Laptop laggar med Linux Mint (men inte med Windows 10)

Permalänk
Inaktiv

Laptop laggar med Linux Mint (men inte med Windows 10)

Installerade Linux Mint på laptopen som tidigare körde Windows 10. Aldrig haft problem med laptopen trots dess låga specifikationer (4 GB RAM) i Windows 10 men med Linux Mint är den hemsk. Varför? Tycker man läser överallt hur bra Linux funkar i gamla datorer som blivit sega med Windows. För mig är det raka motsatsen. Nu fryser laptopen titt som tätt vilket betyder att tangenterna slutar att svara och jag kan inte markera/avmarkera nått (kan dock öppna menyn och t.ex. starta om datorn).

Laptop: TOSHIBA SATELLITE PRO R50-B-140 CI3 1.7 4GB/128 SSD

Jag är medveten om att laptopen har låga specifikationer men det jag inte begriper är hur jag inte märkte av något i Windows 10 men i Linux Mint?

I övrigt tycker jag Linux Mint är trevligt men dessa frysningar gör det hopplöst att fortsätta. Länge sedan jag upplevde att en dator fryser för mig.

Behöver jag köpa ny helt enkelt? Det har hela tiden varit planen men då jag inte vetat exakt vad jag vill ha/behöver så tänkte jag köra in mig i Linux först. Det verkar svårt nu.

Permalänk
Medlem

Testat andra linux distar?
PopOS
Lubuntu

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Mullvaden83:

Testat andra linux distar?
PopOS
Lubuntu

Jo, det kan jag ju göra. Hört att PopOS inte ska vara stabilt dock. Lubuntu känner jag inte till men det kanske vore värt ett försök (stod det var lightweight). Annars kanske klassiska Ubuntu vore nått eller den är inte lightweight?

Permalänk
Medlem

Lubuntu är lightweight versionen av Ubuntu. Mint o Ubuntu är väl likvärdiga. Tror jag.

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Medlem

Frysningar låter ju som det är något drivrutinsfel/hårdvarufel som plötsligt uppkommit, men jag har aldrig heller märkt att Linux är snabbare än Win10 (på Core 2 Duo och diverse DX9-kort och senare)

Men något som jag tror många missar är ifall hårdvaruaccelerationen fortfarande behöver aktiveras manuellt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon315148:

Jo, det kan jag ju göra. Hört att PopOS inte ska vara stabilt dock. Lubuntu känner jag inte till men det kanske vore värt ett försök (stod det var lightweight). Annars kanske klassiska Ubuntu vore nått eller den är inte lightweight?

PopOS är också baserat på Ubuntu, så det borde vara lika stabilt i basen kan man tycka. Det största som skiljer olika Linux-distar med samma bas (som t.ex. Ubuntu som många utgår från, och den utgår i sin tur från Debian) handlar om

  • Skillnader i hur de hanterar paket och hur snabbt de tar in nya saker,

  • Vilken fönsterhanterare de använder och hur den är konfigurerad

  • Egen mjukvara de eventuellt packar med

Givet att de är av samma generation borde två olika Linuxsmaker som båda har samma bas (t.ex. Ubuntu) och samma fönsterhanterare (t.ex. Gnome) funka lika bra.

4 GB känns inte så stort i dagens läge. Men varför inte kolla hur fullt det blir?

Jag som är gammal och inte alltid van vid alla nya grafiska verktyg skulle börja med att när systemet är uppe kolla på kommandot

free

Det ger en ögonblicksbild av hur mycket minne som används och vad du har ledigt. Här finns lite mer tutorialliknande om det känns svårgreppat att tolka utdatan där.

En annan variant är att köra

top

i samma sorts terminalfönster. Det håller sig vid liv och visar mycket olika info om belastningen på datorn, inklusive minnet. Inte helt olikt Task Manager i Windows. Genom att trycka på olika knappar kan du ändra hur det visar saker (t.ex. "1" för CPU-belastning eller "m" för olika minnesvisningar). Mer info här.

Om mängden fritt minne är riktigt liten så kan det vara en förklaring. Likaså om swappen är hårt lastad.

Det finns en drös med Linux-smaker gjorda för att funka bättre på äldre och svagare hårdvara. Här är en lista:

https://www.howtogeek.com/735089/6-lightweight-linux-distros/

Om minnet inte verkar vara problem så kan det vara andra saker självklart, t.ex. nåt med grafikdrivrutiner eller liknande. Om du inte själv vill sätta dig in i alla detaljer kan du ju dra in ett par olika varianter på bootbara USB-minnen för provkörning innan du installerar på riktigt.

Permalänk
Medlem

installera 'sudo apt install atop'

starta sedan med 'sudo atop -fF 1' i en terminal som gärna får förstoras en del både höjd och bredd för mer data skall visas samtidigt.

där får man mycket mer detaljerad status av olika processer och minnesförbrukning, datahastigheter mot lagring, hur mycket swap används och nätverkstrafik etc. än med vanilla 'top'

Linux är normalt sett rätt konservativ att använda swap-filen och fylls den mycket och de olika RAM-buffrarna hålls små så är det en skarp indikation att man kör med mer program än det fins RAM-minne till för och prestandan blir lidande.

Permalänk
Medlem

4GB kommer man inte så långt med idag. Linux är inte anpassat för att snåla på minne utan är RAM-minnet fullt då försöker datorn swappa alla program och en desktop dator blir många gånger obrukbar. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Förutom att köpa mer minne kan man installera en OOM Killer . Då kommer programmet som drar för mycket minne att stängas automatiskt. Inte så roligt alltid men bättre än att hela systemet fryser.

Permalänk
Inaktiv

Tack för alla svar. Ska försöka göra det ni skriver (inte bekväm med terminalen än). Annars kikar jag på Lubuntu och Linux Lite.

Angående RAM så förstår jag att 4 GB är lite idag men jag hade som sagt inga problem i Windows 10. Jag är inte stor multitasker heller. Jag sitter oftast bara i webbläsaren med kanske 5 flikar, Telegram och filer/utforskaren. Det är allt.

När systemet frös igår så höll jag på att beskära bilder på befunky.com som skulle sparas på skrivbordet när allt plötsligt bestämde sig för att frysa. Hade dock frysningar efter installationen av Linux Mint i form av att jag inte kunde skriva på Telegram efter installation men av någon anledning gick det bra att skriva i menyns sökruta. Just det där förstår jag inte. När systemet fryser så kan jag inte skriva på t.ex. Telegram eller i webbläsaren men däremot i menyns sökruta.

Permalänk
Medlem