Vad har ni för sidoinkomster?

Permalänk
Medlem

Vad har ni för sidoinkomster?

Halloj!

Jag klurar lite på vad folk har för sidoinkomster. Med sidoinkomster menar jag inkomster (skattade eller ej) som kommer från något man gör vid sidan av sitt vanliga arbete, om man nu har ett sådant.

För att exemplifiera: min granne köper skitiga och oomhändertagna motorcyklar, fixar till dem utan att lägga många kronor på material samt tvättar dem (och kör såklart som en jävla galning på den under några veckors tid) för att sedan sälja dem vidare med i vart fall 10 000-20 000 kr upp per cykel. Detta gör han kanske 1-3 gånger per år och plockar därmed ut x antal kronor per år vid sidan av sitt vanliga arbete.

En annan bekant gör motsvarande grej med bilar och en tredje bygger datorer av begagnade komponenter och försöker sälja på marketplace med viss avans.

Jag själv är jävligt sugen på att hitta min grej... vad det nu skulle vara. Så därför undrar jag vad ni gör för att dryga ut kassan lite, varesig det är som mer en hobby, eller något mer seriöst vid sidan av ordinarie arbete?

Edit: hade varit intressant att veta vilka summor ni drar in på ert sidogöra!

allt gott //

stavning
Permalänk
Medlem

Jag köper bra erbjudanden som dyker upp i tråden för Dagens Fynd och sen försöker jag scalpa fellow sweclockare på marknaden /s

Permalänk

knark

Visa signatur

citera för svar
Glassbilen spelar bara när det är helt slut på glass

Permalänk
Bildexpert

Frilansar åt SweClockers och sysslar även med bildkalibrering som hobbyverksamhet sedan ca sex år tillbaka.

Permalänk
Medlem

Inget för tillfället, syssla en hel del med att reparera elektronik när jag var yngre (alltifrån datorer, stereo etc) men på senare år har det inte blivit så mycket. Funderar dock på att börja mecka med bilar, köpa in bil som behöver kärlek, rusta upp den och sälja

Visa signatur

if young metro don't trust you

Permalänk
Medlem

Spelutveckling/3D-modeller (props, miljöer och ljus och implementation av dessa i kundens spel).

Kört egen firma ett år nu och började lära mig yrket från scratch för ungefär två år sedan.

Det är inga stora pengar, har fakturerat ca 50kkr, men så tar jag bara roliga uppdrag utan tighta deadlines så att det fungerar med heltidsjobb och livet i övrigt. Inkomsten räcker iallafall för att täcka mjuk och hårdvara som jag inte hade kostat på mig annars. Men tiden är i princip obetald.

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem

Loggar in på Lysa-appen två gånger om dagen ungefär. Börjar bli lite slitigt.

Permalänk
Medlem

Bra försök, skatteverket.

Permalänk
Medlem

En stående grej jag har är att vara suppleant i styrelsen för BRF där jag bor, gör det mest för att vara med o påverka beslut som rör mitt boende, men det ger även arvode på 13.000:-/år..

Har tidigare haft lite samma grej som TS polare, köpa "leksaker" typ båtar, bilar o mc för skambud i slutet av säsongen, sen fixa allt "småfix" under vintern o sen sälja på en stark marknad när vårsolen är varm.....

Inget klår dock att knega övertid på vanliga jobbet rent ekonomiskt om man enbart ser till tjänad peng genom nerlagd tid.
Men gillar man att pilla med motorer o prylar så kan man ju även se detta delvis som nöje/hobby som även genererar viss inkomst.

Visa signatur

1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Permalänk

Bild/logotyp editering, samt porträtt tecknare

Visa signatur

-"Robots are the future".

Marknadsreferenser:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1079311/sok?searchid=f...

Permalänk
Livsnjutare 😎
Skrivet av izzie:

Loggar in på Lysa-appen två gånger om dagen ungefär. Börjar bli lite slitigt.

Lysa är mer eller mindre samma sak som Opti eller ?

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Medlem

Finns väl alltid enkla pengar att tjäna på något man är specialiserad inom då man som extrasyssla alltid kan faktuera skambud jämfört med etablerade företag som behöver ha en buffert, betala anställda, kontor osv.

Problemet oftast är väl att man oavsett lägger alldeles för mycket tid än vad som är tänkt, inga problem om man tycker det är kul (som att mecka med motorer t.ex) men tråkigt om man sitter i en position där man inte riktigt brinner för vad man gör utan endast för att tjäna pengar

Permalänk
Medlem

Tråkigt men... Datorer...

Montera
Laga
Felsöka

Om skatteverket läser detta så är det bara några kronor om året.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Inget, tjänar tillräckligt på mitt vanliga jobb och investeringar.

Permalänk
Medlem

Ibland blir det att hjälpa folk privat med deras datorer/teknik.
Det ger inte särskilt mycket och kräver en hel del jobb vissa gånger. Gjort mer tidigare, men då nog tagit lite för lite betalt.
Så ekonomiskt har det väl inte gett hemskt mycket och om värdet av detta enbart var ekonomiskt skulle det knappast räcka för att det skulle vara värt det.
Däremot får man även räkna med andra värden i detta:
-Kan sälja delar man har över.
-Hållbarhet, att saker kan användas längre istället för att skrotas.
-Får pyssla med annan hårdvara.
-Får hjälpa någon annan med något de inte kan själva.

Kan väl tänka mig att andra nog också har något liknande, någon hobby där man i vissa fall kan få lite betalt men utan att det egentligen gör någon märkbar skillnad.

Sen finns det säkert andra saker man skulle kunna göra, men gäller ju att hitta och även orka utöver arbetet.

Permalänk
Medlem

Tänkte börja identifiera mig som 25-årig blond tjej och sätta upp ett Fans Only-konto

Enligt passet är jag en 50-årig man.

Visa signatur

MSI PRO Z790-P WIFI | Intel i9 13900K | 128 GB DDR5
NVIDIA GeForce GTX 4070 12 GB
WD Black SN850X 2 TB Gen 4 | 2 x 1 TB Samsung 970 EVO Plus
3 x ASUS 27" | 1 x Philips 49"

Permalänk
Medlem

Innan det blev barn så körde jag på hårt med BRF-styrelsejobb, IT-konsulting och lite andra småjobb inom media vid sidan av min vanliga heltidsanställning. Nu värderar jag (och min fru) tiden högre än extra pengar.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Nästan inga inkomster i dagsläget. Får 3500kr av CSN i månaden och ca 5000kr i lön för jag jobbar inte mycket nu för det är fokus på skola så bara hoppar in vid behov några gånger i månaden. Så beroende av frugan. Men jag betalde hennes kostnader i flera år innan hon fick jobb så hennes tur att göra det nu.

Sidoinkomster är svårt när man inte riktigt har något man kan tjäna pengar på. Dessutom fullt upp med barn och studier och jobb och socialt umgänge.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av andreas_dock:

Lysa är mer eller mindre samma sak som Opti eller ?

Ja, men lägre avgift, och (tror jag) historiskt bättre avkastning.

Permalänk
Medlem

Jobbar deltid som soldat några veckor om året och har gjort så sedan 2018. Det betalar faktiskt bättre än ingenjörslönen som faller bort de aktuella veckorna, men då är det förstås långa dagar.

Visa signatur

🖥️ IQUNIX ZX-1 - i5-10600K - Z490I Unify - RTX 3070 - 16 GB 3600 MHz - SF750 - ASUS PG279QZ
🚗 Fanatec CSL DD - CSL Pedals LC - HP Reverb G2
📺 LG B1 55 - Dali Concept 6 - Pioneer VSX-923
🎮 AYN Odin Lite
📞 Asus Zenfone 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Bra försök, skatteverket.

Haha, myser av tanken på att du då eventuellt (eftersom det är svårt att läsa ironi i text) är så pass konspiratoriskt lagd att du tror att jag jobbar för Skatteverket och gör en tråd om sidoinkomster på ett forum. - Här jävlar har vi kommit på ett sätt att sätta dit folk och dra in deg till farbror staten. Otroligt underhållande, ska ha detta i åtanke om jag skapar fler liknande trådar 😂

Permalänk

Om man spolar tillbaka tiden över 20år så hade väl många i liknande situation programmering som extrainkomst? Det tråkiga är att det idag är supersvårt. Liksom man kan göra en hur grym program som helst, men glöm att få någon okänd som inte är en idiot att köra ens program.
Kvar blir open source alternativet och tigga pengar, det fungerar för vissa produkter men inte andra. Open source, folk ser koden, de kan kompilera den själv. Det är betydligt enklare att få fler använda programmet då.

Permalänk
Livsnjutare 😎
Skrivet av izzie:

Ja, men lägre avgift, och (tror jag) historiskt bättre avkastning.

Ja för jag själv har Opti och är inte riktigt nöjd med den avkastning / avgift som tas ut gent emot tex Avanza där jag har lite andra tillgångar…

Så har tänkt ett tag att det kanske är dags att avsluta Opti och se sig om efter annat 👍🏼

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk

Håller på lite med aktier och fonder det är ett jäkla mycket att snöa ner sig i om man vill men kul om man har intresse som jag fått senaste åren. Så har väl fått in lite extra inkomster där men tanken är ju att investera till framtiden så man kan jobba mycket mindre när man blir äldre.

Permalänk
Gallerikonnässör

Jag extraknäckar som biomaskinist på den lokala biografen! Riktigt kul att få blanda mitt filmintresse med att hålla landsbygden någorlunda vid liv.

Visa signatur

Ryzen 5 5600X | Asus RTX 4070 Ti Super ProArt OC | ASRock B550M-ITX/ac | Noctua NH-L12S 16GB DDR4 @ 3600 MHz | Fractal Design Terra | LG 42C2 | Logitech Pro X Wireless | Keychron K2 | Logitech G Pro X Superlight

Nvidia Shield TV Pro 2017 | LG 65CS | Valve Index

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om man spolar tillbaka tiden över 20år så hade väl många i liknande situation programmering som extrainkomst? Det tråkiga är att det idag är supersvårt. Liksom man kan göra en hur grym program som helst, men glöm att få någon okänd som inte är en idiot att köra ens program.

Jag känner tvärt om att det är lättare än någonsin? Vem som helst kan ladda ner helt gratis verktyg som är fruktansvärt bra och utveckla en häftig applikation, antingen en web site eller en app för mobiltelefon/padda.

Det är svårt att få folk att testa den, men om den bara är bra kommer det att hända. Det är ju tvärt om så att förr i tiden kunde man inte köra okända program om man inte var en idiot, men nu iom webben och mobil-appar kan man testa saker riskfritt. Så fort man får nys om något nytt bra kan man prova.

Permalänk
Medlem

Fixar motorcyklar, datorer och programmerar lite lösningar åt företag. Inga stora summor och blir ibland att man går någon månad utan någon sido syssla.
Hade velat lära mig hur man ska investera i aktier och eventuellt spara på ett smart sätt men lyckas aldrig få in det i skallen.

Visa signatur

Never throw away a VGA cable. It might not be 1999 right now, but who knows what tomorrow will bring?

Permalänk
Skrivet av trudelutt:

Jag känner tvärt om att det är lättare än någonsin? Vem som helst kan ladda ner helt gratis verktyg som är fruktansvärt bra och utveckla en häftig applikation, antingen en web site eller en app för mobiltelefon/padda.

Det är svårt att få folk att testa den, men om den bara är bra kommer det att hända. Det är ju tvärt om så att förr i tiden kunde man inte köra okända program om man inte var en idiot, men nu iom webben och mobil-appar kan man testa saker riskfritt. Så fort man får nys om något nytt bra kan man prova.

Förr i tiden (före år 2000) laddade folk hem filer från vem som helst. En helt okänd person person på ett P2P nätverk som hade en rolig fil, inga problem bara ladda hem filen och testa.
Nu idag med alla keyloggers, ransomware etc. Så har folk blivit skitskraja för att köra något alls, man måste vara en väldigt väl betrodd person eller företag. Adobe, Apple, Microsoft har sin historik bakom sig, en själv som kommer där med sin första app är i en annan sits.

Lite samma sak på mobilappsidan, visst iOs är bättre än Android. Men man laddar hem ej en app från en okänd person som har väldigt få nerladdningar, det enda undantaget vid få nerladdningar är att man har köpt en dyr produkt hos dem och vet att de är legitima eller det är ett företag man väl känner till.

Detta har bidragit till att det är skitsvårt att göra verktyg som blir populära. Visst finns det Microsoft store som man kan sälja dem i, men det är tufft om man inte har lång historik som gör att man blir betrodd.

Jag tycker det är tråkigt att det har blivit så, jag älskar göra små verktyg för det ena. T.ex. ett Addin till Excel, det är ganska enkelt att få till ett bra, men det är en annan sak att få folk våga installera denna addin.

Permalänk
Medlem

Utdelningsportfölj 🙂

Permalänk
Medlem

Bilmekaniker i grunden och jobbat som det i ca 11 år men har bytt jobb nu men blir fortfarande en del jobb vid sidan av när tiden finns. Har två små barn också, så får prioritera annorlunda jämfört med förut när man kunde göra en hel del jobb efter arbetstid och ta större jobb som rasade motorer, kopplingar och växellådor. Nu blir det mindre (krångel fria jobb) som service, bromsbelägg och andra slitage delar.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X - ASRock B650i Lightning - G.Skill 32GB 6000MHz Trident Z5 - ASUS TUF Gaming RX 7900 GRE OC - Corsair SF750 - Thermalright Peerless Assassin 120 Mini - Cooler Master NR200P