Vad har er IT på jobbet för standard?

Permalänk
Medlem

Vad har er IT på jobbet för standard?

Jag jobbar på ett större bolag inom tillverkning som har ett antal hundra anställda som har "kontorstjänst". En av mina arbetsuppgifter är att jag beställer hem all personlig datorutrustning när det behövs, typ skärmar, möss, headset etc.

För mig är ju dator hårdvara och tillbehör en hobby (därför jag är här på Swec) och det är lurigt att balansera mina personliga krav/önskemål mot vad gemene man har. Det finns inga tydliga direktiv från jobbet vad som är "rätt" nivå att lägga sig på, och jag tänker att jag ska ta det med chefen i år att vi sätter ett standard sortiment för detta. Inför den diskussionen ...

... är jag lite nyfiken på vilken nivå IT-utrustningen är på hos era arbetsplatser? Är det deltaco mus eller Logitech MX? Är det billig full HD skärm, eller 4k?

Permalänk

Initialt någon standard och sedan erbjuds lite ergonomiska alternativ. Efterfrågas special tittas ärendet på.
Skärmar tas ofta lite bättre men inga gimmick skärmar utan kontorsskärmar avvägda för uppgiften. Andra kan efterfrågas men då tittas ärendet på.
Laptops finns några modeller att utgå ifrån. Liknande prestanda. Behövs något avvikande eller högre prestanda kollas ärendet på.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

På vårat kontor även om alla har precis skaffat ny utrustning så en skärmarna blandning mellan Hp och Lenevo.
Projektledarna kör 2st 27" variant där man matar skärmarna med USB C och sedan displayport mellan skärmarna.
Sen har Chefen och admin Samsung/HP typ 49" med USB-C Docka.
Tangentbord/mus kör nästan alla med någon variant av Logitech trådlöst
Headset har alla JABRA Evolve 75

Montörerna har Samsung i mellanklass som telefon och konstorsfolket får välja märke men 50/50 apple android

Visa signatur

.:Cpu:. AMD Ryzen 9 5950x 3.4GHz:. .:Motherbord:. Asus ROG strix X570-I .:Ram:. 32 GB .:SSD M.2 1TB .:Gpu:.ASUS GeForce RTX 2070 SUPER 8GB ROG STRIX GAMING OC 2560 x 1440 (144Hz), .:OS:. Windows 10 Pro 64-bit .:Chassi:. BitFenix Prodigy M .:Skräm:. Main Acer 24" Predator XB241YU Second Viewsonic VX2268wm 120Hz

Permalänk
Medlem

Generellt "billigt med märke" men vi har ultrawide Dell-skärmar med inbyggd docka vilket är otroligt uppskattat.

Vid behov kan vi även få headset med noise cancelling (Jabra Evolve tror jag).

Kontorsjobb på svensk myndighet.

Permalänk
Medlem

Det var tidigare bättre, nu sen 1 år tillbaka har de låst så man bara får köpa IT-avdelningens valda prylar.
Skärmar är bra, laptops är bra.
Men mus, t-bord, webcam osv är ganska undermåliga.

Mobiler är 2 generationer bakåt och enbart standardutgåvorna av modellerna. Just nu iphone 13 eller Samsung S21 (tror jag det var, kan inte android).

Men headset får vi välja allt från billigaste Jabra till deras noice cancelling version.

Visa signatur

And Jesus said "Come forth and I will grant you eternal life!" I came fifth and won a blender.
| MSI X99A Raider | i7-6850K | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3000MHz | Palit GTX 1080 Super Jetstream | ASUS ROG Swift PG279Q |

Permalänk

Ur ett jobbperspektiv förenklar du ditt liv om du definierar några användbara standarder: Hur stark dator behöver man egentligen på sin kontorsplats? Sannolikt är något fyrkärnigt med 16 GB minne och 256-512 GB SSD fullt tillräckligt för nästan alla i företaget. Du kommer alltid ha folk med mandat att begära undantag från standarden, och de kommer vara en mardröm i en del fall, men överlag vill du hålla det enkelt för de flesta. Har ni in-house-utvecklare är det sannolikt lönsamt att ge dem kraftfullare maskiner inom rimlighetens gränser.

Vad gäller skärmar skulle jag säga att sweet spot för bekvämlighet varken är FullHD eller 4k (som i praktiken är pixeldubblad FullHD), utan 2560x1440 på en eller två skärmar. Det är idag relativt billigt och ger större arbetsyta utan suddighet och artefakter än skalade upplösningar på en 4k-skärm.

För tangentbord och möss skulle jag säga att dussinmodeller från exempelvis Logitech gott och väl är bra nog för de allra flesta. Vill någon ha något mer fancy kan de köpa det för egna pengar: De kommer inte att skada sig på företagets utrustning om de inte hanterar den våldsamt felaktigt.

Underinvestera inte i skrivbord och stolar, och kursa folk i hur de ställer in dem för sig.

Permalänk
Medlem

Vi kör Mac på jobbet så fick en M1 Pro för 30k. Andra får billigare Windows datorer men fortfarande bra spec. Sen skärmar brukar vara lite bättre dock inriktade mot kontorsmiljö, t.ex 27" Dell och liknande, snackade till mig en 34" UW.

Man får det man behöver, får se hur det blir detta året om de ska börja spara in.

Visa signatur

| ASUS ROG Crosshari VIII Dark Hero | AMD Ryzen 5950X | Noctua D15 Chromax | G.Skill TridentZ Royal Gold 32GB DDR4 @ 3600Mhz CL14 | Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC | 2x WD SN850 1TB @RAID 0 + 2x Samsung 860 EVO 1TB @RAID 0 | Corsair HX 1000W | Corsair Obsidian 1000D | LG 34'' 34GN850 |

Monitor Audio Platinum PL100 II + Advance Paris X-P500 + Advance Paris X-A160
Klipsch R-115SW
Sennheiser HD650

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

standard sortiment

Generellt ett bra sätt att suboptimera. Ett företag som vill behålla sina anställda ser till att var och en har utrustning som passar dem personligen och deras arbetsuppgifter. Jag är övertygad om att kostnaden att ha olika uppsättningar prylar per person är helt försumbar gentemot att folk slutar för att de tycker att det är idiotiskt att man sparar in hundralappar på rent administrativa förenklingar. I alla fall om man har fasta arbetsplatser åt var och en, men har man inte det så bryr man sig antagligen inte ändå om arbetsmiljön, för dem som har det behovet, och då kommer man ändå bli av med dem på sikt.

Det kommer så klart alltid finnas individer som vill ha dyra saker för sakens skull. I andra ändan finns idioterna som sitter framför en jättestor oinkopplad skärm, men jobbar mot sin 13" laptop utan att ens ha kopplat in tillgänglig mus och tangentbord.

Att ha en eller två standardversioner av varje typ av utrustning kan räcka långt, men jag är helt övertygad om att man får upp produktiviteten och ner frustrationen med arbetsgivaren något enormt om man ger folk det de vill ha, inom rimliga gränser. De två exemplena ovan gör att jag tror att man ändå hamnar på någon slags medelkostnad om man låter folk göra lite som de vill. Frågan bör därför mest handla om vilken utrustning man ska ha liggande som reservdelar om något går sönder.

På de arbetsplatser jag har varit på så har man fått något halvdyrt - och när jag har förstått vem det är som står för beställningarna/godkännanden så har jag sett till att skaffa det jag behöver för att inte vara ineffektiv. Den arbetsplats som blev stor nog (efter uppköp) att skaffa sig en inköpsportal med kassa och billiga grejer slutade jag på rätt kvickt.

Permalänk
Medlem

Jag tror du har blandat ihop "lagom" med "mittemellan". Lagom tycker jag är "high end".

Permalänk
Medlem

Bred fråga.
Arbetar man vid datorn 8h per dag ska mus, tangentbord, skärm, skrivbord och stol vara rätt för användaren oavsett inköpspris och hur många alternativ man måste prova.
För sjukskrivning är dyrt.

Arbetar man med något annat men använder datorn i snitt 15 minuter åt gången 4 ggr om dagen då duger vanlig standardutrustning(alternativt felköpen från ovan). Inte det billigaste från ÖoB men mellanklass för det är ofta dyrt att köpa billigt.

Sen när vi tar steget förbi ergonomi till prestanda så är det en helt annan fråga.

Om vi tittar på skärm är det inte säkert att mer än en 1080p skärm ger vissa användare något som helst beroende deras arbetsmetod (Förutsätter fortsatt bra ergonomi med tex justermöjligheter och flimmerfri). Men om jag skulle sitta 8h per dag framför datorn så vill jag ha 3st minst 16:9 1440p skärmar för då kan jag arbeta effektiv och organiserat.
Men återigen handlar det om vad man gör och hur man gör det.

Själva PCn behöver väl egentligen inte ha mer prestanda än att den är driftsäker och responsiv för det användaren gör. Hanterar man inga tunga program (rimliga excel/word dokument) behöver man mindre prestanda än om man arbetar med CAD hela dagarna.
Man kanske bör sikta på prestanda som är tillfredsställande för användaren mer än 95% av tiden snarare än 100% då det inte är ekonomiskt att ha prestanda för något extremt tungt personen gör en gång per år. Men det är inte heller ekonomiskt att ha en person som arbetar ineffektivt varje dag pga dålig prestanda.

Så att försöka ha ett standardsortiment tror jag är svårt. Men kanske en standard katalog. Där du har 10 olika möss och 10 olika ergonomiska möss på lager som användarna får prova och beställa från. Samma med skärmar(kanske inte är praktiskt möjligt att ha dem fysiskt, även om det vore önskvärt, men åtminstone som beställningsvara)där användaren själv får välja vilken de vill ha, hur många och får motivera varför.

PC delen är nog svårare, där får man nog försöka lyssna på användarna för att se om de tycker deras utrustning fungerar tillfredsställande och uppgradera om de inte är nöjd alternativt utbilda personen om de arbetar ineffektivt.

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Sötast

Mitt förslag är att ha ett par kit + valmöjligheter:

Standardpaket (Ha gärna 2-4 olika standardpaket så att man inte känner sig tvingad till en exakt typ) lite valmöjlighet sprider glädje bland personalen som bryr sig om sina verktyg.

Den laptop som 90% av personalen kan köra, alla som bara sitter i office eller excel eller dylikt.
De som inte är nöjda med denna bör väl kunna motivera varför de behöver en bättre dator.
Man kan t.ex fiska med att erbjuda lite extra ram för att hitta en balans mellan behov och önskan.

Utvecklare:
Utvecklare som behöver mycket ram/cpu

Grafiker/cad
cpu + ram + proffsgrafik

Tillbehör:
Standard: trådad mus/tgb
sedan t.ex ha ergonomiska alternativ, eller trådlösa alternativ. (alternativet är personliga kontorsplatser som redan har mus/tgb)

Rätt vanligt att man har 2-3 valbara headsets, något in ear, något on ear

Usb minnen, externa diskar etc etc - behovsmotiverat

Permalänk
Medlem

Logitech all the way eller BYOD.

De flesta kör med standardutrustning, jag har valt att ta med en MX Master 3.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ur ett jobbperspektiv förenklar du ditt liv om du definierar några användbara standarder: Hur stark dator behöver man egentligen på sin kontorsplats? Sannolikt är något fyrkärnigt med 16 GB minne och 256-512 GB SSD fullt tillräckligt för nästan alla i företaget. Du kommer alltid ha folk med mandat att begära undantag från standarden, och de kommer vara en mardröm i en del fall, men överlag vill du hålla det enkelt för de flesta. Har ni in-house-utvecklare är det sannolikt lönsamt att ge dem kraftfullare maskiner inom rimlighetens gränser.

Just val av datorer är sen sådan sak där jag inte är med och bestämmer, utan det beslutas/upphandlas högre upp i ledet. Håller helt med dock, vi har en standardmodell, en "billig" version med bättre grafik för lättare CAD, samt en full CAD dator. 95% av alla anställda klarar sig på standard.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Underinvestera inte i skrivbord och stolar, och kursa folk i hur de ställer in dem för sig.

Håller helt med. Tyvärr är det inget IT har ansvar för hos oss.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KAD:

Generellt ett bra sätt att suboptimera. Ett företag som vill behålla sina anställda ser till att var och en har utrustning som passar dem personligen och deras arbetsuppgifter. Jag är övertygad om att kostnaden att ha olika uppsättningar prylar per person är helt försumbar gentemot att folk slutar för att de tycker att det är idiotiskt att man sparar in hundralappar på rent administrativa förenklingar. I alla fall om man har fasta arbetsplatser åt var och en, men har man inte det så bryr man sig antagligen inte ändå om arbetsmiljön, för dem som har det behovet, och då kommer man ändå bli av med dem på sikt.

Håller med dig till stor del. Tycker också att "standard men möjlighet att specialbeställa" är en rimlig väg att gå.
Problemet jag sett på ett par olika jobb är att den interna IT avdelningen behandlas lite som kundtjänsten på Elgiganten. Anställda hör av sig och vill ha förslag på olika ergonomiska möss, eller vill att vi tar fram 3 alternativ som passar dem etc. Plötsligt går hanteringstiden från 5 min till 30-45 min och tar ifrån andra uppgifter som man ska hinna med.

Funderat på någon lösning där anställd kan kontakta Dustin/Atea/vems soms kundtjänst för att lösa sina frågor, sen kan de skicka in beställning till IT när de bestämt artikelnummer.

Permalänk

Om man ger sina lastbilschaufförer en gammal lastbil där de får gå fram och veva igång den för att starta den, samtidigt som arbetsmarknaden skriker efter lastbilschafförer och ger dem sprillans nya Scania lastbilar, så lycka till att hålla kvar arbetarna.

Däremot behövs det inte så märkvärdiga prylar idag, en gång i tiden fick man ingen bra skärm för under 10 000kr. Idag kan man få 3st 27"are skärmar med gasdämpare för samma pris, som väldigt få arbetare hade klagat på. (ja, suger för de som jobbar med grafik)
Lite samma sak med tangentbord och laptop, många företag idag köper in budgetlaptops för runt 35 000kr. Sedan springer dessa arbetare runt med usb ssd för att det interna lagringen ej räcker.

*edit*
Gasdämpare är till så att skärmen står still vid jordbävning så de kan jobba ändå. Skämt, jag syftar på en arm med gasdämpare så folk mycket ledigt utrymme på skrivbordet.

Permalänk
Medlem

34-49tum wide med inbyggd docka är helt klockrent och skapar mindre problem än docka med 2-3 24-27tum. Vilket i sin tur genererar en mer användarvänlig lösning som kräver mindre support från ITs sida.

Permalänk
Medlem

Ur ett supportperspektiv så finns det olika nivåer, med rum för undantag efter godkännande gällande laptops och datorer.

Om du jobbar enbart med office365 grejer så behöver man inte det allra bästa och dyraste. Medans om du jobbar med CAD så har du faktiskt behov för gpu och mycket ram och en riktigt kraftfull cpu.

Men minimigränsen är ändå rätt så bra prylar när man ser på hårdvaran då det underlättar jobbet och gör att man kan göra jobbet snabbare.

Visa signatur

MB: Asus Rog B550-F WiFi | CPU: Ryzen 5, 3600
GPU: RTX 4070TiS PNY Verto | Chassi: FD Meshify 2 compact
Ram: G.skill Trident Z, 14-14-14-34, 3200 Mhz, 2x 8gb

Permalänk
Medlem

När det gäller skärmar anser jag att man kan lägga sig på 2-3000kr per styck (utan diverse rabatter), för 24/27". Dell, HP eller Lenovo. Viktigt med höj och sänkbar. Och ett ultrawide alternativ. För enkelt support då tre stycken modeller. Då blir det enklare att supportera, ifall något strular. Så får man motivera kort sitt val.

Om man ser behovet av att få större skrivbordsyta kan det vara fördelaktigt med skärmfästen/stativ. Men det tar lite längre tid att montera.

Tangentbord duger nog ofta standard. Men en del kan gynnas av trådlöst. Mekaniska är inte så tysta och kanske stör kollegor.

Möss mer personligt. Men inte alla som bryr sig. En del som har problem och behöver ergonomiska alternativ. Man jobbar snabbare med fler knappar. Personligen vill jag minst ha bak/fram knappar. Gärna mx-master. I Logitechs billiga trådlösa kit så är musen för liten att hålla i tycker jag tex.

Fördelen om alla får samma/liknande mus är att man kan hjälpa varandra/IT kan hjälpa att programmera och inspirera till makron/snabbknappar. Som gör saker i program ni använder.

Permalänk
Medlem

Alla jobb är ju olika. Jag jobbar i industri där vi arbetare inte har personliga datorer. Men alla arbetsstationer/balanser har en dator. Generellt sett har vi datorer med tillräcklig prestanda (core i5 av olika årsmodeller) men skärmar är totalt nerprioriterat. Ofta körs de dessutom inte med native upplösning så de är suddiga och jävliga. Vi har skärmar som inte ens är 16:9-format, de är 5:4 och kör 1280x1024 eller nåt sånt, ibland inställda på 800x600 i något förvirrat försök att få större text. Hur som helst, vi har usla skärmar.

I ärlighetens namn klarar vi arbetet utmärkt om vi får/har full hd-skärmar, men för de uppgifter där vi faktiskt ska se på skärmen annat än översiktligt och kortfattat borde ju 4K-skärmar vara standard i dagsläget.

Så, mitt tips - bra skärm är ofta viktigare än snabb CPU eller liknande. Givetvis beroende på arbetsuppgift. Men min uppskattning är att vi har datorer för >10000kr styck, uråldriga eller billiga skärmar. Helt obalanserad kombination om man jobbar i enkel excel, sapstat, webläsare.

Som lite till åren kan jag dessutom inflika att ju sämre syn man har...desto bättre skärm behövs. Jag kör 4K hemma, men uppskalat 200%. Känns som att jag ser som en hök. Mycket bekvämt.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Lite samma sak med tangentbord och laptop, många företag idag köper in budgetlaptops för runt 35 000kr. Sedan springer dessa arbetare runt med usb ssd för att det interna lagringen ej räcker.

Du måste vara en riktig dröm för din chef som anser att en laptop för 35 tkr är budget, och problemet då är... att det är för litet lagring. Jag kommer ihåg när du i någon tråd beklagade dig över att du som systemutvecklare behövde en skruvmejsel för 1000 kr. Det är en viss skillnad på att vilja ha utrustning som behövs för jobbet, och att alltid vilja ha det värsta av allting.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Skrivet av Phod:

Du måste vara en riktig dröm för din chef som anser att en laptop för 35 tkr är budget, och problemet då är... att det är för litet lagring. Jag kommer ihåg när du i någon tråd beklagade dig över att du som systemutvecklare behövde en skruvmejsel för 1000 kr. Det är en viss skillnad på att vilja ha utrustning som behövs för jobbet, och att alltid vilja ha det värsta av allting.

35000kr är en bugdtelaptop inom IT, vi faktuerar från runt 1500kr/h exkl moms och behöver ha bra utrustning.. Priserna på laptops är inte linjära, företagslaptops är svindyra, främst för att företag kan ta väldigt mycket priser för det lilla bättre de är. De kostar ungefär som en Macbook pro och det är inget monster man får från en sådan för detta pris.

Jag har aldrig beklagat mig att jag behöver ha schyssta prylar i jobbet, snarare är det att majoriteten av arbetare inom IT kör med vilken skit som helst till allt utan att bry sig vilket var den slutsats jag drog från tråden.
Sedan kollar jag på mina bekanta som är snickare, bilmekaniker, elektriker etc och de använder inte billigaste skit de hittar när de jobbar.
En vettig skruvmejsel är dyr, en vettig skruvmejsel håller länge. Såklart bits slits, men för oss inom IT så kommer de nog bort före de slits ut.

*edit*
Här har du en exempellaptop: https://www.dustin.se/product/5011351860/thinkpad-p1-g6
Inget speciellt alls med denna, man får en konsumentversion betydligt billigare.

Permalänk
Medlem

Många 'stora' drakar har kontrakt med HP, DELL, (?någon mer?) Tror inte det. Då får man en workstation likande monster ibland, i9, RTX A5000 och 32 GB RAM. Alternativt en patetiskt dator som knappt har en SSD. Dessa budgetdatorer är horribelt skräp oftast; inget man skulle acceptera hemma. Men sen får man tyvärr oftast riktigt dåliga skärmar för man får inte välja sin egen setup allt för mycket... På små företag brukar det vara: beställt något 'rimligt' från Dustin så löser det sig, varpå man oftast är den personen som själv snålar istället

Vad behöver 'jag' då? Bra skärmar, för mig betyder detta 1440+ x 2-3, med hyfsad kvalité. Behöver inte vara 32" men det ska upplevas trevligt... kan tolerera resten bara resten av IT miljön är ok och 'rimligt' strikt. Nej, man ska inte behöva ha root- access för det men man ska ändå kunna jobba effektivt oberoende av plats.

Kompilera: gör man på servrar som är dedikerad för detta.
Annars jobbar man med småprodukter där detta inte ärvikgit. (imo.)

Grafik: Dedikerad är nice för då har man mindre problem med dagens webläsare etc.
Jag skulle absolut klara mig med en integrerad för jag skriver inte mycket sån kod som behöver köras på desktop.

Kan tänka mig att om jag jobbade mycket med machine learning så kanske man skulle vilja testa algoritmen lokalt först... ...men oftast har man en dedikerad server för detta endamål ändå... och en GPU är inte mycket. Att ha mer är dyrt ur drift synpunkt så det kan absolut löna sig att ha det som en server(s) då fler troligtvis brukar denna resurs.

Permalänk
Medlem

På jobbet kör vi med Dell datorer, vi har 3 olika som användarna kan välja mellan:

1) Stationär (typ, thin client) 10K
2) Bärbar kontorslaptop. 13K
3) Cad dator med dedikerat Nvidia grafikkort: 21K

Sen finns tillval som externt keyboard, 2 skärmar max. Laptop bärväska, mus, docking (Dell 6000), laddare.

Allt blir installerat från oss på IT och skickat ut till dom olika avdelningar i världen, vi har ett Windows-Image med standard office 365 paket, sen installerar vi custom-mjukvara på distans efter ansökningar och behov. Vi har ett helt eget system vart vi kan se numret på datorerna och fjärruppkoppla för service och hjälp.

Det händer att folk köper egna grej såsom bättre tangentbord, bättre headsets än dom företaget erbjuder, men det brukar deras egna lokala avdelningar stå för, händer även att folk köper egna (t.ex. mekaniska) keyboards för egna pengar, finns även några som har köpt 34" ultrawide för egna pengar då det tar för lång tid att gå hela vägen att ansöka om specialutrustning, ska godkännas överallt, chefar, finans, avdelning, support etc.

Permalänk
Medlem

Naturligt för mig är att man har ett standard sortiment av de vanliga prylar. Då menar jag att ha en 3-4 möss och tangentbord att välja mellan. Skärmar: En standardskärm med bra bild och "lagom" storlek. (24-27 ") valbart. Speciella behov skall man vara öppen för så att arbetsplatsen känns välkomnande för de flesta. Hålla på att strida för en låst prestige lösning ger inte någon nöjd medarbetare. Andra saker att tänka på i datorsammanhang är hur den enskilda arbetsplatsen funkar ur ergonomisk synpunkt. Rätt bord, rätt stol och rätt ljus underlättar allt arbete. Tänk också på att kolla då och då hur synen hos medarbetarna utvecklas (Försämras.) Lämpligt att göra vid skyddsronden.

Visa signatur

Varit med i datorvärlden sedan början på 70 talet. Telegrupp chef i Marinen, Jobbat med Xerox 800 ordbehandlings maskiner när det begav sig. PC-nisse sedan mitten av 80 talet. Raffinaderi inspektör sedan 1980.

Permalänk
Medlem

På mitt jobb beställer man från en intern portal, så det sortiment som finns där är det man har att välja på. Standarden är dock god. Förutom när det kommer till vanliga möss och tangentbord. Det är basic e-waste prylar. Men mousetrappers och rollermouses finns det gott om och andra mer ergonomiska grejer.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

35000kr är en bugdtelaptop inom IT, vi faktuerar från runt 1500kr/h exkl moms och behöver ha bra utrustning..

För info, man kan fakturera betydligt mer än 1500 kr/h även om man har betydligt billigare datorer. Det viktigtaste är väl att man har rätt arbetsverktyg till det arbete som man utför?

Permalänk
Medlem

Beror lite på hur man ser det. Vi är låsta med att vi inte får använda trådlösa tangentbord samt installera mjukvaror, vilket resulterar i standard tangentbord. Trådlösa möss som ej kräver extern mjukvara är ok.

Skärmarna är inte anpassade efter vårt arbete utan mer för chefs arbete... Vi möjlighet att få Jabra deluxe headset med ANC som anställda men ej konsulter.

Finns 3-4 datorer och välja mellan för olika typer av arbeten. Den jag sitter med har i9, 64gb ram samt ett RTX renderingskort. Men finns även ultrabooks för folk som kanske mest sitter i möten eller har mindre tungdriva applikationer.

Arbetar inom försvarsindurstrin.

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk
Medlem

Någon spikad "standard" existerar inte hos mig, mer än att anslutningarna ska passa och datorerna ska gå att domänansluta.
Hellre flexibel istället för inlåst i snäva dyra ramar som bara begränsar.

I princip alla datorer har
Intel i5, någon enstaka i7
512g ssd
8-16g minne beroende på datorns ålder
Extern 24-26" skärm i 1920x1080
Mus och tangentbord av inget särskilt fabrikat
Inga högtalare, använder datorns inbyggda
Vissa som önskat har givetvis fått ergonomimöss, rollermouse, mousetrapper osv, ingen har begärt ergonomitangentbord.
Datorerna som köps in brukar ligga i prisspannet 8500-11000 ungefär, helst kampanjer där nån för f.d 12000 säljs för 9500 osv. Några 35000-datorer kommer verkligen inte på fråga här, sådana behov finns inte.
Några särskilda ergonomimöbler förekommer inte, eller hanteras iaf inte av it.

Samtliga tjänstemobiler är samsungs a-serie, t.ex a43, men valfritt att istället ta sitt simkort och sätta sekundärt i en privat telefon.

Permalänk
Medlem

Storbolag, standard är typ det billigaste Dell har ett erbjuda men sen finns det utöver det ett ”standardsortiment” med lite mer ergonomiska grejer (eller mer prestanda om det gäller datorn) att välja mellan om chefen godkänner. Kan man motivera och chefen godkänner kan även annat köpas in.
Tredje steget är i regel enklare att bara skaffa vad det nu är själv

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bitfenix:

34-49tum wide med inbyggd docka är helt klockrent och skapar mindre problem än docka med 2-3 24-27tum. Vilket i sin tur genererar en mer användarvänlig lösning som kräver mindre support från ITs sida.

Yep, inbyggda USB-dockan ihop med trådlöst tangentbord+mus tar typ bort allt skräp och frigör hela bordsytan. Så mycket mer strul med docka och trippla skärmar som inte stöds out of the box med full upplösning (HPs Z-dock ihop med probook t.ex.).