplayPort (huvudskärm), HDMI (TV, sekundär), och USB-C (portabel 18" skärm i porträtt läge för Home Assistant mestadels)

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

HDMI till samsungTVn.
Det funkar... skit ärligt talat.

Var tionde minut blir skärmen svart nån sekund - när man spelar.
Accellererar till att hända varje minute efter ett tag.

Antingen är HDMIkabeln för gammal. Eller så är det någon del i TVn som blir överhettad och inte pallar med riktigt. Låter ju som överhettning eftersom problemet accelererar över tid. But who knows.

Hjälper inte att sänka till 30 FPS eller sänka upplösningen (TVn skalar om bilden - inte grafikkortet).

Kan bara skicka 8bit color channels, testat olika game modes och bildprofiler i TVn. Med/utan freesync aktiverat.

Såatteee... ja. Jag är mindre nöjd just nu hehe. Men det är kanske inte relaterat till HDMI alls.

Kör denna på 5 meter, funkar galant till utomordentligt pris. HDMI 2.1 med Ultra High Speed. Finns i olika längd.

https://www.amazon.se/Ubluker-Certifierad-Hastighet-Kompatibe...

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix B450-F gaming - SSD OS: Samsung 970 EVO (1tb), SSD lagring: Kingston NV2 M.2 NVMe(2tb), CPU: Ryzen 7 5800X3D, AIO: Corsair Hydro H115i PRO RGB, GPU: ASUS TUF Geforce RTX 4070ti RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz Cl16, PSU: Corsair RM750X v2, Chassi: Fractial Design Define R6, Skärm: ASUS ROG PG278QR

Permalänk
Medlem

DP 1.4 till vanliga datorskärmen.

HDMI 2.1 på 5 meter från dator till TV, det klarar 120Hz utan problem. Enda pissiga är freesync inte funkar över HDMI på Nvidia.

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix B450-F gaming - SSD OS: Samsung 970 EVO (1tb), SSD lagring: Kingston NV2 M.2 NVMe(2tb), CPU: Ryzen 7 5800X3D, AIO: Corsair Hydro H115i PRO RGB, GPU: ASUS TUF Geforce RTX 4070ti RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz Cl16, PSU: Corsair RM750X v2, Chassi: Fractial Design Define R6, Skärm: ASUS ROG PG278QR

Permalänk
Medlem

Displayport har stora fördelen att versionsnummer betyder något, det hade varit trevligt om andra tog efter

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hinkan:

Enda pissiga är freesync inte funkar över HDMI på Nvidia.

Men VRR som finns i nyare hdmi standarder stöds ju även på nvidia…
Så det går ju att köra synkat även med nvidia och hdmi.

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Roger W:

Men VRR som finns i nyare hdmi standarder stöds ju även på nvidia…
Så det går ju att köra synkat även med nvidia och hdmi.

Nä, kräver DP på 4070ti av någon anledning.

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix B450-F gaming - SSD OS: Samsung 970 EVO (1tb), SSD lagring: Kingston NV2 M.2 NVMe(2tb), CPU: Ryzen 7 5800X3D, AIO: Corsair Hydro H115i PRO RGB, GPU: ASUS TUF Geforce RTX 4070ti RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz Cl16, PSU: Corsair RM750X v2, Chassi: Fractial Design Define R6, Skärm: ASUS ROG PG278QR