Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Bästa videon för brödbak jag sett:

https://www.youtube.com/watch?v=5mehXzl7yHA

Testat 3 gånger nu och blir sjukt gott varje gång

Går att använda som bas för frallor, limpa och pizza. Handlar helt om att lära sig hantera en deg

Nu blev jag riktigt sugen på att baka bröd.

Skrivet av D.:

En wok bör man absolut ha. Inte bara för asiatisk mat heller.
Använder den rätt ofta till olika rätter, inte minst där man till slut blandar allt i samma.
Finns såväl sådana man sätter på spisen som fristående med inbyggd uppvärmning.

Kan även tipsa om att prova olika vegetariska alternativ till kött.
De är enkla att tillaga och mindre noga med temperaturer. Kan och bör kombineras med olika såser och kryddor, de tar upp smakerna och är i sig mer neutrala.
Inte för att jag är vegan/vegetarian, men lagar hellre med dessa än med kött då de är mer flexibla.

Jag måste leta rätt på lämplig wok. Svårt att veta vilka som är bra bara. Vill ju inte ha någon som slår sig efter första användningen.

Permalänk
Medlem

En tomatsoppa kan alltid vara gott när hösten närmar sig, brukar göra ungefär som recept nedan men avgör mängder på kryddning själv enligt egen smak.

1. Finhacka en gul lök och 1-2 vitlöksklyftor - stek i olja 2-3 minuter, när den blir glansig tillsätt någon msk tomatpuré och låt gå 1 minut till.
2. När det börjar sätta sig i botten, tillsätt två paket finkrossade tomater á 400g och liknande mängd buljongvatten, se till att skrapa botten för att få upp alla smaker.
3. Krydda sedan med någon msk +/- av respektive:
Socker
Oregano
Timjan
Curry (japp)
4. Låt koka på låg värme med lock gärna 20min + för att alla smaker ska dras fram. På slutet tillsätt en klick créme fraiche alternativt lite havregrädde (vegansk). Smaka av och krydda upp med salt/peppar.

Visa signatur

Wannabe gamer

Permalänk
Medlem

Enklaste grill vitlökssåsen!

1 naturell Creme fraiche
1 valfri buljong tärning
3-4 pressade vitlöksklyftor (mer eller mindre beroende på preferens)

Ner med allt i en kastrull och låt puttra upp under omrörning, när den puttrar och har tunnat sig är den klar.

Enjoy helt galen till alla typer av kött och potatis!

Kan även göras på en liten fraiche bara minska mängd vitlök och en halv buljongtärning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Nu blev jag riktigt sugen på att baka bröd.

Jag måste leta rätt på lämplig wok. Svårt att veta vilka som är bra bara. Vill ju inte ha någon som slår sig efter första användningen.

Jag köpte denna woken:
https://soupeduprecipes.com/carbon-steel-wok-with-flat-bottom...

Kolstål, ingen beläggning, utan du får själv bygga patina genom att använda den. Nöjd för priset, runt en femhundring.

Visa signatur

Dator: AMD Ryzen 5800X | Arctic Freezer II 280 | Arous X570S Pro AX | 2x16GB Hyper X Fury DDR4 3600MHz | 980 PRO 1TB | EVGA 3080 FTW Ultra | Fractal Design Torrent | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO | Asus PG279Q
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Xeon E3-1260L | 16GB DDR3 ECC | 240GB SSD | 2x8TB WD White Label | TrueNAS

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Allexz:

Det händer, om det finns billigt högrev exempelvis, eller om man ska göra tartar/råbiff. Inte riktigt värt jobbet i mina ögon, men det känns ju alltid fint att göra mer själv förstås.

Skrivet av Gorian:

Jag kan varmt rekommendera den här vegetariska lasagnen. Har gått hem hos alla jag bjudit den till. Är vanligtvis inget större fan av halloumi, men i denna gör det sig riktigt bra

https://www.ica.se/recept/?recipeid=718382

Gör ganska ofta linslasagne. Typ som en vanlig med köttfärssås och bechamel men istället för köttfärs så kör jag med linser i tomatsåsen. Förkokta förstås. Blir riktigt bra. Annars gör tjejen en med bladspenat, men inte lika god tycker jag.

Permalänk
Medlem

Attbropå såser till grillat:
Sötpotatiscreme!
1-2 stor sötpotatis, halvera
Ringla lite olivolja och havssalt på "kött"ytan och placera med den exponerade sidan neråt på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugn på 175-200c tills mjuka.
Skopa ur med sked när det svalnat tillräckligt.
Pytsa in en hel förpackning färskost av valfri smak.
Blanda ihop den rostade potatisen och färskosten, season to taste.
Hur gott som helst med tanke på hur otroligt simpelt det är!

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Biermann:

Jag köpte denna woken:
https://soupeduprecipes.com/carbon-steel-wok-with-flat-bottom...

Kolstål, ingen beläggning, utan du får själv bygga patina genom att använda den. Nöjd för priset, runt en femhundring.

Vart ifrån skickade dom den?

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Det här gör jag så fort familjen inte är hemma. Super enkelt och väldigt gott. Viktigt med en bra spagetti. Jag använder romatica tomater.

Visa signatur

9600k 1070gtx define s2

Permalänk
DingDongerMcDongface
Skrivet av D.:

En wok bör man absolut ha. Inte bara för asiatisk mat heller.
Använder den rätt ofta till olika rätter, inte minst där man till slut blandar allt i samma.
Finns såväl sådana man sätter på spisen som fristående med inbyggd uppvärmning.

Kan även tipsa om att prova olika vegetariska alternativ till kött.
De är enkla att tillaga och mindre noga med temperaturer. Kan och bör kombineras med olika såser och kryddor, de tar upp smakerna och är i sig mer neutrala.
Inte för att jag är vegan/vegetarian, men lagar hellre med dessa än med kött då de är mer flexibla.

Är såna med fristående uppvärmning vettiga? Jag har alltid fått höra att det inte är värt med wok om man inte har någon gasspis, som ju inte är så vanligt i Sverige, men det är så mycket som blir tusen gångare godare om det wokas "på riktigt". Vet att det kan funka bra med vissa gasolgrillar, men det får jag inte riktigt plats med

Permalänk
Medlem
Skrivet av vinylens:

Vart ifrån skickade dom den?

Hmm, när jag beställde för något år sedan, så skickades den snabbt från Europa, men nu verkar den skickas från USA på någon vecka. Kostar 600kr inkl frakt.

Visa signatur

Dator: AMD Ryzen 5800X | Arctic Freezer II 280 | Arous X570S Pro AX | 2x16GB Hyper X Fury DDR4 3600MHz | 980 PRO 1TB | EVGA 3080 FTW Ultra | Fractal Design Torrent | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO | Asus PG279Q
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Xeon E3-1260L | 16GB DDR3 ECC | 240GB SSD | 2x8TB WD White Label | TrueNAS

Permalänk
Medlem
Skrivet av Biermann:

Hmm, när jag beställde för något år sedan, så skickades den snabbt från Europa, men nu verkar den skickas från USA på någon vecka. Kostar 600kr inkl frakt.

Problemet är när dom skickar från USA kommer det massor med andra avgifter på eftersom det blir en import från icke EU land.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av landmarks:

Är såna med fristående uppvärmning vettiga? Jag har alltid fått höra att det inte är värt med wok om man inte har någon gasspis, som ju inte är så vanligt i Sverige, men det är så mycket som blir tusen gångare godare om det wokas "på riktigt". Vet att det kan funka bra med vissa gasolgrillar, men det får jag inte riktigt plats med

Du kan få använda min gasspis😁
Japp jag har gasspis.
Tyvärr är inte hemmagasspisar särskilt varma så du är inne på rätt spår med fristående.. gärna med minst 100 000 BTU ju högre desto bättre.. sen har du allt färdigskuret för det går undan 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av landmarks:

Är såna med fristående uppvärmning vettiga? Jag har alltid fått höra att det inte är värt med wok om man inte har någon gasspis, som ju inte är så vanligt i Sverige, men det är så mycket som blir tusen gångare godare om det wokas "på riktigt". Vet att det kan funka bra med vissa gasolgrillar, men det får jag inte riktigt plats med

Nu har jag ju inte testat men med en modern keramik- eller induktionshäll borde det funka bra. Det räcker i varje fall för en skrikande het gjutjärnspanna.

Permalänk
Medlem

Något som alltid vinner hemma hos mig, kladdkaka på brynt smör.

Ingredienser för 1 kaka
Ugnstemp 160 grader
125 g smör
3 dl strosocker
1,5 dl vetemjol
1,5 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk flingsalt
4 msk kakao
2 ägg
Smörad form

1. Bryn smöret (medel temp)
2. Smöra formen med smöret
3. Häll i socker i smöret när det är varmt
4. Dumpa i alla torra ingredienser. Blanda först mjölet
5. Knäck i ett ägg i taget (bla 1-2 msk vatten om det är grynygt)
6. In i mitten av ugnen 15-18 min. Alla ugnar är olika och rekommenderar att kolla in kakan efter 10 min alltid

Visa signatur

𝙙𝙖𝙩𝙤𝙧 Fractal Meshify C|AMD 9 7950X|RTX 3090 TI 24G|ASUS ROG STRIX X670E|32gb DDR5 RAM|Corsair 1200W
𝙡𝙖𝙥𝙩𝙤𝙥 ROG Zephyrus M16 rtx3070ti|Macbookpro M1pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av vinylens:

Problemet är när dom skickar från USA kommer det massor med andra avgifter på eftersom det blir en import från icke EU land.

Det står också på sidan att de bara skickar till USA, Kanada och Australien.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Det står också på sidan att de bara skickar till USA, Kanada och Australien.

Testa att lägga i korgen och då stod det att dom kunde skicka till Sverige.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Nu blev jag riktigt sugen på att baka bröd.

Jag måste leta rätt på lämplig wok. Svårt att veta vilka som är bra bara. Vill ju inte ha någon som slår sig efter första användningen.

Bara att starta en poolish ikväll och köra klart imorgon. Tar tyvärr några timmar, men resultatet är smaskens

Permalänk
Skrivet av medbor:

Bästa videon för brödbak jag sett:

https://www.youtube.com/watch?v=5mehXzl7yHA

Testat 3 gånger nu och blir sjukt gott varje gång

Går att använda som bas för frallor, limpa och pizza. Handlar helt om att lära sig hantera en deg

Måste nog testa, tack!

Visa signatur

Fractal Design R5 vit, i7 7700K, Noctua NH-D15, Corsair 2x16Gb 3200 MHz, Asus Strix Z270F Gaming, Corsair Force Series MP500 480Gb, EVGA Supernova G2 750W, Gigabyte Auros Extreme 1080 Ti, Asus Xonar STX Audio Card.

Permalänk
Medlem

Jag har en tips på en crossover jag brukar köra. Idén fick jag från ultrahipstserstället Asia de Cuba i Los Angeles.

Grundidén är en klassisk kinesisk Sweet and sour chicken, MEN med fritering från amerikanska södern. Tro mig, gör denna. Du kommer älska den.

Gör denna, exakt som han förklarar, MEN byt ut potatismjölet mot denna: https://www.amazon.com/Zatarains-Orleans-Style-Spicy-Chicken/... - Jag brukar köpa den på Matvärlden i Stockholm. Jag brukar också byta ut en enda tråkig orange paprika på ett sånt trepack med en grön, röd och gul paprika. Blir trevligare utseende. Sen kör du såklart kycklinglår och inte vanlig tråkig filé.

Alltså, tro mig, det blir gudomligt och lite lagom spicy.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av landmarks:

Är såna med fristående uppvärmning vettiga? Jag har alltid fått höra att det inte är värt med wok om man inte har någon gasspis, som ju inte är så vanligt i Sverige, men det är så mycket som blir tusen gångare godare om det wokas "på riktigt". Vet att det kan funka bra med vissa gasolgrillar, men det får jag inte riktigt plats med

Jag har sådan med inbyggd uppvärmning, vet inte om det är bättre men kan tänka mig att en större del av pannan blir varm.
Man får dock se till att bara använda mjuka redskap för att inte skada ytan då det är liknande teflonpanna.
Woken är ju inte heller något man bara vill ha liggande utan att använda, då den tar en hel del plats.

Permalänk
Medlem

Om man har induktion kan jag starkt rekommendera en flatbottnad tunn kolstålswok.
Den kommer slå sig som bara den och aldrig kunna stå still utan att vingla fram och tillbaka men det fungerar oerhört bra. Jag kör typiskt fullt blås från start till mål (redo med alla ingridienser givetvis). Dvs jag frångår den heliga principen med induktion och kolstål att ta det försiktigt. Jag får oljan att ryka på bara några sekunder (överdrivet men det går fort).

Gas är nog lite av en myt. Med vanlig gashäll får man inte tillräckligt med värme (vill påstå att jag får oerhört mycket mer effekt med induktion). Riktig wok-hei kräver mycket mer än man får från vanlig gashäll. Mycket av myten kommer nog från USA där man jämför gas med riktigt dåliga elhällar. Så även "dålig" hemmagas är bättre än deras elhällar.

Teflonwok eller gjutjärnswok är jag personligen lite skeptisk till men har egentligen aldrig provat.

Permalänk
Medlem

Och jag som trodde att dom körde med gasspis i restaurangerna i kina.. oj vad mycket fake videos som går på youtube

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

Och jag som trodde att dom körde med gasspis i restaurangerna i kina.. oj vad mycket fake videos som går på youtube

Givetvis gör de det. Men de går inte att jämföra med en hemmaspis. De har flera gånger högre effekt.

Fick jag killgissa så kan man kanske lösa en motsvarighet om man kör woken på ett tändrör till en kolgrill.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vinylens:

Problemet är när dom skickar från USA kommer det massor med andra avgifter på eftersom det blir en import från icke EU land.

Nej, dem uppdaterar till sek och lägger på moms, så inget tillkommer.

Det är Amazon som skickar woken.

Visa signatur

Dator: AMD Ryzen 5800X | Arctic Freezer II 280 | Arous X570S Pro AX | 2x16GB Hyper X Fury DDR4 3600MHz | 980 PRO 1TB | EVGA 3080 FTW Ultra | Fractal Design Torrent | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO | Asus PG279Q
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Xeon E3-1260L | 16GB DDR3 ECC | 240GB SSD | 2x8TB WD White Label | TrueNAS

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nizztos:

Givetvis gör de det. Men de går inte att jämföra med en hemmaspis. De har flera gånger högre effekt.

Fick jag killgissa så kan man kanske lösa en motsvarighet om man kör woken på ett tändrör till en kolgrill.

Nä, många av dessa restauranger/gatukök har ju jäkla jetmotorer som sprutar eld. Som här:

Ingenting man kan ha i hemmaköket kommer i närheten. Jag tror dock inte det behövs för att få bra resultat, bara det är lite drag i spisen där hemma. Använd kolstål, förvärm woken (dock ej på induktion då det blir varmt direkt) och woka ingredienserna i omgångar. Grejen med en wok är ju att botten är perkele-varm och att den snabbt värms upp igen när man slängt i maten. Vattnet som finns i maten förångas snabbt, skapar det här molnet som i sin tur hjälper till vid tillagningen. Värmen är tillräckligt hög för att vara på gränsen till att det bränns vid direkt, varför maten hela tiden rörs och kastas runt - vilket även hjälper med molnet av rök och vattenånga.

Lagar man maten i omgångar kyls inte woken ner lika mycket när man lägger i maten, så den vägen bör man kunna få sin wok hei. Sen bidrar även kolstålet och fettet till smaken. Om inte det räcker kan man ju ha en lite större såndär handhållen brännare och bomba på maten under tillagning.

Permalänk
Skrivet av Nizztos:

Givetvis gör de det. Men de går inte att jämföra med en hemmaspis. De har flera gånger högre effekt.

Fick jag killgissa så kan man kanske lösa en motsvarighet om man kör woken på ett tändrör till en kolgrill.

Såg på youtube att någon hade gjort precis det, briketter, tändrör plus lövblås och det gick så det måste vara sant!

Permalänk
Medlem

Vilka bra tips, har sparat flera av recepten i tråden!

Själv brukar jag hitta många goda recept på youtube. Gillar särskilt Leif Mannerström och hans varianter på svensk husmanskost, han har jämt i extra ingredienser som gör klassikerna mycket godare!

En rätt annars som jag har lagat många gånger nu är den här:

Brukar äta med ris och färsk broccoli, väldigt enkelt och sjukt gott!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Jag kommer komma med lite generella tips i denna tråden då och då tror jag.

Pastagratäng;
350g torr pasta
1,7L sås inte tjock, inte tunn. Gjord på 3 delar vatten (6,4dl), 3 delar mjölk (6,4dl) och 2 delar grädde (4,25dl). Salt och peppar.

Blanda varm sås och torr pasta med valfria ingredienser (stekt färs, kyckling, grönsaker - vad du vill, endast fantasin sätter gränser) - i en ugnsäker form. Toppa med riven ost (jag brukar köra 50/50 prästost och mozzarella)

Tipset här är alltså att INTE koka pastan, det är dels för att spara disk och dels för att pastagratängen blir bättre.

160°C mitt i ugnen ca 35min, ställ en metallskål med vatten i botten av ugnen för att göra omgivningen lite fuktig.

Funkar på samma sätt för er som föredrar veganskt alternativ, använd då istället vatten, havredryck och oatly iMat-grädde.

(Denna typ av pastagratäng lämpar sig inte för glutenfri pasta)

Jag älskade morsans makaronilåda som barn så det här receptet passar mig perfekt. Hittade lite färskkorv kryddad med vitlök och ramslök - bara ta bort skinnet, skära upp och steka. Sen skar jag upp lite morot och saladslök för sötma och syrlighet. Till vätskan tänkte jag att jag saltar lite mindre än till potatisgratäng, vilket blev utmärkt (potatis kan ju rätt mycket salt, varför jag backade lite nu med pastan). Till sist Mozarella i själva blandningen samt på toppen.

Till nästa gång ska jag finfördela korven/färsen lite mer, så det blandar sig bättre och man kan få med lite i varje tugga.

Någon efterfrågade bilder tidigare i tråden, så här kommer en. Som ni kan se tryckte jag i mig en rätt stadig portion, vilket får anses vara ett gott betyg. Resten blir perfekt till lunch imorgon.

Permalänk
Medlem

Hittade just den här. Hänga med Francis Mallmann och laga mat över öppen eld i Skottland. Synd att man inte har £29,920 bara...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nizztos:

Givetvis gör de det. Men de går inte att jämföra med en hemmaspis. De har flera gånger högre effekt.

Fick jag killgissa så kan man kanske lösa en motsvarighet om man kör woken på ett tändrör till en kolgrill.

Mmm jag skrev detta lite högre upp innan ditt inlägg...

"Du kan få använda min gasspis😁
Japp jag har gasspis.
Tyvärr är inte hemmagasspisar särskilt varma så du är inne på rätt spår med fristående.. gärna med minst 100 000 BTU ju högre desto bättre.. sen har du allt färdigskuret för det går undan 😁"

Men såg att det finns externa gasbrännare med ännu högre btu så 200 000 BTU ska väl räcka