Shrinkflation, hur långt kommer det gå?

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tja, att många företag har tagit tillfället i akt och ökat sina vinster nu när priserna går upp på grund av inflation och så är uppenbart för alla som kan se utdelningar till ägare och liknande.

Å andra sidan finns det ju många företag som är tvungna att göra något då deras marginaler är helt borta nu. Tänk exempelvis en lite mindre kaffetillverkare, tidigare sålde man ett halvkilo kaffe i ett paket för typ 40 kronor. Nu har priset på råkaffe gått upp kraftigt och även kostnaden för elen till rosteriet och liknande. Så har de valet att höja priset på ett paket kaffe till säg 80 kronor eller minska paketet till halva storleken, om de inte får göra båda sakerna. Då tycker ändå jag det är bättre att de minskar förpackningen lite och höjer priset lite också, 450g för säg 65 blir ju en mindre skillnad i både pris och storlek liksom.

Fast då tycker jag fortfarande att man har ett ansvar som företag att informera kunderna om det och samtidigt tycker jag att man som kund borde kunna förvänta sig att förpackningarna ökar i samband med att läget förändras och priserna blir bättre igen, vilket aldrig händer.

Sedan så är det också klar skillnad på ett litet rosteri i Mariannelund och Zoega eller Löfbergs Lila men även de som borde ha goda marginaler att ta smällarna gör samma skit.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Nej. Det är helt och hållet på företaget. De skryter alltid över "ny större förpackning" men informerar aldrig när produkterna faktiskt krymper. Det är oärligt av dem.
Särskilt när de krymper förpackningen samtidigt som de höjer priset. Jag tycker de får göra antingen eller.

Jodå, jag har sett: "ny mindre förpackning men samma goda innehåll. D.v.s. mängden är densamma men med mindre luft i förpackningen vilket jag tror dom flesta kan skriva under faktiskt är bra :). Dock tror jag inte det var i samband med en prishöjning. Tror det var på flingor eller nått sånt.

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Jodå, jag har sett: "ny mindre förpackning men samma goda innehåll. D.v.s. mängden är densamma men med mindre luft i förpackningen vilket jag tror dom flesta kan skriva under faktiskt är bra :). Dock tror jag inte det var i samband med en prishöjning. Tror det var på flingor eller nått sånt.

Fast med samma innehåll är det sällan. Extremt sällan. Oftast brukar istället skriva "ny förpackning med 20% mindre mängd plast" som egentligen bara betyder "krympflationsprodukt, lol".

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem

Jag märkte det framförallt när Piggelin gick från 15 pack till 10 pack samtidigt som priset ökade.

Men värre är när de ändrar smaken. Som Big Pack vanilj som blivit ”miljövänligare” vilket betyder att de tagit bort all mjölk. Den gick från att vara min favorit vaniljglass, trotts att den bara hade mjölk och inte grädde eller kanske pga det, till i min mening något som inte smakar gott alls och som jag undviker. Inget fel med att ha veganska alternativ men de ska vara alternativ inte ändra en klassiker och ta bort all mjölk. Hade hellre tagit ökande pris eller mindre förpackning än att ändra receptet till något som inte ens är gott. Man kan skulle på centralbanken för att ha haft räntan för låg för länge för att skapa inflation men det är inte de som beslutat att förstöra en produkt genom att ändra receptet.

Jag har försökt hitta någon annan glass som smakar som gamla Big Pack vanilj men inte hittat någon.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Hamburgarna på Brödernas, McDonalds och Max är alla mindre än förra året

Permalänk
Medlem

Marabou chokladkakor har blivit mindre. Kaffepaket bara 450g är väl bara Arvid Nordqvist som fortfarande är 500.

Permalänk
Medlem

Kopparberg cider 7.0%, 450 ml -> 440 ml.

Permalänk
Medlem

Jag stör mig på företag som använder samma förpackningsstorlek men anger innehåller i olika enheter. Tex mjölk mäts i liter, och det är samma storlek på yoghurtförpackningarna men dessa mäts i kg. Eftersom densiteten är högre i yoghurt får jag mindre i förpackningen trots att den är lika stor som mjölken.

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av Ahlen:

Hej

Satt och funderade lite nu på morgonen, visst fasen var big macen mycket större förr. Inte bara för att jag hade mindre händer utan den var fan större. Nu är den ju hur liten som helst.

Samma sist jag köpte en Magnum glass. En vanlig Magnum glass idag är vad magnum mini glassarna var runt 2000. Vet att shrinkflation har i stort sett alltid funnits där men känns som att allt börjar bli hur litet som helst.
Känns som att produkter vartannat år får högre precis och vartannat år mindre mängd. Detta borde ju inte kunna fortgår för alltid? Tillslut går det ju inte krympa produkterna mer? Har ni reagerat på samma eller har ni andra exempel där ni reagerat?

Hade varit kul att haft en global databas där man kan putta in storlek på produkter år för år för att se hur det ändras.

Shrinkflation är ett fenomen som innebär att produkter krymper i storlek eller mängd, men behåller samma pris eller till och med höjs i pris. Det är ett sätt för företag att öka sina vinster eller behålla dem trots stigande kostnader för råvaror och produktion. Enligt en undersökning från 2018 har Big Macen minskat i storlek med 20 procent sedan 1980-talet, men priset har ökat med 380 procent.

Jag tycker Snikflation är värre.
Hur ska jag veta att Nordqvist har bytt ut 50% av bönorna till det som tidigare ansågs vara för dåligt för att gå ner i förpackningen? Fortfarande 1000 g i havregrynsförpackningen men mer skal och rester accepteras från fabriken etc.

Krympflation går iaf att urskilja på butikshyllorna.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Fast med samma innehåll är det sällan. Extremt sällan. Oftast brukar istället skriva "ny förpackning med 20% mindre mängd plast" som egentligen bara betyder "krympflationsprodukt, lol".

Hur ofta det sker kan jag inte svara på, jag vet att jag sett det (och konstaterat att vikten var densamma i detta fall).

Om det sen är sällsynt, må så vara.

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Wcx:

Kopparberg cider 7.0%, 450 ml -> 440 ml.

-> 500ml igen

Det många konsumenter har svårt att ha koll på är kilo/liter priser som alltid ska anges på prismärkningen på hyllan. Läser man den så minskar risken att lura sig själv.

Sen är det här inget nytt fenomen heller. Dricker inte kaffe själv men var väl i alla fall fem år sedan paketen krympte?

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av hittepånamn:

Finns fler fusk än att minska vikten/ förpackningen. Exempel:
- Sänka fetthalten i vispgrädde. Willys gjorde det förra året, ner till 26 % vilket egentligen är mellangrädde.
- Sänk kötthalten i korv och köttbullar. Nästan alla märken och butiker har gjort det. Köttbullar hade innan kriget ofta ca 73 % kött, idag strax över 60 %....
- Frusna kycklingdelar hade tidigare sällan tillsats av vatten "för marineringseffekt". Nu kör många med det, 10-15 % av "kycklingen" är egentligen tillsatt vatten. Samma sak för fläskytterfilé som numera "marineras i fabrik" = produkten består av ca 10 % vatten.
- Halten kakao och kakaosmör har sjunkit i flera sorters choklad i matbutiken.
- Enklare skor man köper har tunnare slityta på sin undersida = billigare att tillverka, går sönder fortare, skokonsumtionen ökar...
- Sockerhalten sjunker i isglassar (ändå rätt OK då t.ex. Piggelin haft 95 Kcal rent socker/ 100gr, jämfört med Coca Cola eller annan söt läsk som leget kring 40). Andra söta produkter ersätter delar av sitt sockerinnehåll med sötningsmedel (billigare tillverkning).
- Frusna skalade räkor/ skaldjur har ofta förpackningsvikt på ½ eller 1 kg. Endast 80-90 % är riktig vara, resterande 10-20 % är numera som standard glaseringsvatten "för att varan inte ska torka". Jag testade att tina ½ kg paket skaldjursmix och endast 350 g var produkt, resten vatten (30 % vatten).
- Halten tomater/ puré i t.ex. ketchup sjunker.
- 2 dl sås med smak av permesan innehåller bara ca 1½ % ost numera...
- Begränsning av mängden ost höjer kg-pris i butiker. ½-1 år senare ökar mängden ostar som är långlagrade (1-2 år) i matbutiken, givetvis med klart högre kg-pris eftersom det är en finare produkt.
- Diskmedel och handtvål (budgetsorter) är klart mer rinniga och löddrar mindre. Vi köper åter mer vatten och mindre produkt.
- Cykel-bromsklossor från vissa leverantörer har inte mycket slityta numera (håller kort tid).
- Misstanke: Har inte vissa glassar (i 1-2 L-byttor) fått högre innehåll av luft? Alltså lägre vikt per volymsinnehåll...

Om det inte redan har skett skulle följande kunde ske:
Sänk mängden rom i kaviar, sänk leverhalten i leverpastej, byt ut fler delar av stål till plast i verktyg och maskiner, sänk halter av ämnen i vitaminer, smygsänk hastighet på mobilabonnemang/ Internetuppkoppling (går väl bra så länge avtal handlar om "hastighet upp till..."?
osv.
Människan har stor fantasi och det finns många, många fler sätt att spara in än vad vi sett hittills!

Ärligt talat så försöker du lansera saker som varit "standard" länge som något nytt för att få en mer omfattande lista, typ vatten i fryst kyckling. Möjligen har du börjat notera saker du inte har märkt tidigare. För att specifikt ta det exemplet:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-femtedel-vatten-i-fryst...

Det var 2008...

Permalänk
Medlem
Skrivet av OSkar000:

-> 500ml igen

Det många konsumenter har svårt att ha koll på är kilo/liter priser som alltid ska anges på prismärkningen på hyllan. Läser man den så minskar risken att lura sig själv.

Sen är det här inget nytt fenomen heller. Dricker inte kaffe själv men var väl i alla fall fem år sedan paketen krympte?

Ja, kaffepaketen krympte ett bra tag före inflationscirkusen. Dock varierar det mellan olika märken, och än mer lurigt, mellan segment inom samma märke. Finns nog iaf 425, 450 och 500 som förpackningsstorlek.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sephirot:

Jag stör mig på företag som använder samma förpackningsstorlek men anger innehåller i olika enheter. Tex mjölk mäts i liter, och det är samma storlek på yoghurtförpackningarna men dessa mäts i kg. Eftersom densiteten är högre i yoghurt får jag mindre i förpackningen trots att den är lika stor som mjölken.

Detta skedde för några år sedan, också före inflationscirkusen, med hänvisning till att man äter och inte dricker yoghurt, fil etc. Innan dess hade det alltid varit volym på båda. Otroligt irriterande, för det innebar för det första en prishöjning eftersom, som sagt, densiteten är högre, men även att det blir olika i olika förpackningar av liknande typ. Det är uppenbart mer i en förpackning Onaka (en sorts fil) än i en förpackning naturell mild yoghurt t ex.

Permalänk
Skrivet av ztenlund:

Ärligt talat så försöker du lansera saker som varit "standard" länge som något nytt för att få en mer omfattande lista, typ vatten i fryst kyckling. Möjligen har du börjat notera saker du inte har märkt tidigare. För att specifikt ta det exemplet:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-femtedel-vatten-i-fryst...

Det var 2008...

Nix. Där har du fel.

Halter av faktiska produkten sjunker och sjunker. Köper man samma produkt(er) år efter år har man koll.
Jag har köpt samma produkter på Willys m.fl. och alltid haft koll på marineringshalter för kycklingdelar och fläskytterfilé. Det fanns inte för ett par år sedan. Men ökar nu med någon/ några procent för varje kvartal som går. Har samma stenkoll på köttet i köttbullar och korv. Vill inte bli lurad pga. "fuskprodukter".

Glasering för t.ex. rensade räkor kan du i sig ha rätt i (har alltid funnits), men där har ju halten av vatten ökat kraftigt (var inte mer än 10 % för ett par år sedan.
Sen har du rätt att själva taktiken att "späda ut" använts förut i vissa fall, men det har tagit en kraftigt förnyad fart sista 1-2 åren.

Även vanliga frusna räkor med skal når inte upp till 1 kg produkt, i ett fruset 1 kg-paket. Det står oftast inget om glasering/ liknande, men det är så mycket frost runt räkorna och i påsen, så om du tinar och väger räkorna är det en bra bit kvar upp till 1 kg.

Värsta vattentillsatsen var väl annars kycklingfilé från Brasilien för 20-30 år sedan. Sverker på SVT Plus stekte filén och den smälte som smör i pannan. Endast hälften blev kvar. Producenten i Brasilien hade tillsatt vissa hormoner i levande kycklingar någon månad innan slakt, så att djurets köttmassa band upp en massa vätska och slaktvikten ökade. Producenten kunde hävda att köttet inte hade marinerats. Vattenhalten var 45-50 % i den sålda produkten... Hormoner har även använts av andra länder/ producenter för annat kött, för att snabbt öka vikten för levande djur inför slakt. Brasilien var värst.

Permalänk
Skrivet av dagas:

Jag märkte det framförallt när Piggelin gick från 15 pack till 10 pack samtidigt som priset ökade.

Men värre är när de ändrar smaken. Som Big Pack vanilj som blivit ”miljövänligare” vilket betyder att de tagit bort all mjölk. Den gick från att vara min favorit vaniljglass, trotts att den bara hade mjölk och inte grädde eller kanske pga det, till i min mening något som inte smakar gott alls och som jag undviker. Inget fel med att ha veganska alternativ men de ska vara alternativ inte ändra en klassiker och ta bort all mjölk. Hade hellre tagit ökande pris eller mindre förpackning än att ändra receptet till något som inte ens är gott. Man kan skulle på centralbanken för att ha haft räntan för låg för länge för att skapa inflation men det är inte de som beslutat att förstöra en produkt genom att ändra receptet.

Jag har försökt hitta någon annan glass som smakar som gamla Big Pack vanilj men inte hittat någon.

Big pack har ersatt mjölken med bl.a. ärtprotein och vegetabiliskt fett. Smak ok när skeden går in i munnen, men hemsk bismak uppstår när glassen sväljs. Har bekanta med mycket svår mjölkallergi (både laktos och mjölkprotein) sedan minst 30-40 år sedan. De klarar att äta nya "GB Big Pack" utan några reaktioner alls. Kollade nyligen med dem och passade då på att skriva ner ingredienserna:

"Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl),
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom. Kan innehålla mjölk."

Den sista meningen brukar vara en standard juridisk friskrivning. Tillverkningen sker säkert i samma kärl som mjölkbaserad glass tillverkats i. Liknande skrivelser finns för nötter i choklad och en massa annat.

Vill man ha en budgetglass som är mjölkbaserad och bättre än "GB Big Pack", kan ev. Lidls 2 L vaniljglass vara ett alternativ för en barnfamilj med knapp ekonomi, där barnen inte är för kräsna. Lidl har ersatt en liten del av mjölken med vegetabiliskt fett (men inget ärtprotein). Kostade 19,90 kr för ½ år sedan, men 25,90 kr numera (påslag 30 % på ½ år!). I dessa sommartider har dock glassen varit slutsåld hos Lidl i Storstockholmsregionen i ett par veckor.
Ingen hemsk bismak, men visst var den godare innan receptförändringen (lite mindre mjölk).

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av hittepånamn:

Big pack har ersatt mjölken med bl.a. ärtprotein och vegetabiliskt fett. Smak ok när skeden går in i munnen, men hemsk bismak uppstår när glassen sväljs. Har bekanta med mycket svår mjölkallergi (både laktos och mjölkprotein) sedan minst 30-40 år sedan. De klarar att äta nya "GB Big Pack" utan några reaktioner alls. Kollade nyligen med dem och passade då på att skriva ner ingredienserna:

"Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl),
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom. Kan innehålla mjölk."

Den sista meningen brukar vara en standard juridisk friskrivning. Tillverkningen sker säkert i samma kärl som mjölkbaserad glass tillverkats i. Liknande skrivelser finns för nötter i choklad och en massa annat.

Vill man ha en budgetglass som är mjölkbaserad och bättre än "GB Big Pack", kan ev. Lidls 2 L vaniljglass vara ett alternativ för en barnfamilj med knapp ekonomi, där barnen inte är för kräsna. Lidl har ersatt en liten del av mjölken med vegetabiliskt fett (men inget ärtprotein). Kostade 19,90 kr för ½ år sedan, men 25,90 kr numera (påslag 30 % på ½ år!). I dessa sommartider har dock glassen varit slutsåld hos Lidl i Storstockholmsregionen i ett par veckor.
Ingen hemsk bismak, men visst var den godare innan receptförändringen (lite mindre mjölk).

Märkligt att de kommer undan med att kalla det för glass fortfarande. Kall barnstimuleringssubstans, vore mer beskrivande.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Märkligt att de kommer undan med att kalla det för glass fortfarande. Kall barnstimuleringssubstans, vore mer beskrivande.

De vann ”pris” för årets matbluff. Anledningen till ändringen var att rädda klimatet hävdade dem när de konfronterades och tyckte det var olyckligt att kunderna inte kunde se det fina i ”modernt tillverkad glass”

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Märkligt att de kommer undan med att kalla det för glass fortfarande. Kall barnstimuleringssubstans, vore mer beskrivande.

Det är just det de inte kallar den. Den kallas "Big Pack" istället. =/

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Avstängd

I mina ögon har Big Pac varit över gränsen för vad som borde få kallas glass sedan många år.

Har inte testat den nya dock. Däremot har jag blivit utsatt för diverse vegan-glassar förr, typ Tofu-Line, Oatly och så, och de smakar alla skit. Jag har svårt att tänka mig att Big Pac hade kunnat bli så äcklig som de är utan någon ursäkt (som "vegan friendly"), men jag har förstås ingen aning.

Vill man ha något glassliknande som är veganskt så går det att ordna utan att det smakar hemskt. Glass på kokosmjölk och/eller kokosgrädde exempelvis kan bli riktigt bra, en hint av kokos kommer den att ha dock, men det är ju hundra gånger bättre än den kemiska smaken av sojaproteinet i Tofu-Line och liknande, eller vad det nu är Oatly använder. Sorbet kan också vara riktigt gott utan några animaliska produkter, även om lite äggvita är trevligt för konsistensen.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Sarato:

Det är just det de inte kallar den. Den kallas "Big Pack" istället. =/

https://www.gb.se/vara-marken/big-pack/nytt-recept-big-pack-v...

Där står lögnen i klar dager, de kallar det för vaniljglass trots att det innehåller ingetdera.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

https://www.gb.se/vara-marken/big-pack/nytt-recept-big-pack-v...

Där står lögnen i klar dager, de kallar det för vaniljglass trots att det innehåller ingetdera.

Oh snap! Tji fick jag. Trodde inte de alls marknadsförde den som glass. Frågan är om man borde anmäla det till Konsumentverket.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Sarato:

Oh snap! Tji fick jag. Trodde inte de alls marknadsförde den som glass. Frågan är om man borde anmäla det till Konsumentverket.

Givetvis, den här skamliga skymfen mot den gelatoriska traditionen kan inte lämnas obeivrad.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av hittepånamn:

Big pack har ersatt mjölken med bl.a. ärtprotein och vegetabiliskt fett. Smak ok när skeden går in i munnen, men hemsk bismak uppstår när glassen sväljs. Har bekanta med mycket svår mjölkallergi (både laktos och mjölkprotein) sedan minst 30-40 år sedan. De klarar att äta nya "GB Big Pack" utan några reaktioner alls. Kollade nyligen med dem och passade då på att skriva ner ingredienserna:

"Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl),
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom. Kan innehålla mjölk."

Den sista meningen brukar vara en standard juridisk friskrivning. Tillverkningen sker säkert i samma kärl som mjölkbaserad glass tillverkats i. Liknande skrivelser finns för nötter i choklad och en massa annat.

Vill man ha en budgetglass som är mjölkbaserad och bättre än "GB Big Pack", kan ev. Lidls 2 L vaniljglass vara ett alternativ för en barnfamilj med knapp ekonomi, där barnen inte är för kräsna. Lidl har ersatt en liten del av mjölken med vegetabiliskt fett (men inget ärtprotein). Kostade 19,90 kr för ½ år sedan, men 25,90 kr numera (påslag 30 % på ½ år!). I dessa sommartider har dock glassen varit slutsåld hos Lidl i Storstockholmsregionen i ett par veckor.
Ingen hemsk bismak, men visst var den godare innan receptförändringen (lite mindre mjölk).

Och sedan reklamerar man det som lägre klimattryck för att samla pluspoäng och höja priset när hela agendan egentligen var att sänka produktionskostnaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Shrinkflation kommer alltid vara en grej eftersom inflation alltid kommer vara en grej, dessutom är det absolut inget nytt fenomen. De kan välja att minska storleken eller höja priset när pengarnas värde sjunker.

Ilskan borde riktas mot de som jobbar med penningpolitik snarare än marknaden som tvingas anpassa sig efter densamma.

Antyder du att penningpolitik inte fyller någon nödvändig funktion?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sinery:

Varför, specifikt i detta sammanhang?
Sedan ligger den på typ 0.5%, nästan försumbart.

Om befolkningen ökar så behövs mer pengar för att penningflödet per capita skall kunna bibehållas.