Snabbkoll: Köper du hårdvara online eller i fysisk butik?

Permalänk
Medlem

Saknar ett val: Båda!

Jag är väldig snäll med min lilla orts butiker, för att jag gärna vill behålla dom. Så handlar jag lokalt om det går, även om det betyder att jag ger nån tusen extra.

Men det finns grejer som jag bara inte kan få lokalt, även inte i större stader - och då blir det online handel.
Ofta så sitter butiker inne med riktig gamla grejer, och till full pris då dom inte har råd med annat, synd, men inte mitt problem.

Jag är inte en "butikspratare och smakare" som går in i en butik för att kolla varen, sen köpa den online, jag tycker det är ett äckligt beteende, och sen har du ingen lokalbutik längre, skyll dig själv säger jag bara.

Men butikerna känner mig väl dom vet vad jag vill ha, så ofta tar dom in det jag har pratat länge om och "gamblar" lite på att jag slår till, och tyvärr är jag väldigt svag för sådan smicker, så jag har ofta slått till direkt när dom gör det.

Kommer ihåg iNet på Malmö. Chefen hade tröttnat lite på att jag "alltid säger" att dom inte har high-end grej som jag ville ha, nån mån senare hade han köpt in ett ex. av det jag hela tiden pratade om, motherboard, processor och allt, och han smilade (hihi, nu ska vi se om han faktisk håller det han alltid pratar om), och jag slog till, köpte rubbet och resten av medarbetarna bara stirrade på oss, som om dom hade förlorat ett vademål.

Jag belönar innovativa butiker som vågar satsa. Köper absolut helst lokalt om jag kan.

Permalänk
Medlem

Nu handlar jag produkten online men åker oftast till Webhallens butik för att hämta ut den, funkar väldigt smidigt speciellt när det är något till tjejens företag då jag kan beställa den o hon hämta ut varan för att och samtidigt betala med sitt företagskort

Visa signatur

Cpu: AMD Ryzen 5 2600 Mk: ASUS PRIME B450M-A Gpu: MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G Ram: G.Skill Trident Z RGB Series 16GB 3200MHzChassi: NZXT H7 Elite Nätagg: FD Power Supply Integra M 650WHd: Kingston SSDNOW A1000 240GB M.2, Samsung 850 EVO SSD 250GB, Samsung SSD 860 PRO SSD 512GB x 2 Skärm: Acer KG241

Permalänk
Medlem

Fysiska butiker är väl bättre, men de finns ju knappt längre. Man kan titta saken och får den direkt. Men dåligt utbud och dåliga priser gör att det blir online-köp för nästan allt.

Jag gillar inte heller att gå runt och leta efter saker i en butik, där är online-butiker mycket bättre. Man slipper också personal som ska "hjälpa" en hela tiden så fort man stannar och tittar några sekunder på saker i butiken.

Permalänk
Medlem

Tyngre saker köper jag helst över disk om jag kan vänta (besöker affärerna ca 4-6 gånger per år). Vill inte chansa och ha något PSU farandes runt bland minneskort och M.2 diskar, oavsett hur väl det är packat. Däremot är det roligare att beställa via web-sidorna. Där är det större chans att hitta mera udda saker som triggar impuls och villhöver. Fast man ska ju ha tur och hitta de där "udda" sakerna som man inte behöver också

Permalänk
Medlem

Skärmar, tangentbord och möss är trevligt att kunna testa irl även stolar resten presterar ju som man förväntar sig.

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem

Köper som mest i butik. Och ibland sker det att det beställs på nätet men hämtas ut i butik. Och sist blir det online till ombud eller postlådan.

Och till dom som tidigare har skrivit att det är bättre ångerrätt om man köper online måste väl vara fel. Om du köper en kabel på Elgiganten exempelvis. En HDMI kabel online och sen visar det sig att du skulle ha en DP kabel så blir det väl inte lättare att få retur när du har brutit upp förpackningen och "använt" produkten. Annat blir det om du går till butik och får hjälp av personalen och det visar sig att du fick fel, eller att du visste ej skillnaden på HDMI och DP. Då blir det lättare att får retur. Men jag kan ha fel.

Visa signatur

NZXT H7 Flow, ASUS Z390-E, Intel 9700K 3.6GHz, 16 GB Corsair Vengeance 3.2GHz, Samsung EVO 970 500GB, MSI RTX 2070 Gaming Z, Seagate Barracuda 4 TB, Corsair RM750X V2 750W, Noctua NH-D15, 1 st FD Venturi HF-14, 6 st Phantek M25 120mm, Dell S2721DGFA,

Permalänk
Medlem

Handlar online av kedjor som har butik på min ort, pga distansavtalslagen. Så kan man returnera i butik när det skiter sig istället för att bråka med reklamation.

Visa signatur

- Om du är osäker, skriv dom! :)

Permalänk
Medlem

Har NoN rätt nära, smidigt o bra

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem

Hårdvara köpes nästan enbart online.

Så få butiker där man kan få se på sakerna ändå så finns ju ingen vits. Hade varit kul med en microcenter i sverige, då jävlar hade man besökt dom en hel del o kanske råkat köpa på sig villhöver-prylar.

Visa signatur

MB: Asus Rog B550-F WiFi | CPU: Ryzen 5, 3600
GPU: RTX 4070TiS PNY Verto | Chassi: FD Meshify 2 compact
Ram: G.skill Trident Z, 14-14-14-34, 3200 Mhz, 2x 8gb

Permalänk
Medlem

Online för hela slanten. Bor en ganska liten håla, så det är lite dåligt med butiker som säljer hårdvara.

Permalänk

Oftast i butik om vi pratar om vanlig konsumenthårdvara som butikerna har. Då är det ofta samma pris som på internet om man drar bort fraktkostnaden.

Permalänk
Medlem

Det fanns en datorbutik inne i centrala Växjö som jag ofta brukade gå till, men dom har varit borta i närmare 20 år nu. Har handlat online sedan dom försvann.

Permalänk
Medlem

Gillar fysiska butiker där man kan titta på olika saker som finns i butiken.
Tyvärr har den butiken som var bäst och närmast flyttat 5km bort..
Närmast är nog Elgiganten, har köpt en skärm där när jag kände att jag var tvungen att ha en fungerande skärm på en gång.
Men oftast så blir det att handla på internet, mest för att dom saker som jag vill köpa inte finns i någon fysisk butik i närheten.

Men känns ju som många fysiska butiker har försvunnigt, Skiv-affär, bokhandeln (ok finns kvar, men känns som dom tar ändå inte in det man letar efter, och finns det att beställa i bokhandeln så kostar det ändå mer än att beställa själv). Video/filmuthyrning är stendött tyvärr, det känns som det är mycket filmer som kanske inte finns på streaming. Fysiska tidningar även serietidningar fanns massvis med olika förr, nu finns något litet urval kanske.... inte så konstigt men känns lite tråkigt.

Permalänk
Medlem

Förr i tiden var det enklare och oftast billigare att köra in till OnOff när det fanns på närmaste ort plus att man slapp vänta på att posten skulle leverera ut på landsbygden (minst 7 arbetsdagar..). Deras sortiment var helt ok på den tiden och deras personal var kunnig om man behövde matcha pc-delar och sånt.
Vet inte riktigt när det ändrades men det var efter OnOff försvann (2011) som jag gick över till att handla på nätet. Motvilligt.
Nu för tiden är det inte ens ett val, handlar allt förutom matvaror på nätet.

Visa signatur

Spel/multimedia burk: ASUS Prime B660-Plus D4. PNY CS2140 M.2 NVMe Gen 4 500GB. Kingston Fury 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz. Intel Core i3 12100F 3.3 GHz 12MB. DeepCool AG400. PowerColor Radeon RX 6600 8GB Fighter. DeepCool PK650D 650W. Kolink Observatory HF Mesh. Skärm: Samsung 65" Q77C 4K QLED. Ljud: Yamaha 5.1 förstärkare. XTZ 93:22 frontar, Eltax Monitor III bak. Audio Technica ATH-M50x

Permalänk
Medlem

Frågan är ju var vi helst handlar hårdvara, och då är det ju fysiska butiker alla dagar, och det alternativet jag röstar på.

Praktiskt sett finns det så få intressanta hårdvarubutiker längre att det tyvärr 90% av tiden blir online-köp.

Visa signatur

Smurf

Permalänk
Medlem

Jag föredrar att handla i en lokal fysisk butik, vilket i praktiken (om vi begränsar oss till hemelektronik) är begränsat till den lokala NetOnNet-butiken.
När jag ska köpa något börjar jag med att kolla om det jag vill ha finns där (till acceptabelt pris). Om inte så väljer jag att handla online.
Ser man tillbaka på de senaste åren så har nog cirka hälften av mina köptillfällen skett lokalt, men merparten av pengarna har spenderats online.

Permalänk
Medlem

Öööh bor i liten by så måste köra 1h för att komma till en netonnet butik så kanske nån gång om året kan man svänga förbi där. Online är svaret.

Visa signatur

| Ryzen 5500 | RTX3060 | HTC Vive | Steam deck/Gabe gear |

Permalänk
Medlem

Om vi talar datorkomponenter, så var det senast en IDE HDD 2005. Jag har nog köpt något enstaka tillbehör så som headset, kablage etc utöver det.
Allting annat sker online.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem

Blandat. ibland är det bra att kunna ha produkten samma dag som man behöver den. då är butik guld och kan absolut vara värt lite premium på priset.

men mest blir det netonnet, som inte är en "riktig" butik. det är ju lager

Kommer ihåg när jag fick akut behov av en 3 printer nozzle (jag vet, borde haft extra hemma men men...) ochdet var en fredag kväll. tänkte jaja Kjell har väl...! NÄHÄ! det är online lager... bara vissa filament dom har i butik tydligen. helt bakvänt... x'D
(edit: dubbelkollade hur det ser idag på kjell, samma. best.vara i samtliga butiker.)

Visa signatur

Xeon E5450@3.2ghz
9800GTX+

Permalänk
Medlem

Blandat måste jag säga.
Finns det jag vill ha i butiken handlar jag helst där, men oftast gör den inte det och då blir det att handla online.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk

Det finns ingen butik som säljer hårdvara i närheten vart jag bor så online blir det självklara valet. Om det skulle finnas så skulle jag välja fysisk butik för att gynna den lokala handeln och att det oftast är trevligare att köpa i butik.

Visa signatur

Speldator: MSI Z170 Krait Gaming | Intel i7 6700K | 32GB DDR4 | Gigabyte RTX 3070 VISION OC | 1TB NVMe | Corsair TX 750W | NZXT Switch 810 White | Tangentbord: KBD67 Lite R4 Box Jade | Ducky Premier DK9008P MX Green | Pok3r White Nordic MX Clear

Permalänk
Medlem

Har en lokal butik här i Luleå som säljer hårdvara. Om de har någorlunda jämförbara priser mot online blir det oftast sympatiköp hos dem.

Visa signatur

Ryzen 7 5800X3D | Radeon RX 7900 XTX | 32GB DDR4

Permalänk

Kör förbi inet ganska ofta, samt webhallen och netonnet så blir ofta fysiskt. Skönt att mött säljaren öga mot öga om det är något senare, har dock aldrig upplevt problem när det varit problem med något inom it.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

Nästan alltid online.

Det finns ett antal lokala butiker varav åtminstone en är besöksvärd, men det brukar bara bli i nödfall.

En nackdel vid handel i små lokala butiker är att det alldeles för ofta är någon totalt teknikkunskapsbefriad kund före som står och svamlar med kassapersonalen i en jävla evighet, så man får god lust att ställa tillbaka det man tänkt köpa i hyllan och lämna butiken tomhänt.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk

Jag har en ryggskada och jag saknar tyvärr bil och körkort. Så det blir tyvärr inte särkilt många resor till fysiska butiker. Även om det ibland hade varit rätt så trevligt att faktiskt jämföra eller prova saker i butik.

Permalänk
Medlem

Större köp på nätet och mindre köp i butik. Tyvärr stängdes webhallen i linköping dock så även små saker får gå via nätet i framtiden

Permalänk

Jag handlar så mcket som möjligt i fysiska butiker, inte bara hårdvara. Det är ju lätt för mig att säga, bor nära (max 20 minuter) till allt. Det kan hända att det kostar mig lite mer men jag är trött på att alla stadskärnor numera har så stor del kaféer, nagelsalonger och j-a juicebarer. Högst tveksamt om mina pengar kan vända på butiksdöden, men jag gör vad jag kan.

Har Inet, Netonnet, Webhallen, Kjell och de andra ställen nära. Så jag handlar, sen går jag hem och gör eget kaffe.

Edit: klipper mina egna naglar med.

Edit: klipper mina egna naglar med.