Permalänk
Medlem

Tråden för Recept och Matlagning

Här på forumet har vi ett par populära trådar om sous vide och grillning. Jag tänkte därför att vi behöver en mer generell tråd om matlagning och recept.

I den här tråden tänkte jag att vi kan tipsa om våra favoritrecept, diskutera matlagningstekniker, köksredskap och annat matlagningsrelaterat.

Matnörderi och allt som är relaterat, helt enkelt.

Permalänk
Medlem

Jag kan börja med att tipsa om ett recept jag själv uppfunnit. Det är en fransk potatis- och purjolökssoppa möter Miso-soppa.

Hacka gul lök och salladslök, fräs i en varm kastrull med rikligt med smör. Låt löken bli genomskinlig med en antydan till färg. I med vatten och potatis. Jag brukar kvarta potatisen. Vattnet ska precis täcka potatisen (tänk på att det expanderar när det blir varmt).

I med fiskbuljong, umamibuljong och Miso-pasta.

Jag brukar använda en 2-liters kastrull, som blir drygt 3/4 full, och har ca 1 fiskbuljongtärning, 1/2 umami-tärning och lite mindre än en matsked Miso-pasta.

Gå efter smak men tänk på att Miso-pastan behöver koka in ordentligt - det doftar inte rosor i början.

Slutligen, mixa tills soppan är slät och krämig. Företrädesvis ska den vara riktigt tjock.

Häll i vitvinsvinäger (jag använder ca 1/2 kork/kapsyl). I med grädde efter smak (jag gillar kanske 1.5-2dl).

Gillar man lite hetta kan man såklart ha i peppar också.

Kokar du en extra tjock och smakrik soppa kan du poschera lämplig vit fisk. Servera fisken uppepå soppan i lagom djup tallrik.

Permalänk
Medlem

Trevligt initiativ.

Som generellt tips så vill jag bara slå ett snabbt slag för vanligt hederligt stekande.
Apropå inget egentligen, men jag tycker man får bra rutin och känsla för olika slags kött genom att tillaga det i stekpanna; bara + önskat matfett/olja, och vid behov så kan man gärna kombinera det med ugnsstekning. Lifehackupplevelse varje måltid, when done right, imo.

Har för närvarande hjortgrytbitar på upptinande till imorrn, har någon kanske förslag på hur de skulle kunna förvaltas på nåt lyckat vis?
Lutar just nu annars åt att typ tillaga det som älg- eller ren-skav; med potatismos, lök, svamp & gräddsås. Lär väl ha enbär i gräddsåsen (utöver sky & en skvätt kinensisk soja dvs), men känns i övrigt mest idéfattigt i värmen.
Knappast långkokssäsong överlag annars, I know..

Permalänk
Medlem

Bästa receptet man kan ha när det gäller kött, är en stektermometer.
Jag gick kockutbildning 1999 men använder ändå termometer, dels behöver jag inte vakta o känna hela tiden och sluttampen i ugnen blir lekande lätt.
Det blir enorm skillnad att ha rätt temperatur på sin stek, kyckling eller fisk, bara det kan ta maträtten några pinnhål upp

En klassiker jag själv kört i 20 år är en kycklinggryta med lite udda innehåll.
- Kyckling i bitar
- Creme Fraiche
- Grädde
- Mögelost
- Italiensk salladskrydda, rikligt.
- Strimlad paprika

Kombinationen av salladskryddan mot mögelosten blir så galet bra, jag har i lika många år försökt komma fram till vilken krydda det är i salladskryddan som är en mix, så man kan ta bara den i färskt format men hittils inte lyckats.

För köttälskare kan jag tipsa om Picahna, finns på bl.a. willys, köttet är en blandning mellan oxfilé och rostbiff i smak/konsistens, blir oerhört mört.
Jag brukar steka hela så den får yta, pensla på dijonsenap på båda sidor och lägga på en bädd av grovsalt, enbär och vitlöksklyftor och köra slow slow på 90-100 grader i ugnen. Galet smaskigt kött.

Visa signatur

Mitt modermodem är trimmat!

Permalänk
Medlem

Frugan älskar langos och detta recept blir jäkligt bra:

Langos

2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
6,5 dl vetemjöl
salt
olja att fritera i

Koka potatisen. Skala och mosa (eller riv) potatisen medan den är varm.
Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund.

Häll upp mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.

Degen ska vara lite klibbig, vänd försiktigt i mer mjöl om det behövs. Försök hålla degen så luftig som möjligt för att inte bli för massiva efter friteringen. Forma tunna kakor, mjöla händerna mellan varje så slipper degen fastna i händerna.

Hetta upp olja i en stor kastrull/gryta till ca 180°C och fritera dem en i taget tills de är gyllene på vardera sida.

Stavfel
Permalänk
Medlem

Bra tråd! Återkommer säkert med lite recept och diskussionsfrågor framöver.

Skrivet av ibrand:

Har för närvarande hjortgrytbitar på upptinande till imorrn, har någon kanske förslag på hur de skulle kunna förvaltas på nåt lyckat vis?
Lutar just nu annars åt att typ tillaga det som älg- eller ren-skav; med potatismos, lök, svamp & gräddsås. Lär väl ha enbär i gräddsåsen (utöver sky & en skvätt kinensisk soja dvs), men känns i övrigt mest idéfattigt i värmen.
Knappast långkokssäsong överlag annars, I know..

En matsked eller två messmör, mesost eller brunost brukar göra underverk med vilt. Annars gör en portergryta?

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem

Riktigt bra recept på Raita:

2,5 dl Turkisk Yoghurt
0,5 dl färsk mynta
1 st vitlöksklyfta
2 msk flytande honung
1 st lime
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar
Pressa limejuicen i en skål. Använd en stavmixer och mixa ner mynta och vitlök ordentligt.
Rör ner yoghurt och honung, smaka av med kryddorna enligt egen smak.

Permalänk
DingDongerMcDongface

Härlig tråd! Hoppas på lite bra och hyfsat snabba vardagsrecept

Jag tycker om att laga mat, men har svårt att få orken att räcka till kvällstid på vardagarna, så det blir ofta samma typ 4-5 rätter som jag vänder mig till. Kompenseras till viss del med storkok på helgerna, men alltid bra med nya idéer!

Permalänk
Medlem
Skrivet av landmarks:

Härlig tråd! Hoppas på lite bra och hyfsat snabba vardagsrecept

Jag tycker om att laga mat, men har svårt att få orken att räcka till kvällstid på vardagarna, så det blir ofta samma typ 4-5 rätter som jag vänder mig till. Kompenseras till viss del med storkok på helgerna, men alltid bra med nya idéer!

Det här är en favorit jag brukar köra på vardagarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HCP:

Bästa receptet man kan ha när det gäller kött, är en stektermometer.
Jag gick kockutbildning 1999 men använder ändå termometer, dels behöver jag inte vakta o känna hela tiden och sluttampen i ugnen blir lekande lätt.
Det blir enorm skillnad att ha rätt temperatur på sin stek, kyckling eller fisk, bara det kan ta maträtten några pinnhål upp

En klassiker jag själv kört i 20 år är en kycklinggryta med lite udda innehåll.
- Kyckling i bitar
- Creme Fraiche
- Grädde
- Mögelost
- Italiensk salladskrydda, rikligt.
- Strimlad paprika

Kombinationen av salladskryddan mot mögelosten blir så galet bra, jag har i lika många år försökt komma fram till vilken krydda det är i salladskryddan som är en mix, så man kan ta bara den i färskt format men hittils inte lyckats.

För köttälskare kan jag tipsa om Picahna, finns på bl.a. willys, köttet är en blandning mellan oxfilé och rostbiff i smak/konsistens, blir oerhört mört.
Jag brukar steka hela så den får yta, pensla på dijonsenap på båda sidor och lägga på en bädd av grovsalt, enbär och vitlöksklyftor och köra slow slow på 90-100 grader i ugnen. Galet smaskigt kött.

Jag håller verkligen med om termometer. Nog för att det går att få bra resultat utan men det är närmast omöjligt att pricka just den temperatur man vill ha bara på känsla. Ska man gå på känsla måste man veta just hur den specifika köttbiten ska kännas vid en viss temperatur (det är ju liksom olika från köttbit till köttbit).
Min favorit är annars att köra en reverse sear likt Heston Blumenthal. Salta generöst en tid innan, kör den i ugnen på låg temp, vila, och sen stek i perkele-hög värme. Med reverse sear behåller man mer av saften i köttet och den blir torr på ytan för att få en riktigt bra yta när man sen steker eller grillar.

Kyckling och fisk är egentligen sånt där man behöver vara ännu mer exakt med temperaturen. Båda blir torra och tråkiga på nolltid om man tillagar för länge.

För inte så länge sedan var jag på besök hos min käre mor och far. Morsan har lärt sig att vara jätteförsiktig med kyckling. Jag föreslog lite diplomatiskt att "nää, men jag tror kyckligen kommer bli perfekt om du tar ut den ur ugnen några minuter tidigare". Det blev den också. Numera serverar min kära mor aldrig torr kyckling igen.

Permalänk
Medlem

Mitt bästa matlagningstips är att lära sig balansera sött, salt och syrligt. Kan man det så kan man laga god mat på vad som helst.

T.ex, är såsen för söt, ha i en skvätt citron eller vin. Är den för syrlig? Ha i socker eller balsamvinäger.

Istället för att använda just socker, salt och citron (som alla är desperata sista utvägar) så bör balanseringen ske via råvaror. T.ex ketchup för sötma, rökt skinka för sälta etc etc.

Och ostronsås. Allt blir gott med det i

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Mitt bästa matlagningstips är att lära sig balansera sött, salt och syrligt. Kan man det så kan man laga god mat på vad som helst.

T.ex, är såsen för söt, ha i en skvätt citron eller vin. Är den för syrlig? Ha i socker eller balsamvinäger.

Istället för att använda just socker, salt och citron (som alla är desperata sista utvägar) så bör balanseringen ske via råvaror. T.ex ketchup för sötma, rökt skinka för sälta etc etc.

Och ostronsås. Allt blir gott med det i

Låt oss inte glömma den mest underskattade smakhöjaren: Vinäger. Det är lätt att bara tänka på salt som en smakhöjare men vinäger är minst lika viktig. Ett tips är att prova det nästa gång du gör potatismos. Superenkelt; potatis, smör och mjölk som vispas runt. Salt är en självklarhet. Prova skvätt i lite (med betoning på lite) vinäger. Du kommer få en härlig syrlighet och alla smaker förhöjs.

Jag tror problemet med vinäger är att det sticker i näsan och det är lätt överdosera. Annars skulle jag se det som nästan lika viktigt som salt.

Permalänk
Medlem

Köttfärslimpa

500g ​köttförs
200g ​bacon eller sidfläsk, fintärnad
1st ​gul lök, finhackad
1 dl ​mjölk
0,5 dl ​grädde
0,5 dl​ ströbröd
1st​ ägg
1 frp ​leverpastej, grov
​salt
​peppar
​vitpeppar

Börja med att hälla mjölk och grädde i en bunke och blanda sedan i ströbröd, salt och peppar. Tillsätt ägget och blanda runt ordentligt, låt sedan stå och dra i 5-10 minuter

Fräs bacon/sidfläsk på hög temperatur. Häll därefter i löken och stek tills den blivit mjuk. Ställ åt sidan och låt svalna.

Blanda köttfärs och leverpastej med ströbrödsmassan, rör inte runt för hårt och länge då färsen kan bli "trådig". Rör ner den frästa baconet och löken.

Smörj en brödform och häll ned köttfärsblandningen, platta ut lite så det blir som en limpa. Sätt in i ugnen, 60 minuter i 175C.
Häll över 1-2 dl vatten efter halva tiden.

Gräddsås

3 dl​ kalvfond/buljong (går även med 2-3dl vatten och en köttbuljontärning)
1,5 dl​ grädde
3 tsk​ Maizena (eller toppredning med mjölk och mjöl)
​salt och peppar efter smak
​soja

Koka upp fonden/buljongen och grädden. Krydda efter smak och tillsätt soja för att få lite färg. Red av med antingen maizena eller en toppredning och låt koka upp. Slå gärna i en dl av vätskan från köttfärslimpan.

Servera med kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

Permalänk
Medlem

Enkel pytt i panna

Tillagas företrädesvis i en bra teflonpanna, men är du säker på din gjutjärn/kolstol/rostfria panna så kör på.

Börja med vitlök, rosmarin och timjan och lite olja i pannan. För att det ska bli bra vill du få fram så mycket arom som möjligt. I med mer olja och fint tärnad potatis. Vi snackar råstekt potatis så det kommer ta lite tid (fast det går säkert bra att köra parboiled potatis). Därefter i med lök, sen salsiccia och bacon. Helt okej att även ha i lite tärnad morot eller vad man nu råkar gilla.

Hela grejen här är att få ut så mycket arom som möjligt; rosmarin, timjan och vitlök funkar utomordentligt bra med salsiccia. Här är det bara att följa vad näsan säger. När det är klart gillar jag att servera med lite persilja och rödbetor.

Superenkelt och blir fantastiskt gott.

Permalänk
Medlem

En hemlig ingrediens som jag starkt kan rekommendera är en särskild fisksås, Colatura di alici. En skvätt av denna I typ vinegrätt, köttförsås, soppa, etc etc.
Tycker den är bättre än vanlig fisksås, men också dyrare och svårare att hitta.

Skrivet av Oegat:

En matsked eller två messmör, mesost eller brunost brukar göra underverk med vilt. Annars gör en portergryta?

Tänkte säga precis det här. Rejält med messmör och grönpeppar brukar jag köra när jag gör skav. Helt otroligt gott.

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem

Ett annat busenkelt och fantastiskt recept att göra storkok på för matlådor är en fusk-satay/panang. Kan göras med kyckling, vegetarisk, eller vegansk (utan fisksås då).

En burk bra jordnötssmör. Jag gillar chunky.
2 burkar kokosmjölk.
Currypaste och/eller sambal efter smak och tycke.
Eventuellt Buljong eller fisksås.
Kycklinglår, alternativt halloumi, alternativt hårt rostade broccolihuvuden. Du kan helt ignorera de matigare bitarna om du vill också.
En påse frysta wokgrönsaker.
Lök, vitlök, ingefära, samt kryddor efter smak och tycke.

Fräs på kycklingen/halloumin, gärna med nån bra curry.
I med grovt hackad lök och vitlök, samt ingefära och eventuella andra kryddor. Jag har provat lite sichuanpeppar till god effekt!
Pytsa i jordnötssmör, kokosmjölk, samt eventuellt en skvätt buljong/fisksås. Låt försiktigt sjuda ihop.
Smaka av med sambal och/eller Currypaste. En nypa socker skadar inte heller.
Häv I den förstekta halloumin eller rostade broccolin. Ifall du kör kyckling så har den legat i hela tiden dock.
Och sist men inte minst pytsa i en halv till en hel påse wokgrönsaker och andra grönsaker, typ minimajs. Variera mängden efter hur tjock gryta du vill ha.

Servera med ris eller äggnudlar. Gör sig otroligt bra i matlådor, smaker egentligen bättre dagen efter!

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem

Habanero kassler (2 port)

200-300g Kassler (4-6st 1cm tjocka skivor)
1 habanero chili
½ msk Soja
3dl Grädde
4-8 potatis(mjölig)

-Skala och koka potatisen.
-Skiva upp kassler i cirka 1cm tjocka skivor och lägg i en ugnsform.
-Mixa eller finhacka chilin och lägg i formen med kasslern.
-Häll i sojan i formen.
-Häll grädde i formen tills kasslern precis är täckt av grädde.
-Grädda i ugnen i 20-30 minuter på 200 grader eller tills grädden har fått ett gyllenbrunt skinn.

Servera gärna med tomater och sallad.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Jag kommer komma med lite generella tips i denna tråden då och då tror jag.

Pastagratäng;
350g torr pasta
1,7L sås inte tjock, inte tunn. Gjord på 3 delar vatten (6,4dl), 3 delar mjölk (6,4dl) och 2 delar grädde (4,25dl). Salt och peppar.

Blanda varm sås och torr pasta med valfria ingredienser (stekt färs, kyckling, grönsaker - vad du vill, endast fantasin sätter gränser) - i en ugnsäker form. Toppa med riven ost (jag brukar köra 50/50 prästost och mozzarella)

Tipset här är alltså att INTE koka pastan, det är dels för att spara disk och dels för att pastagratängen blir bättre.

160°C mitt i ugnen ca 35min, ställ en metallskål med vatten i botten av ugnen för att göra omgivningen lite fuktig.

Funkar på samma sätt för er som föredrar veganskt alternativ, använd då istället vatten, havredryck och oatly iMat-grädde.

(Denna typ av pastagratäng lämpar sig inte för glutenfri pasta)

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Jag är helt såld på det kinesiska köket. Det blir mycket Kung Pao Chicken och liknande anrättningar. Men en enkel chicken lo mein blir det väldigt ofta:

Kycklingen:
400g kycklinglårfilé
1msk ljus soya
1tsk sesamolja
1tsk socker
1tsk majsstärkelse
1krm Kinesisk Five Spice (om du har)

Skär kycklingen i strimlor och lägg i en liten skål, häll sen i övriga ingredienser och blanda väl så det blir en krämig beläggning runt kycklingen. Låt sen marinera i 20min medans du förbereder resterande ingredienser.

Kryddor:
2-3st Vitlöksklyftor beroende på storlek
Ingefära av liknande mängd som vitlöken
Valfri chili, jag brukar ta några torkade hela chili som jag halverar och tar bort lite av fröna för att inte göra det för starkt. Går även bra med chiliflakes om ni har det.

Grönsakerna:
2-3st Salladslökar
1 Gul lök
1/2 Gul eller röd paprika
2-3 Färska champinjoner
1 knippe färska böngroddar

Skär grönsakerna i samma storlek som kycklingen och svampen i skivor.
Du kan ta vilka grönsaker du vill egentligen, men salladslök är väl ett måste tycker jag.

Såsen:
2msk Ljus soya
1tsk Mörk soya
1msk Shaoxing Risvin om du har
2msk Ostronsås
1tsk Majsstärkelse
1tsk Kycklingfond
2msk Vatten

Blanda ihop såsen väl. Se till att du har ostronsås, den ger mycket smak till såsen.

Nudlar:
Förkoka nudlarna enligt anvisningar, vilka nudlar ni väljer är upp till er, men jag kan rekommendera antingen vanliga äggnudlar eller vetenudlar.

Tillagning:
Värm upp en stor wokpanna med ganska mycket rapsolja. Lägg i kycklingen över hela botten och låt den ligga still i någon minut innan ni vänder på den. Stek på andra sidan i nästan en minut också. Sen kan ni börja röra runt kycklingen tills den är färdigstekt vilket går snabbt i en het Wokpanna.

Tag ur kycklingen i en skål och lägg sedan i kryddorna och stek dem under omrörning i oljan som är kvar från kycklingen. Är det för torrt får ni lägga i mer olja, men var vaksam så att kryddorna inte bränns. Det räcker med en minut sen går man i med de hårdaste grönsakerna först, lök och paprika, stek dem i 30sekunder innan man går i med salladslök och svamp. Rör runt mycket så att inte fastnar något, allt ska få lite färg, men inte bli bränt.

Gör plats för nudlarna genom att skjuta upp grönsakerna på sidorna av woken och stek nudlarna under omrörning i någon minut för att sedan ha i kyckling och böngroddar. Rör runt allt och häll sen i såsen från sidorna på woken. Efter 30sek omrörning så är det klart för att tas ur pannan.

Ät och njut!

Visa signatur

Dator: AMD Ryzen 5800X | Arctic Freezer II 280 | Arous X570S Pro AX | 2x16GB Hyper X Fury DDR4 3600MHz | 980 PRO 1TB | EVGA 3080 FTW Ultra | Fractal Design Torrent | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO | Asus PG279Q
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Xeon E3-1260L | 16GB DDR3 ECC | 240GB SSD | 2x8TB WD White Label | TrueNAS

Permalänk
Medlem

Ni som av någon outgrundlig anledning aldrig ätit sambalkotletter:
https://www.kokaihop.se/recept/kotlett-med-sambalsas

Man kan byta köttet till lite vadsom, får iofs gärna ha lite insprängt fett.
Såsen är todiefor.

Permalänk
Redaktion
Redaktör

Tänkte tipsa om min favorit street-food från Sydkorea.
Toekkbokki, Det är typ en form av cylindriska riskakor som serveras i en röd sås baserad på gochujang (fermenterad chilipasta)
Vanligtvis köper man det från små mobila gatukök och får det serverat med tunna fishcakes i en pappmugg eller plasttallrik.
Kan även serveras tillsammans med nudlar men då kallas det "Rabokki" som en är en kombination av orden Ramyun och Toekkbokki.
Ett recept jag hittat som jag tycker är bra är detta,

De flesta ingredienser går att hitta på valfri asian market.
vill man inte blanda såsen själv finns den oftast att köpa i koncentrerad form i små påsar.

Permalänk
Sötast

Maler ni er egen färs?

Permalänk
Medlem

Jag håller på att utforska enkla, goda och billiga recept att göra matlådor på. Det här receptet på Chow Mein med kyckling blev riktigt lyckat. Vill man göra det så billigt som möjligt kan man köpa hel kyckling (kostar väl runt 50-60Kr) och skära upp, vilket borde räcka till kanske 5 portioner. Sen har man ju en massa rester över att koka buljong på.

Enda problemet jag har är att jag saknar en wok. Blir svårt att få plats med allt i en vanlig panna, plus då att en wok är bra på andra sätt.

Permalänk
Medlem

Kör aldrig efter några recept förutom vid bakverk, är singel och bor för långt från affären för att ha allt hemma.
Är väll det som är kul med att laga mat, testa och se vad som fungerar.

Har några tips

  • Bacon, vik ca 1cm kanter på ugnsplåtpapper ,lägg baconen dubbla och ca 230°C och ca 15 min och vänd

  • Äppelkaka, ta ett vanligt smuldegs recept ändra till ca2/3 havregryn och ha på en nypa havsslt i degen.

  • Tjockpankaka, vanligt smet , stek och strimla bacon och ha smeten i gjutjärnspanna och tryck in den i ugnen.

Ugnen är det bästa som finns för den late, och blir generellt mindre disk.

Permalänk
Medlem

Jag kan varmt rekommendera den här vegetariska lasagnen. Har gått hem hos alla jag bjudit den till. Är vanligtvis inget större fan av halloumi, men i denna gör det sig riktigt bra

https://www.ica.se/recept/?recipeid=718382

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av landmarks:

Härlig tråd! Hoppas på lite bra och hyfsat snabba vardagsrecept

Här kommer ett par enkla pastarecept.

Fransk-Italiensk purjolök-pasta

Detta lärde jag mig av en italiensk vän när jag bodde i Paris. Han skulle leta upp lite trevliga grönsaker och laga något, men när jag kom hem till honom så beklagade han sig över det dåliga utbudet på grönsaker i Paris. Det enda han hade hittat som han tyckte var acceptabelt utifrån hans (italienska) kravnivå, var en purjolök!

- "Men då kunde jag lägga pengarna på ett bra vin istället, för det kan de åtminstone i det här landet"

Sen hackade han purjolöken, fräste den i en stor stekpanna på låg värme i 5-10 minuter, och satte i ca 1,5 dl crème fraiche som fick smälta med i 5 minuter. Sen i med nästan färdigkokt spagetti och lite av pastavattnet, och det fick puttra med i pannan tills pastan nått al-dente-nivå. Serverades med flingsalt, svartpeppar och riven parmesan.

Sedan dess gör jag någon variant på denna rätt 2-3 ggr / månad. Det går lika bra med gul eller röd lök, och jag har också ofta i lite vitlök. Tänk om jag bara hade kunnat detta recept när jag var student!

Pastaknytt-panna

Ett sätt att ganska snabbt tillaga fyllda pastaknyten, ravioli etc. som är baserade på färsk pasta. Jag tänker alltså på sådana som man köper som halvfabrikat i kyldiskar, där all färsk pasta brukar stå i butikerna.

Knepet är att strunta i att koka vatten, fräs dem istället snabbt i smör eller olja på medelhög värme, så att de får lite stekyta. De är ju oftast lite bulliga, så de behöver inte få färg runt om. Lite ojämn stekyta är bara bra. Vätskan får de från tomatspad och/eller grädde. Här är en lista i ungefärlig tidsordning, där allt markerat med (*) kan utelämnas.

* Fräs pastan i matfett enligt ovan
(*) strimlad zucchini är gott i, men kan utelämnas. Låt den steka med tills den delar med sig av vätska som sugs upp av pastan.
(*) lägg i hackad lök (+chili, vitlök, ... efter smak), låt löken svettas ut vätska som sugs upp av pastan
(*) Här kan man salta lite för att hjälpa lök och annat att ge ifrån sig vätska.
(*) Hackade färska tomater är gott i, men kan hoppas över. OM man gör detta steg, så tycker jag det blir bäst om pastan får suga upp så mycket som möjligt av tomatspadet (man kan också flytta detta steg till slutet, och låta tomatbitarna bara bli varma)
* På slutet tillsätter man måttligt med grädde eller liknande som får stå för resten av vätskan.
* Salt och peppar efter smak

Det trixiga är att inte ha för mycket vätska! Särskilt om man har många ingredienser, eftersom pastan kommer att vara i pannan längre tid än de 3 minuter som den antagligen skulle bli färdig på, om den kokades i vatten. Pastan ska hela tiden vara svältfödd på vätska, till sista ingrediensen har kokat in. Ta det därför försiktigt med grädden, sätt gärna i lite i taget så att den också hinner reducera. Det går åt mindre vätska än man tror. Provsmaka pastan mot slutet

Allt eftersom man utvecklar rätten kan man pröva olika kryddningar, testa en skvätt vin/citron/vinäger/sojasås/worchestershiresås beroende på vad man gillar (och beroende på vad som är i pastaknytena från början). Detta är en rätt som man kan variera i oändlighet.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Avstängd

Något som vore nice är om folk kunde bifoga en bild till sina recept så man ser resultatet också

Permalänk
Medlem

Bästa videon för brödbak jag sett:

Testat 3 gånger nu och blir sjukt gott varje gång

Går att använda som bas för frallor, limpa och pizza. Handlar helt om att lära sig hantera en deg

Permalänk
Medlem

En wok bör man absolut ha. Inte bara för asiatisk mat heller.
Använder den rätt ofta till olika rätter, inte minst där man till slut blandar allt i samma.
Finns såväl sådana man sätter på spisen som fristående med inbyggd uppvärmning.

Kan även tipsa om att prova olika vegetariska alternativ till kött.
De är enkla att tillaga och mindre noga med temperaturer. Kan och bör kombineras med olika såser och kryddor, de tar upp smakerna och är i sig mer neutrala.
Inte för att jag är vegan/vegetarian, men lagar hellre med dessa än med kött då de är mer flexibla.