Helgsnack: Vad tycker du om uppskalningstekniker?

Permalänk
Melding Plague

Helgsnack: Vad tycker du om uppskalningstekniker?

Ska det vara äkta pixlar, eller är det okej med genererade bildrutor från uppskalningstekniker som DLSS och FSR?

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Jag tycker det känns som att hoppa ner ett snäpp i upplösning. Man byter en klar kvalitetssänkning mot högre fps.
En får artefakter som förstör inlevelsen totalt, det går inte att o-se dem när en väl sett dem.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Medlem

Tycker det är hur bra som helst. Tycker bilden ser mycket bättre ut än om jag använder native. Sen att man har möjligheten att stänga av om man så vill är ju bara ett plus.

Visa signatur

Ryzen 7800X3D, be quiet! pure rock 2, RTX 4070 Ti Super, Corsair 32GB 6000MHz CL36, Corsair TX850M

Permalänk
Medlem

Det är ett nödvändigt ont när vi går mot högre upplösning.

Permalänk
Datavetare

Här tycker jag ändå att det är väldigt viktigt att hålla isär två saker:

DLSS-framgenerering (det som kom med DLSS 3) kan man i någon mån kalla för “fuskpixlar”, eftersom det är ett sätt att öka FPS genom att helt interpolera fram en bild mellan två renderade bilder.

Att man sedan i praktiken kan göra rätt bra interpolation när man har hastighetsvektorer på objekt och gör per-pixel-analys av hur varje pixel rör sig (så kallad “optical flow analysis”) ändrar inte det faktum att man genererar N antal bilder med mindre information än om man inte använder tekniken.

Vad som kanske inte är lika uppenbart med “vanlig” DLSS är att tekniken fungerar på ett sätt som gör att det inte är “magi” att uppnå “bättre än native”-kvalitet. Med DLSS “quality mode” finns i någon mening cirka 50 % mer information vid renderingen av varje bild jämfört med “native” utan TAA.

Den mest uppenbara artifakten som DLSS/TAA tar bort är “blinkande pixlar” (shimmering) som uppstår när saker med rätt stor kontrast renderas så att hela eller delar av objekten upptar mindre än en pixel på vissa ställen. “I verkligheten” uppfattar ögat sådant som någon form av genomsnitt av färgerna mellan objekten, vilket “native” inte kan återskapa, men DLSS/TAA kan.

För att svara på frågan.
Är det inte dags att släppa att DLSS 1.x sög? Underliggande teknik (som också används av FSR, XeSS, MetalFX med flera) uppvisar i min mening redan så många fördelar att det knappast längre råder något tvivel om att det kommer vara en självklar teknik att använda framåt.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Även om uppskalningstekniker helt klart har kommit en bit på vägen sedan det blev det nya heta så är det fortfarande bara i början av utvecklingen. Jag tror att uppskalningstekniker kommer att vara standard sen när den har mognat helt och jag tror faktiskt att det kommer bli helt inbyggt i motorerna och användas varesig man vill eller inte. Dock så tror jag att det kommer att vara på den nivån då att vi inte märker av det.

Nu när grafiken har tagit och ska ta nya nivåer så kommer man behöva optimera så att man kan få ut så mycket som möjligt med så lite som möjligt.

Ser fram emot vad som kommer hända inom spelvärlden de närmsta 10 åren, speciellt då AI lär få en mycket större del i skapandet.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

Fantastiskt det här! Gamla grafikkort får förlängd livstid och livslängden för t.ex. ROG Ally förlängs dramatiskt.

Permalänk
Hedersmedlem

Det kan vara riktigt bra. När jag gjort blindjämförelser själv har det hänt att DLSS (Quality) sett bättre ut än native, precis som många andra kommit fram till, och prestandan är ju förstås också bättre.
Framför allt guld till att köra tyngre spel i 4K. Mitt 3080 orkar inte riktigt med det, speciellt inte när jag inte vill hamna under 100 fps. Det är inte alltid det räcker till ändå, dock. Kör DLSS Balanced i The Last of Us men det flyter inte på helt ändå -- men utan DLSS är det istället ospelbart.

Frame generation har jag inte testat själv ännu. Köpte The Talos Principle 2 igår, om det är krävande nog kanske jag kör med FSR3 och ser hur det blir. Är skeptisk till ökad latency dock.
Om inte annat ska jag nog köra FSR3 bara för att testa hur det känns och ser ut.

Jag ser frame generation som en bra idé i vissa spel, men inte alla. Typexemplet är kanske MS Flight Simulator: extremt CPU-tungt, så har man en bra GPU spelar det ingen roll vad man gör med grafikinställningarna, inkl uppskalning eller att spela i 720p, man får inte hög FPS oavsett.
Men frame generation fungerar ju även när CPU begränsar, så där kan man hamna på långt högre prestanda i såna lägen, kanske dra sig upp från en 40 fps till 60+.
Därtill spelar extra latency knappt någon roll då de allra flesta flygplanen inte svarar särskilt snabbt oavsett, så 50 ms extra latency är inget alls.

Alla pixlar är fake. Framför allt om det inte är 100% path traced, men även då används ju optimeringar och denoising som skapar information från intet.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Inget för mig, gillar enkel och skarp grafik i native resolution.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Tycker det är en fantastisk teknik, ger oftast en behagligare bild än vanlig AA med mindre flickering, och dessutom med mer prestanda.

Win/win

Visa signatur

AMD Ryzen R9 3900X | Gigabyte Aorus Ultra X570 | Corsair 64GB | RTX 3080 Ti

Permalänk
Medlem

Skitbra för att fräscha upp gammal hårdvara. Men suger getpung när utvecklare slutar optimera spel för "folk kan använda uppskalning istället"..

Visa signatur

🡇

• 5800x3D • 7900 XT •

Permalänk
Medlem

Blir alldeles för suddigt tycker jag. Och i 1080p är det aldrig som att jag behöver mer fps direkt.

Permalänk
Medlem

Tycker generellt att det är mkt bra. Tycker att de som tjatar om "fusk-frames" är snobbiga. Tekniken försöker lösa praktiska problem. Så snyggt som möjligt med så bra prestanda som möjligt till en överkomlig peng!

Permalänk
Medlem

Jag föredrar hög FPS så för mig är det kanon.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Freezard:

Blir alldeles för suddigt tycker jag. Och i 1080p är det aldrig som att jag behöver mer fps direkt.

I 1080p blir det mest skräp, jo. 1440p krävs i princip för DLSS Quality (och de under är ingen höjdare i 1440p heller).
Det är främst i 4K det verkligen kan vara trevligt.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Jag tycker verkligen det är rent ’fusk’, men det är all rendering i någon mening, och fusket är så bra att det knappt märks men kan ge markant bättre bildflöde

Så länge man inte mäter prestanda med olika inställningar som att de vore samma så är jag nöjd, för prestandan på en grafikkrets är inte dess förmåga till uppskalning endast

Nvidia vill ju gärna att dlss3 med fg är riktiga bilder, och ska räknas som prestanda, då är vi ute på riktigt djupt vatten. Även om de väljer att begränsa nya tekniker till nyare grafikkortsserier så är det inte jämförbar prestanda att mäta dessa tekniker som likvärdiga

Samma att jämföra DLSS/FSR/XeSS… ska man jämföra dessa måste en djupare analys av bildkvalitet, artefakter och upplevelse göras, och tyvärr kan dessa variera kraftigt från spel till spel

Det är ju definitivt ett sett att få gamla grafikkort att leva längre, och kanske mest att allt snart det enda sättet att märkbart förbättra upplevelsen med nyare grafikkort nu när kisel-skalningen totalt börjar sätta stopp (för samma pengar)

Det tråkiga är ju att grafikkorten knappt blir snabbare inom varje prisnivå utan måste leka med mjukvara för att få dem att verka bättre. Inte större skillnad än VRS och andra saker som hänt förr i någon mån såklart, men borta är tiden med 40% varannat år för samma pengar

Permalänk
Medlem

det är skit, visst i 4k kan det va nice men dom flesta kör inte i 4k än.

Permalänk
Snusfri

Är helt ok.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Tycker det är bra utifrån perspektivet att man kan få ett grafikkort att räcka lite längre. Personligen hör jag till gruppen som är mer känslig för artifakter och brus som uppskalning ofta medför så jag spelar helst med det avstängt, detta kan givetvis ändras från ett spel till ett annat beroende på implementation och typ av spel.

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | MSI MAG B650 Tomahawk WiFi | G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000MHz CL30 | Arctic Liquid Freezer II 360 | Sapphire Nitro+ 7900 XTX | WD Black SN850 2TB + Samsung 860 EVO 2x2TB | Corsair AX1000

Permalänk
Medlem

Kör i regel alltid DLSS Quality om det är tillgängligt men brukar skippa frame gen då det inte tillför något för mig och lösningen inte är helt mogen även om den är lovande på sikt.

Med tanke på hur bra DLSS fungerar idag så är det ett rätt givet val att ha aktiverat och ger även lite mer klös i grafikkortet. Och varför köra native när DLSS Quality ofta (alltid?) ger bättre bild.

Visa signatur

Huvuddator: 7800X3D, 2x16GB G.Skill Flare X5 6000MHz CL30, Asus B650E-F, KFA2 RTX 4090 SG, 6TB NVMe/SATA SSD, 42" LG OLED C3 Evo
Spellaptop: Asus ROG Strix G15, 6800H, 16GB, RTX 3070Ti, 1TB NVMe
Övrigt: Dell XPS 13 modell 9310, Apple Macbook Air M1 8GB samt Samsung Galaxy S7 FE, Steam Deck
Dammsamlare: PS5, Switch och Xbox One X
Folda för Sweclockers! https://www.sweclockers.com/forum/trad/1348460-faq-kom-igang-...

Permalänk

Är inte riktigt övertygad av uppskalningstekniker, kör själv i spel som kräver exeptionell skärpa och upplösning i 5120x2880 för att få mer skärpa (tack vare 4 gånger så många pixlar för att skala ned till 2560x1440) i bilden för att kunna uptäcka fiende fordon på långt håll i spel. Slipper all form av sågtandade linjer, blinkande pixlar etc.

Planerar inte att nyttja uppskalning i framtiden, tvärtom planerar jag att uppgradera till en 4K skärm för att kunna köra 8K, men då får jag bita i sura äpplet och uppgradera GPU i samma veva.

Förstår å andra sidan att svagare GPUer och spel med avstånd om 0-500 meter inte vinner mycket på att köra fyrdubbla upplösning för att öka skärpan, men för spel som har avstånd kring 500-10000 meter är det skillnaden mellan att uptäcka motståndaren på säg t.ex (gissar här, oxh är självklart beroende på teräng, fordon, kamouflag, rörelsehastighet, rörelse riktning etc.) på 1000 meters avstånd istället för 600 meters avstånd.

Prövade av nyfikenhet att köra 10240x5760 men då tog videominnet slut och fick endast 30 bps 🫣 Siktar på att invänta kort med 32 GB videominne för nästa uppgradering om möjligt utan att betala skjortan.

Tog bort ett kvarlämnat ord.
Permalänk
Medlem

Det är inte fel med flexibiliteten det ger ifall man har obalans mellan skärm och grafikkort, men jag tycker det kostar mycket mer än vad det smakar. Det är inte värt mer än 5-10% extra i pris, medans det har ett prispåslag på minst 20% och går inte att välja bort om man vill ha bättre än GTX1080Ti/RX5700XT prestanda.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

I vilket fall som, alla pixlar är beräknade och genererade på våra skärmar.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Sjoooberg:

Skitbra för att fräscha upp gammal hårdvara. Men suger getpung när utvecklare slutar optimera spel för "folk kan använda uppskalning istället"..

Beror nog väldigt mycket på definition av "optimera spel".

Det uppskalning, då främst "frame generation", ger spelutvecklare än möjlighet att använda betydligt mer avancerade tekniker och ändå nå en viss FPS-target.

Om det är bra eller dåligt skulle hävda att det beror på spelgenre. Kanske inte rätt för twitch-spel, men helt rätt om man vill uppnå så fysisk korrekt rendering som möjligt då det tillåter mer avancerade beräkningar (som t.ex. path-tracing av ljus).

Sen som flera redan varit inne på: om valet står mellan säg 2560x1440 "native" och 4k med DLSS lär det vara väldigt få som skulle hävda att den förra ser bättre ut. Även vid samma upplösning gör uppskalning att man kan köra högre inställningar, beror lite på titel hur stor skillnaden är mellan de olika nivåerna men när det finns relevanta skillnader blir det ju bättre med uppskalning.

Just det är ett ställe jag gillar tekniken, ser rätt mycket bättre ut att köra 3456x2234 (native på 16" MBP) med MetalFX än att dra ned upplösningen för att nå en viss FPS-target. Rätt coolt att kunna köra moderna spel i den höga upplösningen på en laptop!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det är inte fel med flexibiliteten det ger ifall man har obalans mellan skärm och grafikkort, men jag tycker det kostar mycket mer än vad det smakar. Det är inte värt mer än 5-10% extra i pris, medans det har ett prispåslag på minst 20% och går inte att välja bort om man vill ha bättre än GTX1080Ti/RX5700XT prestanda.

Inland funderar jag på detta då all teknik för uppskalning börjar ta upp ganska stora ytor i kretsarna, räknade lite och fick det till 20% på vissa kretsar! Tänk vilken skillnad i prestanda om dom istället hade vanliga kretsar med endast ljusberäkning som "extra". Kanske man kunde köra Ljusberäkning i realtid om man tog bort "Tensor cores" och dylika uppskalningsdedikerade områden.

Permalänk
Medlem

Ganska tröttsamt med allt klagande på DLSS osv tycker jag, folk som tjatar om fejkframes osv.
Interpolering, filtrering o uppskalningar av olika slag sker överallt o hela tiden o är en del av att göra nånting mer "analogt" äkta. För det är väl inte direkt nån som t ex ogillar texturfiltreringen där det med interpolering skapas "fejk"pixlar så vi slipper pixliga texturer á la Quake 1? Precis samma sak som interpolerade frames alltså, även om framesen är svårare att få helt perfekta trots att den har tillgång till rörelsevectorer osv.

O sen visst att upplösnings-uppskalning inte heller är perfekt o kan ge sina artefakter så kan det ju fortfarande vara bättre än att man måste sänka andra grafikinställningar o få sämre bild på det viset istället, men det är väl en balansgång man själv får ta. Personligen så tycker jag iaf att DLSS ger bättre AA än någon annan teknik, så bara det gör att jag drar igång DLSS i dom spel som stödjer det.

Permalänk
Medlem

Vanligt är så klart bäst. Men allt annat som dlss är klart bättre än inget eller hackig bild.

Permalänk
Medlem

En 3D-scen består i grund och botten av ett antal trianglar som är definierade med tre punkter och ett regelverk för hur pixlarna däremellan skall se ut.

Grafikkortets roll är att implementera regelverket 1) snyggt och 2) snabbt, och dessa är oftast motpoler. Ju snyggare desto långsammare, ju snabbare desto fulare.

Äkta eller falskt saknar därför mening i sammanhanget kan jag tycka, det handlar om snyggt vs snabbt. Om algoritmerna samlas under begreppet "shaders" eller "upscalers" kan kvitta tycker jag. Det är resultatet som räknas.

DLSS & co är därmed intressanta i den mån de lyckas höja hastigheten utan att sänka snyggheten, och det tycker jag DLSS lyckas med rätt ofta (Har ingen erfarenhet av FSR).

Det är till och med så att den extra hastigheten man får gör att man kan slå på "mer snygghet" än man annars hade kunnat. Att man tappar lite upplösning kan vara en nettofördel om man exempelvis kan få bättre ljussättning istället.

Tack vare DLSS och RR kan jag exempelvis köra Cyberpunk med path tracing, vilket jag tycker är det snyggaste sättet även jämfört med att köra det i dubbla upplösningen utan path tracing.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Den mest uppenbara artifakten som DLSS/TAA tar bort är “blinkande pixlar” (shimmering) som uppstår när saker med rätt stor kontrast renderas så att hela eller delar av objekten upptar mindre än en pixel på vissa ställen. “I verkligheten” uppfattar ögat sådant som någon form av genomsnitt av färgerna mellan objekten, vilket “native” inte kan återskapa, men DLSS/TAA kan.

Der här är den stora grejen för mig. Jag brukar köra XeSS Ultra Quality då bilden blir så mycket mer stabil och "ren" jämfört med native. Att man dessutom vinner några bildrutor per sekund är ju en trevlig bonus.

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CO + 2133 MHz FCLK GPU: Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM: Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 (Hynix) BZ subtimings
MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI SSD: Kingston KC3000 2TB PSU: Corsair RM850x

Permalänk
Redaktion
Redaktör

Personligen har jag inte så starka åsikter för eller emot. Men jag använder det när det fungerar bra och jag gynnas av det. Eftersom jag samtidigt är ett stort fan av Ray Tracing och Path Tracing behövs det oftast för att få ett bra flyt.
Ser inga problem med det alls som sådant. I Alan Wake II brassar jag gärna på med PT i 4K och då behövs helt enkelt Frame Gen, Super res och Ray Reconstruction. Oaktat vilken krets som beräknar pixlarna är slutresultatet en fantastisk upplevelse och en vacker bild.
Skulle jag helst köra det med DLAA och PT? Absolut men det går inte med nuvarande hårdvara i tillräcklig bildfrekvens.