Permalänk
Medlem
Skrivet av Crazy Ferret:

Grovmalen högrev är i det närmaste ett måste, pressa ut till en tumbredd hög, krydda med cayennepeppar, grovmalen hemodlad chili och lite grovmalet salt, stek i gjutjärn på hyfsat hög värme, på med en skiva av någon trevlig ost sista minuten i pannan. Dressa med stekt ägg, bacon, en dressing efter tycke och smak, några skivor färsk chili, saltgurka (den östgötska vita sorten, inte det där äcklet ni i övriga Sverige kallar "saltgurka" ), lök, sallad, tomat och fetaost. Bröd efter tycke och smak, bara man håller sig undan från de där torra tråkiga historierna med sesamfrö. Servera med nyfriterad pommes om man är stor i maten.

Lättlagat, ända tills man ska ha allt klart samtidigt och hinna börja äta innan maten är kall.

Edit: Fan, nu blev jag hungrig också ...

För den perfekta burgaren använder man givetvis hembakt bröd. Enligt min mening är fetaost inte välkommet. Personligen gillar jag det som säljs i butiken som "hamburgerost", en varmgul historia som smälter vid låg temperatur.

/ B

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Lite förutfattade meningar om hur mycket tid andra har tillgodo och kan/vill lägga på matlagning. Jag tror aldrig jag har träffat någon som kör köttkvarn hemma, överhuvudtaget.

Låt alla ha sina åsikter! Jag tror verkligen inte alla håller med dig heller. Mat som tar mer än en timme att laga i en barnfamilj eller för någon som pendlar långt är ofta inte rimligt.

Nu handlar tråden om bra burgare, och det är kul att läsa om allas idéer och tips, men det är sjukt spretigt i vad folket faktiskt använder och är nöjda med. Alla har sina prioriteringar och pålägg

Jag lagar mat för fem (två vuxna tre barn), allt handlar om planering.
Absolut handlar det om prioriteringar men då ska man inte klaga utan kanske mer trycka på att för den enskilde personen tar det mer tid och att det för den sakens skull inte är värt det - istället för att höfta fram att hemmagjord pasta max ger en procents smakförbättring eller att det inte är värt att mala egen färs kontra köpa färdigmalet. Det är totalt fel, så fel ute det kan bli. Därav anser jag att personer som säger så är otroligt ointresserade av mat, kan inte något nämnvärt om mat och därför inte behöver uttrycka sig på det sättet - om hans egenmalda färs inte blir bra och om hans pasta blir max en procent bättre i smak - så gör han fel, så enkelt är det.

OT
Nu till pendlingsbiten, jag kör tre ungar till fsk och skola. Min morgon börjar klockan 05 och vi åker 06 - jag är på jobbet 07 då har jag avverkad i runda slängar fem mil. Jag slutar jobbet 15.30 och har hämtat alla barn och är hemma 16.40. Klockan 17.15 äter vi kvällsmat - allt som gick att förbereda igår gjorde jag också igår. Maten tar max 30 minuter att laga. Barnen lägger sig mellan 18.30-19.00. Då förbereder jag morgondagens mat i sisådär 20-30 minuter, resten sköter diskmaskinen.

Sen har jag en underbar kväll med frugan där vi gör sånt som vuxna gör fram till klockan 22 - är det inte att vika kläder eller damma av i lägenheten så är det serier/film/tjat sen repeat.

Planering är ett nyckelord som många har lätt för på jobbet för där blir dom mer eller mindre serverade just detta. Planering hemma är svårare och kräver att man sätter sig ned och diskuterar saken.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Tips på en sjukt bra sås att ha på burgaren som min brorsa brukar göra.
Chipotlepasta, 1 vitlöksklyfta, 1 tesked honung, 1 dl mayo, 2 tsk chilipulver, salt

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Tips på en sjukt bra sås att ha på burgaren som min brorsa brukar göra.
Chipotlepasta, 1 vitlöksklyfta, 1 tesked honung, 1 dl mayo, 2 tsk chilipulver, salt

Den ska testas. Idag.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Den ska testas. Idag.

Jag visste inte ens om att det existerade innan jag käkade den gudomliga såsen.
Återkom gärna med resultat opch citera mig gärna.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Jag lagar mat för fem (två vuxna tre barn), allt handlar om planering.
Absolut handlar det om prioriteringar men då ska man inte klaga utan kanske mer trycka på att för den enskilde personen tar det mer tid och att det för den sakens skull inte är värt det - istället för att höfta fram att hemmagjord pasta max ger en procents smakförbättring eller att det inte är värt att mala egen färs kontra köpa färdigmalet. Det är totalt fel, så fel ute det kan bli. Därav anser jag att personer som säger så är otroligt ointresserade av mat, kan inte något nämnvärt om mat och därför inte behöver uttrycka sig på det sättet - om hans egenmalda färs inte blir bra och om hans pasta blir max en procent bättre i smak - så gör han fel, så enkelt är det.

OT
Nu till pendlingsbiten, jag kör tre ungar till fsk och skola. Min morgon börjar klockan 05 och vi åker 06 - jag är på jobbet 07 då har jag avverkad i runda slängar fem mil. Jag slutar jobbet 15.30 och har hämtat alla barn och är hemma 16.40. Klockan 17.15 äter vi kvällsmat - allt som gick att förbereda igår gjorde jag också igår. Maten tar max 30 minuter att laga. Barnen lägger sig mellan 18.30-19.00. Då förbereder jag morgondagens mat i sisådär 20-30 minuter, resten sköter diskmaskinen.

Sen har jag en underbar kväll med frugan där vi gör sånt som vuxna gör fram till klockan 22 - är det inte att vika kläder eller damma av i lägenheten så är det serier/film/tjat sen repeat.

Planering är ett nyckelord som många har lätt för på jobbet för där blir dom mer eller mindre serverade just detta. Planering hemma är svårare och kräver att man sätter sig ned och diskuterar saken.

Känner igen detta och saknar det inte men har alltid lagat mat från grunden, inga hel- eller halvfabrikat mer än när vi kommit hem sent från någon resa (semestrade i Japan eftersom mycket släkt till frun där). Då kunde det bli någon enportionsrätt men det hade ju som nackdel att man inte åt tillsammans (och var inte så gott som maten vi normalt lagade). Så oftast blev det lagat från råvaror. Samma storlek på familjen, två vuxna och tre barn (alla pojkar) som så småningom åt så att vi lagade 8 portioner som tog slut på en middag. Jobbigt men kul. En av livets stora förmåner så det har varit värt mödan.
Lagar fortfarande mat från grunden, fortfarande utan att någonsin använda halv- eller helfabrikat. Smakar så mycket bättre. Tidåtgång? Sällan under en timme men vaddådå? Vi har i alla fall tid över till allt annat vi vill göra. Som @Elakekocken säger, det var en fråga om planering. Numera är vi bara jag och frun men vi lagar mat på samma sätt fortfarande (men inte lika mycket), tid hemma för planering, tid i affären för att välja råvaror, tid i köket för att laga maten.
Vi engagerade även ungarna i matplanering och matlagning ganska tidigt och numera har vi ett ganska fritt utbyte av recept och till min förvåning gör de som vi, planerar och lagar mat från grunden.
Folk som kommer hem till oss förvånas över mängden kryddor i kryddhyllorna och antalet basvaror i skafferiet men brukar tycka det är kul och gott att äta hos oss. Ofta gör vi mat som tillagas vid matbordet med riskokaren i ett hörn av matbordet och stekbord eller wok eller båda så att alla kan delta. Sukiyaki och okonomiyaki är populärt. Sådana middagar tar flera timmar. Även olika typer av burgare kan man göra med stekbord direkt på middagsbordet. Matlagning och att äta maten är en njutning och ska vara det.

Permalänk
Medlem

Känner att denna tråd börjar vara bortom all räddning och får ett starkt behov av att skriva hur en burgare ska vara.

Skall finnas på en burgare:

- Biff (Högrev, Angus, Ryggbiff/Entrecoté)
- Salt
- Peppar
- Lökpulver
- Briochebröd
- Gul Lök
- Tomat
- 1 Skiva lagrad Cheddar
- 1 Skiva Pepper Jack
- Alterntiv Ost: 2 Skivor Wästgöta Kloster
- Max Hamburgardressing spetsat med
lite Sriracha

——————————
Valfritt men inte för många tillbehör:

- Isbergs-Sallad
- Bacon
- Marinad till burgarna
- Lätt lager Ajvar
- Chilikrydda
- Tryffel-bea
- Altenativ lök: Silverlök Eller Pricklad rödlök
- Jalapeno

———————————————-
———————————
Undvika, påhitt från sidor i tråden:
SKALL INTE FINNAS MED PÅ EN BURGARE:

- Gurka
- Saltgurka
- Ägg
- Halloumi
- Champinjoner
- Annanas
- Lingon
- Vitlökspulver
- Päron
- Squash
- Aubergine
- Paprika
- Pesto
- Avokado
- Ketchup
- Senap
- Friscobröd
- Donkenbröd
- Korvbrödsbagarns Bröd
- All typ av Fisk
- Marabou Choklad
- Heinz Majonäs
- Cayennepeppar
- Dillkrona
- Mozarella
- Västerbotten
- Curry Majonäs
- Worcestersås
- Honung

Kan tänka sig testa som rekommenderas:

- Västerbottenscreme på brödet
- Chipotle-paste

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

https://www.santamariaworld.com/optimized/product-medium/globalassets/_products/tex-mex/chipotle-paste-hot.png
Jag visste inte ens om att det existerade innan jag käkade den gudomliga såsen.
Återkom gärna med resultat opch citera mig gärna.

Jag har hemmagjord chipotle, blir det inte bra, köper jag en sån burk och försöker kopiera smaken utan tillsatserna. Aldrig funderat över honung faktiskt. Ska bli intressant.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

rekommenderar Bastard Burgers för dom som inte testat

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

Känner att denna tråd börjar vara bortom all räddning och får ett starkt behov av att skriva hur en burgare ska vara.

Skall finnas på en burgare:

- Biff (Högrev, Angus, Ryggbiff/Entrecoté)
- Salt
- Peppar
- Lökpulver
- Briochebröd
- Gul Lök
- Tomat
- 1 Skiva lagrad Cheddar
- 1 Skiva Pepper Jack
- Alterntiv Ost: 2 Skivor Wästgöta Kloster
- Max Hamburgardressing spetsat med
lite Sriracha

——————————
Valfritt men inte för många tillbehör:

- Isbergs-Sallad
- Bacon
- Marinad till burgarna
- Lätt lager Ajvar
- Chilikrydda
- Tryffel-bea
- Altenativ lök: Silverlök Eller Pricklad rödlök
- Jalapeno

———————————————-
———————————
Undvika, påhitt från sidor i tråden:
SKALL INTE FINNAS MED PÅ EN BURGARE:

- Gurka
- Saltgurka
- Ägg
- Halloumi
- Champinjoner
- Annanas
- Lingon
- Vitlökspulver
- Päron
- Squash
- Aubergine
- Paprika
- Pesto
- Avokado
- Ketchup
- Senap
- Friscobröd
- Donkenbröd
- Korvbrödsbagarns Bröd
- All typ av Fisk
- Marabou Choklad
- Heinz Majonäs
- Cayennepeppar
- Dillkrona
- Mozarella
- Västerbotten
- Curry Majonäs
- Worcestersås
- Honung

Kan tänka sig testa som rekommenderas:

- Västerbottenscreme på brödet
- Chipotle-paste

Jag tycker inte att fejk-ost som pepperjack ska finnas på en hamburgare.
Du skriver att paprika och aubergine inte ska finnas med på en hamburgare ändå har du ajvar relish på din, som är en rostad paprikaröra med aubergine och vitlök i princip.

Lite motsägelsefullt men smaken är som baken.

Din grundburgare verkar inte dum alls men inte heller påhittig. Låter som en stabil kvarterskrogsburgare som antagligen säljer bra för inte mycket är främmande.
Ska ge wästgötakloster-osten ett försök igen fast med din kombination, var ingen höjdare med min kombo jag gjorde i somras. Wästgöta som ost är ju annars helt underbar.

Svenskar är de mest uppfinningsrika i världen på mat. Inte sådant vi kommer på själva men vi är EXPERTER på att kombinera precis allting. Omvärlden tycker vi är knäppa som kan ha ananas, curry, banan och jordnötter på en pizza. Vi är unika på ett oändligt plan - det ska vi värna om.

Tycker det är så förbaskat härligt med variation och förbaskat tråkigt när folk bara vill äta samma, samma, samma om och om och om igen.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Här har jag ätit 400 grammaren och blev både nöjd och MÄTT, är änna lite avis på Boden.
Bästa burgaren än så länge.
https://suzieqs.se/menu

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti

Permalänk
Medlem

Älskar hamburgare och har turen att ha ett hak där jag bor. De får till allt och har gott saftigt kött som grund med intressanta smakkombinationer. De är så goda att jag gett upp på att få till något liknande.

Hemma gör jag rätt ofta ICAs färska burgare med friscobröd, inget att skryta med men är inte kräsen när det kommer till burgare. Gillar kavlis hamburgerdressing orginal och den med peppar.
Brukar hetta upp det lite ibland med jalapenos eller chillipasta, den med chippotle som tipsades ovan är en favorit.
Ibland bacon ibland inte. Tar ofta någon skiva prästost.

Ska man grilla hamburgare ska det vara på kolgrill och inga smashed burgers (de kan man lika gärna steka)

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

Käkade en Big Mac + en Cheeseburgare från Donken igår, helt fantastiskt simpelt och pommesen doppades i hot chilisås och drack donkens iskalla coca-cola till, måltiden avnjöts givetvis på parkeringen utanför donken i bilen i sann corona stil.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

SKALL INTE FINNAS MED PÅ EN BURGARE:

- Avokado

Va dillar du om, avokado skivor i burgaren är det SMARIGASTE jag nånsin smakat! Så där har du fel lille vän.

Sen måste jag tipsa om Funky Chicken i Stockholm, fyfan vilka burgare!

Permalänk
Medlem
Skrivet av marow:

rekommenderar Bastard Burgers för dom som inte testat

Håller inte med, burgarna är rätt små till storleken och väldigt dyrt är det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Jag lagar mat för fem (två vuxna tre barn), allt handlar om planering.
Absolut handlar det om prioriteringar men då ska man inte klaga utan kanske mer trycka på att för den enskilde personen tar det mer tid och att det för den sakens skull inte är värt det - istället för att höfta fram att hemmagjord pasta max ger en procents smakförbättring eller att det inte är värt att mala egen färs kontra köpa färdigmalet. Det är totalt fel, så fel ute det kan bli. Därav anser jag att personer som säger så är otroligt ointresserade av mat, kan inte något nämnvärt om mat och därför inte behöver uttrycka sig på det sättet - om hans egenmalda färs inte blir bra och om hans pasta blir max en procent bättre i smak - så gör han fel, så enkelt är det.

OT
Nu till pendlingsbiten, jag kör tre ungar till fsk och skola. Min morgon börjar klockan 05 och vi åker 06 - jag är på jobbet 07 då har jag avverkad i runda slängar fem mil. Jag slutar jobbet 15.30 och har hämtat alla barn och är hemma 16.40. Klockan 17.15 äter vi kvällsmat - allt som gick att förbereda igår gjorde jag också igår. Maten tar max 30 minuter att laga. Barnen lägger sig mellan 18.30-19.00. Då förbereder jag morgondagens mat i sisådär 20-30 minuter, resten sköter diskmaskinen.

Sen har jag en underbar kväll med frugan där vi gör sånt som vuxna gör fram till klockan 22 - är det inte att vika kläder eller damma av i lägenheten så är det serier/film/tjat sen repeat.

Planering är ett nyckelord som många har lätt för på jobbet för där blir dom mer eller mindre serverade just detta. Planering hemma är svårare och kräver att man sätter sig ned och diskuterar saken.

Du har såklart rätt i att det går, men långt från alla vill prioritera matlagning på den nivån att livet nästan kretsar kring det, det var bara det jag ville ha sagt. Det finns alla nivåer av kockar i tråden, de som vill lägga mer eller mindre tid på detta.

Det finns såklart ingen siffra man kan lägga på hur mycket bättre hemgjort blir än köpt. Men ingen poäng med att se ner på andra hur de lever sina liv för att de gör andra prioriteringar. Man kan njuta av matlagning på olika nivå, vissa följer alltid recept, vissa improviserar...

Jag tycker alla ska få vara med i en tråd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

Känner att denna tråd börjar vara bortom all räddning och får ett starkt behov av att skriva hur en burgare ska vara.

Skall finnas på en burgare:

- Biff (Högrev, Angus, Ryggbiff/Entrecoté)
- Salt
- Peppar
- Lökpulver
- Briochebröd
- Gul Lök
- Tomat
- 1 Skiva lagrad Cheddar
- 1 Skiva Pepper Jack
- Alterntiv Ost: 2 Skivor Wästgöta Kloster
- Max Hamburgardressing spetsat med
lite Sriracha

——————————
Valfritt men inte för många tillbehör:

- Isbergs-Sallad
- Bacon
- Marinad till burgarna
- Lätt lager Ajvar
- Chilikrydda
- Tryffel-bea
- Altenativ lök: Silverlök Eller Pricklad rödlök
- Jalapeno

———————————————-
———————————
Undvika, påhitt från sidor i tråden:
SKALL INTE FINNAS MED PÅ EN BURGARE:

- Gurka
- Saltgurka
- Ägg
- Halloumi
- Champinjoner
- Annanas
- Lingon
- Vitlökspulver
- Päron
- Squash
- Aubergine
- Paprika
- Pesto
- Avokado
- Ketchup
- Senap
- Friscobröd
- Donkenbröd
- Korvbrödsbagarns Bröd
- All typ av Fisk
- Marabou Choklad
- Heinz Majonäs
- Cayennepeppar
- Dillkrona
- Mozarella
- Västerbotten
- Curry Majonäs
- Worcestersås
- Honung

Kan tänka sig testa som rekommenderas:

- Västerbottenscreme på brödet
- Chipotle-paste

Undvika champinjoner!?
Har du ätit på Five guys?
Nog den bästa hamburgaren någonsin - med champinjoner!

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Du har såklart rätt i att det går, men långt från alla vill prioritera matlagning på den nivån att livet nästan kretsar kring det, det var bara det jag ville ha sagt. Det finns alla nivåer av kockar i tråden, de som vill lägga mer eller mindre tid på detta.

Det finns såklart ingen siffra man kan lägga på hur mycket bättre hemgjort blir än köpt. Men ingen poäng med att se ner på andra hur de lever sina liv för att de gör andra prioriteringar. Man kan njuta av matlagning på olika nivå, vissa följer alltid recept, vissa improviserar...

Jag tycker alla ska få vara med i en tråd

Absolut håller med till 100%
Jag ansåg att han såg ner på andras prioriteringar och liv, därav min kommentar till hans negativitet - som jag dessutom ansåg lite lätt roande på samma gång.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Vill jag lyxa till det kör jag på högrev, välmarmorerad biff och lite lamm. Kryddar med salt och peppar och gör hellre ett par tunnare bitar än en tjock.

Tillbehören blir tryffelmajo, picklad rödlök, svamp, jägarbacon och cheddar. Potatisbröd är bäst men brioche funkar också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

Känner att denna tråd börjar vara bortom all räddning och får ett starkt behov av att skriva hur en burgare ska vara.

Skall finnas på en burgare:

- Biff (Högrev, Angus, Ryggbiff/Entrecoté)
- Salt
- Peppar
- Lökpulver
- Briochebröd
- Gul Lök
- Tomat
- 1 Skiva lagrad Cheddar
- 1 Skiva Pepper Jack
- Alterntiv Ost: 2 Skivor Wästgöta Kloster
- Max Hamburgardressing spetsat med
lite Sriracha

——————————
Valfritt men inte för många tillbehör:

- Isbergs-Sallad
- Bacon
- Marinad till burgarna
- Lätt lager Ajvar
- Chilikrydda
- Tryffel-bea
- Altenativ lök: Silverlök Eller Pricklad rödlök
- Jalapeno

———————————————-
———————————
Undvika, påhitt från sidor i tråden:
SKALL INTE FINNAS MED PÅ EN BURGARE:

- Gurka
- Saltgurka
- Ägg
- Halloumi
- Champinjoner
- Annanas
- Lingon
- Vitlökspulver
- Päron
- Squash
- Aubergine
- Paprika
- Pesto
- Avokado
- Ketchup
- Senap
- Friscobröd
- Donkenbröd
- Korvbrödsbagarns Bröd
- All typ av Fisk
- Marabou Choklad
- Heinz Majonäs
- Cayennepeppar
- Dillkrona
- Mozarella
- Västerbotten
- Curry Majonäs
- Worcestersås
- Honung

Kan tänka sig testa som rekommenderas:

- Västerbottenscreme på brödet
- Chipotle-paste

Alla får äta hur dom vill
Du verkar inte vara så kunnig när det gäller mat... Så föreslår du tryffel-bea, gissar att den är på burk från affären 😂
Nä dina smaklökar och kunskaper är inte tillräckliga för att ge råd om vad som passar eller inte till hamburgare
Alla är vi olika

Permalänk
Medlem

Tipsar om min favo som är en variant på mAx gamla Aloha Burgare som dom hade nån sommar för 15år sen?!.

Bröd (Frisko, lätt rostat)
Siracha sås (Jag har gul, då jag är lite mesig)
Ost (gärna Pepper Jack)
Annanas (grillad, FÄRSK, burk smakar mindre)
Kött (valfritt, men ej smash eller tjock som en biff)
Dressing (mAx Original)
Bröd (Frisko, lätt rostat)

Den starka sirachan och den söta annanasen är en underbar kombo!

Visa signatur

Spelas just nu: Björne - Somna inte riktigt än.mp3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

Alla får äta hur dom vill
Du verkar inte vara så kunnig när det gäller mat... Så föreslår du tryffel-bea, gissar att den är på burk från affären 😂
Nä dina smaklökar och kunskaper är inte tillräckliga för att ge råd om vad som passar eller inte till hamburgare
Alla är vi olika

Jag har slagit egen bea och mina kunskaper inom mat och dryck är decent. Däremot slår jag inte egen bea för två hamburgare. Så mycket tid bryr jag mig inte att lägga ner.

Däremot brukar jag ibland gå in på en köttbutik i närheten där dom gör egen dressing och tryffelbea som inte är helt dum.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Vill jag lyxa till det kör jag på högrev, välmarmorerad biff och lite lamm. Kryddar med salt och peppar och gör hellre ett par tunnare bitar än en tjock.

Tillbehören blir tryffelmajo, picklad rödlök, svamp, jägarbacon och cheddar. Potatisbröd är bäst men brioche funkar också.

Lamm alltså? Hur många procent av totala köttmängden? Lamm är ju tämligen fettsnålt men du får gärna dela med dig procentuellt hur mkt av varje cirka. Har lite lamm i frysen jag kan laborera med i veckan kanske!

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

Jag har slagit egen bea och mina kunskaper inom mat och dryck är decent. Däremot slår jag inte egen bea för två hamburgare. Så mycket tid bryr jag mig inte att lägga ner.

Däremot brukar jag ibland gå in på en köttbutik i närheten där dom gör egen dressing och tryffelbea som inte är helt dum.

Nej, en riktig bèarnaisesås slår man till fest. Ett utomordentligt substitut är hederlig rapsolja även om man inte kan kalla det riktig - dragonmajonnäs möjligtvis.
Hursomhelst, det är ingen dum idé alls att vispa ihop, vad ska vi kalla det? Fusk-bèarnaise eller bèarnaisedressing på rapsolja. Fördelen med den är ju att den inte skär sig i kylen så som äkta gör (pga smöret). Den håller utan tvekan ett par, tre veckor i kylen. Möjligtvis längre - vet inte för jag har inte kvar mina dressingar och röror så länge

Men hur var det nu med paprika och aubergine på hamburgare? Tycker du inte att du säger emot dig själv där när du kan ha ajvar relish på burgaren (paprika- och aubergineröra) även om du anser dig själv vara ’decent’ inom mat och dryck?

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

MSG = Ajinomoto Natriumglutamat Umami??

Precis. Natriumglutamat eller MonoSodium Glutamate

Visa signatur

En potatis

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Lamm alltså? Hur många procent av totala köttmängden? Lamm är ju tämligen fettsnålt men du får gärna dela med dig procentuellt hur mkt av varje cirka. Har lite lamm i frysen jag kan laborera med i veckan kanske!

Kanske 5%. Inte mycket alls. Lammet är där för att ge en lite rejälare textur bara. Jag tänker inte så mycket på hur jag fördelar det utan går mer på känsla utifrån hur köttet ser ut. En fetare högrev behöver kanske inte så mycket biff t.ex. Men säg kanske 70/25/5 högrev, biff och lamm. På ett ungefär. Jag är dålig på recept.

Idén med lamm fick jag från en italienare som berättade hemligheten bakom världens bästa ragu (enligt honom då). Förmodligen har en del släktfejder utkämpats mellan byarna om vem som gör bäst ragu, men tipset var i varje fall bra - högrev, biff och lamm.

Jag tänkte att det måste funka lika väl till burgare, och tycker nog att det förhöjer smaken ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Felix:

Precis. Natriumglutamat eller MonoSodium Glutamate

https://www.drakfrukt.se/produkt/monosodium-glutamate-454/
Kan du köpa här t.ex

En som förespråkar msg är ju uncle roger på youtube
Rätt rolig kille
japp han är komiker
https://www.youtube.com/c/mrnigelng

Äh det var menat @serafim

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

https://www.drakfrukt.se/produkt/monosodium-glutamate-454/
Kan du köpa här t.ex

En som förespråkar msg är ju uncle roger på youtube
Rätt rolig kille
japp han är komiker
https://www.youtube.com/c/mrnigelng

Äh det var menat @serafim

GimmeFood har 1kg-förpackning för lite bättre pris https://gimmefood.se/products/natriumglutamat-umami-msg?varia...
Också en rolig butik med många andra skoj kryddor och sånt om man gillar koreansk mat

Visa signatur

En potatis

Permalänk
Musikälskare

Jag uppskattar en redigt pulig "fin"-burgare som vilken som helst, men ibland vill man bara ha något sunkigt från donken och flotta ner sig avsevärt

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

Alla får äta hur dom vill
Du verkar inte vara så kunnig när det gäller mat... Så föreslår du tryffel-bea, gissar att den är på burk från affären 😂
Nä dina smaklökar och kunskaper är inte tillräckliga för att ge råd om vad som passar eller inte till hamburgare
Alla är vi olika

Håller med där. Bara något så enkelt som ett Stekt ägg på en burgare kan vara magiskt. Och Ketchup... Sen när hör inte de hemma på en burgare? Eller ens Cayennepeppar? Varför hör inte de hemma?

Vist jag personligen har svårt att se hur det skulle vara gott med Ananas, Päron, Aubergine å squash å sånt. Men de är för att JAG inte har speciellt mycket till övers för de smakerna annars heller. Men kan absolut se att det finns veg burgare med både den ena och den andra frukten eller grönsaken på. Och absolut kör på kul för de som har de. Bara jag slipper de på min burgare så skiter jag i vilket.

Visa signatur

[Phanteks Enthoo Pro TG] [ASUS ROG Strix 850W Vit] [Delidad i7 7700K] [Corsair iCUE Hydro H150i ELITE CAPELLIX Vit] [Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 16GB 3200MHz/CL16 Vit] [ASUS Z270-F] [Gigabyte RTX 2070 Super 8GB GAMING OC Vit] [C:WD Black SSD 256GB M.2, E:Seagate Firecuda 1TB, F:Samsung 860 EVO 1TB, G:Seagate IronWolf 4TB & H:Seagate Momentus XT 7200.1 500]