PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mockasin:

Jag kör 58% hydration. Jag har även i 5-7% olja i degen, då det hjälper mot längre tid i ugnen. Då blir den mer som en svensk pizza.
Precis efter jag satt in pizzan i ugnen så växlar jag över till grill-funktionen så elslingorna tänds. Jag inbillar mig att det ger en liten extra boost i temperatur i början.

Olja i bröd minskar baktiden. Det blir en hård skorpa på hög värme. Därför kan man istället baka bröd på lägre temp och längre tid.
Ju mer olja desto längre måste degen arbeta för att bilda gluten eftersom oljan hindrar vetet från att absorbera vattnet.
Vill man istället ha en krispig pizza kan man tillsätta något gram durumvete per pizza.
Grillen kan man använda innan för att värma bakstenen istället eftersom stenen kyls ned när man placerar brödet på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MuLLvaD3n:

Jag passade på och investera i lite ny pizzautrustning här under mellandagarna. En knarkvåg, (den heter faktiskt så på hemsidan), och en vändspade. Knarkvågen hoppas jag ska leda till "jämnare" jäsning. När man gör mer deg, (12+ pizzor), så brukar jag dela upp det i 1kg-jäsningar. Att "eyeballa" 0.3 gram jäst är skitsvårt. Jag hoppas att detta kommer leda till jämnare jäsning mellan degar.

Jag har faktiskt rockat utan vändspade i över två år och det har fungerat hur bra som helst. Nu när jag lagar pizza under vintern vill jag dock undvika att ta ut den ur ugnen för det är sån temperaturskillnad, så jag hoppas att det ska hjälpa till med det en aning. Vi får se.

https://imgur.com/haqZXkx.jpg
https://imgur.com/WMEuTdx.jpg

Sambos morfar fyller 95 imorgon. Det firar vi med en pizzamiddag. Har 12 degar på jäsning inför det. Ni får review efteråt.

Testkörde "pizzavändaren" i söndags. Detta är en sån typiskt nörd-grej, men det var jättestor skillnad på slutresultatet. (Ta ordet "jättestor" men en nypa salt här. Det var stort i förhållande till vad justeringar brukar ge). I och med att jag inte behövde grädda pizzan 30 sec > ta ut den och vända på spaden > stoppa tillbaka den så blev det väldigt jämnt gräddad för jag kunde verkligen snurra efter behov. Superbra grej.

Tillverkade cirka 8 pizzar på strax under 20 minuter. Det är snabbt nog för att verkligen kunna skala pizza-konceptet till större sällskap. Speciellt om man börjar laga några pizzor till "precis innan" man ber folk sätta sig ner.

Det var för övrigt -11 grader ute och det fungerade finfint att laga pizzan i den temperaturen.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk

Det är ändå skönt att se att man inte är ensam om att ha forcerat en plats för pizzaugnen.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk

Någon som testat Witt Etna Rotante pizzaugn?

Permalänk
Medlem

Hade inte tillräckligt med 00-mjöl, fick skarva med fullkornsvete. Inte lika krispigt men segt och tuggigt och rätt gott.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Vi körde pizza-AW på jobbet idag, fantastiskt trevligt!

Några degar blev det:

Tog med mig både storebror och lillebror, och ytterligare en elvariant fanns på plats

Många pizzor blev det, lite olika varianter

Till och med lite kvar i kylen som någon kan ta sig till lunch imorgon. Stor succe, vi gräddade upp alla degarna och det var en väldigt trevlig kväll. Koda 16 är en riktigt, riktigt trevlig ugn och luckan jag köpte till funkar kanon.

Kvällens favorit för egen del var helt klart biancon med chevré, päron, valnötter, honung och babyspenat. Fantastiskt gott, och en rolig variation från övriga mer "vanliga" pizzor.

Detta lär göras om!

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Hemmakontor = pizzabak på lunchen!

Permalänk
Medlem

Detta kanske kan vara något att prova? Variant på pizza: https://norrjern.com/inspiration/recept/pizzamacka/

Själv kör jag pizza på pizzastål i ugn på högsta värme, haft en vedeldad Ooni tidigare men så mycket smidigare att göra det i ugn och blir en lika god pizza om jag ska vara ärlig...

Permalänk
Medlem

Hallå pizzagöbbar!

Efter flera år av amatörmässiga pizzor i ugn har jag bestämt mig för att köpa en Koda (12) från Ooni. Funderade länge på 12 vs 16, men till slut vägde pris, portabilitet och förvaringsmöjlighet över till 12:ans fördel.

Hur som - vilka tillbehör är essentiella? Jag har tänkt köpa:

perforerad aluminiumspade från Ooni
IR termometer (typ Kizen el. dylikt för ca €20 på Amazon)

Jag har en pizzaspade i trä. I övrigt har jag också funderat på små containers för pizzadegar att jäsa i.

Alla tips mottages gladeligen!

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Hallå pizzagöbbar!

Efter flera år av amatörmässiga pizzor i ugn har jag bestämt mig för att köpa en Koda (12) från Ooni. Funderade länge på 12 vs 16, men till slut vägde pris, portabilitet och förvaringsmöjlighet över till 12:ans fördel.

Hur som - vilka tillbehör är essentiella? Jag har tänkt köpa:

perforerad aluminiumspade från Ooni
IR termometer (typ Kizen el. dylikt för ca €20 på Amazon)

Jag har en pizzaspade i trä. I övrigt har jag också funderat på små containers för pizzadegar att jäsa i.

Alla tips mottages gladeligen!

Allt du kan tänkas behöva finns här: https://shop.lillanapoli.se/ (Använd kod LILLAWEBSHOP för 20% rabatt på ditt första köp, gäller nog bara matvaror)

Om målet är napolitanska pizzor kan jag varmt rekommendera deras bok.

Saker som är bra att ha:
- Regnmätare för att mäta volymökning på degen.
- En så kallad knarkvåg för att mäta upp små mängder jäst.
- En vändspade så att du kan vända pizzan utan att ta ut den ur ugnen, kan krävas lite träning innan man får till det.
- Plastburkar som du nämnde kan jag rekommendera.

Om det är första gången du kommer baka i en pizzaugn så skulle jag rekommendera att du gör ett par pizzor med bara någon billig tomat på för att träna och lära känna ugnen. Det tog i alla fall mig ett par bak och ganska många brända och håliga pizzor innan jag fick till det.

Lycka till och ge inte upp om du inte lyckas första gången!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olläh:

Allt du kan tänkas behöva finns här: https://shop.lillanapoli.se/ (Använd kod LILLAWEBSHOP för 20% rabatt på ditt första köp, gäller nog bara matvaror)

Om målet är napolitanska pizzor kan jag varmt rekommendera deras bok.

Saker som är bra att ha:
- Regnmätare för att mäta volymökning på degen.
- En så kallad knarkvåg för att mäta upp små mängder jäst.
- En vändspade så att du kan vända pizzan utan att ta ut den ur ugnen, kan krävas lite träning innan man får till det.
- Plastburkar som du nämnde kan jag rekommendera.

Om det är första gången du kommer baka i en pizzaugn så skulle jag rekommendera att du gör ett par pizzor med bara någon billig tomat på för att träna och lära känna ugnen. Det tog i alla fall mig ett par bak och ganska många brända och håliga pizzor innan jag fick till det.

Lycka till och ge inte upp om du inte lyckas första gången!

Tja, och tack för ditt svar (samt ursäkta mitt sena)! Jag skulle tro att jag strävar efter napolitanska (älskar krispiga, luftiga kanter) pizzor.

Yes, knarkvåg och plastbyttor för pizzadegar (0,6l tänker jag är lagom för degar som ska bli 10-12”?). Utöver det blir det Caputomjöl och semolina.

Regnmätare och vändspade känns overkill IDAG, som nybörjare. Tror jag kan ta ut pizzan med aluminiumspaden och vända utanför ugnen. Jag hoppas hitta en lättarbetad deg på youtube och testa mig fram!

Permalänk
Medlem

Jag tyckte att en liten vändspade var skönt att ha i 12an med sin lilla storlek, har inte riktigt känt samma behov i 16.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Jag tyckte att en liten vändspade var skönt att ha i 12an med sin lilla storlek, har inte riktigt känt samma behov i 16.

Vad är en liten vändspade i sammanhanget?

Är inte särskilt sugen på att punga ut ytterligare 400kr+ på en vändspade just nu innan jag ens testat göra en första pizza

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Vad är en liten vändspade i sammanhanget?

Är inte särskilt sugen på att punga ut ytterligare 400kr+ på en vändspade just nu innan jag ens testat göra en första pizza

Jag köpte den här

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/grill/pizza/pizzatillb...

Men nej, kör på och testa först. Inget måste alls, det gjorde bara livet lite enklare.

För pizzadegar kör jag sånna här för första jäsningen:

https://www.clasohlson.com/se/p/34-1552-14

Sen ikeas 365+ 750ml runda burkar efter uppdelning (har 21st )

https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-matlada-rund-plast-0035...

Men även där går det ju bra med plåtar och bunkar om man inte vill skaffa nåt.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Någon som provat att förvärma stålet på induktionshällen innan man stoppar in det i ugnen?

Jag provade lite kort och stålet blir ju snabbt varmt på det sättet men gör det någon skillnad och är det praktiskt?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Jag köpte den här

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/grill/pizza/pizzatillb...

Men nej, kör på och testa först. Inget måste alls, det gjorde bara livet lite enklare.

För pizzadegar kör jag sånna här för första jäsningen:

https://www.clasohlson.com/se/p/34-1552-14

Sen ikeas 365+ 750ml runda burkar efter uppdelning (har 21st )

https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-matlada-rund-plast-0035...

Men även där går det ju bra med plåtar och bunkar om man inte vill skaffa nåt.

På tal om vändspade. Man är mer och mer sugen nu. Jag funderar på om jag ska skippa en aluminiumspade (särskilt från Ooni pga pris) och istället köp en vändspade, typ:
https://amzn.eu/d/4WYZNBY

För att förlita mig på den och min befintliga träspade, som är i… ja, sorgligt skick för att jag vid något tillfälle sköljde den med vatten…

Vad tror ni?

Träspade, perforerad pizzaspade i aluminium och vändspade blir för mycket såhär direkt 😅

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

På tal om vändspade. Man är mer och mer sugen nu. Jag funderar på om jag ska skippa en aluminiumspade (särskilt från Ooni pga pris) och istället köp en vändspade, typ:
https://amzn.eu/d/4WYZNBY

För att förlita mig på den och min befintliga träspade, som är i… ja, sorgligt skick för att jag vid något tillfälle sköljde den med vatten…

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
Vad tror ni?

Träspade, perforerad pizzaspade i aluminium och vändspade blir för mycket såhär direkt 😅

Jag kör med typ en sån här:
https://www.amazon.se/grillsvarv-rostfritt-v%C3%A4rmebest%C3%...

Funkar utmärkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

På tal om vändspade. Man är mer och mer sugen nu. Jag funderar på om jag ska skippa en aluminiumspade (särskilt från Ooni pga pris) och istället köp en vändspade, typ:
https://amzn.eu/d/4WYZNBY

För att förlita mig på den och min befintliga träspade, som är i… ja, sorgligt skick för att jag vid något tillfälle sköljde den med vatten…

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
Vad tror ni?

Träspade, perforerad pizzaspade i aluminium och vändspade blir för mycket såhär direkt 😅

Kör med en grilltång i stället.

Permalänk
Medlem

Ska beställa lite uppgraderingar till Oonin för att pressa baktiden på en pizza till mellan 50-60 sekunder. Vill införskaffa en 30-120 mba regulator tillsammans med en biscotti-sten till ugnen. Upplever att jag har nått vad jag kan med ugnen jag har nu.

Fasen vad roligt det är att kunna smälla ut sånna här pizzor. Hade 24 kollegor hemma här för ett tag sedan. Smällde ut lite drygt 20 pizzor under kvällen. Blev pangbra.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Skrivet av MuLLvaD3n:

Ska beställa lite uppgraderingar till Oonin för att pressa baktiden på en pizza till mellan 50-60 sekunder. Vill införskaffa en 30-120 mba regulator tillsammans med en biscotti-sten till ugnen. Upplever att jag har nått vad jag kan med ugnen jag har nu.

https://imgur.com/aJOSoXA.jpg
https://imgur.com/5Dxew2Z.jpg

Fasen vad roligt det är att kunna smälla ut sånna här pizzor. Hade 24 kollegor hemma här för ett tag sedan. Smällde ut lite drygt 20 pizzor under kvällen. Blev pangbra.

https://imgur.com/ZjAaAf2.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=dm41mgb7RbY

Tjenare, vart hittar man igen en 30-120mbar regulator? Lilla Napoli har inte kvar sin på deras hemsida. Har försökt googla men hittar inte igen någon.

Permalänk
Medlem

Jag mejlade och fråga:

Tillbaka mitten av april!

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Skrivet av MuLLvaD3n:

Jag mejlade och fråga:

https://imgur.com/fu3XTbt.jpg

Tillbaka mitten av april!

Se där, stort tack!!

Permalänk
Medlem

Påskpizzan!
220g bollar
62% vatten
3% salt
4h rumstemperatur
24h kylskåp

Visa signatur

5800X3D @Kombo Strike 3 / 32GB DR RAM @3800MHz,CL16 / 3090 Turbo @1695MHz,0.750V

Permalänk

Jag passade också på att baka lite pizza under påskhelgen.

Gjorde för första gången surdegspizza som fick jäsa i rumstemperatur i 24h, cirka 19-20 timmar i bulk sen 4 i bollar. Körde på 65% hydration och jag blev riktigt nöjd med resultatet. Kördes i min koda 16.

Permalänk
Medlem

Kolla vad som damp ner i brevlådan idag... Nu väntar jag bara på den där gasboostern också. Ser fram emot detta med spänning.

En Biscotti-sten från Fornace Saputo:

Jämfört med gamla stenen i tjocklek:

I ugnen:

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Medlem

Hade en deg över, resten av veckans mat planerad och var hungrig innan läggdags. Hade jag ens något val?

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Ni som bakar massor av pizzor, hur gör ni för att inte få degen att fastna i bänken eller spaden? Har testat olika degar, olika länge i jäsning och knådning men alla blir lite för klibbiga. Använder mannagryn idag för att det inte ska fastna men behövs så väldans mycket, så bottnen blir ju mer mannagryn än botten Någon som har en lösning?

Visa signatur

|CPU: I5 9600K | MB: ASUS Z97 PRO GAMER |RAM: Corsair 16GB Vengeance LP |GPU: GTX 1070 | PSU: EVGA Supernova G2 750W | Kylare: NZXT Kraken X61 |Burk: NZXT H440 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyzlite:

Ni som bakar massor av pizzor, hur gör ni för att inte få degen att fastna i bänken eller spaden? Har testat olika degar, olika länge i jäsning och knådning men alla blir lite för klibbiga. Använder mannagryn idag för att det inte ska fastna men behövs så väldans mycket, så bottnen blir ju mer mannagryn än botten Någon som har en lösning?

Lilla Napoli har ett tips om detta som jag testat, köra den på ett papper och sedan när botten blivit lite gräddad (typ efter 1 minut, men man får ju testa sig fram) så drar man ut pappret och puttar av pizzan. Jag upplevde att det resulterade i en bra botten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vernt:

Lilla Napoli har ett tips om detta som jag testat, köra den på ett papper och sedan när botten blivit lite gräddad (typ efter 1 minut, men man får ju testa sig fram) så drar man ut pappret och puttar av pizzan. Jag upplevde att det resulterade i en bra botten.

Jag har gjort likande. Brukar klippa pappret i formen av ett pingisracket och dra ut efter en liten stund. Har man väldigt varm ugn funkar det dock inte då pappret förkolnas