Permalänk
Medlem

Scanpans Stratanium och alla andra liknande non-stick ytor är också PTFE baserade, det finns inget som slår PTFE som non-stick Det kändaste PTFE baserade materialet heter Teflon, de använder bara en annan liknande struktur som är som Teflon men som inte heter Teflon. Marknadsföring 101

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av TobiasStockholm:

Finns det någon non-stick beläggning som inte har någon form av PFAS i sig?

Förvisso inte din angivna prisnivå, men vill ändå slå ett slag för mina Fiskars Norden-pannor som använder mineralbaserad släpplätt-beläggning. Steker inte så mycket själv, men har fått mycket bra resultat måste sägas, både med stålpannan och järnpannan.

Gjutjärnspannan är dessutom emaljerad, så den rostar inte om man diskar av den med diskmedel eller om man drar i syrliga ingredienser som får puttra. Superbekvämt. Snygga som fan dessutom och fin finish/hög kvalitet. Inge skrutt här inte.

Köpte när det var julrea, kostade typ 1100 för den större gjutjärnspannan och typ 950 för den mindre stålpannan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Förvisso inte din angivna prisnivå, men vill ändå slå ett slag för mina Fiskars Norden-pannor som använder mineralbaserad släpplätt-beläggning. Steker inte så mycket själv, men har fått mycket bra resultat måste sägas, både med stålpannan och järnpannan.

Gjutjärnspannan är dessutom emaljerad, så den rostar inte om man diskar av den med diskmedel eller om man drar i syrliga ingredienser som får puttra. Superbekvämt. Snygga som fan dessutom och fin finish/hög kvalitet. Inge skrutt här inte.

Köpte när det var julrea, kostade typ 1100 för den större gjutjärnspannan och typ 950 för den mindre stålpannan.

Nice, hade räknat bort dem helt på grund av deras kassa hard face teflon pannor.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Har nu gått en period och vi har faktiskt numera 2 st rostfria från IKEA, kolstål har inte använt på väldigt länge. Scanpan teflon panna används tidvis för mat som blir bäst i teflon, ex pyttipanna, fiskpinnar o.s.v. Min uppfattning är att det är lättare att få en fin stekt yta med rostfri panna jämfört med kolstål, den stora fördelen är dock rengöringen! Märkligt att man inte testat rostfritt tidigare, det är ju inte direkt nytt, kanske för att det är ganska lätt att misslyckas i dem om man inte gör rätt med uppvärmningen.

Förövrigt, en annan fråga, säg att ni steker 1 Kg 50/50 köttfärs(fläks/nöt), det blir då en hel del vätska, låter ni det steka\koka så pass länge att det nästan försvinner, eller lyfter ni manuellt ur det (ex för att inte köttet ska nå för hög temp under för lång tid)?

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Har nu gått en period och vi har faktiskt numera 2 st rostfria från IKEA, kolstål har inte använt på väldigt länge. Scanpan teflon panna används tidvis för mat som blir bäst i teflon, ex pyttipanna, fiskpinnar o.s.v. Min uppfattning är att det är lättare att få en fin stekt yta med rostfri panna jämfört med kolstål, den stora fördelen är dock rengöringen! Märkligt att man inte testat rostfritt tidigare, det är ju inte direkt nytt, kanske för att det är ganska lätt att misslyckas i dem om man inte gör rätt med uppvärmningen.

Förövrigt, en annan fråga, säg att ni steker 1 Kg 50/50 köttfärs(fläks/nöt), det blir då en hel del vätska, låter ni det steka\koka så pass länge att det nästan försvinner, eller lyfter ni manuellt ur det (ex för att inte köttet ska nå för hög temp under för lång tid)?

Ser först till att köttet är rumsvarmt, inte kylskåpskallt, och sedan kör jag det i omgångar. Då blir det stekt och inte kokt.

Gör jag köttfärssås eller annan gryta så kokar jag bara, ingen mening att försöka fräsa med pannan full.

På trådens ämnen har jag:

1st 24cm gjutjärnspanna, där steks det mesta
1st 18cm rostfri panna för fisk och mindre köttbitar
1st 14(?) cm gjutjärnspanna, används till barnpannkakor och inte mycket annat

Non-sticks är inte min grej, jag tycker det går bra att steka både fisk och ägg i rostfritt eller gjutjärn (även om fisk sällan steks i gjutjärn p.g.a. den svårborttagna lukten).

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem

Någon här som vet om denna https://morsoe.com/en/product/kitchen/pots-and-pans/p79nord-f... går att ha i ugnen? Framgår inte av infon på sidan...

Permalänk
Medlem

https://morsoe.com/en/product/kitchen/pots-and-pans/wok-79nor... säger dom för ugn till 200 grader C för liknande panna i samma serie

Det ser ut som någon design-grej på ovansidan handtaget i någon form av plast som förmodligen sätter gränsen vid 200 grader C i ugn - är det helt i metall utan plast/bakelit/trädetaljer någonstans (går inte att avgöra med den enda bilden på pannan då det också kan vara reflexer från studions omgivning som tog bilden som avspeglar sig som svart på ovansidan) så bör det hålla för ugnens maxtemperatur (normalt 300 grader C).

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

https://morsoe.com/en/product/kitchen/pots-and-pans/wok-79nor... säger dom för ugn till 200 grader C för liknande panna i samma serie

Det ser ut som någon design-grej på ovansidan handtaget i någon form av plast som förmodligen sätter gränsen vid 200 grader C i ugn - är det helt i metall utan plast/bakelit/trädetaljer någonstans (går inte att avgöra med den enda bilden på pannan då det också kan vara reflexer från studions omgivning som tog bilden som avspeglar sig som svart på ovansidan) så bör det hålla för ugnens maxtemperatur (normalt 300 grader C).

Jag tror wokpannan är begränsad till 200C för den riskerar att slå sig annars, om pannan tas ut från ugnen vid högre temperaturer och avkylningen sker då mycket snabbare i de tunnare sidorna kontra botten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

https://morsoe.com/en/product/kitchen/pots-and-pans/wok-79nor... säger dom för ugn till 200 grader C för liknande panna i samma serie

Det ser ut som någon design-grej på ovansidan handtaget i någon form av plast som förmodligen sätter gränsen vid 200 grader C i ugn - är det helt i metall utan plast/bakelit/trädetaljer någonstans (går inte att avgöra med den enda bilden på pannan då det också kan vara reflexer från studions omgivning som tog bilden som avspeglar sig som svart på ovansidan) så bör det hålla för ugnens maxtemperatur (normalt 300 grader C).

Det finns inget på ovansidan av handtaget på den jag länkade till, bara stål. Tack för hjälpen

Permalänk
Medlem

Vilken är den mest prisvärda non-stick pannan just nu?

Permalänk
Medlem

Vår stora panna från Bosch började flagna så vi köpte nyligen en ny.
Det blev TEFAL Jamie Oliver Quick Easy SS Frypan 28 cm: https://www.tefal.se/Stekpannor-%26-Grytor/Stekpannor--Kastru...
Har bara hunnit använda den ett fåtal gånger men är hittills mycket nöjd med den.

Inhandlade samtidigt ett plättlagg som är jättebra

Visa signatur

Dator: Ghost S1 * Corsair SF600 * Intel Core i5 7600K * Cryorig C7 * ASRock Fatal1ty Z270 Gaming * Kingston HyperX Predator DDR4 32GB * PowerColor Red Dragon Radeon™ RX 5700 XT * Samsung 960 EVO 500GB * HGST Travelstar 7K1000 1TB
Skärm: HP Pavilion 27 Quantum Dot
Ljud: Pro-ject Pre Box S2 Digital

Permalänk
Skrivet av mackanj:

Vår stora panna från Bosch började flagna så vi köpte nyligen en ny.
Det blev TEFAL Jamie Oliver Quick Easy SS Frypan 28 cm: https://www.tefal.se/Stekpannor-%26-Grytor/Stekpannor--Kastru...
Har bara hunnit använda den ett fåtal gånger men är hittills mycket nöjd med den.

Inhandlade samtidigt ett plättlagg som är jättebra
https://i.ibb.co/nMKQ12S/pannkakor.jpg

Värdelöst med PFAS/PFOA enligt mig tyvärr.

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Värdelöst med PFAS/PFOA enligt mig tyvärr.

Inte värdelöst, det slår ju så gott som allt annat när det kommer till non-stick. Problemet är dock att man får i sig teflon som det råder delade meningar om. Vi kör numera huvudsakligen stålpannor från Ikea efter att ha provat det mesta annat. Vi har dock kvar en Scanpan för grejer som lätt bränner fast, ex fiskpinnar och pytt från ex Felix. Det lyckas vi inte få till lika bra i någon annan panna, oftast faller det sönder eller tappar yta.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Skrivet av Neon:

Inte värdelöst, det slår ju så gott som allt annat när det kommer till non-stick. Problemet är dock att man får i sig teflon som det råder delade meningar om. Vi kör numera huvudsakligen stålpannor från Ikea efter att ha provat det mesta annat. Vi har dock kvar en Scanpan för grejer som lätt bränner fast, ex fiskpinnar och pytt från ex Felix. Det lyckas vi inte få till lika bra i någon annan panna, oftast faller det sönder eller tappar yta.

Jo, värdelöst. Då använder man stålpannor fel har jag insett (jag gör samma fel ibland fortfarande)
https://www.youtube.com/watch?v=p5XcN3AyITY&t=63s

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Jo, värdelöst. Då använder man stålpannor fel har jag insett (jag gör samma fel ibland fortfarande)
https://www.youtube.com/watch?v=p5XcN3AyITY&t=63s

Det finns mycket förståsigpåare, inte minst på Youtube. Många presenterar idéer som fakta utan att faktiskt backa upp sina påståenden. Men det behöver egentligen inte vara så avancerat, det är bara till att testa sig fram.

Stainless steel, carbon steel och cast iron ska alla värmas på rejält innan olja / fett och livsmedel appliceras (det är egentligen så som mer eller mindre all mat ska tillagas). Carbon steel- och cast iron-pannor kräver seasoning för att uppnå en form av non-stick yta (ej jämförbar med teflon). Hur det går till verkar man ganska överens om, men hur det verkligen fungerar finns det en hel drös idéer / påståenden runt. Generellt säger man att det finns ingen anledning att genomföra seasoning på stainless steel, men trots det finns det massor med klipp på ämnet.

När det gäller carbon steel och cast iron så anser jag att första seasoning gör ingen större skillnad. Däremot efter några veckors användning så börjar man märka en allt bättre non-stick yta (fortfarande inte jämförbar med Teflon). Man får dock akta sig så att man inte bygger upp en yta av bränd mat, vilket tar oss in på nackdelen med dessa pannor. Att rengöra en carbon steel eller cast iron kan se enkelt ut på Youtube, men det är en hel vetenskap. Absolut, i perioder kan de framstå som enkla, men förr eller senare stöter man på problem. Kanske fastnar mat som man inte lyckas få bort utan att skrubba bort det hårt förtjänade "non-stick" ytan, kanske råkar man tillreda mat med syra som löser upp "non-stick" ytan, kanske är det svårt att avgöra vad som är seasoning och vad som är livsmedel. Man använder fett och olja när man steker, hur får man bort detta? Jo med diskmedel, problemet är att diskmedel "kan" förstöra "non-stick" ytan och dessutom måste pannorna vara inoljade för att inte rosta. Känslan var således att pannan aldrig framstod som 100% enbart carbon steel eller cast iron utan här fanns även olja och någon form av "non-stick" beläggning. Absolut, det fungerar uppenbarligen och inget man enligt förståsigpåarna behöver fundera över, men det kändes inte fräscht.

Stainless steel har alltid framstått som svåra utan någon som helst non-stick. Vi köpte trots det ett för 2 år sen och konstaterade ganska snabbt att gör man rätt så blir non-stick ytan minst lika bra som carbon steel och cast iron, men med fördelen att man kan grundligt rengöra sin panna. I vårt fall (efter att ha testat vattendropstestet par gånger) så kör vi upp pannan till 7/10, när den är genomvarm, på med olja och stänk till 5/10, på med livsmedlet och hör det börja steka fint. Efter ett tag lägger man på smör, lägger man på detta för tidigt (på 7an) så bränns det, iallafall om man använder vanligt smör. Kötet tenderar att fastna i början men släpper kort efter. Oftast jobbar vi mellan 5an och 7an, ibland även 8an beroende på vilken yta livsmedlet ska ha, men man ska veta att går man upp till 7an finns det risk att smöret bränns. Rengöringen är diskmedel, varmvatten och diskborste, ibland kan man behöva låta den stå i blöt lite (ingen bra idé med cast iron eller carbon steel) och blir det avlagringar så blir man lätt av med dem med några droppar ättika. Våra stålpannor blir 100% rena, ingen build-up, ingen olja eller annat.

Men det finns fortfarande vissa grejer som inte går att få till, ex Felix pytt, Falukorv av vissa märken och fiskpinnar, iallafall inte utan att dränka i fett och olja. Med teflonpannan kan man steka Felix pytten utan något tillsatt fett om man så önskar. Skulle säga att vi använder teflonpannan kanske en gång per vecka, så förhoppningsvis håller den längre

Ang den där videon så finns det absolut en del bra tips men också en del dåliga. När han ska bevisa att det går att steka ägg så bränner han smöret ganska friskt, d.v.s. för hög värme. Det ser ut som han använder den gröna sidan (Svinto?) av svampen, big no, no skulle jag säga om man inte vill repa ytan? Pannan ser inte helt ren ut?

Jag tvivlar inte på att det finns många som har helt andra erfarenheter och åsikter. Det är dessutom troligt att jag inte lärt mig allt inom stekteknik riktigt än

Nästa gång du steker Scan Falukorv eller Felix pytt i din panna, posta en bild på resultatet. För mig och min kompis så blev det antingen ingen stekyta kvar eller så var maten dränkt i fett / olja.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Det finns mycket förståsigpåare, inte minst på Youtube. Många presenterar idéer som fakta utan att faktiskt backa upp sina påståenden. Men det behöver egentligen inte vara så avancerat, det är bara till att testa sig fram.

Stainless steel, carbon steel och cast iron ska alla värmas på rejält innan olja / fett och livsmedel appliceras (det är egentligen så som mer eller mindre all mat ska tillagas). Carbon steel- och cast iron-pannor kräver seasoning för att uppnå en form av non-stick yta (ej jämförbar med teflon). Hur det går till verkar man ganska överens om, men hur det verkligen fungerar finns det en hel drös idéer / påståenden runt. Generellt säger man att det finns ingen anledning att genomföra seasoning på stainless steel, men trots det finns det massor med klipp på ämnet.

När det gäller carbon steel och cast iron så anser jag att första seasoning gör ingen större skillnad. Däremot efter några veckors användning så börjar man märka en allt bättre non-stick yta (fortfarande inte jämförbar med Teflon). Man får dock akta sig så att man inte bygger upp en yta av bränd mat, vilket tar oss in på nackdelen med dessa pannor. Att rengöra en carbon steel eller cast iron kan se enkelt ut på Youtube, men det är en hel vetenskap. Absolut, i perioder kan de framstå som enkla, men förr eller senare stöter man på problem. Kanske fastnar mat som man inte lyckas få bort utan att skrubba bort det hårt förtjänade "non-stick" ytan, kanske råkar man tillreda mat med syra som löser upp "non-stick" ytan, kanske är det svårt att avgöra vad som är seasoning och vad som är livsmedel. Man använder fett och olja när man steker, hur får man bort detta? Jo med diskmedel, problemet är att diskmedel "kan" förstöra "non-stick" ytan och dessutom måste pannorna vara inoljade för att inte rosta. Känslan var således att pannan aldrig framstod som 100% enbart carbon steel eller cast iron utan här fanns även olja och någon form av "non-stick" beläggning. Absolut, det fungerar uppenbarligen och inget man enligt förståsigpåarna behöver fundera över, men det kändes inte fräscht.

Stainless steel har alltid framstått som svåra utan någon som helst non-stick. Vi köpte trots det ett för 2 år sen och konstaterade ganska snabbt att gör man rätt så blir non-stick ytan minst lika bra som carbon steel och cast iron, men med fördelen att man kan grundligt rengöra sin panna. I vårt fall (efter att ha testat vattendropstestet par gånger) så kör vi upp pannan till 7/10, när den är genomvarm, på med olja och stänk till 5/10, på med livsmedlet och hör det börja steka fint. Efter ett tag lägger man på smör, lägger man på detta för tidigt (på 7an) så bränns det, iallafall om man använder vanligt smör. Kötet tenderar att fastna i början men släpper kort efter. Oftast jobbar vi mellan 5an och 7an, ibland även 8an beroende på vilken yta livsmedlet ska ha, men man ska veta att går man upp till 7an finns det risk att smöret bränns. Rengöringen är diskmedel, varmvatten och diskborste, ibland kan man behöva låta den stå i blöt lite (ingen bra idé med cast iron eller carbon steel) och blir det avlagringar så blir man lätt av med dem med några droppar ättika. Våra stålpannor blir 100% rena, ingen build-up, ingen olja eller annat.

Men det finns fortfarande vissa grejer som inte går att få till, ex Felix pytt, Falukorv av vissa märken och fiskpinnar, iallafall inte utan att dränka i fett och olja. Med teflonpannan kan man steka Felix pytten utan något tillsatt fett om man så önskar. Skulle säga att vi använder teflonpannan kanske en gång per vecka, så förhoppningsvis håller den längre

Ang den där videon så finns det absolut en del bra tips men också en del dåliga. När han ska bevisa att det går att steka ägg så bränner han smöret ganska friskt, d.v.s. för hög värme. Det ser ut som han använder den gröna sidan (Svinto?) av svampen, big no, no skulle jag säga om man inte vill repa ytan? Pannan ser inte helt ren ut?

Jag tvivlar inte på att det finns många som har helt andra erfarenheter och åsikter. Det är dessutom troligt att jag inte lärt mig allt inom stekteknik riktigt än

Nästa gång du steker Scan Falukorv eller Felix pytt i din panna, posta en bild på resultatet. För mig och min kompis så blev det antingen ingen stekyta kvar eller så var maten dränkt i fett / olja.

Riktigt bra inlägg!

Själv äger jag både en dyrare panna av belgiska Demeyre (7-ply), det tog ett tag innan man lärde sig, men efter lite kollande på Youtube så kunde jag tillslut steka både ägg och pannkakor utan att det fastnar allt för mycket på pannan. Men det är också något av charmen med en panna i rostfritt stål, pga att det aldrig är 100% non-stick så kan man göra underbara pannsåser efter att ha stekt en fin köttbit. Rengöringen är som du säger mycket enkel, så att det fastnar lite gör mig inget då det bara är att låta pannan stå i vatten med diskmedel ett tag.

Var också i behov av en mindre panna, blev en i kolstål pga priset var så mycket billigare än en panna i rostfritt stål i samma storlek...Jag lyckas utan problem att få den non-stick, den dagliga rengöringen är också mycket enkel. Men visst blir man lite orolig över att den inte går att få helt ren efter varje användning som en panna i rostfritt stål.

Problemet är att även Demeyeres mindre pannor är riktigt dyra... Så en 24 cm kolstålspanna från De Buyer kunde man köpa 4 stycken av innan man kom upp i samma pris som en Demeyre i samma storlek!

Permalänk
Medlem

Hett ämne (haha), har inte lusläst tråden nu då det är så långa inlägg men kan dela med mig att jag haft en del stekpannor från Tefal som gått sönder. Antingen har handtaget börjat lossnat eller beläggningen gått sönder efter en tid.

Köpte en Scanpan och renoverade upp en gjutjärnspanna som jag ärvt, dessa lär jag ha livet ut.
Tror aldrig jag kommer köpa något annat än gjutjärn från och med nu, har dessutom börjat uppskatta gå på loppisar på senare år. Ser därför alltid över om dom har något som man skulle kunna renovera upp i gjutjärn då det verkligen blir som nytt med små medel.

Permalänk
Skrivet av Neon:

Det finns mycket förståsigpåare, inte minst på Youtube. Många presenterar idéer som fakta utan att faktiskt backa upp sina påståenden. Men det behöver egentligen inte vara så avancerat, det är bara till att testa sig fram.

Stainless steel, carbon steel och cast iron ska alla värmas på rejält innan olja / fett och livsmedel appliceras (det är egentligen så som mer eller mindre all mat ska tillagas). Carbon steel- och cast iron-pannor kräver seasoning för att uppnå en form av non-stick yta (ej jämförbar med teflon). Hur det går till verkar man ganska överens om, men hur det verkligen fungerar finns det en hel drös idéer / påståenden runt. Generellt säger man att det finns ingen anledning att genomföra seasoning på stainless steel, men trots det finns det massor med klipp på ämnet.

När det gäller carbon steel och cast iron så anser jag att första seasoning gör ingen större skillnad. Däremot efter några veckors användning så börjar man märka en allt bättre non-stick yta (fortfarande inte jämförbar med Teflon). Man får dock akta sig så att man inte bygger upp en yta av bränd mat, vilket tar oss in på nackdelen med dessa pannor. Att rengöra en carbon steel eller cast iron kan se enkelt ut på Youtube, men det är en hel vetenskap. Absolut, i perioder kan de framstå som enkla, men förr eller senare stöter man på problem. Kanske fastnar mat som man inte lyckas få bort utan att skrubba bort det hårt förtjänade "non-stick" ytan, kanske råkar man tillreda mat med syra som löser upp "non-stick" ytan, kanske är det svårt att avgöra vad som är seasoning och vad som är livsmedel. Man använder fett och olja när man steker, hur får man bort detta? Jo med diskmedel, problemet är att diskmedel "kan" förstöra "non-stick" ytan och dessutom måste pannorna vara inoljade för att inte rosta. Känslan var således att pannan aldrig framstod som 100% enbart carbon steel eller cast iron utan här fanns även olja och någon form av "non-stick" beläggning. Absolut, det fungerar uppenbarligen och inget man enligt förståsigpåarna behöver fundera över, men det kändes inte fräscht.

Stainless steel har alltid framstått som svåra utan någon som helst non-stick. Vi köpte trots det ett för 2 år sen och konstaterade ganska snabbt att gör man rätt så blir non-stick ytan minst lika bra som carbon steel och cast iron, men med fördelen att man kan grundligt rengöra sin panna. I vårt fall (efter att ha testat vattendropstestet par gånger) så kör vi upp pannan till 7/10, när den är genomvarm, på med olja och stänk till 5/10, på med livsmedlet och hör det börja steka fint. Efter ett tag lägger man på smör, lägger man på detta för tidigt (på 7an) så bränns det, iallafall om man använder vanligt smör. Kötet tenderar att fastna i början men släpper kort efter. Oftast jobbar vi mellan 5an och 7an, ibland även 8an beroende på vilken yta livsmedlet ska ha, men man ska veta att går man upp till 7an finns det risk att smöret bränns. Rengöringen är diskmedel, varmvatten och diskborste, ibland kan man behöva låta den stå i blöt lite (ingen bra idé med cast iron eller carbon steel) och blir det avlagringar så blir man lätt av med dem med några droppar ättika. Våra stålpannor blir 100% rena, ingen build-up, ingen olja eller annat.

Men det finns fortfarande vissa grejer som inte går att få till, ex Felix pytt, Falukorv av vissa märken och fiskpinnar, iallafall inte utan att dränka i fett och olja. Med teflonpannan kan man steka Felix pytten utan något tillsatt fett om man så önskar. Skulle säga att vi använder teflonpannan kanske en gång per vecka, så förhoppningsvis håller den längre

Ang den där videon så finns det absolut en del bra tips men också en del dåliga. När han ska bevisa att det går att steka ägg så bränner han smöret ganska friskt, d.v.s. för hög värme. Det ser ut som han använder den gröna sidan (Svinto?) av svampen, big no, no skulle jag säga om man inte vill repa ytan? Pannan ser inte helt ren ut?

Jag tvivlar inte på att det finns många som har helt andra erfarenheter och åsikter. Det är dessutom troligt att jag inte lärt mig allt inom stekteknik riktigt än

Nästa gång du steker Scan Falukorv eller Felix pytt i din panna, posta en bild på resultatet. För mig och min kompis så blev det antingen ingen stekyta kvar eller så var maten dränkt i fett / olja.

Det finns många förstå sig påare här på sweclockers också som inte heller backar upp sina påståenden 😉😋

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av D3str0yer:

Problemet är att även Demeyeres mindre pannor är riktigt dyra... Så en 24 cm kolstålspanna från De Buyer kunde man köpa 4 stycken av innan man kom upp i samma pris som en Demeyre i samma storlek!

Dyra i inköp möjligtvis men du har dem livet ut om du sköter dem. En belagd panna håller 2-3 år. Så över tid är Demeyere inte alls dyra

När det kommer till stekning så handlar det nästan uteslutande om att lära känna sin spis och panna. Jag går so mest 5/9 på spisen när jag värmer upp, sen steker jag oftast på 2-4/9.

Lite sugen på en Hestan Pro Bond, någon som äger en eller testat?

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem

Rostfritt stål, kolstål och gjutjärn. För böfvelen. Sweclockers behöver inrätta ett språkråd som sätter ner foten mot svengelska.

För övrigt anser jag att fördelen med rostfritt stål är att det fastnar mer i botten. Det är perfekt för att ge mer smak till såser.

Permalänk
Medlem

Äh ni behöver inga stekpannor
Ni kan ändå inte laga mat
Satsa på prydnadsaker som är mindre typ små porslinsfigurer

😂😂😂😂 ironi.... visst är jag rolig 😂😂😂😂

Dold text
Permalänk
Medlem

Aldrig riktigt fattat poängen med ett plättjärn

Permalänk
Medlem

Har kikat lite på Satake Honeycombpannan. Någon som har erfarenhet av den?

Permalänk
Skrivet av medbor:

<Uppladdad bildlänk>

Aldrig riktigt fattat poängen med ett plättjärn

aldrig förstått poängen med pankakor ja bara slår i smeten å lite fläsk i en ugnsform och den sköter sig självt i ugnen i ~30 min å sen ä de bara att grisa i sig.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rouge of Darkness:

aldrig förstått poängen med pankakor ja bara slår i smeten å lite fläsk i en ugnsform och den sköter sig självt i ugnen i ~30 min å sen ä de bara att grisa i sig.

Ugnspannkaka har också sin charm

Permalänk
Skrivet av addictyo:

Har kikat lite på Satake Honeycombpannan. Någon som har erfarenhet av den?

Japp det var den värsta skiten någonsin. All beläggning började lossna efter 6 månader och hamnade i maten trots plastredskap. Jag fick pengarna tillbaka och köpte en kolstålpanna jag hittade på Erikshjälpen för 99:-. Bästa köpet någonsin!

Visa signatur

Lysa - Få 20% rabatt på avgiften i 3 månader, https://signup.lysa.se/se?inviteId=qfVrfeWPSbCNcxPrAojPgw

Fello - Bli en Fello och få rabatt på mobilabonnemanget, https://www.fello.se/?UC57E

OS: Fedora 39 | CPU: Ryzen 5 5600X | GPU: Sapphire Radeon RX 6800 16GB NITRO+ | MOBO: ASUS ROG Strix B550-F Gaming | RAM: Team Group 2x16GB 3800MHz CL16 Xtreem ARGB | NVME: Samsung 970 EVO Plus 1TB | PSU: Corsair RM850x v3

Permalänk
Skrivet av sweetslacker:

Japp det var den värsta skiten någonsin. All beläggning började lossna efter 6 månader och hamnade i maten trots plastredskap. Jag fick pengarna tillbaka och köpte en kolstålpanna jag hittade på Erikshjälpen för 99:-. Bästa köpet någonsin!

Låter som du fått något måndagsexemplar, har haft mina nu i ca 1 år utan några problem

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Värdelöst med PFAS/PFOA enligt mig tyvärr.

Då kan det ju vara skönt att veta att Tefals non-stick inte innehåller PFOA.

Visa signatur

//Dixon

Permalänk
Skrivet av Dixon:

Då kan det ju vara skönt att veta att Tefals non-stick inte innehåller PFOA.

Man vet inte hur Titaniumpartiklar påverkar kroppen heller. Tro mig, jag skulle gärna köpa att det är helt säkert att använda men det trodde man om teflon/PFOA också...

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

För övrigt anser jag att fördelen med rostfritt stål är att det fastnar mer i botten. Det är perfekt för att ge mer smak till såser.

Personligen föredrar jag att göra såser i en sauteuse. Ex Culimat är prisvärda.
Emulsionsåser typ Bea och Hollandaisesås görs dock bäst i en gräddsifon 👌

Skrivet av addictyo:

Har kikat lite på Satake Honeycombpannan. Någon som har erfarenhet av den?

Jag har två. Den större håller inte värmen jämt. Bästa sättet att testa detta tycker jag är att steka en omelett. Då ser man om den stelnar olika snabbt.
Båda har tappat en del av sin non-stick-funktion inom 1 år.
Det är en billig panna så man kanske inte ska ha för stora förväntningar. Den görs i kina under en mängd olika varumärken.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5