IT-utbildning/ar som ger flest jobbmöjligheter inom den närmaste framtiden?

Permalänk

IT-utbildning/ar som ger flest jobbmöjligheter inom den närmaste framtiden?

Hej,

Jag är utbildad högskoleingenjör inom medicinsk teknik och har dessvärre haft svårt att få jobb kopplat till utbildningen, trots flerårig arbetserfarenhet. Senaste tjänsten avslutades efter en omorganisation hos arbetsgivaren. Jag har länge varit intresserad av IT och ser denna sits som en möjlighet att omskola mig till ett yrke inom IT.

Jag har sneglat på ett par YH-utbildningar inom IT, som jag tycker är lika intressanta MEN för att slippa hamna i liknande jobbsituation i framtiden så undrar jag vilken/vilka utbildning/ar DU tror kommer ge flest jobbmöjligheter de kommande 5 åren?
Släng gärna ut dina tankar kring nedanstående utbildningar i kommentarsfältet. Tack på förhand!

Mjukvaruutvecklare, Inbyggda system och IoT
Kvalitetssäkrare och testare inom IT
Cloudutvecklare
Business Intelligence-analytiker
IT-infrastrukturspecialist
Programutvecklare .NET
Webbutvecklare .NET
Webbutvecklare fullstack open source

Permalänk
Medlem

Cloud 100%
Med det sagt är det nog snabbare att ta cert.

Permalänk
Medlem

Jobbar själv som CISO, jag och marknaden skriker efter folk som kan CRS (Compliance, risk, security) givetvis även detta inom cloud.

Tror att datasäkerhet är något som kommer att växa under många års tid.

Permalänk
Medlem

Jag hade testat lite olika saker praktiskt och hittat det som du finner mest intressant.
Det som är intressant på pappret är inte alltid lika kul i praktiken.

Jag läste Datavetenskap på Universitetet och trodde att "Datasäkerhet" skulle vara en av de roligaste kurserna. När vi väl satte igång praktiskt så visade det sig vara en av de tråkigare kurserna jag läste, och absolut ingenting jag skulle vilja arbeta med.

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Medlem
Skrivet av kwame:

Jag läste Datavetenskap på Universitetet och trodde att "Datasäkerhet" skulle vara en av de roligaste kurserna. När vi väl satte igång praktiskt så visade det sig vara en av de tråkigare kurserna jag läste, och absolut ingenting jag skulle vilja arbeta med.

Jag läste 100 jätteintressanta kurser inom programmering, t ex kompilatorteknik, realtidssystem, operativsystem, inbyggda system osv. Massor med intressanta problem man lärde sig hur man skulle lösa, kanonbra. Och så läste jag en kurs inom "software engineering" som var fruktansvärt tråkig och behandlade kravställning och hur man testar system och dokumenterar osv. Dum som jag var trodde jag att ett programmeringsjobb skulle vara som de 100 roliga kurserna, men i praktiken är det 90 % "software engineering" och programmeringsuppgifterna man stöter på i verkliga livet är nästan alltid av typen "lägg till så att det kommer upp en ruta som frågar 'vill du verkligen göra det här? ja/nej'" som en prao-elev från högstadiet lika gärna hade kunnat lösa.

Men man får ju betalt iaf.

Permalänk

Titeln och frågeställningen nedanför är inte detsamma. Datateknik på KTH och Chalmers borde vara de populäraste utbildningarna med stor bred, därefter kan man komplettera med en doktorsexamen.

Sedan kan man inrikta sig på något område, det är inte alls fel, men då har man begränsat antalet jobb som man har chans att söka, men man är bättre på det man har inriktat sig på om man har pluggat lika mycket.

Datasäkerhet bör såklart alla studera och lära sig. Jag ser det dock som svårt att endast ha denna grund. Speciellt när kunder förespråkar driftsäkerhet. Driftsäkerhet att ett system i princip aldrig någonsin får gå ner, dataläckage aldrig får ske etc. Man måste ha bra datasäkerhet så ingen obehörig kommer in.
Problemet med endast fokus på datasäkerhet så att t.ex. folk alltid måste åka ut till plats för att göra något. Ja då kommer driftsäkerheten vid vanliga fel påverkas, speciellt om det är något som det kan dröja en vecka innan någon har tid att åka till plats om något händer. Det finns hur många andra exempel som helst som jag ej går in på.

Därför är min åsikt att man för många jobb bör ha mycket annan kunskap också. Jag tänker 3 årig datavetenskap, plus 2 årig YH inom datasäkerhet eller något kan vara grymt. (jag vet ej hur det är med master inom omårdet)