Varför fungerar min dator? Borde ha för klent nätagg

Permalänk

Varför fungerar min dator? Borde ha för klent nätagg

Hej!

Sitter idag på en i7 8700k (stock volt och hastigheter)
32gb DDR4 (speccade till 4000mhz men körs i 2133)
Asus Prime Z370-P
2st 2.5" Samsung SSD diskar
1st Samsung NVME disk
Asus TUF RTX 3080
Noctua DH15
4st extra Noctua chassifläktar
Har varit övertygad om att mitt nätagg låg på 650w vilket jag fattat är alldeles på gränsen för denna specc - däremot när jag idag började jämföra bilder på olika nätagg så ser det helt klart ut att vara ett Seasonic 500W Platinum nätagg (fanless så det finns inga klistermärken som specificerar max effekt).
Jag är helt övertygad om att det är följande nätagg som sitter i burken:
https://www.amazon.se/Seasonic-Prime-Fanless-PX-500-PC-n%C3%A...

Har inget kvitto - fick plocka nätagget ur en burk som skulle slaktas.

Om det bara är 500w - varför funkar då datorn?

Visa signatur

citera för svar
Glassbilen spelar bara när det är helt slut på glass

Permalänk
Medlem

LTT gjorde precis en video med detta:
https://www.youtube.com/watch?v=yU4CFhtS95Q

Har du provat att maxbelasta både CPU och GPU? Har du mätt hur mycket den drar?

Så länge burken drar mindre än vad ditt nätagg kan leverera så kommer det ju gå bra. tills det att du belastar över den gränsen och den kommer stängas av.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Avstängd

Kraven på effekt är ofta rätt tilltagna i överkant och gäller ju främst när man belastar allt till max liksom, vilket man sällan gör om man inte medvetet försöker. Spel och liknande kan belasta grafikkortet hårt men sällan processor och grafikkort samtidigt exempelvis.

Permalänk
Hedersmedlem

Även om du räknar ihop effekten av alla delarna i datorn så kommer ju inte datorn att förbruka hela denna effekt. Inte alla komponenter jobbar på max samtidigt. Så vad din dator faktiskt drar är något du måste mäta om du vill ha reda på det.

Sedan är det så att effekten som anges för ett nätagg inte är någon hård gräns. De flesta nätagg klarar att leverera 10-20% över märkeffekten under perioder. 500W är ingen hård gräns som gör att allt stannar när man överskrider den. Gränsen när nätagget slår av är något helt annat.
Att köra över max leder så klart till väldigt mycket ökad värme och sliter på komponenterna i nätagget. Normalt märker du ju hur mycket ett nätagg jobbar genom att du tex kan höra fläkten varva upp, men det gör du ju inte i ditt fall eftersom nätagget är fanless.

Så det är troligt att du ligger på eller över de 500W ditt nätagg klarar att leverera när du tex spelar ett krävande spel. Det fungerar för nu, men är förmodligen inte hållbart. Det kan också vara så att tex grafikkortet inte boostar allt vad det kan för att det inte får tillräckligt med ström och andra liknande effekter som kanske inte är så tydliga om man inte har något att jämföra med.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem

Min vilda gissning är att din dator drar ca 500w fullt belastad. Gpu 350w, cpu 100w. Övriga komponenter 50w Ditt nätagg har säkert lite headroom så då borde det fungera.

Körde en dator som drog 900w från väggen på ett 850w nätagg utan problem en period. Dock inget jag rekommenderar

Visa signatur

AMD 5800X | MSI X570 Tomahawk | 4x8GB 3600CL18 | Palit 4080 OC Game Rock | Corsair AX860

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Majkey:

Körde en dator som drog 900w från väggen på ett 850w nätagg utan problem en period. Dock inget jag rekommenderar

Effekten som dras från väggen är dock märkeffekt plus effektförluster i nätagget. Så om effektiviteten på ditt nätagg är 90% så är effekten från väggen 850W / 0.9 = 944W. Dvs du låg faktiskt under märkeffekten även fast du tog 900W ur väggen.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem

För att det bara är rekommenderade värden för att hantera maxbelastning.
Det är en jäkla skillnad på max och tomgång.

Om du sätter en elmätare, hur mycket drar den faktiskt? https://www.clasohlson.com/se/Elmätare-för-väg... ?

Sätter du igång linpack med t.ex. OCCT och pressar GPUn med t.ex. Furmark, så är det inte säkert att det är stabilt längre.

Beroende på hur nätaggen är designad, så borde det finnas skyddstak på vissa modeller.

Ibland går det att dra ut mer, har t.ex. dragit ut 1900+W från en server PSU som var speccad till 1200W . men det är lite som att bege sig på okänd tunn is. Det kanske fungerar och känns stabilt kortare spikar, men inget och rekommendera att köra 24/7 så långt utanför spec.