TV-guiden 2023/24 – diskussionstråden

Permalänk
Medlem

Jag har en the Frame 2019, och är sugen på att uppgradera…men det har inte hänt ett dugg sedan 2019. Nästa år kanske man kan få FALD?

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jojkenstein:

Jag har nu läst igenom hela tråden och känner mig frustrerad över att jag aldrig uppgraderar min 50" Panasonic-plasma. Mitt "feltänk" är att jag alltid vill se vad som lurar runt hörnet (CES) och så blir det som det blir år efter år

Jag tänkte nu försöka med något nytt genom att "lura" mig själv med hjälp av er så att resultatet blir att jag köper NU. Jag tänkte först på hur jag kan ta LG OLED C3 65", 77" och 83" och jämföra vilken TV som har bäst pris/area. Det har 77":aren. Det går att räkna ut exakt. Därifrån eftersöker jag en annan sorts kalkyl som inte går att räkna ut exakt. Hur vore det om man uppskattade årskostnaden och jämföra den med olika intervaller på TV-köp? Jag ska förklara.

Om jag köper LG OLED C3 77" för 25000 så blir kostnaden per år, om jag byter TV vart 10:e år, 2500 kr (om vi säger att TV:n är värdelös efter 10 år). Om vi istället köper ny TV, en med "best-bang-for-the-buck" (LG eller Samsung t.ex.) varje år, vartannat år eller vart tredje år (vi kan nöja oss med dessa tre scenarion) och då säljer vår gamla TV, vad blir kostnaden för en större "best-bang-for-the-buck"-TV per år för de tre olika fallen? Jag tänker att det kanske går att hitta en nivå som inte är orimlig om andrahandsvärdet inte är för lågt

Om det inte i någon mån "går ihop sig" (beroende på hur mycket man kan tänka att lägga på sin hobby per år) enligt ovan så finns det säker någon variant som gör det. Antingen att man köper förra årets modell på sommaren eller att man köper förra årets modell begagnat veckorna inför Black Friday. Jag försökte få ett svar från ChatGPT 3.5 för ett tag sedan men fick inget vettigt svar. Det går såklart göra en analys på detta men tänkte att någon på SweClockers kanske redan funderat på detta

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Jojkenstein:

Om det inte i någon mån "går ihop sig" (beroende på hur mycket man kan tänka att lägga på sin hobby per år) enligt ovan så finns det säker någon variant som gör det. Antingen att man köper förra årets modell på sommaren eller att man köper förra årets modell begagnat veckorna inför Black Friday. Jag försökte få ett svar från ChatGPT 3.5 för ett tag sedan men fick inget vettigt svar. Det går såklart göra en analys på detta men tänkte att någon på SweClockers kanske redan funderat på detta

Ifall du nöjer dig med en Skantic 55-tummare (eller vilken 55:a som är billigast för stunden, kolla prisjakt) sprider du kostnaden till ≈350–400 kronor per år under en 10-årsperiod och får ändå en större TV.

Blir du lyckligare då för att du sparar pengar? Eller blir du lyckligare för att du får en kvalitetsnivå där du för lång framtid inte behöver tvivla på TV:ns förmåga att prestera?

Alla har vi våra sätt att motivera oss!

Permalänk
Medlem

@laxpudding Ville bara bocka och säga tackar för hjälpen och visdomen!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Laxpudding:

Vad du märker för skillnad kan du bara svara själv på. Dock är C845/849 en väldigt mycket bättre TV än C735 i varenda jämförelse.

Tack för svaret,det blev en Samsung s93c till slut, vad många recensioner inte nämner är att s90c har ett sämre ljudsystem än tv med modell nr c92,c93 ochc94, kan vara bra veta!

Permalänk
Avstängd

Det blev en Samsung 77" s93c till slut, vad många recensioner inte nämner är att s90c har ett sämre ljudsystem än tv med modell nr c92,c93 och c94, kan vara bra veta!

https://en.tab-tv.com/differences-between-samsung-oled-s90c-s...

Permalänk
Medlem

Vad säger folket här inne om väggfäste? Något märke som är bättre än andra? Ser att det finns prisklass från 300-2000. Jag tänker att jag bara behöver ett vanligt som inte kan justeras i vinkel eller höjd.

Permalänk
Medlem

@laxpudding

Försöker att bestämma mig över TV att slå till på Black Friday som kommer användas 95% till gaming.

Hisense U7KQ 55” - 8998 kr
Sony X90L 55” - 11990 kr
LG C3 48” - 11990 kr
Samsung Q80C 55” - 9990 kr
Samsung Q85C 55” - 11990 kr

Dessa är de jag har tittat på som intresserar mig, är i rätt storlek samt är i den prisklassen jag vill betala. Har gjort en massa research kring Hisense U7K och de mesta reviews jag har läst samt videos har varit väldigt positivt. Det känns i nuläget som att U7K är den som ger mig bäst bang for the buck. Det som talar emot U7K av vad jag läst är att operativ systemet kan ibland vara lite buggy samt lagga upp i någon sekund men vet ju inte hur vanligt det är? Gillar ju en TV som är snappy utan problem… Har ingen erfarenhet utav Hisense och innan jag började göra research var Hisense inte ens på min radar. Hade först tänkt en LG då jag har en idag men deras LED alternativ i den här prisklassen verkade inte alls bra, speciellt inte i mörka rum.

Någonting annat jag läste var att till exempel Sonys X90L jämfört med Hisense har bättre image processing medans Hisense kan ibland se lite suddig ut i snabba action scener. Läste det dock från en användare från reddit så har ju ingen alls aning om hur mycket sanning av det som står är. X90L är ju ingen mini led häller men skulle dock fortfarande vara väldigt bra bild men är ju 3000kr dyrare och samma pris som LG C3 48”.

LGs C3 då får jag en OLED men den kostar då 3000 mer än Hisense och är något mindre. Vet inte hur viktigt OLED egentligen är för mig. Förstår att svärtan är mycket djupare och bättre i en OLED men eftersom jag spelar ganska mycket vet jag inte hur stor risk burn in har speciellt när många spel har en UI som är uppe konstant. Vill egentligen bara att bilden ska vara tillräckligt bra, kanske OLED är overkill för mig och en mini led skulle vara det säkrare kortet? Det som tilltalar mig med OLED är att det inte finns någon blooming så som en LED kan ha men vet ju inte hur eller om jag kommer märka det. Har ju en 4K LED idag och det är inget jag märker i praktiken. LG C3 i 48 tum verkar ju häller inte vara nedsatt i pris, endast 55 som är det men den är 14000 kr något jag tycker är för högt. Har ju ingen brådska att köpa den då.

Båda Samsung verkar vara de som är mest nedsatt i pris (”bäst deal” alltså) har dock inte gjort så mycket research runt dem men är öppen för vilken TV som helst så länge jag blir nöjd med kvaliteten och bilden.

Är Hisense TVn något som är att rekommendera eller är det säkrare att köra på någon av de större LG/Samsung/Sony? Alla positiva reviews kring Hisense TVn kan ju inte vara lögner, det måste ju vara någon sanning i det. Är bara rädd att den låter så bra på papper men i verkligheten kommer den upplevas som billig och kommer inte alls att hålla länge. Det kanske bara är fördomar på grund utav att jag inte hört eller vet så mycket om företaget.

Förlåt för det långa meddelandet men all hjälp skulle verkligen uppskattas har så svårt att bestämma mig och Black Friday är snart över

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av DWDW:

Det blev en Samsung 77" s93c till slut, vad många recensioner inte nämner är att s90c har ett sämre ljudsystem än tv med modell nr c92,c93 och c94, kan vara bra veta!

https://en.tab-tv.com/differences-between-samsung-oled-s90c-s...

Detta stämmer inte. Kan mycket väl vara aktuell för andra regioner, men jag tror att mycket är det gamla vanliga (se nedan)

Man kan jämföra specarna själv, gudarna veta att jag inte gjort annat hela oktober
https://www.samsung.com/se/tvs/all-tvs/?oled

Samtliga S90-94C specas som 2.1-ljud. S95C specas som 4.2.2CH och har dessutom fysiskt en helt annan uppsättning högtalare.

Det gamla vanliga är att den här typen icke-skillnader och diskussioner om "What! Är det en helt annan TV?!?" poppar upp varje år. Skillnaden S90-S94C handlar om olika aktörer, stora kedjor med makt och inflytande över försäljningen vill försvåra prisjämförelser på sin regionala marknad. Man vill ha sin modell. Då ändras någon tillverkningsteknisk plockdetalj, likt stativfötternas färg och form. Det kan förekomma rena pappersändringar i någon spec. Däremot inget som faktiskt fördyrar tillverkningen, likt att faktiskt ta till bättre presterande komponenter. Syftet är ju att tjäna mer pengar, inte att göra produkten faktiskt bättre.

Detta genomsyrar hela basklassen. Därav att man kan klumpa ihop dem som Samsung CU8xxx och LG UR73xx etc. Drabbar lite olika modellserier i topp- och mellanklassen varje år. Sonys X90-serie för 2022 var hårt drabbat. För 2023 säljer Sony endast en enda sorts X90L. Än så länge i alla fall...

Samsung är lite specialister på detta, då de fortfarande är störst i försäljningen också (beror på hur man ställer frågan) och det förvärras av att det i perioder faktiskt varit tydliga skillnader, likt QN90-94A-serien som var omväxlande ADS och VA.

För den som inte hängt med i TV-utvecklingen ett tag blir det ofta en initial förundran och man ägnar minutrar, kanske timmar om att googla på dessa skillnader. Man vill ju inte köpa den sämre modellen. Akut FOMO. Läser långa forumtrådar där personer diskuterar och vrider och vänder på varenda pusselbit om ämnet man hittar:

  • Någon hittar en webbbutik i Turkmenistan som skriver 2.1.2-ljud och 60 Watt. Diskussionen blir vild.

  • Någon annan hittar en webbutik i Ecuador som skriver 70 Watt. Diskussionen blir vild.

  • Fjärrkontrollen i UK är lite annorlunda. Kanske en extra knapp för tepaus? Eller Freeview? Diskussionen blir vild.

  • Det finns en faktisk skillnad i USA där Costco har genomfört en ändring. Kanske fått igenom Wifi 6 som standard istället för Wifi 5 tack vare att Wifi-kretsen sitter på en riser och kan enkelt bytas i fabrik. Diskussionen blir vild.

  • Ramesh Patel, 22 år, jobbar från sitt rum i Mumbai, Maharastra, hela dagarna med att mata in uppgifter i webbutikers databaser. Han råkar trycka på siffran 7 istället för siffran 6 för den där webbutiken i Ecuador. Diskussionen blir vild.

  • Random sida på internet skriver ihop något som är en blandning av allt ovanstående. Diskussionen blir vild. Alla hänvisar till sidan.

¯\_(ツ)_/¯

Nu finns det skillnader eftersom Samsung är Samsung. Det säljs i andra regioner än norden en 83-tummare som då använder WOLED-panel. Även en 77-tummare. Dessa heter då S89C och S91C:

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1...

Inte sett något i svenska butiker, men det kan ju ändras. Kanske närsomhelst. Då får jag uppdatera. Just Samsung har en tendens att dyka senare med nya beteckningar och skapar samma förutsägbara förvirring. Q82A var en sådan modell för 2021-22. Som alltså var en Q80A ursprungligen från Frankrike med annan färg på stativet. Jösses vad den diskuterades. "Är du säker på att det inte är en annan, bättre modell?" etc. etc.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Morgul:

Jag bestämde mig för att jag velat färdigt och att väntan på ännu lägre priser knappast lär bära frukt under dagen/helgen så jag slog till på en 65" C3 för 17644:- (direkt från LG med 10% välkomstrabatt). Once you go OLED, you don't go back 😉

Stort tack till er som hjälpt till med att svara på frågor! Spänd väntan på leverans någon gång till veckan nu 😁

Hm, jag beställde en Samsung 77" s93c för 25990 kr ,men med total rabatt på en Lg c3 från lg;s hemsida blir lg c3 3000kr billigare, börjar tveka lite nu.

Typiskt att jag inte såg detta tidigare, samtidigt ser jag en massa US youtuber jämföra s90c med lg g3 och inte en lg c3 och det verkar vara ganska jämt skägg, vissa säger t.o.m att s90c är bättre,är alla mutade tro, är Samsung mer populär i US ,här i tråden verkar Lg vara mer populär.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av DWDW:

Typiskt att jag inte såg detta tidigare, samtidigt ser jag en massa US youtuber jämföra s90c med lg g3 och inte en lg c3 och det verkar vara ganska jämt skägg, vissa säger t.o.m att s90c är bättre,är alla mutade tro, är Samsung mer populär i US ,här i tråden verkar Lg vara mer populär.

Det blir lätt så när man fokuserar på tävlingar och "vilken är bäst?" hela tiden. Lite amerikansk tradition skulle jag säga. Det måste alltid finnas en winner och en loser. Annars går något sönder inombords liksom. Blir också mycket mer klickbart tittande med "BEST!"-thumbnails jämfört med något lugnare som saklig redovisar skillnaderna.

Hög ljusstyrka vinner alltid alla jämförelser sida vida sida. Precis som högtalarna som spelar högre alltid har en fördel. Det är biologiskt betingat för hur vi upplever skillnader. Det intressanta kommer när man justerar dem till samma nivåer och jämför.

Permalänk
Medlem

Beställde en Samsung 65" Q70C för 9500 igår.

Lite trist med nedgradering men behöver en fungerande TV och budgeten satte stopp.

tack @Laxpudding för all info så man kan göra informerade beslut

Visa signatur

"No. You're not a bad person. You're a terrific person. You're my favorite person, but every once in a while, you can be a real cunt." - Bill (Kill Bill Vol. 2)

Permalänk
Medlem
Skrivet av DWDW:

Hm, jag beställde en Samsung 77" s93c för 25990 kr ,men med total rabatt på en Lg c3 från lg;s hemsida blir lg c3 3000kr billigare, börjar tveka lite nu.

Typiskt att jag inte såg detta tidigare, samtidigt ser jag en massa US youtuber jämföra s90c med lg g3 och inte en lg c3 och det verkar vara ganska jämt skägg, vissa säger t.o.m att s90c är bättre,är alla mutade tro, är Samsung mer populär i US ,här i tråden verkar Lg vara mer populär.

Samsung har en bättre panel, mer ljusstyrka och mer starka färger (speciellt HDR), men sämre korrekthet och mjukvara

LG har en mer korrekt bild, lugna halvtoner och beprövad teknik som finjusterats i flera generationer vid det här laget

Det beror på vad man är ute efter skulle jag tro

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av LeoDis:

@laxpudding

Försöker att bestämma mig över TV att slå till på Black Friday som kommer användas 95% till gaming.

Hisense U7KQ 55” - 8998 kr
Sony X90L 55” - 11990 kr
LG C3 48” - 11990 kr
Samsung Q80C 55” - 9990 kr
Samsung Q85C 55” - 11990 kr

Dessa är de jag har tittat på som intresserar mig, är i rätt storlek samt är i den prisklassen jag vill betala. Har gjort en massa research kring Hisense U7K och de mesta reviews jag har läst samt videos har varit väldigt positivt. Det känns i nuläget som att U7K är den som ger mig bäst bang for the buck. Det som talar emot U7K av vad jag läst är att operativ systemet kan ibland vara lite buggy samt lagga upp i någon sekund men vet ju inte hur vanligt det är? Gillar ju en TV som är snappy utan problem… Har ingen erfarenhet utav Hisense och innan jag började göra research var Hisense inte ens på min radar. Hade först tänkt en LG då jag har en idag men deras LED alternativ i den här prisklassen verkade inte alls bra, speciellt inte i mörka rum.

Någonting annat jag läste var att till exempel Sonys X90L jämfört med Hisense har bättre image processing medans Hisense kan ibland se lite suddig ut i snabba action scener. Läste det dock från en användare från reddit så har ju ingen alls aning om hur mycket sanning av det som står är. X90L är ju ingen mini led häller men skulle dock fortfarande vara väldigt bra bild men är ju 3000kr dyrare och samma pris som LG C3 48”.

LGs C3 då får jag en OLED men den kostar då 3000 mer än Hisense och är något mindre. Vet inte hur viktigt OLED egentligen är för mig. Förstår att svärtan är mycket djupare och bättre i en OLED men eftersom jag spelar ganska mycket vet jag inte hur stor risk burn in har speciellt när många spel har en UI som är uppe konstant. Vill egentligen bara att bilden ska vara tillräckligt bra, kanske OLED är overkill för mig och en mini led skulle vara det säkrare kortet? Det som tilltalar mig med OLED är att det inte finns någon blooming så som en LED kan ha men vet ju inte hur eller om jag kommer märka det. Har ju en 4K LED idag och det är inget jag märker i praktiken. LG C3 i 48 tum verkar ju häller inte vara nedsatt i pris, endast 55 som är det men den är 14000 kr något jag tycker är för högt. Har ju ingen brådska att köpa den då.

Båda Samsung verkar vara de som är mest nedsatt i pris (”bäst deal” alltså) har dock inte gjort så mycket research runt dem men är öppen för vilken TV som helst så länge jag blir nöjd med kvaliteten och bilden.

Är Hisense TVn något som är att rekommendera eller är det säkrare att köra på någon av de större LG/Samsung/Sony? Alla positiva reviews kring Hisense TVn kan ju inte vara lögner, det måste ju vara någon sanning i det. Är bara rädd att den låter så bra på papper men i verkligheten kommer den upplevas som billig och kommer inte alls att hålla länge. Det kanske bara är fördomar på grund utav att jag inte hört eller vet så mycket om företaget.

Förlåt för det långa meddelandet men all hjälp skulle verkligen uppskattas har så svårt att bestämma mig och Black Friday är snart över

Hur ser spelandet ut? LG:s OLED-modeller går handen i handsken med Nvidia-kort. Det är en utomordentligt beprövad kombo. Samsung har bromance med AMD (och per förlängning, konsolerna) och det är mer krångel när jag testar. Vanligare med att jag måste rycka kabeln ut/in för att Samsungen ska erkänna PC:n i andra änden.

Alla operativsystem rycker till då och då. De gör ju rätt mycket på rätt så begränsade kretsar. Man kan alltid kliva runt sådant och hålla interaktionen med TV:ns OS till ett minimum.

Permalänk
Medlem

Hej! Jag behöver hjälp med köp av TV till föräldrarna
Har hittat dessa
https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...
https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Inget spelande utan gärna input på vilken som har bäst bild, vilken rekommenderar ni? Tacksam för hjälp

Permalänk
Medlem

Hej igen

Kom aldrig till skott innan de tog slut överallt. Men pratade med en lite mindre lokal säljare, han var extremt skeptisk till OLED pga diverse krångel och inbränningar, går inte att bli klok på detta hära med television apparater..

Sen är jag också tveksam till ljuset i rummet med OLED

https://cdn.discordapp.com/attachments/418095004016443402/117...
Denna bild är tagen precis nu

Är Samsungs QN85c/90c modeller något jag borde kika på, eller kan jag komma undan med något under 20k om jag skippar OLED?

Visa signatur

3700x - NH-D15 - GTX 1080 - Tomahawk MAX - 16GB 3200Mhz - 1TB M.2 - 500GB SSD - RM750x - Define S - 2X AOC 24G2U

2600k - R7 240 - Z68-UDH-B3 - 16GB 1866Mhz - 250GB SSD - 4TB HDD - Focus+ 750

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrBjud:

Hej igen

Kom aldrig till skott innan de tog slut överallt. Men pratade med en lite mindre lokal säljare, han var extremt skeptisk till OLED pga diverse krångel och inbränningar, går inte att bli klok på detta hära med television apparater..

Sen är jag också tveksam till ljuset i rummet med OLED

https://cdn.discordapp.com/attachments/418095004016443402/117...
Denna bild är tagen precis nu

Är Samsungs QN85c/90c modeller något jag borde kika på, eller kan jag komma undan med något under 20k om jag skippar OLED?

Jag har ett vardagsrum med mycket fönster men däremot lyser aldrig solen mot väggen där TV är, brukar mest bli att golvet reflekterar lite ljus på kvällen under sommaren. Kan tänka mig att det blir en ganska mörk upplevelse när fönstret ligger precis intill TVn med solljus rätt på.

Vilken TV har du nu?

Inbränningar är också inget du behöver oroa dig för om använder sunt förnuft. Undvik statiska bilder som står och tuggar i timmar varje dag och kör bildlägen som inte öser på med onödigt mycket ljusstyrka och färgmättnad. Är det mestadels film/serier är Burn in en ickefråga.

Visa signatur

f0rest stan | Citera mera | 5800x – 6700 XT

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Laxpudding:

Det blir lätt så när man fokuserar på tävlingar och "vilken är bäst?" hela tiden. Lite amerikansk tradition skulle jag säga. Det måste alltid finnas en winner och en looser. Annars går något sönder inombords liksom. Blir också mycket mer klickbart tittande med "BEST!"-thumbnails jämfört med något lugnare som saklig redovisar skillnaderna.

Hög ljusstyrka vinner alltid alla jämförelser sida vida sida. Precis som högtalarna som spelar högre alltid har en fördel. Det är biologiskt betingat för hur vi upplever skillnader. Det intressanta kommer när man justerar dem till samma nivåer och jämför.

Tack för svaret, skall jag låta priset avgöra, jag har inga direkta referenser då jag har en 12 år gammal Lg lcd tv!?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av medbor:

Samsung har en bättre panel, mer ljusstyrka och mer starka färger (speciellt HDR), men sämre korrekthet och mjukvara

LG har en mer korrekt bild, lugna halvtoner och beprövad teknik som finjusterats i flera generationer vid det här laget

Det beror på vad man är ute efter skulle jag tro

Tack för svaret, skall jag låta priset avgöra, jag har inga direkta referenser då jag har en 12 år gammal Lg lcd tv!?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Clasito:

Jag har ett vardagsrum med mycket fönster men däremot lyser aldrig solen mot väggen där TV är, brukar mest bli att golvet reflekterar lite ljus på kvällen under sommaren. Kan tänka mig att det blir en ganska mörk upplevelse när fönstret ligger precis intill TVn med solljus rätt på.

Vilken TV har du nu?

Jag har solen på förmiddag och mitt på dagen, kan dra ner gardin i fönstret som är mitt emot tvn men inte dom som syns på bilden.

Kommer tyvärr inte ihåg modelnamn på den, det är en ca 10-15år gammal 55" Panasonic LCD

Visa signatur

3700x - NH-D15 - GTX 1080 - Tomahawk MAX - 16GB 3200Mhz - 1TB M.2 - 500GB SSD - RM750x - Define S - 2X AOC 24G2U

2600k - R7 240 - Z68-UDH-B3 - 16GB 1866Mhz - 250GB SSD - 4TB HDD - Focus+ 750

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Laxpudding:

Detta stämmer inte. Kan mycket väl vara aktuell för andra regioner, men jag tror att mycket är det gamla vanliga (se nedan)

Man kan jämföra specarna själv, gudarna veta att jag inte gjort annat hela oktober
https://www.samsung.com/se/tvs/all-tvs/?oled

Samtliga S90-94C specas som 2.1-ljud. S95C specas som 4.2.2CH och har dessutom fysiskt en helt annan uppsättning högtalare.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/113330?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvYXJ0aWtlbFwvYmlsZFwvMTEzMzMwIiwiZmlsdGVycyI6WyJ0PWFydGljbGVGdWxsIl0sInBhcmFtcyI6eyJjYWNoZUJ1c3RlciI6IjIwMjEwNTAxIn0sImtleSI6IjhjMDNmZmE0ZmMwYTYxOTgyYTRhOGUxNGI4NmNjNjM3In0%3D

Det gamla vanliga är att den här typen icke-skillnader och diskussioner om "What! Är det en helt annan TV?!?" poppar upp varje år. Skillnaden S90-S94C handlar om olika aktörer, stora kedjor med makt och inflytande över försäljningen vill försvåra prisjämförelser på sin regionala marknad. Man vill ha sin modell. Då ändras någon tillverkningsteknisk plockdetalj, likt stativfötternas färg och form. Det kan förekomma rena pappersändringar i någon spec. Däremot inget som faktiskt fördyrar tillverkningen, likt att faktiskt ta till bättre presterande komponenter. Syftet är ju att tjäna mer pengar, inte att göra produkten faktiskt bättre.

Detta genomsyrar hela basklassen. Därav att man kan klumpa ihop dem som Samsung CU8xxx och LG UR73xx etc. Drabbar lite olika modellserier i topp- och mellanklassen varje år. Sonys X90-serie för 2022 var hårt drabbat. För 2023 säljer Sony endast en enda sorts X90L. Än så länge i alla fall...

Samsung är lite specialister på detta, då de fortfarande är störst i försäljningen också (beror på hur man ställer frågan) och det förvärras av att det i perioder faktiskt varit tydliga skillnader, likt QN90-94A-serien som var omväxlande ADS och VA.

För den som inte hängt med i TV-utvecklingen ett tag blir det ofta en initial förundran och man ägnar minutrar, kanske timmar om att googla på dessa skillnader. Man vill ju inte köpa den sämre modellen. Akut FOMO. Läser långa forumtrådar där personer diskuterar och vrider och vänder på varenda pusselbit om ämnet man hittar:

  • Någon hittar en webbbutik i Turkmenistan som skriver 2.1.2-ljud och 60 Watt. Diskussionen blir vild.

  • Någon annan hittar en webbutik i Ecuador som skriver 70 Watt. Diskussionen blir vild.

  • Fjärrkontrollen i UK är lite annorlunda. Kanske en extra knapp för tepaus? Eller Freeview? Diskussionen blir vild.

  • Det finns en faktisk skillnad i USA där Costco har genomfört en ändring. Kanske fått igenom Wifi 6 som standard istället för Wifi 5 tack vare att Wifi-kretsen sitter på en riser och kan enkelt bytas i fabrik. Diskussionen blir vild.

  • Ramesh Patel, 22 år, jobbar från sitt rum i Mumbai, Maharastra, hela dagarna med att mata in uppgifter i webbutikers databaser. Han råkar trycka på siffran 7 istället för siffran 6 för den där webbutiken i Ecuador. Diskussionen blir vild.

  • Random sida på internet skriver ihop något som är en blandning av allt ovanstående. Diskussionen blir vild. Alla hänvisar till sidan.

¯\_(ツ)_/¯

Nu finns det skillnader eftersom Samsung är Samsung. Det säljs i andra regioner än norden en 83-tummare som då använder WOLED-panel. Även en 77-tummare. Dessa heter då S89C och S91C:

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1...

Inte sett något i svenska butiker, men det kan ju ändras. Kanske närsomhelst. Då får jag uppdatera. Just Samsung har en tendens att dyka senare med nya beteckningar och skapar samma förutsägbara förvirring. Q82A var en sådan modell för 2021-22. Som alltså var en Q80A ursprungligen från Frankrike med annan färg på stativet. Jösses vad den diskuterades. "Är du säker på att det inte är en annan, bättre modell?" etc. etc.

Tack för svaret ,men nu var ju det inte skillnaden mellan s90c och s95c som frågan gällde, så det kan vi väl för nu låta vara.

Jag ser att du besvarade fråga längre ner i din text ,så jag tar in det och får väl kolla mer när tv är hemma.

Kan tillägga att jag köpte en Espresso maskin för ett tag sen och den var specad med en aluminium värme element,men en kille påvisade att den faktiskt hade en rostfri stål kokare genom att helt enkelt skruva ner den, tillverkaren svarade trots detta att den hade aluminium värme element och den står fortfarande specad så på deras hemsida, ibland vet inte ens tillverkarna själva vad som är rätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Hur ser spelandet ut? LG:s OLED-modeller går handen i handsken med Nvidia-kort. Det är en utomordentligt beprövad kombo. Samsung har bromance med AMD (och per förlängning, konsolerna) och det är mer krångel när jag testar. Vanligare med att jag måste rycka kabeln ut/in för att Samsungen ska erkänna PC:n i andra änden.

Alla operativsystem rycker till då och då. De gör ju rätt mycket på rätt så begränsade kretsar. Man kan alltid kliva runt sådant och hålla interaktionen med TV:ns OS till ett minimum.

Tänker inte använda den till PC utan bara PS5, glömde att nämna det. Så då är Samsung en bra kombo?

Från Samsung är QN85C eller Q80C alternativen i prisklassen, mest QN85C eftersom det är mini LED.

Tror du Hisenses U7KQ är ett dåligt köp? Den ligger ju på listan bland toppklassen och jag har ju läst mycket positivt om den. Men funderar hur pålitlig den är jämfört med till exempel en TV från Samsung

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrBjud:

Jag har solen på förmiddag och mitt på dagen, kan dra ner gardin i fönstret som är mitt emot tvn men inte dom som syns på bilden.

Kommer tyvärr inte ihåg modelnamn på den, det är en ca 10-15år gammal 55" Panasonic LCD

Tycker du ljusstyrkan funkar idag? En OLED är säkert 2-3 gånger så ljusstark som din TV beroende på vilken modell det faktiskt är.

Finns dock en del exempel på att OLED tar stryk av att solen ligger på panelen. Det är inte bra för någon TV så jag rekommenderar starkt att du införskaffar gardiner på det fönster som släpper in solljus direkt på TVn oavsett.

Visa signatur

f0rest stan | Citera mera | 5800x – 6700 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av DWDW:

Tack för svaret, skall jag låta priset avgöra, jag har inga direkta referenser då jag har en 12 år gammal Lg lcd tv!?

Utan preferenser är väl det billigare alternativet bättre. Kollar du mycket SDR i ett normalt vardagsrum är det inte säkert att den extra ljusstyrkan hos S90C kommer till användning ändå.

Visa signatur

f0rest stan | Citera mera | 5800x – 6700 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Clasito:

Tycker du ljusstyrkan funkar idag? En OLED är säkert 2-3 gånger så ljusstark som din TV beroende på vilken modell det faktiskt är.

Finns dock en del exempel på att OLED tar stryk av att solen ligger på panelen. Det är inte bra för någon TV så jag rekommenderar starkt att du införskaffar gardiner på det fönster som släpper in solljus direkt på TVn oavsett.

Nja inte optimalt, men har inte testat högre än 55-60 på brightness reglaget heller. Ja gardiner har vi, men de täcker ju givetvis aldrig hela fönstren/dörren

Visa signatur

3700x - NH-D15 - GTX 1080 - Tomahawk MAX - 16GB 3200Mhz - 1TB M.2 - 500GB SSD - RM750x - Define S - 2X AOC 24G2U

2600k - R7 240 - Z68-UDH-B3 - 16GB 1866Mhz - 250GB SSD - 4TB HDD - Focus+ 750

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrBjud:

Nja inte optimalt, men har inte testat högre än 55-60 på brightness reglaget heller. Ja gardiner har vi, men de täcker ju givetvis aldrig hela fönstren/dörren

Då är ljusstyrkan inget du behöver oroa dig för. OLED funkar tillräckligt på ljusa dagar men när mörkret kommer blir bilden fenomenal.

Visa signatur

f0rest stan | Citera mera | 5800x – 6700 XT

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av LeoDis:

Tänker inte använda den till PC utan bara PS5, glömde att nämna det. Så då är Samsung en bra kombo?

Från Samsung är QN85C eller Q80C alternativen i prisklassen, mest QN85C eftersom det är mini LED.

Tror du Hisenses U7KQ är ett dåligt köp? Den ligger ju på listan bland toppklassen och jag har ju läst mycket positivt om den. Men funderar hur pålitlig den är jämfört med till exempel en TV från Samsung

Hisense är nya i Sverige och jag har erfarenhet från 2021- och 2022-modeller där 2021-modellerna inte har 4K/120-kapacitet. Samsung är på så sätt avsevärt mer beprövade men också mer omständliga. Det är finns en anledning till artikeln om Samsung kopplad mot en PC blev rätt lång: https://www.sweclockers.com/artikel/35091-guide-samsungs-tv-s...

Där är Hisense enklare och vad jag sett hittills lika funktionellt, dock inte lika omfattande spelläge som Samsung. Du kan finna mycket mer information om just Samsung som spel-TV jämfört med information om Hisense. Särskilt på svenska och vad som gäller för de Europeiska Hisense-modellerna som inte kör samma OS som i nordamerika. Lär finnas tiotusentals bara i landet – om inte fler – vilka spelar på en Samsung. Hisense har en bit kvar till den andelen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Clasito:

Utan preferenser är väl det billigare alternativet bättre. Kollar du mycket SDR i ett normalt vardagsrum är det inte säkert att den extra ljusstyrkan hos S90C kommer till användning ändå.

Jag har som tur 90 dagars ångerrätt,men smidigast är väl att avbryta köpet innan dom skickar,jag få ha bestämt mig innan måndag då.

Permalänk
Bildexpert 📺

@MrBjud: Så där ser många svenska hem ut. Frågan du ska ställa dig själv är dessa:

(1) Hur ofta kvalitetstittar du på TV när situationen är sådär med soligt dagsljus in från sidan?

(2) Hur fungerar det idag i med den gamla TV du har? Om det är "okey" så kommer en OLED vara både ljusstarkare och ha mycket bättre reflexfilter.

Jag tar upp det i guiden längre under avsnitten "Uppdatering för dig som inte köpt TV på några år". En 10+ år gammal LCD och det mesta är bättre. Modeller som QN85C och QN90C kommer kunna ge galet mycket mer ljus när det behövs och högre kontrast när det behövs.

Skrivet av MrBjud:

Nja inte optimalt, men har inte testat högre än 55-60 på brightness reglaget heller. Ja gardiner har vi, men de täcker ju givetvis aldrig hela fönstren/dörren

Värt att tänka på är att reglaget som heter "Brightness" på äldre LCD:er ofta är reglaget för att ankra svart i bilden. Det bör finnas någon form av bakljusreglage för att påverka LED:arna eller lysrören.

Permalänk
Medlem

Hej
Jag har idag en 32LG2000-ZA som fungerat fint under många år, men som jag skulle vilja byta ut den för att fylla mina behov jag anser jag har idag.

Mitt vardagsrum är inte särskilt ljust, det finns ett fönster men direkt solljus till vardagsrummet sker endast på morgonen och då tittar jag aldrig på TV. Jag ser främst på TV på kvällarna och då är det bara indirekt solljus som kommer in och i värsta fall kan jag alltid dra ned gardinerna.

Jag vill använda TV:n för film och serier, och har kommit fram till att en OLED-TV fyller mina behov. 65" räcker gott och väl då jag sitter knappt 3 meter från TV:n. Bildkvalitet är av hög prioritet. Ljud tänker jag inte är så viktigt för just mig just nu, då jag alltid kan komplettera med ett externt ljudsystem framöver.

Jag vet inte riktigt varför men jag har fastnat för Panasonic när jag läst tv-guiden, kanske för att de verkar ha effektiv kylfläns, driftstabilitet och precision i färger.
Mer specifikt är jag inne på 2022-årsmodeller OLED från Panasonic, och vad jag har förstått så är LZ1500E och LZ1000E lika för bildkvalitet?
När jag läser på Panasonics hemsida står det att LZ1500E har panel Master OLED Pro, medan LZ1000E har panel Master OLED. Vad är skillnaden?