Permalänk
Medlem

Kastruller, Stekpanna och knivar

Hej.

Tänkte beställa nya kastruller och en stekpanna och två knivar

Rena djungeln att välja.

Vissa kriterier

Maskindisk

Tåll metall redskap

28cm stekpanna. Stor gryta för pasta och en mellan och en liten för sås. Ca 20cm kockkniv och en liten för mindre saker.

Tänkte beställa här ifrån Onyxcookware.men då är locken beställningsvara till månad 4 och månad 2

Vad rekommenderar ni? Tefal? Fiskars? Jamie Oliver?

Permalänk
Medlem

Jag har det här och är nöjd. Men jag är rätt enkel av mig. Kanske också är ett för stort kit

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/grytset-kastru...

Har även jag funderat på några onyxpannor men inte blivit av. Just nu har jag ett par från ikea, nån från Ica.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Kör aldrig knivar i maskinen. Oavsett legering och märke sabbas de och bli slöa och fula direkt.

Permalänk
Medlem

Aldrig hört talas om den butiken.. men ett tips är ju rostfri stekpanna och gjutjärnspanna skeppshult
Brukar handla bl.a på bagaren o kocken cervera m.m.

Knivar är en smaksak
Jag gillar ju yaxell kockknivar

Permalänk
Medlem

IKEA har grejer som funkar fint år efter år. Så gott som allt jag har är därifrån. Varför krångla till det?

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Ska du tvunget maskindiska dom (och i övrigt misshandla prylarna som det låter) så är det lika bra att köpa IKEA eller Icas. Köp, slit, släng, byt ut

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

IKEA har grejer som funkar fint år efter år. Så gott som allt jag har är därifrån. Varför krångla till det?

Jag håller med. https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-gryt-kastrullset-5-dela... t.ex. Sen ska man väl inte använda metall i det egentligen, om du vill göra det skulle jag välja gjutjärn men det ska du inte ha i diskmaskinen och kräver mer underhåll. Allting med teflonbeläggning ska du inte ha i diskmaskinen, så Onyx går också bort egentligen. De säger själva att det inte är någon fara dock, men jag hade tagit det med en nypa salt.

Permalänk
Medlem

Satake lättvikts-gjutjärnspanna!
Det finns ingen annan panna som ens är i närheten av denna (av alla vi testat), den kostar inte speciellt mycket heller. Inget fastnar, man kan använda metallsaker i den och den är bara att slänga in i diskmaskinen. Inte ett märke på någon av våra pannor trots att de används varje dag. Ja vi har fler än en

Dem jag tipsat om denna är lika nöjda dom med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Jag håller med. https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-gryt-kastrullset-5-dela... t.ex. Sen ska man väl inte använda metall i det egentligen, om du vill göra det skulle jag välja gjutjärn men det ska du inte ha i diskmaskinen och kräver mer underhåll. Allting med teflonbeläggning ska du inte ha i diskmaskinen, så Onyx går också bort egentligen. De säger själva att det inte är någon fara dock, men jag hade tagit det med en nypa salt.

Inga problem med teflon i diskmaskin. Det har jag haft i tio års tid. Funkar hur bra som helst.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Rekordmedlem

Kastruller och stekpannor brukar det finnas massor av på alla secondhandbutiker, mycket brukar hålla bra kvalitet för det är inget som direkt slits så om det var bra från början håller sånt i generationer men knivar på sånna ställen brukar endera behöva slipas eller vara sönderslipade.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

En lite dyrare gjutjärns stekpanna är fint. Blir bara bättre med tiden. Annars tycker jag icas teflonpannor funkar bra. Har för mig dom fått bäst i test någonstans. Håller ungefär lika länge som dyrare grejer här iaf.

Visa signatur

Asus cx55 Vibe Chromebook
MacBook Air M1 16gb/256gb
Komplett Khameleon i7 9750h gtx1660ti
Project Lian Li PC-X900 Enermax Edition
Project Fractal Design Arc Mini

Permalänk
Medlem

Stekpanna på Lidl. Men räkna inte med att den håller i evighet, men med tanke på priset så gör det inget utan du kan köpa igen och igen allt eftersom de blir slitna.
Det viktigaste är tjock botten, så de inte slår sig och hög kant så fettet inte skvätter så lätt. Komplettera gärna med ett stänkskydd från IKEA.

Kastrullerna ska ha keramisk beläggning. På Lidl o CityGross (Duka).

Knivar, knivslip/bryne, skärbräda och köksvektyg i plast/trä från IKEA. Fiskars kockknivar lär vara väldigt bra men dyrare.

Då kommer du undan billigt och bra = prisvärt och kan köpa nytt när det behövs.

Att diska en kastrull eller stekpanna för hand är både snabbare och bättre än i maskin. Använd Yes diskmedel.

Permalänk
Medlem

Victorinox kockkniv med handtag i TPE/Fibrox brukar vi köra i maskinen. Kanske sliter lite på eggen, vad vet jag, men så länge man inte lägger dem metall mot metall eller så att man skär sig på dem tycker jag det är ok. Rätt mjuka blad som man lätt stålar upp till skärpa igen.

När jag jobbade på charkuteri körde vi alla knivar i diskmaskin, 120C, men utan frätande diskmedel. Alla knivar hade olika non-slip plasthandtag, trä är vackert men tål inte maskindisk i längden, metallhandtag är inte säkra nog (för halkiga när de är blöta).

Vår keramiska stekpanna (Tefal) ger bra resultat efter en maskindisk, men det kortar kanske livslängden något.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Riktigt gjutjärn, tungt och bra, eller kålstål skulle jag satsa på, slits aldrig ut på 500 år.

Visa signatur

R4 Titan, 5800x, 16 Gig , Dell U2410, G502 ,Philips HP 800 hörlurar, Ducky shine 3 cherry black, Nvidia 3070, Samsung 840 basic 250 GB, WD blue 1TB m2 SSD
"Where knowledge ends, religion begins." -- Benjamin Disraeli"

Permalänk
Medlem
Skrivet av bAkewelle:

Riktigt gjutjärn, tungt och bra, eller kålstål skulle jag satsa på, slits aldrig ut på 500 år.

Då ett av kraven var att den ska klara maskindisk så skulle jag inte rekommendera gjutjärn. Jag skulle då aldrig våga stoppa in min gjutjärnspanna i en diskmaskin då jag gissar att den kommer börja rosta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bAkewelle:

Riktigt gjutjärn, tungt och bra, eller kålstål skulle jag satsa på, slits aldrig ut på 500 år.

Skrivet av Skyflyer:

Då ett av kraven var att den ska klara maskindisk så skulle jag inte rekommendera gjutjärn. Jag skulle då aldrig våga stoppa in min gjutjärnspanna i en diskmaskin då jag gissar att den kommer börja rosta.

Samma med kolstål.
Måste det absolut in i diskmaskin så får man hålla sig till nonstick eller rostfritt.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Rekordmedlem

Man diskar väl inte stekpannor vare sig i maskin eller manuellt utan torkar ur dem så är det klart.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Man diskar väl inte stekpannor vare sig i maskin eller manuellt utan torkar ur dem så är det klart.

Diska med innebörd diskmedel när det gäller åtminstone gjutjärn är ett stort NEJ! Gjutjärn torkar man ur, som du säger. Eller sköljer ur med hett vatten och sedan oljar in igen med olja eller smör. Gärna med pannan lite uppvärmd så fördelar sig fettet lite bättre. Använder man smör ska man tänka på att använda osaltat smör.

Smör kanske någon tänker? Visst fungerar smör lika bra som olja förutsatt att man använder pannan var- och varannan dag. Annars är väl olja typ rapsolja idealet.

Har själv ett drygt halvdussin, kanske uppåt dussinet gjutjärnspannor. Allt ifrån stekpannor, grytor, plättlaggar och våffeljärn till munkpanna. Men jag har faktiskt även en teflonstekpanna som jag enbart använder till mycket känslig matlagning. Ugnsfläskpannkaka blir ex lättare att grädda i ugnen i en djup teflonugnsform.

Visa signatur

Öland är faktiskt ett ganska coolt landskap att bo i. Vanligtvis svala vårar och milda höstar, varma somrar och milda vintrar. Öland kallas ju allmänt för "solen och vindarnas ö" och visst kan det blåsa och förvandla Kalmarsund och Östersjön till ett rytande inferno. Men vanligtvis blåser det betydligt MINDRE än 30 dagar per år.
Cheers... Oland4ever.com

Permalänk
Medlem

Med risk för att halvt kapa tråden så sitter jag i samma sits men letar specifikt efter större (~5L) stekgryta för långtidskok av köttgrytor och liknande. Svurit i flera år över tunna IKEA-grytor som inte håller värme och nonstick-grytor som tappar beläggningen.

Tänkte därför investera i en ordentlig men vet inte om jag ska satsa på rostfritt eller gjutjärn. Har kollat på Staub's emaljerade gjutjärnsgrytor, är det någon som har erfarenhet av dem?

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk
Medlem
Skrivet av fragande:

Med risk för att halvt kapa tråden så sitter jag i samma sits men letar specifikt efter större (~5L) stekgryta för långtidskok av köttgrytor och liknande. Svurit i flera år över tunna IKEA-grytor som inte håller värme och nonstick-grytor som tappar beläggningen.

Tänkte därför investera i en ordentlig men vet inte om jag ska satsa på rostfritt eller gjutjärn. Har kollat på Staub's emaljerade gjutjärnsgrytor, är det någon som har erfarenhet av dem?

Om du är ute efter en gryta för långkok så finns det enligt mig bara ett alternativ och det le Le Creuset. Lite dyrare men du får en gryta som håller minst 20-30 år.

När det gäller stekpannor så är det lite svårt att säga utifrån informationen. Som flera har sagt så är Ikeas kastruller rätt bra och billiga. När det gäller stekpannor så är det bara att glömma att diska i diskmaskin.
Det finns 2 alternativ till stekpannor:
-Teflon - (tänk inte "gamla teflonpannor") har gjort rätt bra framsteg och man har hittat något vänligare material för människan. Senaste nya pannan jag använde var Scanpan och den var riktigt bra enligt mig.

-Kolstol - Köpte själv ett gäng sådanna pannor, det är fina och ger bra yta men det är VÄLDIGT mkt underhåll med "seasoning" och allmänt underhåll.

Visa signatur

NAS: QNAP TS-469L | 4x3TB WD RED - 3GB ram

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Man diskar väl inte stekpannor vare sig i maskin eller manuellt utan torkar ur dem så är det klart.

Skrivet av Öland 4ever:

Diska med innebörd diskmedel när det gäller åtminstone gjutjärn är ett stort NEJ! Gjutjärn torkar man ur, som du säger. Eller sköljer ur med hett vatten och sedan oljar in igen med olja eller smör. Gärna med pannan lite uppvärmd så fördelar sig fettet lite bättre. Använder man smör ska man tänka på att använda osaltat smör.

Smör kanske någon tänker? Visst fungerar smör lika bra som olja förutsatt att man använder pannan var- och varannan dag. Annars är väl olja typ rapsolja idealet.

Har själv ett drygt halvdussin, kanske uppåt dussinet gjutjärnspannor. Allt ifrån stekpannor, grytor, plättlaggar och våffeljärn till munkpanna. Men jag har faktiskt även en teflonstekpanna som jag enbart använder till mycket känslig matlagning. Ugnsfläskpannkaka blir ex lättare att grädda i ugnen i en djup teflonugnsform.

En stekpanna behöver ibland diskas och rengöras precis som allt annat i köket. Diskmedel som t.ex Yes är inga som helst problem att använda för vare sig gjutjärn eller kolstål.

Allt överblivet fett i pannan efter matlagning är bara gammalt äckel oavsett och tillför inget för beläggningen. Antingen så har det polymeriserats och då kommer inte diskmedel ta bort det, eller så är det fortfarande fett och är m.a.o. smuts att diska ur.

Traditionell tvål, dvs sån som innehåller lut, ska man absolut inte använda i såna pannor men Yes innehåller inte lut och fungerar på annat sätt där diskmedlet sänker ytspänningen och gör fettet vattenlösligt genom emulsion.

Sedan är det inte alltid diskmedel behövs, oftast räcker hett vatten och att torka ur med hushållspapper efteråt, men för guds skull se iallafall till att rengöra pannorna och om så behövs använda ett par droppar diskmedel. Jag tror inte det är många som skulle äta bacon som legat framme i 3 dagar så varför folk får för sig att det är ok att äta bacon fett som legat och dragit sig i en skitig panna i 3 dagar förstår jag mig inte på.
Torka därefter, rengör och smörj in på nytt med en neutral olja som t.ex raps till nästa gång den ska användas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zaphio:

Om du är ute efter en gryta för långkok så finns det enligt mig bara ett alternativ och det le Le Creuset. Lite dyrare men du får en gryta som håller minst 20-30 år.

-Kolstol - Köpte själv ett gäng sådanna pannor, det är fina och ger bra yta men det är VÄLDIGT mkt underhåll med "seasoning" och allmänt underhåll.

Det finns många andra märken på emaljerade grytor som är minst lika bra som Le Creuset men som inte gjort lika mycket reklam. Den som betalar fullpris för en LC-gryta har för övrigt blivit lurad, de finns alltid på rea någonstans. Staub är minst lika bra och även vårt svenska Skeppshult som dessutom är billigare.

Jag har för övrigt två kolstålspannor sedan några år men gör inget alls med dem, efter användning borstar jag ur dem med varmt vatten och diskborste. Någon enstaka gång smörjer jag dem med ett par droppar neutral olja. Jag vet inte hur du får det till "VÄLDIGT mkt underhåll".

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

Har du läst testerna på Aftonbladet (eller annan sida) om stekpannor och knivar.

Där tycker personer till som jobbar i kök och deras insikter kan vara intresserade.

Förstår att det kan vara lockande att köpa en stekpanna som du kan köra gafflen i när du steker upp äggröra - men det finns bra andra verktyg som du kan använda när du ska jobba i pannor med non-stick beläggning.

Och som @zaphio skriver så är https://www.lecreuset.se/sv_SE/ väldigt bra grytor, köpte själv en sådan för något år sedan och tycker att den är väldigt bra att göra lite större satser köttfärs och grytor i.

Sedan är det ju en sak också hur du kommer att använda dina pannor. Jag har köpt 3 "mellan-små" stekpannor så att jag kan steka 3 st bliny (typ av pannkakor) samtidigt vilket gör att det går snabbare att steka färdigt all smet.
Dessa pannor är inte dyra eller speciella på något sätt men funkar för just detta ändamålet och sparar mig tid vilket jag tycket var värt att köpa 2 stycken extra av dem.

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk
Medlem

Är jättenöjd med min creuset
Cervera brukar väl ha rea på dom.. minns förr att chilli alltid hade rea på dom när butiken låg på backaplan i gbg

Permalänk
Medlem
Skrivet av zaphio:

Om du är ute efter en gryta för långkok så finns det enligt mig bara ett alternativ och det le Le Creuset. Lite dyrare men du får en gryta som håller minst 20-30 år.

Kollat på Le Creuset också, men är lite tveksam till blank emaljering. Staub's verkar ha lite struktur och dessutom tåla högre temperaturer, men det kanske är hugget som stucket. Ligger ju i ungefär samma prisklass.

Angående stekpanna så har jag redan det, kör på slit-och-släng Fiskars "Hard Face" teflon samt All Steel rostfri.

Skrivet av zarkov:

Det finns många andra märken på emaljerade grytor som är minst lika bra som Le Creuset men som inte gjort lika mycket reklam. Den som betalar fullpris för en LC-gryta har för övrigt blivit lurad, de finns alltid på rea någonstans. Staub är minst lika bra och även vårt svenska Skeppshult som dessutom är billigare.

Jag har för övrigt två kolstålspannor sedan några år men gör inget alls med dem, efter användning borstar jag ur dem med varmt vatten och diskborste. Någon enstaka gång smörjer jag dem med ett par droppar neutral olja. Jag vet inte hur du får det till "VÄLDIGT mkt underhåll".

Får också intrycket att Le Creuset är lite överhajpade. Kollat på Skeppshult också men de verkar inte ha några emaljerade? Obehandlat gjutjärn pallar jag verkligen inte Prövade en stekpanna för några år sedan och det gör jag inte om.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070