Apple är nu världens största mobiltillverkare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Angående Iphone vs the rest och prestanda: rykten gör gällande Arms nästa "high-end" CPU-design kommer ta dem ikapp Apples A-serie. Riktigt kul om det stämmer då "vem som helst" kan licensiera dessa.

Helt klart positiv utveckling.

Dock är Apples A-serie deras långsammaste krets. Frågan är när Apples M-serie kommer utmanas på mobila enheter.

Om iPhone anses ha ett försprång idag, så är det inget emot vad en iPad Pro presterar.

Permalänk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vi pratar om 100 000kr macbook som så många utvecklare har.
Det utvecklare istället köper är t.ex. ThinkPad P16 Gen 2 som de sedan själv uppgraderar ram och sätter in 2st ssd i.
ThinkPad P16 Gen 2 är inte på något sätt en bra dator och det är ett problem att utbudet av bra laptops har blivit så dåligt, så oavsett vad man köper så blir man besviken.

Det de flesta utvecklare inom Apple får är typ en dator med liknande specifikation som många utvecklare hade år 2012. D.vs. 16GB ram och 500GB ssd. Och de tvingas koppla in externa usb ssd, hade det inte varit för den supersnabba interna ssd som swapar så bra, så hade de i praktiken inte kunnat göra så mycket mer än vad folk gjorde förr i tiden, då 16GB ram knappt täcker åt en databas när man utvecklar.
Problemet med denna swapande som visserligen fungerar bra, är att jag är rädd för att man sliter ut den interna ssd som ej är enkel utbytbar.

Jag förespår en utveckling där kraftfylla laptops blir bara mindre, detta eftersom att allt fler kunder har som krav att man inte får ha filer lokalt. Inte ens en excel/word-dokument får man ha på sin egen dator.
Innan var det populärt med egna laptops för olika kunder, man fick då låna en billig skitlaptop som man skulle ha endast för en kund. Och det är så smidigt att ha flera laptops i väskan nu när fler jobbar hemifrån.

Jag jobbar för ett företag som är stort nog att ha standardmodeller av datorer. Det ska mycket till för att du som tekniker eller utvecklare ska få en dator med mindre än 32 GB minne och 512 GB lagring. Däremot behöver du ha ett bra business case för att få mer än så, oavsett om du väljer en dator från Apple eller från HP. Som du noterat går det att få riktigt kompetenta HP-datorer också, om man inte har något emot fläktljud och i vårt fall Windows samt extremt invasivt antimalware. Pratar vi prestanda hamnar man väldigt snabbt i ZBook-klass om man vill ha liknande hastighet som på en Mac (åtminstone så länge strömadaptern är inkopplad), och då är alternativen inte särskilt billiga på den sidan av diket heller.

Som du säger, är kravet generellt sett att dokument ska lagras på företagets molninstans och källkod på centralt versionshanteringssystem, så lagringsbehoven för de allra flesta har nog varit ganska konstanta de senaste tio åren eller så. Och ärligt talat: hade jag inte varit tvungen att jobba med MS Office-program som äter galna mängder minne hade nog i princip allt jag gör på jobbet klarat sig fint inom 16 GB minne också. Det är inte jättemånga jag ser som på regelbunden bas behöver mer än så, men placeboeffekten är stark bland folk som nästan vet vad de gör.

Permalänk

De flesta människor är inte tekniskt intresserade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Om man ser på det primära användningsområdet för en iPhone som en telefon så är dom ju sjukt dyra. Nu har jag inte längre en iPhone av olika anledningar (priset är ett), men om man tittar på hur många yngre använder sina iPhones så blir dom ändå rätt prisvärda.

Om jag jämför mitt usecase med min guddotter på 19 år:

Jag - Ringer, kör bankid, mail, lyssnar på poddar etc i lokaltrafiken, kollar nån karta eller surfar lite snabbt ibland när jag inte har dator tillgänglig. Sen har jag en 77" TV, en bärbar dator och en stationär dator och ett antal "riktiga" kameror till det mesta annat.

Min guddotter - Har enbart en iPhone och gör allt på den. 5 sociala medier, streamar serier, musik och poddar, spelar, har hur många konstiga appar som helst, SL-kort, olika medlemskort, Apple pay, mail, whats app, banikd. Typ hela sitt liv i luren.

Så att något är oförståeligt för en själv säger mer om en själv än om marknaden och det är uppenbarligen marknaden som bestämmer.

Förstår resonemanget men jag som gått över till Fairphone har så svårt att gå tillbaka till tanken på att ha en telefon som man inte kan laga själv.
Att åtminstone kunna byta batteri själv borde vara en självklarhet.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Angående Iphone vs the rest och prestanda: rykten gör gällande Arms nästa "high-end" CPU-design kommer ta dem ikapp Apples A-serie. Riktigt kul om det stämmer då "vem som helst" kan licensiera dessa.

Känns som att det skulle bli startskottet för en ny era, äntligen arm till pc

Permalänk
Skrivet av användare-234:

De flesta människor är inte tekniskt intresserade.

Många av oss som är det är också totalt ointresserade av något mindre än en så bra och icke-störig vardag som möjligt. Jag kan plocka isär en bil och sätta ihop den igen, men jag vill inte ha en överhängande risk att behöva göra det en måndagmorgon klockan tjugo över sju.

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Det fortsätter förvåna mig att iPhones är så populära när de är så dyra. Jag förnekar absolut inte att de är bra maskiner, men de är ändå extremt dyra.

Vad exakt är dyrt?
Allt är relativt.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Androidtelefoner håller väl helt enkelt längre idag, ett resultat av att Samsung uppdaterar sina telefoner längre idag och att de prestandamässigt faktiskt är ok även när de är 3-5 år gamla för det mesta som vanligt folk gör på sina telefoner.

Även om Apple är den enskilt största tillverkaren så har de ändå bara 20% av marknaden. 80% är inte Ios enheter och det var över 900 miljoner mobiler som såldes som inte hade äppelloggan.

Nått som skulle vara intressant är att se hur mycket Samsung säljer av enskilda serier. 40% av deras telefoner lär inte vara i deras dyraste modell som det är för Apple och det visar väldigt väl att Apple fortfarande är en statusmarkör.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Som du säger, är kravet generellt sett att dokument ska lagras på företagets molninstans och källkod på centralt versionshanteringssystem, så lagringsbehoven för de allra flesta har nog varit ganska konstanta de senaste tio åren eller så.

Det som slukar lagring idag för de som programmerar hårdvara är att man måste installera det ledande utvecklingsmjukvaran för hårdvaran, denna mjukvara är ofta inkompatibel med alla andra mjukvaror inklussive tidigare versioner av sig själv. Det leder till att man får ha X antal VM av windows med en enda utvecklingsmjukvara på sig förutom den vanliga uppsättningen för hantering av filer som versionshantering. Äldre versioner av utvecklingsmjukvaran krävs för att programmera äldre hårdvaror.

När detta galenskap ändras, ja många ledande tillverkare inom hårdvara gör raka motsatsen och bygger ekosystem av deras produkter och man då tvingas installera mjukvara för att programmera allt inom detta ekosystem. Där tillverkarna har insett att det finns mycket pengar att tjäna om man kan låsa in kunder. De aktörer som gör det vettiga är ofta aktörer med mindre marknad. Schneider är en föredöme.

Vi pratar om "pyttesmå" hårdvarutillverkare som Siemens, ABB etc.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

När jag senast skulle byta telefon så föll det precis på detta. Hade dom haft USB C vid den tidpunkten, ja då hade jag troligen varit en iphone-ägare. Om man använt USB-C under några år för att sedan byta bort det mot Lightning? Nej, det tar emot.

Problemet är snare tvärt om, jag och många Iphone användare har drivor med lightningkablar och är inte så nöjd med USB-C.
men jag kommer nog köpa en iphone 16 eller 17 när min 13 blir för gammal.

Visa signatur

Moderkort: MSI MPG X570 Gaming plus CPU: Ryzen 7 5700X3D
RAM: Crucial Ballistix 16GB DDR4 3600 MHz Kylning: Noctua NH-D15 chromax.black Lagring: 4 x Samsung 840 Pro 500GB
Grafikkort :Sapphire Radeon™ RX 6950 XT PURE NITRO+ Nätaggregat: EVGA SuperNOVA 750 G2
Chassi: Fractal Design Define Vision S2 Blackout Monitor: HP OMEN 27 & Acer XF270HUC
Tangentbord: Corsair Gaming Strafe RGB MX SILENT Mus: SteelSeries Rival 700

Permalänk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det som slukar lagring idag för de som programmerar hårdvara är att man måste installera det ledande utvecklingsmjukvaran för hårdvaran, denna mjukvara är ofta inkompatibel med alla andra mjukvaror inklussive tidigare versioner av sig själv. Det leder till att man får ha X antal VM av windows med en enda utvecklingsmjukvara på sig. Äldre versioner av utvecklingsmjukvaran krävs för att programmera äldre hårdvaror.

När detta galenskap ändras, ja många ledande tillverkare inom hårdvara gör raka motsatsen och bygger ekosystem av deras produkter och man då tvingas installera mjukvara för att programmera allt inom detta ekosystem.

Jo, men detta är ju ett typexempel på ett business case där du utan större diskussion skulle få en betydligt större maskin av min arbetsgivare även om den skulle råka kosta en del mer än standardmodellen. Inköpspriset bör ju vara trivialt jämfört med vad du som specialist är värd över hårdvarans avskrivningsperiod. Sen kan det ju finnas fall där man mycket hellre ger dig en standarddator och istället spinner upp en gigantisk VM i några timmar medan du gör det som krävs, snarare än att ta en kapitalkostnad för en maskin som bara i undantagsfall behöver all den prestanda man betalat för, men det är ju en annan diskussion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av robbankentor:

Problemet är snare tvärt om, jag och många Iphone användare har drivor med lightningkablar och är inte så nöjd med USB-C.
men jag kommer nog köpa en iphone 16 eller 17 när min 13 blir för gammal.

Varför anses usb c som sämre än lightning?

(Genuin fråga... Vill ej vara dryg eller hoppa på etc etc etc . 2024, måste skydda mig själv)

Permalänk
Musikälskare

Roligt att se, enligt mig är en iPhone dyr (såklart) men extremt prisvärd vad man får för sina pengar

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

När jag senast skulle byta telefon så föll det precis på detta. Hade dom haft USB C vid den tidpunkten, ja då hade jag troligen varit en iphone-ägare. Om man använt USB-C under några år för att sedan byta bort det mot Lightning? Nej, det tar emot.

Precis, spelar ingen roll, snarare potentiellt negativt för existerande Apple kunder. Men för folk som idag kör Android var Lightning ett problem som ytterligare surar bytet, utöver t.ex. appar / vana. Men det kan absolut vara en del i förklaringen till varför Apple fick en puff / inte tappade lika mycket som Samsung trots ekonomiska läget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av robbankentor:

Problemet är snare tvärt om, jag och många Iphone användare har drivor med lightningkablar och är inte så nöjd med USB-C.

Jag har numera USB-C på alla mina Apple-prylar i form av MacBook Air/Pro, iPad Pro och iPhone 15 Pro.

Väldigt smidigt att kunna använda samma externa SSD mellan alla mina enheter.

Det jag främst tappat på övergången till USB-C, är möjligheten till fullständig backup av mina bilder/filmer (läs Photos/iCloud) till extern disk. Tidigare använde jag Sandisk iXpand till detta.

Någon som känner till en lösning som funkar med USB-C? Dvs som inte innebär ny hårdvara i form av iXpand.

Permalänk
Skrivet av flashen:

Roligt att se, enligt mig är en iPhone dyr (såklart) men extremt prisvärd vad man får för sina pengar

Är den verkligen prisvärd då? Brukar inte kommentera men att säga att en iphone är prisvärd var ungefär som att säga att ett grafikkort var prisvärt efter pandeminnär det var leveransproblem. Men lite märkligt är det att de ökat under rådande marknadsförhållanden.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-I GAMING, AMD 5600X, Corsair Vengeance DDR4 3600MHz 32GB, MSI GeForce RTX 3060 Ti GAMING X 8GB, Cooler Master MasterLiquid Lite 240 AIO, MASTERBOX NR200, WD Blue SN550 1TB, 2x 250 GB SSD, Xiaomi Mi Curved 3440 x 1440.

Permalänk
Medlem
Skrivet av flashen:

Roligt att se, enligt mig är en iPhone dyr (såklart) men extremt prisvärd vad man får för sina pengar

Jag betalade 2 990 kr för min Pixel 6a. Den billigaste iPhone 15 är ganska exakt 250 % dyrare än det, skulle du verkligen kalla den för extremt prisvärd?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Jag - Ringer, kör bankid, mail, lyssnar på poddar etc i lokaltrafiken, kollar nån karta eller surfar lite snabbt ibland när jag inte har dator tillgänglig. Sen har jag en 77" TV, en bärbar dator och en stationär dator och ett antal "riktiga" kameror till det mesta annat.

Min guddotter - Har enbart en iPhone och gör allt på den. 5 sociala medier, streamar serier, musik och poddar, spelar, har hur många konstiga appar som helst, SL-kort, olika medlemskort, Apple pay, mail, whats app, banikd. Typ hela sitt liv i luren.

Så att något är oförståeligt för en själv säger mer om en själv än om marknaden och det är uppenbarligen marknaden som bestämmer.

Ja, man har olika behov. Och man prioriterar olika saker. Har en arbetskamrat med cykel för typ 30 000, folk tyckte att han var tokig. Men när någon köper en BMW för lååångt mycket mer, då är folk nästan lite imponerande. Killen med cykel hade valt att inte ha bil. Han ville ha en cykel. Samma med datorer, många tycker att man är vansinnig om man lägger 20 000 på en dator. Men mer pengar på en tvåveckors utlandssemester, där man bränner både sig själv och pengar? Inga problem.

Just när det gäller mobiler kan man ju lägga vikt vid många saker. När mobilerna började bli lite större för typ 10 år sedan var det många av mina arbetskamrater som prioriterade stor skärm. Prestanda var sekundärt. Det viktiga var att Facebook funkade bra och såg bra ut. Och det finns säkert folk som ser på Tiktok och Instagram och tycker att en Pro Max Ultra-mobil är lämpligt. Har själv äldre släktingar som typ ringer och skickar SMS, Bank-ID på senare år, men ändå vill ha en premiummobil, då de alltid haft det (sedan 90-talet iaf). Helt ok, om de prioriterar så på ett medvetet sätt.

Skrivet av Yoshman:

Angående Iphone vs the rest och prestanda: rykten gör gällande Arms nästa "high-end" CPU-design kommer ta dem ikapp Apples A-serie. Riktigt kul om det stämmer då "vem som helst" kan licensiera dessa.

Vi kan ju gissa att andra tillverkare kommer att pressa priserna, klocka högre/varmare och slänga in fler kärnor (åtminstone i premiumprodukter) för att på papper få mer prestanda per peng.

Skrivet av Alastor Moody:

Jag betalade 2 990 kr för min Pixel 6a. Den billigaste iPhone 15 är ganska exakt 250 % dyrare än det, skulle du verkligen kalla den för extremt prisvärd?

Jag har köpt sådana Pixel 6a till mina barn, då jag anser dem vara mest prisvärda och inte låser in dem i en dyr mobilvärld framöver, men du kanske ska jämföra med iPhone 13 istället då Pixel 6a inte är ny osv. Dock tycker jag ändå själv att just Pixel 6a är mer prisvärd oavsett iPhone man jämför med, om man inte har specifika krav som kräver bättre rå prestanda eller IOS.

Apple är ruskigt duktiga på att ta betalt och att låsa in, det får man ge dem. Med tanke på hur många som har Iphone jämfört med Macbook finns ju fortsatt utrymme att växa på datorsidan, om dessa nu inte integreras mer framöver.

Det brukar sägas att Apple-produkter "håller" länge, och det kan man diskutera utförligt, men åtminstone våra Macbookar har rent fysiskt hållit bra, de är fräscha trots många års användning. Bra köp, hade jag köpt PC för samma pengar hade de sett ut som skunkar nu även om de nog haft bättre prestanda. Däremot finns det ju ingen Imac 2011 som är ens i närheten av prisvärd om man jämför med min Core i7 2600k-dator, för mina behov - det är ingen slump att jag kör MacOS på PC-hårdvara. (men det är det väl snart slut med). En dåtida Imac hade kostat sjukt mycket mer, varit långsammare och mer begränsad, och varit avpolleterad sedan flera år om jag hade köpt en sådan 2011. Iphone är lite grand samma sak, de håller bra över tid (om de inte fysiskt går sönder) och kan köra senaste IOS länge (om än inte med alla funktioner).

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Skrivet av YellowZombie:

Är den verkligen prisvärd då? Brukar inte kommentera men att säga att en iphone är prisvärd var ungefär som att säga att ett grafikkort var prisvärt efter pandeminnär det var leveransproblem. Men lite märkligt är det att de ökat under rådande marknadsförhållanden.

IPhones är ”prisvärda” som andra lyxprodukter är prisvärda: Du får en trevligare upplevelse än om du köper vad du egentligen rent funktionellt hade behövt, men du betalar en oproportionerlig premie för förbättringarna. Det finns dock inget sätt att få den extra trevligheten utan att betala för den, så det är vad folk gör, om de kan.

Permalänk
Medlem

Grattis, sänk nu era priser som tack! 😂

Visa signatur

Chassi: Fractal Meshify, Skärm: LG C2 oled, GPU: AMD 6950XT, CPU: Ryzen 5800X3D, M2: 1TB , SSD: 480GB, M2 1TB, PSU: Dark Power Pro 1500W, Mobo: ASUS TUF GAMING X570-PLUS, RAM: 32GB Ripjaws @ 3600MT, Mus: Logitech G502X Matta: Steelseries QcK Heavy, Tbord: Logitech MX Mech Mini, Hörlurar: BD DT1990 Pro, DT770 PRO, Superlux HD-668B, Sennheiser HD599 OS: Win11. AI: Tascam US-20x20, Monitorer: Yamaha HS7 x2.
Citera när ni svarar! :)

Permalänk
Medlem

Samsung tappade attraktionen när de valde att bli Apple Light genom att ta bort 3.5mm jack och MicroSD. Förr köpte man Samsung då de var såpass mycket billigare än iPhone för liknande resultat. Nu betalar man lika mycket för en Samsung och får dras med en underlägsen OS/prestanda/batteri jämfört med motsvarande iPhone. Sydkoreanerna tappade fokuset. Oändlig uppsjö av Samsung produkter för att försöka möta varenda tänkbar konkurrent. Tror Androidmarknaden är i behov av en ny spelare som kan tänka i mer innovativa banor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alastor Moody:

Jag betalade 2 990 kr för min Pixel 6a. Den billigaste iPhone 15 är ganska exakt 250 % dyrare än det, skulle du verkligen kalla den för extremt prisvärd?

Härligt att du jämför en begagnad eller kraftigt rabatterad Pixel 6a mot en iPhone 15 på ordinarie pris i ett försök att göra ditt påstående mer konkret.

En iPhone 15 spelar dessutom i en helt annan liga än Pixel 6a, och är bättre på i princip allt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av YellowZombie:

Är den verkligen prisvärd då? Brukar inte kommentera men att säga att en iphone är prisvärd var ungefär som att säga att ett grafikkort var prisvärt efter pandeminnär det var leveransproblem. Men lite märkligt är det att de ökat under rådande marknadsförhållanden.

Jag skulle också vilja påstå att en iPhone är mer prisvärda än motsvarande Android modell. Fram till i år, har man i stort inte kunnat räkna med mer än 2-3 uppdateringar för en Android toppmodell medan man kunnat räkna med betydligt mer för en iPhone.

Det långa officiella stödet kombinerat med ett extremt högt andrahandsvärde, gör att om man är någon som tenderar antingen ha sin telefon så länge den håller eller någon som gillar att byta telefon varje år, kommer en iPhone kosta mindre än en telefon från ex Samsung.

Jag har en Pixel 8 Pro(Som jag anser är långt bättre än min iPhone) som ny kostade marginellt mindre än min tidigare Iphone 14 Pro. Men om ett år eller två kommer min iPhone 14 pro fortfarande kunna säljas för mer än vad en Pixel 8 pro eller liknande går hitta på rea. Så man kanske betalar lite mer för en iPhone idag, men den kommer kosta mindre än en motsvarande Androidlur om man räknar med att kunna sälja den, alternativt behålla telefonen så länge det bara går.

Det är möjligt med både Google och Samsung som går ut och lovar flera år med uppdateringar att det kommer kunna påverka lite av hur prisvärda en Androidtelefon är, men tror fortfarande att en iPhone är mer prisvärd.

Permalänk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

IPhones är ”prisvärda” som andra lyxprodukter är prisvärda: Du får en trevligare upplevelse än om du köper vad du egentligen rent funktionellt hade behövt, men du betalar en oproportionerlig premie för förbättringarna. Det finns dock inget sätt att få den extra trevligheten utan att betala för den, så det är vad folk gör, om de kan.

Ja, själva definitionen av prisvärd är hög kvalité till lågt pris? iPhones är hög kvalité till HÖGT Pris. Så att ens slänga med uttrycket här tycker jag är fel. Bättre att säga att det är en premium produkt men vad vet jag, då folk är villiga att öppna lädret med tanke på ökningen.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-I GAMING, AMD 5600X, Corsair Vengeance DDR4 3600MHz 32GB, MSI GeForce RTX 3060 Ti GAMING X 8GB, Cooler Master MasterLiquid Lite 240 AIO, MASTERBOX NR200, WD Blue SN550 1TB, 2x 250 GB SSD, Xiaomi Mi Curved 3440 x 1440.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alastor Moody:

Jag betalade 2 990 kr för min Pixel 6a. Den billigaste iPhone 15 är ganska exakt 250 % dyrare än det, skulle du verkligen kalla den för extremt prisvärd?

Genuint nyfiken, gissar att du köpte den begagnad? Är enda priset jag ser i närheten av 2990:-
Att jämföra begagnat mot nypris blir dock lite skevt. Vidare, vem säger att du måste ha just iPhone 15? Mer rättvist att jämföra den mot en modell som lanserades ungefär samtidigt, då 14 serien.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orman:

Härligt att du jämför en begagnad eller kraftigt rabatterad Pixel 6a mot en iPhone 15 på ordinarie pris i ett försök att göra ditt påstående mer konkret.

En iPhone 15 spelar dessutom i en helt annan liga än Pixel 6a, och är bättre på i princip allt.

Det har du rätt i, det är bättre att jämföra priserna mellan Pixel 6a och iPhone 14 när de släpptes samma år.

11 990 kr för iPhone 14 och 4 190 kr för Pixel 6a. Det är en prisskillnad på 186 %. Borde vara svårmotiverat för majoriteten.

Permalänk
Skrivet av YellowZombie:

Ja, själva definitionen av prisvärd är hög kvalité till lågt pris? iPhones är hög kvalité till HÖGT Pris. Så att ens slänga med uttrycket här tycker jag är fel. Bättre att säga att det är en premium produkt men vad vet jag, då folk är villiga att öppna lädret med tanke på ökningen.

Jag håller med dig. Men den krassa betydelsen av prisvärd ur ett affärsmässigt perspektiv är ”tillräckligt många är beredda att betala för vad vi erbjuder”. 😆
Ur det perspektiv har, av olika anledningar, Samsung blivit mindre prisvärda medan Apple antingen ökat eller åtminstone inte minskat lika mycket, det senaste året, baserat på artikelns budskap.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

IPhones är ”prisvärda” som andra lyxprodukter är prisvärda: Du får en trevligare upplevelse än om du köper vad du egentligen rent funktionellt hade behövt, men du betalar en oproportionerlig premie för förbättringarna. Det finns dock inget sätt att få den extra trevligheten utan att betala för den, så det är vad folk gör, om de kan.

Det är ju också upp till var och en att avgöra vad som är oproportionerligt, och det är hela upplevelsen som räknas (att hårdvaran är konkurrenskraftig är inte mycket till tröst om det är mjukvaran som begränsar). "Prisvärd" är väldefinierat om man kan jämföra samma förmåga till olika pris eller olika förmåga till samma pris. Olika förmåga till olika pris öppnar upp för godtycklig bedöming.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag håller med dig. Men den krassa betydelsen av prisvärd ur ett affärsmässigt perspektiv är ”tillräckligt många är beredda att betala för vad vi erbjuder”. 😆
Ur det perspektiv har, av olika anledningar, Samsung blivit mindre prisvärda medan Apple antingen ökat eller åtminstone inte minskat lika mycket, det senaste året, baserat på artikelns budskap.

Ja, jag håller med dig, och prisvärdhet är kanske något som främst bör bedömas på individnivå lite förenklat enligt följande:
1. Har produkten de funktioner/användningsområden jag behöver? JA/NEJ
2. Finns andra produkter som erbjuder det jag eftersöker? JA/NEJ
3. Skiljer sig funktionaliteten mellan produkterna från varandra? JA/NEJ
3. Är prissättningen på produkten rimlig ur avseende på skillnader i funktioner, kvalitet och funktionalitet enligt mina specifika behov? JA/NEJ

på gruppnivå blir det ju som du säger att tillräckligt många är beredda att betala så kan en produkt anses vara prisvärd på en fri marknad med andra alternativ.

Själv är jag av uppfattningen att väldigt få telefoner är prisvärda och att apple inte har en enda produkt på marknaden i telefonväg som ens är i närheten av att vara det sett till mina högst basala behov vad gäller mobiltelefoner. Detta betyder ju inte att produkterna inte är prisvärda för nästa individ med andra behov.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Den som köper en iPhone SE för 6000kr har jag svårt att förstå mig på, då den har så dåligt skärmutnyttjande.

Jag är sugen på en SE, endast för att det är den minsta iphonen man kan köpa. Jag behöver ingen tablet när jag pendlar till kontoret. Hade gärna tagit formfaktorn hos iphone 4 om jag fick välja eftersom jag inte behöver en större skärm.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.