Helgsnack: Vad väckte ditt datorintresse?

Permalänk
Medlem

Familjens första dator. En IBM 386, köpt på nån datamässa. Kanske Älvsjömässan. Och Civilization till den.

Permalänk
Hedersmedlem

Gorillas i qbasic.
Och kings quest på nå äldre dator med gul/svart skärm utan hårddisk - dubbla diskettstationer istället.
Kommer inte ihåg exakt - men någonstans kring 1990.

Det tog 17 år till innan intresset för hårdvarukomponenter vaknade. Jag hade kommundatorer fram tills 2007.
Minns att jag satt och spelade command&conquer generals typ 2 år tidigare och grafikkortet började låta svajigt. Fläkten gick upp och ner och förde liv.
Tills koret plötsligt tystnade. Skönt!

Det tog väl några enstaka minuter innan man kunde konstatera att grafikkortet dog den dagen. Då hade jag ingen koll när jag snabbt behövde skaffa en ersättare. Men något kort valdes med hast i butik ändå. Fortfrande ingen aning om vad jag köpte för kort den dagen.
Hade bytt hårddiskar och RAM innan - men hade ingen koll på utbudet av hårdvara. Det var mjukvaran som spelade roll.
Och där någonstans insåg jag väl att här behöver jag nog ha lite bättre koll.

2007 köptes första självihopplockade datorn. Så där någon gång väcktes hårdvaruintresset på riktigt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Commodore 64 även om jag inte använde den till något vettigt några halvhjärtade programmeringsförsök möjligen, nästan uteslutande för nöje men det var det som gjorde mig intresserad av datorer. Roligast var att spela tillsammans med kompisar. Jag var dock inte den första som hade en men direkt när man började spela var det ju kört.

Permalänk
Medlem

Flera kompisar hade Commodore 64, Atari och Amiga. Jag tjatade på farsgubben i några år om att skaffa dator, och till slut dök det upp en 286;a i hemmet. Därefter var det kört.

Ps. Eller det kanske var en 386;a. Minns att den hade mäktiga 16Mhz.

Permalänk
Medlem

Intresset har jag nog min kära far och hans bror att tacka för (bland mycket annat).

Pappa arbetade på universitetet i Lund och använde VIC20 och senare C64/128 för att styra bevattningsanläggningar i sin forskning där han undersökte växters upptagning av olika ämnen. Min far var biologen och min farbror hjälpte honom med en del verktyg (datorer, HW interface och programmering) för hans forskning. När VIC20 maskinerna byttes ut mot C64 (och senare C128) så hamnade resterna i mina händer. Detta var min början runt 1985-88 senare så gavs jag tack vare min far tillgång till internet via LDC (LundsDataCentral). Många Maccar (Apple sponsrade ju universiteten under denna tid) blev det tidigt 90-tal sen började jag bygga eget (och då blev det ju knappast mac).

Numera så är det väl mest industriella styrsystem (jobb) och arduinos, RPi (privat) som gäller men som tur är har jag barn som behöver datorer och de bygger jag.

Permalänk

Det va nog inte konstigare än att jag växte upp med datorer från ung ålder och det va alltid intressant?
Farsan jobbade som "systemerare" så han hade en 486:a och kanske något ännu äldre som jag inte ens minns att jag använt.
Spel va definitivt med i bilden från början men jag har alltid varit nyfiken så jag lekte runt med lite allt möjligt.

Permalänk
Medlem

Tror det var i en arkadhall i en semesterort i Italien 1978. Man styrde en tank och skulle skjuta bort saker, tidigt bullet hell. Det var också en ABC80 som pappas kompis köpt som jag och hans son satt och programmerade basic på.

Permalänk

Party games amiga 500 hos en vän.
Sedan fick jag en atari (800 tror jag det var) och en bunt tidningar med kod, spel. Så ville man ha spelet så fick man skriva av all kod, kunde vara sida efter sida efter sida med kod för att producera en liten gubbe som gick fram och tillbaka.... fast man skrev ju ett tecken fel på rad 128161.
Där var det kört. Inkörsporten till tyngre saker som qBasic.
Var nog 8 år

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

Lirade C64, SNES, Playstation och dator med polarna på sommarkvällarna. Både hemma och hos dem. 4 pers turades om på en dator. Intresset växte med fler och fler spel och vi lärde oss knäcka kopieringssydden på alla spel (på datorn iaf) då vi inte hade pengar att köpa de själva. När jag fick min första "egna" dator runt 12 år var det sen bara fantasin som satte gränser.

Nu jobbar jag som programmerare

Permalänk
Medlem

Var hemma hos en kompis i årskurs 2 tror jag och spelade wolfenstein 3D etc
Sen var man fast i datorernas värld

Permalänk
Medlem

Föga förvånande så var det spelandet som lockade en knappt 10 år gammal jag där under första halvan av 1980-talet.
Efter en Intellivision-konsol (den enda och sista spelkonsol jag haft tills jag köpte en PS3 till sonen) blev det C64, följt av en Amiga 500. Första PC'n i hemmet var en Pentium 90Mhz som storebror skaffade via jobbet när "Hem-PC" började bli en grej. Nog hade jag väl öppnat upp och tittat i C64'an och Amigan, men detta var den första som jag faktiskt var med och "byggde om" (eh... stoppade i en till minnessticka).
Första egna PC'n var en Pentium II med ett Voodoo 3. Ihopbyggd innan man visste vad ESD var för något konstigt - men den fungerade hur bra som helst när jag väl förstod det här med "drivrutiner".
Sen har det bara fortsatt.

Permalänk
Medlem

Min far köpte en C64 1984 när jag var sju år. Till en början så var jag inte direkt intresserad, min jämnåriga kusin var mycket mer intresserad av den än vad jag var och började hälsa på oss oftare. Men sedan en dag så spelade vi Wizard of Wor och oj vad roligt det var att skjuta monster tillsammans med någon. Började att spela mer spel efter det. Och började lära mig lite grundläggande BASIC på C64an också. Sedan köpte min far en Amiga 1000 1987 och en 486 PC 1994 så man höll sig ganska så uppdaterad när det gäller datorer.

En annan rolig grej att min far var den första i området som skaffade en dator, och det tog inte lång tid innan jag fick smeknamnet "data" där av grannkompisarna. Sedan så började fler kalla mig det i skolan osv, och plötsligt så visste alla jämnåriga ungar i staden vem "data" var men ingen aning om mitt riktiga namn. Det fortsatte så tills jag tog studenten och flyttade till en annan stad för att plugga på universitetet, då försvann plötsligt smeknamnet jag haft i närmare 12 år på en natt.

Permalänk

Mamma var skolkurator så det där med datorer var nog bra... men det fanns så mycket våldsamma spel, för att inte tala om allt videovåld. Så när en vän till familjen arbetade på ett "dataföretag" (har ingen aning om vad de gjorde än idag) så fick jag för mina sparpengar köpa mig en dator, men det skulle vara "en riktig". Lagom till sommaren jag fyllde tretton, 1986, fick jag min PC XT med dubbla 5.25or, CGAgrafik och 4.77 mHz för tio tusen, dvs alla mina pengar. En nionålars matrisskrivare med för att skriva ut skolarbete. däremot hade jag inte råd med papper så det tog mig en sommar att spara ihop till printerpapper, man kunde bara köpa rätt stora lådor eftersom de var hålmatade.

Använde den under tonåren, fick jobb på två olika lokaltidningar, skrev artiklar i WordPerfect, skrev ut och faxade in. Utslaget på de åren jag använde den jag drog in pengarna igen... men de hamnade aldrig på mitt sparkonto igen.
"I den blindas rike är den enögde kung" och det stämmer väl bra in här. Jag var/är inte jätteteknisk; det fanns inte många med datorer där jag växte upp, men i de andras ögon var jag riktigt mycket data.

Tio år senare flyttade jag till Malmö, köpte en pentium och blev jätteglad när NIN fanns med på ammolådorna i Quake. Tänkte att det här med spelkultur nog skulle bli mer mainstream om branschen kunde locka till sig riktiga artister. Nu skule jag vilja avsluta och säga att jag jobbar med speldesign och ljud på ett spelföretag, men det gör jag inte.

Permalänk

Sinclair ZX 81.

Visa signatur

Gigabyte b550m aorus pro, AMD 5600X, Thermalright peerless assassin 120 se, 2x16GB Corsair, Asus RX 6600 , M.2 Kingston KC3000+WD Black SN750 SE, SSD Intel, WD Ecco green 1TB, EVGA Supernova G2 750W, Fractal D R4. Samsung S24F352FH. Corsair Raptor K40, Steelseries Kana Thor.

Permalänk
Medlem

Mitt intresse är kopplat till spel och började 1986 när mina föräldrar köpte en C64 till mig och min lillebror 🙂 Sen blev det en Atari ST 1989 och omkring 1991 började min pappa ha sin dator från jobbet hemma.. tror det var en 386:a.
C64:an lades i garderoben 1993... Atari ST:en blev aldrig pensionerad och används än idag och PC-datorerna har stadigt bytts ut mot snabbare varianter om och om igen.

Visa signatur

◍◯◍ AMD Ryzen 7 3700X 3.6 GHz ◍◯◍ Gigabyte RTX 3080 10GB GAMING OC V2.0 ◍◯◍ Gigabyte X570 UD
◍◯◍ Kingston Fury 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz CL18 ◍◯◍ Corsair HX750i 750W
◍◯◍ Logitech G915 TKL Tactile ◍◯◍ 2x Samsung 870 QVO 8TB ◍◯◍ be quiet! Silent Base 601
◍◯◍ Sony 65" KD65XH9005 ◍◯◍ Audio Pro A36 ◍◯◍ Windows 11

Permalänk
Medlem

Nintendo o super mario väckte mitt spel intresse,
Efter det kommer StarCraft, Age Of Empires och KKND 2(Krush Kill N Destroy) det katapultfunktionen mig in i strategins värld (får inte glömma C&C)
Men det var först när Battlefield 1942 kom utspy jag blev intresserad av datorbygge. Kommer ihåg att jag köpte mitt första grafikkort AGP Nvidia mx450 ti lr nått i den stilen,
Var helt tagen av hur den kunde köra BF1942 o få allt att se bra ut när mitt (då mitt ”gamla” inte kunde det)
O det öppnade portarna till varför kan den men inte den gamla, osv.
Sen kom Wow och Crysis o då byggde jag mina första datorer från grunden, där jag sommar jobbade hela sommarn för att sen spendera varenda krona på bygga en dator som klarade crysis, kmr ihåg att jag satt o läste varje kväll i 2 1/2 månad om vad för grejer som behövs, vad som funkar ihop med vad, ram cpu moderkort grafikkort.. kmr ihåg att det var en intel extreeme processor (den bästa man kunde köpa då)
Köpte byggde installera o spelade, gick perfekt i 2mån.. sen gick nått fel, var tvungen att uppsöka nån datafixare o han hitta problemet, hade vänt på psut fel så den kvävdes o dog (oooops) köpte ett begagnat hos han o han installera det o kolla så allt funka, o sa ”wow va fan e det här för dator, den e snabb som attans” första gången jag på riktigt var stolt över nått jag gjort.. (förutom nätagget då) sen dess har jag varit totalt inne i o bygga datorer, mest till kompisar o familj, aldrig tagit betalt, förutom nån grogg/bira här o där)
Men älskar att sitta o pilla.. bästa tiden är när det är dags för nytt bygge, då kan jag sitta o pilla på speccen i veckor bara för o få det där lilla extra, lr väntar på konkurrenters släpp för bästa pris/prestanda.
Hitills skulle jag kunna påstå jag byggt en 50-60datorer sen jag börja.

Permalänk
Medlem

Intressant tråd.

Datorer har funnits i större delen av mitt liv sedan tidigt 90-tal, tror att jag naturligt gled in djupare i träsket eftersom mycket tid spenderades framför dator och tv skärmar ihop med kompisar.

Härliga minnen

Permalänk
Medlem

Alltid funnits datorer hemma. Först var det i huvudsak spel, t.ex. space quest, police quest, etc. I början av 90-talet blev det köra BBS, meka ihop 100-tals chipmoddar i FT2 och kladda ascii/ansi-grafik. Sedermera mot slutet av 90-talet gravitera mot linux och andra mer obskyra OS, därefter musikinspelning, numera mest tidsfördriv och Dwarf fortress.

Så det som väckte det mer djupa intresset var nog BBSerna

Mindre tillägg
Permalänk
Medlem

Året var 1964, möjligen 1965, jag gick i gymnasiets naturvetenskapliga linje och klassen besökte då och då olika vetenskapliga institutioner. En dag besökte vi NJA i Lule, staden heter så på originalspråk. Vi fick beskåda hur stål tillverkas från malm. Man hade också ett labb med kemister och ingenjörer som analyserade prover. I labbet hade man en PDP-8 och en transistorradio. Ingenjören läste in en programsnutt från en hålremsa, tryckte på några knappar, vred på radions stationsratt och plötsligt spelade radion upp "Waltzing Matilda".
https://www.youtube.com/watch?v=FqtttbbYfSM

Så hur gick detta till?

Jo, förklarade ingenjören, datorn hade magnetiska kärnminnesceller och låter man programmet adressera dessa i en viss ordning avgav dessa en given frekvens som radion fångade in.

Fascinerande. Mycket fysik och elektronik för en busig tonåring som hellre lyssnade på Beatles, Stones mfl. än pluggade läxor.

Åren därefter pluggade denna oborstade långhåriga varelse bla. matte och numerisk analays i Uppsala. I numerisk analys ingick programmering (Assembler för IBM 360 samt Fortran). Universitetet hade sökt pengar för att få råd att uppgradera sin IBM-stordator till HELA 1 MB kärnminne som flera institutioner fick vara med att betala, som på den tiden (1970) kostade flera miljoner, i dagens pengar 10-tals miljoner.

Hade någon på den tiden sagt att man i framtiden kommer att ha hemdatorer/dumFånar med massa GB för någon 1000-lapp skulle dom betrakta dig som årets byfåne.

Man kan ju fundera över hur kraftfulla hemdatorerna kommer att vara om 50-100 år i framtiden. Kanke ett chip inopererat i kroppen kopplat till hjärnan som styrs av våra tankar.

Risken är att "högre makter" avläser dina tankar och är dom inte "korrekta" kan du vara illa ute såvida du inte blir omprogrammerad.

Huuuuh!

Permalänk
Medlem

Vilken underbar tråd. Tack till alla som bidragit med sin historia, en del med bilder t o m. Blir smått tårögd. Inte bara av nostalgiska skäl utan också för att jag känner gemenskap med så många av er.

Vet att SweC är kommersiellt och att alla i forumet inte tycker likadant, men den här tråden får SweC att kännas som VI för mig, som i vi tillsammans.

Visa signatur

Primär Torrent Compact, Prime 650 Platinum, Prime Z790 mATX, i5-13600K, U12A, 32GB 3200, 1080Ti, 2xNVMe + SSD, Predator X38: Time Spy 11430, GPU 10939, CPU 15340
Sekundär i5-8400, Asus B360 mATX, 16GB, Asus 1070, 970 + 860 Evo, 750W PSU

http://rec.elmor.se/review.php?user=570

Permalänk
Medlem

Heroes of Might and Magic III, va bara tvungen att ha det spelet så va bara spara o käka nudlar så kunde man köpa Pentium 3 500Mhz dator.
Det va tider det, va en otroligt bra dator för sin tid. Voodoo GPUerna saknar man lite