Varför har spellägen på tv apparater alltid bias mot blått?

Permalänk
Medlem

Varför har spellägen på tv apparater alltid bias mot blått?

Jag har förvisso inte testat all världens tv apparater men oavsett tv lcd eller oled så har spellägena per default bias mot blått som man får försöka kalibrera bort. Medan filmlägena respektive har mer fokus mot gult om något även om de överlag känns mer neutrala med mina ögon mätt. Rent subjektivt så har jag nog mer bias mot värme än iskyla. Vem gillar nordisk iskyla?

Måste väl finnas något motiv. Är det så att både för lcd och oled så har de lättare att växla till blått och responstiderna således överlag blir lite bättre? Eller finns det någon grej där spelälskare ska ha bias mot blått då de ska sitta svettiga i dagsljus och svalkas av allt blått ljus när de lirar medan filmälskare ska ha det mer dämpat gult i biomörkret som en varm brasa.

Eller är det enbart en slump. Jag har haft en 6-7 tv apparater sedan jag först började motreagera mot allt överdrivet blått ljus.

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x

Permalänk
Medlem

Generellt sett så är spelläget för att minimera latens genom att stänga av all typ av bildprosessering så det kallare ljuset är nog panelens naturliga vitnivå.

Permalänk
Bildexpert 📺

Jag misstänker fokusgrupper där tillverkarna frågar folk som inte har koll på bild och färg vad de tycker. Och de har helt enkelt lärt sig fel efter att ha spelat spel med galet blå vitbalans i många år.

D65 är ju i sig själv en väldigt blå vitbalans motsvarande dagsljus vid mulet väder, specifikt 6504 Kelvin. Finns inget "gult" med 6500 K utan hjärnan är bra på att uppleva saker och ting relativt men riktigt värdelöst på absoluta nivåer. Har man länge kört spelen fel med vitbalanser på 10 000+ K tycker man 6500 K ser "gulare" ut eftersom det relativt är just närmare gult.

Som jämförelse kan man ta en Philips Hue och ställa den på "Energize"-läget som ger runt 5000 K eller "Concentrate" med ca 4000 K och de flesta tycker det ljuset är galet obehagligt. Ändå är det ljuset gulare än solsken som är ≈5500 K.

Permalänk
Medlem

Dom flesta tycker det är snyggt med en för blå bild helt enkelt.

Är ju samma med Vivid, Normal och allt vad lägena heter.
Bara Pro/film lägena som inte är så.