Bygga en digital höjdportal med LiDAR och Raspberry Pi

Permalänk
Medlem

Bygga en digital höjdportal med LiDAR och Raspberry Pi

Hejsan

Jag har ett projekt på jobbet där tanken är att bygga en digital höjdportal med hjälp av en LiDAR-sensor ihop med en Raspberry Pi eller annan lösning. Vi har ett historiskt problem med att folk försöker köra för höga saker under några viadukter vi har. Efter drygt 20 år på stället har jag börjat ledsna på att vi har liknande olyckor återkommande vilket gjort att jag börjat spana på någon slags lösning. Jag tror mest på en lösning med LiDAR (360 grader) ihop med varningssystem i form av digital skylt, blixtljus och siren. Är det någon här inne som har erfarenhet av liknande lösning? Enheten kommer sitta utomhus men väldigt väderskyddad under tak. Borde inte bli något direkt problem med fukt om man bygger in den i en skyddade plastlåda av någon slag.

Manuell höjdportal funkar inte att sätta upp utan den måste vara digital i någon form.

Hittade nedan lösning på eBay men räckvidden på denna är för kort. Jag behöver en radie på minst 25 m. Helst 50 m, så har jag även marginal för att räckvidden blir kortare vid dimma.

eBay: LiDAR & Raspberry Pi

Pris är inte så viktigt. Fick en offert från ett företag men de ville 100 000 kr för en och jag vill helst ha elva stycken. Blir ganska fånigt när man ser vad ovanstående på eBay kostar. Så bestämde mig för att se vad SweClockers kan i ämnet och om jag sedan kan bygga de själv.

Permalänk
Rekordmedlem

I USA så skiter många i larm stoppsignaler och kör ändå för nån gång ska det ju ändå lyckas att köra under utan problem, eller ?

Så här kan man stänga av ACn

Mer seriöst, måste du bygga det själv för troligen går det att använda en industriell ljusridå/ljusbom eller scanner för att känna av höjden.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Kan rekommendera att kika lite på vilka lösningar som finns redan i industrin.
Har själv använt en Lidar från SICK för samma ändamål.
Men såg nu vid en snabb koll att dom har mer specifika produkter för just detta:
T ex: https://www.sick.com/se/sv/trafiksensorer/hoejddetektorer/his...

Sen på andra ställen så har vi kört mer den "hårda" lösningen, byggt fackverk på samma höjd som det viktiga. Så fackverket får ta smällen men det viktiga skyddas.
Föraren märker garanterat den hårda varianten.

Permalänk
Medlem

https://vi.aliexpress.com/item/1005005048080958.html

-HC modellen verkar ha en räckvidd på 50m 360 grader FOV + gjorde för utomhusbruk, så övrig elektronik som behöver kapslas in bara

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

2 stolpar med en lasersensor som bryts i god tid samt en "du skiter i ett blått skåp om du inte tokbromsar" skylt är nog absolut enklast...