Helgsnack: Vad gör du med din gamla teknik?

Permalänk
Medlem

I princip allt blir liggande. Jag tycker det är för jobbigt att sälja vidare, med risk för besvärliga köpare och annat krångel. Har flera grafikkort, en systemkamera och lite smått som jag egentligen vill bli av med, men orkar inte.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Försöker hitta ett (riktigt) användingsområde, annars ger jag bort till någon som jag vet har nytta för prylen, annars säljer jag. Behöver väldigt sällan slänga något på tippen.

Visa signatur

Gaming: Playstation 5 | Server: FreeBSD | Core i5-3570k | Fractal Design Define C | Corsair 16GB RAM | HTPC: RPi5 | LibreElec | Chromecast | Laptop: MacBook Air M1 2020 | Phone: iPhone 13 Mini | AP: Ubiquity Unifi | Router: Vanilla FreeBSD + Packet Filter FW

Permalänk
Medlem
Skrivet av D_River:

Även Voodoo 3 2000 åkte till elektronikåtervinningen. Undrar om jag borde sparat den?

Bara för att reta upp dig lite..

Permalänk
Medlem

Jag sparar mycket.

Har flera retro datorer så ett labb med lödutrustning osv.
Brukar låna eller hyra ut flera av dom på Retgro lan desutom.

Lagar även nyare grejor, blivit ett par grafikkort på sistone men är dock igen expert på modera grafikkort, på så vis kan man själv få billig hårdvara eller sälja lagade grejor och få in lite pengar.

Folk slänger alldeles för mycket som kan återanvändas, vi är totalt fokuserade på "återvinning" i sverige och hoppar över reducering och återanvändning.

Lagade ett Voodoo3 3000 som behövd sig en reball för inte så längesedan och fick 1500Kr för det, ebay ville dom han 6K men det är ebay, absurda priser.

Mycket av det jag har i retro datorer är lagade delar, men även en del modernare grejor.
Gör lite YT ( om det inte var uppenbart XD ) med det så ofta är det folk som donerar grejor till en som man kan laga.

Moderna burkarna får ofta köra delar upp mot 8-10 år, visst kanske låter som gamla brödrostar men många system gör exakt vad dom ska med service och underhåll så länge.
Labb burken är LGA2011 tex och får alltid ärva ner gamla delarna från mainriggen så inget slängs i onödan.
Det jag inte behöver, nytt eller gammalt bytts oftast bort.

Permalänk
Medlem

Oftast har jag det i reserv, eller så skänker jag bort det. Det mesta är inte värt att sälja då jag i stort sett bara har ganska gamla grejor. Sålde iofs en Amiga 3000 härom året, och har lite andra smärre försäljningar via Tradera.

Förmodligen håller jag kvar i sakerna lite för länge. Tills de inte är värda att sälja heller. Menmen. Ibland behöver man ju en gammal kabel eller SCSI-kort eller whatever. Bytte moderkort i en burk härom sistens, då det (billigt budgetkort jag fått gratis) dog plötsligt - kanske överbelastat av överklockning etc under många år. Då var det bra att ha ett kort i reserv. Sedan stektes mina DDR3-minnen, 4 stickor samtidigt, då var det bra att kunna dra fram ur hårdvaruskafferiet. (Trodde först att det var PSU som stekt både MB och RAM, men icke)

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk

Gammal teknik hamnar i garderoben.

Visa signatur

NES.

Permalänk
Medlem

Återanvänder, ger bort till nån som behöver det bättre än mig, slänger, säljer ingenting.

Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk
Medlem

Blir nog tyvärr oftast att man samlar det på hög (i förråd m.m.), om grejerna fortfarande funkar d.v.s. Är dom trasiga så slängs dom givetvis. Har väl gett bort nån enstaka grej också (t.ex. en gammal TV). Har väl typ bara gjort en riktig utrensning en gång under dom senaste 20 åren eller nåt sånt.

Permalänk
Medlem

Säljer, går inte det så hamnar det på soptippen.

Visa signatur

Xbox Series X | Acer Nitro XV272UV | Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Yellow Switch | Razer DeathAdder V2 Pro HyperSpeed | Turtle Beach Stealth 600X GEN2 | Mitt galleri här på Sweclockers

Permalänk

Har lite delar jag vill skänka, fanns det inte någon på forumet som samlade ihop delar och byggde datorer till dem som behövde?
Borde ju finnas ensamstående som inte kan köpa datorer till sina barn nu när tiderna är tuffa för vissa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kochkramer:

Har lite delar jag vill skänka, fanns det inte någon på forumet som samlade ihop delar och byggde datorer till dem som behövde?
Borde ju finnas ensamstående som inte kan köpa datorer till sina barn nu när tiderna är tuffa för vissa.

Mycket bra initiativ! Svarar mest så någon annan ska se

Jag har en del hemma också, främst mer än 10 år gammalt dock

Permalänk
Medlem

Hade en server HP 380Gx den hade 2 st fsysika CPU och hade 32 GB, den sänkte jag bort på Sweclockers. Förhoppningvis kunde nog leka lite linux med den och utbilda sej.

Är det premiumdatorer så försöker gör dem dugliga ingen och använda dem. Har sänkt bort flera imac

Permalänk
Medlem

Ärvs vidare inom familjen, säljs eller kasseras.
Lite gamla grejer finns som reservdelar (t ex extra möss, tangentbord och hörlurar).

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

Skänker bort allt.

Min nuvarande PC med 2080super och fräsh processor planerar jag ett ge bort komplett till brorsans grabb snart. Kostade 20 papp för 3 år sedan.

Burken innan jag skaffade ovan, gav jag bort till en polare som hade det jävligt tufft i livet tillfälligt.

Samlat ihop delar till en fullvärdig pc med hjälp av några vänner också som jag gav bort till behövande.

Fin känsla när man lyckas få folk att bli nya medlemmar till "PC master race" som annars inte skulle tagit steget.

Tror det gynnar oss alla som vill se en stark marknad för PC

Permalänk
Skrivet av Kochkramer:

Har lite delar jag vill skänka, fanns det inte någon på forumet som samlade ihop delar och byggde datorer till dem som behövde?
Borde ju finnas ensamstående som inte kan köpa datorer till sina barn nu när tiderna är tuffa för vissa.

Har också sett detta förut. Sweclockers kanske ska dra en kampanj under black friday när många uppgraderar !?!

Permalänk
Medlem

Slängde mina gamla datorer runt 2010 från 1994-2000. Känns riktigt trist idag. Hade gärna haft kvar dom.

Visa signatur

Zenith Extreme Alpha | Threadripper 2950X | 3080 Ti TUF OC | 64GB DDR4 3200MHz | 970 EVO Plus 1TB | 3x Red Pro 10 TB @ raid0 | OLED42C2 + 2x U3014

Permalänk
Medlem

Har börjat att skänka bort gammal teknik som inte är värd en förmögenhet.

Glömmer aldrig när jag skänkte bort ett Fractal Design R5 chassi till ett barn som skulle bygga sin allra första dator...den lyckan i ögonen var obeskrivlig!

Permalänk
Medlem

Jag brukar samla ihop gammal elektronik som ska kastas (privatpersoner eller företag) som är i nog dugligt skick att den kan repareras eller renoveras, och som folk kan bruka utan att det är helt förlegat. Efter det så brukar jag ge bort elektroniken till de som inte har råd eller möjlighet att införskaffa den, alternativt inte kan prioritera sådana inköp (studenter, barnfamiljer osv). Det blir såklart en liten kostnad för mig (tid, bensin, förbrukningsvaror) men man kan göra folk väldigt glada, och det är en väl värd investering! Det har blivit ett antal datorer i år, samma med TV's, spelkonsoller, projektorer och vitvaror.

Under pandemin då det var distansstudier som gällde så var det väldigt många som inte hade en dator med webcam eller liknande; och det knappt fanns stand-alone webcams att köpa. Då tror jag att det blev kanske 20-30 gamla företagslaptops (vi snackar gamla grejer tex andra generationens Core i5) som delades ut till de som behövde.

Sen såklart har man ett förråd med reservdelar så att man kan testa saker åt folk, och vissa grejer sparar man bara för att det är nostalgi och fräsigt

Permalänk
Avstängd
Skrivet av thesutex:

Jag drar mig från att sälja.. finns allt för många dårar som vill dra en fuling.

Visa signatur

XFX Merc 7900XT|R5 5600X|MSI MPG B550|32GB 3600mhz.

32" 1440P@240Hz, 1000R.

Permalänk
Medlem

Jag hatar tanken om e-skrot så för min del använder jag min hårdvara länge. Därefter går den i arv till min partner eller bror+familj, och därefter till min mor eller min partners mor och far. När de är väl färdiga med hårdvaran och behöver nytt, då brukar jag vänta ett tag och sälja det till nostalgiska människor som vill bygga ihop den där "burken" de hade som barn/ungdommar. Jag gillar tanken om att saker kommer till användning, att man lagar dem när de behöver reparation, samt att de får nytt liv i retrokretsar.

Jag samlar även upp hårdvara som vänner slänger, eller saker som slängs i elektronikåtervinningen i huset. Har hittat både routrar, grafikkort, processorer etc som kommit till användning.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Hedersmedlem

Samlar och sparar på allt och lite till

Ångrar starkt att jag skickade iväg min första dator till skroten. Hittar jag en likadan så kommer jag nog betala mer än vad som är sunt för den... har dock byggt en lite coolare version av towermodellen i samma serie så borde kanske vara nöjd ändå.

Har nog runt 40 datorer från 90-talet och tidigt 2000-tal som är ständigt pågående projekt och hobby.

Ni som kastat era 486or och liknande senaste åren har skickat tusenlappar i soporna... samma sak med vissa eftertraktade och över-hajpade grafikkort som folk betalar galna pengar för idag. Men ju mer som kastas desto mer blir det som är kvar värt

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem

Beror lite på, men tenderar att använda mina prylar så länge tills dom är i ganska dåligt skick, aka inget att direkt sälja vidare. Brukar dock inte riktigt gälla datordelar så dom säljer jag gärna vidare då det är onödigt att sitta o hogga på fullt fungerande prylar som kommer vara till bättre användning för andra. Beggat o återbruk är kung!

Permalänk
Medlem

Brukar ge bort till bättre behövande.
Senast fick en kompis en 8700k med platfform och 32GB DDR4 samt ett 3080.
Han tackade och tog emot.

Ser hellre att prylarna används av någon som är tacksam för det än att det ligger och skräpar i garderoben.

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem

Säljer direkt när det ej används längre. Tar plats och tappar värde, ser ej poängen med att samla på skit

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

Skänker primärt bort saker, så att de kommer till användning. Men det sparas en hel del också. Det är nog dags att vända mig till Swecs marknad för att göra mig av med prylarna.

Permalänk
Medlem

Sparar små bra och ha grejer. (Minnen, SSD, CPU, RAM mm).

Är prylen trasig, lågt värde & inte går att laga så skrotar jag. Men det är ytterst sällan de hänt hittils.

Periodsvis säljer jag av delar av lagret. Saker som som tappar värde snabbt säljer jag av direkt vid upgrade. Som exempelvis grafikkort och telefoner.

Visa signatur

i7 5775C, GTX 1080 Ti, 16GB RAM, 1TB Samsung SSD

Permalänk
Medlem

Säljer
Skänker
Lämnar på ÅVC.

Det svåraste att göra sig av med är kablar. Får alltid lätt ångest över att jag kommer behöva just den kabeln i framtiden.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem

Kablar, sparat ett fåtal, nånstans?
Som kan vara, bra att ha.

Skrivet av JoOngle:

Bara för att reta upp dig lite..

<Uppladdad bildlänk>

Jisses. Men, såldes den?

Jag ville bara bli av med grejerna + flytta.

En av datorerna, där hade kylaren fusionerat sig med cpu'n.
En annan, där var datorn från 1999 och inte ens då dyr. Jag tror att det var den som hade Voodoo kortet?
Näst äldsta, den var nog från 2002-2003?

Visa signatur

-<[ Trust No One ]>--<[ Deny Everything]>--<[ The Truth Is Out There ]>-

Permalänk
Medlem

Jag använder de så långt det går och har jag ingen nytta för dem längre så skänker jag oftast bort dem till vänner för en spottstyver.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem

Brukar hamna i en låda här hemma men nu har det blivit dags att sälja av det då jag helt plötsligt hade 4st PCs och tydligen en server som inte längre behövs

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.