När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk

Fick min Sakura idag och kan säga att jag aldrig ätit så gott ris hemma, grymt nöjd och super enkelt inget spill på bänken och allt var enkelt att rengöra. Maskinen var mycket mindre och snyggare än vad jag trodde och var inga problem att koka 1 cup som var perfekt för 1 pers.
Första kokningen körde jag på regular då riset ändå ska kastas, sen valde jag Long grain inställningen med 7 stegs kokningen som tog ca 30-40min

Permalänk
Medlem

Är det någon som köpt en Fuji och som kan ge ett utlåtande efter lite längre tids lära kännande, typ sedan iallafall någon månad?

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Skrivet av Quenya:

Är det någon som köpt en Fuji och som kan ge ett utlåtande efter lite längre tids lära kännande, typ sedan iallafall någon månad?

Jag efterfrågar detsamma!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Quenya:

Är det någon som köpt en Fuji och som kan ge ett utlåtande efter lite längre tids lära kännande, typ sedan iallafall någon månad?

Skrivet av MisterTipp:

Jag efterfrågar detsamma!

@cfw, du som haft en Fuji en liten tid nu, skulle du vilja ge en uppdatering på hur du upplever din Fuji? Levde den upp till dina förväntningar?

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Quenya:

@[vEX], du som haft en Fuji en liten tid nu, skulle du vilja ge en uppdatering på hur du upplever din Fuji? Levde den upp till dina förväntningar?

Ja det gör den, men har fortfarande bara kokat jasminris i den. Jag är den enda i hushållet som verkligen gillar ris, så det blir tyvärr inte så ofta som jag skulle önska.

Visa signatur

WS: Fractal Design Pop Silent | Seasonic Prime G12 GC 550W | Gigabyte B650 Eagle AX | Ryzen 7 7700 | Corsair 64GB DDR5 | Asus Xonar DX | Arch Linux (x86_64) | Eizo EV2795
HTPC: Philips 50PUS8804, Kodi samt extern usb-disk
Server: Raspberry Pi 4 | 8GB RAM | HDD 750GB | Arch Linux (armv7h)

Permalänk

Har en gammal fulriskokare som jag är rätt missnöjd med. Framförallt är den så stor att det inte är rimligt när jag bor själv.

Letar efter en liten riskokare som kan göra så bra ris som möjligt!
Har ingen behov av mer är 1-2 koppar.

Är det Pandan som är bästa valet?

Och vart är bäst att köpa den för att få leverans till Sverige?

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av brittaspjut:

Har en gammal fulriskokare som jag är rätt missnöjd med. Framförallt är den så stor att det inte är rimligt när jag bor själv.

Letar efter en liten riskokare som kan göra så bra ris som möjligt!
Har ingen behov av mer är 1-2 koppar.

Är det Pandan som är bästa valet?

Och vart är bäst att köpa den för att få leverans till Sverige?

Jag har bara hört bra saker om Panda, och jag har varit mycket nöjd med min egen Sakura. Jag tror att Yum asia själva levererar till Sverige via sin EU-butik ( https://yum-asia.com/eu ). Det går ju även att köpa via svenska Amazon, men oklart om det blir billigare: https://www.amazon.se/-/en/dp/B07PQRBT5N/ref=sr_1_1?dchild=1&...

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem
Skrivet av Amd Athlon Xp:

Fick min Sakura idag och kan säga att jag aldrig ätit så gott ris hemma, grymt nöjd och super enkelt inget spill på bänken och allt var enkelt att rengöra. Maskinen var mycket mindre och snyggare än vad jag trodde och var inga problem att koka 1 cup som var perfekt för 1 pers.
Första kokningen körde jag på regular då riset ändå ska kastas, sen valde jag Long grain inställningen med 7 stegs kokningen som tog ca 30-40min
https://i.ibb.co/d5YWZYM/IMG-20210816-163714.jpg
https://i.ibb.co/W0yw7w1/IMG-20210816-170221.jpg
https://i.ibb.co/sKjJW3c/IMG-20210816-182343.jpg

Jag gillar inte jasminris. Gillar man det kanske man inte tar jobbet med det japanska riset men jag köper japanskt ris på nätet, sånt som man måste skölja ordentligt innan man kokar det. Mycket bättre än de man köper i vanliga butiker.

Antingen Yumenishiki från Lilla Japan,
Akafuji Akitakomachi från Japansk Mat (KATO) eller
Akitakomachi från Teenji (Oriental Shop)

Det finns flera butiker som säljer online men de har antingen en facebooksida (och jag har inte facebook) eller en alldeles för rörig hemsida.

Men man måste gilla ris tillräckligt för att ta sig omaket att skölja det tills vattnet är nästan helt klart innan man kokar det. Jag brukar lägga riset i en degbunke, ha i lite vatten och röra om med en träslev tills vattnet är alldeles vitt och sedan fylla på vatten och röra runt, hälla av vattnet och på med nytt och fortsätta så kanske tre till fyra gånger innan jag har i riset i riskokaren. Då blir riset fortfarande så klibbigt att man kan äta det med pinnar. En del kinesiskt ris har också fungerat bra.

Permalänk
Medlem

Nu har jag ju haft min YumAsia Bamboo i ca 2 år. Används varje gång ris ska ätas. Alltid perfekt ris, oavsett sort. Finns massvis med funktioner men kör nästan enbart Yumami som de kallar den. Nån sorts special för just bamboo. Har kört snabbprogrammet också (ca 40 min snabbprogram och 1:15 med yumami) men inte alls samma grej.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk

Beställt en Panda nu!
Återkommer med en recension då det kommit

Permalänk
Medlem

Vår gamla fulriskokare börjar bli lite opålitlig så efter att ha läst igenom denna tråd fick det bli en YumAsia Bamboo. Ser fram emot att testa Yumamiläget och hoppas att det inte är snake oil

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Jag gillar inte jasminris. Gillar man det kanske man inte tar jobbet med det japanska riset men jag köper japanskt ris på nätet, sånt som man måste skölja ordentligt innan man kokar det. Mycket bättre än de man köper i vanliga butiker.

Antingen Yumenishiki från Lilla Japan,
Akafuji Akitakomachi från Japansk Mat (KATO) eller
Akitakomachi från Teenji (Oriental Shop)

Det finns flera butiker som säljer online men de har antingen en facebooksida (och jag har inte facebook) eller en alldeles för rörig hemsida.

Men man måste gilla ris tillräckligt för att ta sig omaket att skölja det tills vattnet är nästan helt klart innan man kokar det. Jag brukar lägga riset i en degbunke, ha i lite vatten och röra om med en träslev tills vattnet är alldeles vitt och sedan fylla på vatten och röra runt, hälla av vattnet och på med nytt och fortsätta så kanske tre till fyra gånger innan jag har i riset i riskokaren. Då blir riset fortfarande så klibbigt att man kan äta det med pinnar. En del kinesiskt ris har också fungerat bra.

This is the way. Yumenishiki är jättebra, försöker att alltid ha det hemma.

Visa signatur

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Permalänk
Medlem

Hmm, detta kanske är "big nono" och ni kommer skratta. Men när jag kokar ris brukar jag ha i lite salt. Nu har jag fått hem min fina nya Bamboo riskokare och undrar om nån brukar ha i lite salt när ni kokar ris i såna fancy riskokare?

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Hmm, detta kanske är "big nono" och ni kommer skratta. Men när jag kokar ris brukar jag ha i lite salt. Nu har jag fått hem min fina nya Bamboo riskokare och undrar om nån brukar ha i lite salt när nå kokar ris i såna fancy riskokare?

Nej, bara vatten. Men hade i salt på den tiden jag kokade i kastrull.

Visa signatur

WS: Fractal Design Pop Silent | Seasonic Prime G12 GC 550W | Gigabyte B650 Eagle AX | Ryzen 7 7700 | Corsair 64GB DDR5 | Asus Xonar DX | Arch Linux (x86_64) | Eizo EV2795
HTPC: Philips 50PUS8804, Kodi samt extern usb-disk
Server: Raspberry Pi 4 | 8GB RAM | HDD 750GB | Arch Linux (armv7h)

Permalänk
Medlem
Skrivet av backfeed:

Bästa riskokaren jag haft är en billig rackare i 100% plast som man bara slänger in i micron och bestrålar en stund, det blir alltid perfekt och aldrig bränt. Nackdelarna är att den givetvis helt saknar automatik, att man rekommenderas stanna och röra om efter halva tiden, att vilken microvågsugn man har spelar stor roll (självklart effektnivån men även att uppvärmningen behöver vara jämn utan extrema hotspots) och att den inte rymmer supermycket (1,5 liter), men dessa nackdelar tar jag med ett skratt.

En annan fördel är att det bara är att slänga in den i diskmaskinen efteråt - noll manuellt rengöringsarbete.

Dessutom finns liksom inget som kan gå sönder, den kommer hålla lika länge som jag lever utan problem.

Exakt! Billig och finns i två storlekar (stor och liten).

https://www.amazon.se/TUPPERWARE-Riskokare-mikrov%C3%A5gsugn-...

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Hmm, detta kanske är "big nono" och ni kommer skratta. Men när jag kokar ris brukar jag ha i lite salt. Nu har jag fått hem min fina nya Bamboo riskokare och undrar om nån brukar ha i lite salt när ni kokar ris i såna fancy riskokare?

Skölj riset noga, sedan fyll upp till rätt nivå. Och starta.

Jag har varit med om någon som haft i nån olja / annat men jag kör naturligt.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Skölj riset noga, sedan fyll upp till rätt nivå. Och starta.

Jag har varit med om någon som haft i nån olja / annat men jag kör naturligt.

Har nu gjort rent riskokaren. Kokat en första batch som jag slängt (enligt manualen). Nu har jag precis kört igång min första Yumami-omgång med ett thailändskt jasminris som jag älskar (och vet hur det brukar smaka). Ska bli mycket intressant detta

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Har nu gjort rent riskokaren. Kokat en första batch som jag slängt (enligt manualen). Nu har jag precis kört igång min första Yumami-omgång med ett thailändskt jasminris som jag älskar (och vet hur det brukar smaka). Ska bli mycket intressant detta

Just Yumami-läget tycker jag är mycket bättre. Hoppas du tycker det blir bra!

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Just Yumami-läget tycker jag är mycket bättre. Hoppas du tycker det blir bra!

Favoritpinnarna framplockade. Har lite sesamfrö och en god soja vid sidan av. 2 minuter kvar på programmet

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Velar fortfarande fram och tillbaka mellan Fuji och Bamboo. Storleksmässigt passar Fuji min familj alldeles tillräckligt och funkar nog bättre att måtta mindre mängder vid behov. Samtidigt sparar man inte många centimetrar genom att välja Fuji över Bamboo. Känns till Fujis fördel att innerlocket är i rostfritt stål istället för aluminium och att innerskålen är i solid keramik istället för en 5-lagershybrid som på Bamboo. Exakt samma prislapp får man ge för de båda. Bamboo har många fler betyg (har funnits längre på marknaden) på både Amazon och deras egna hemsida, är därmed mer beprövad. Grubbel, grubbel...

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Quenya:

Velar fortfarande fram och tillbaka mellan Fuji och Bamboo. Storleksmässigt passar Fuji min familj alldeles tillräckligt och funkar nog bättre att måtta mindre mängder vid behov. Samtidigt sparar man inte många centimetrar genom att välja Fuji över Bamboo. Känns till Fujis fördel att innerlocket är i rostfritt stål istället för aluminium och att innerskålen är i solid keramik istället för en 5-lagershybrid som på Bamboo. Exakt samma prislapp får man ge för de båda. Bamboo har många fler betyg (har funnits längre på marknaden) på både Amazon och deras egna hemsida, är därmed mer beprövad. Grubbel, grubbel...

Bamboo alla dar i veckan. Kan sååå mycket mer än bara koka ris.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Bamboo alla dar i veckan. Kan sååå mycket mer än bara koka ris.

Hmm, läste på lite extra och skulle nog trots det ta Bamboo men Fuji är mindre så om det bara gäller 2-4 personer så kanske Fuji är ett bättre val. Men man kan ju använda Bamboo ända ner till ris eller annan måltid för en person.

Permalänk
Medlem

Går det att göra klibbris med en sån där maskin?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Favoritpinnarna framplockade. Har lite sesamfrö och en god soja vid sidan av. 2 minuter kvar på programmet

Hur var det? Du får gärna jämföra Yumami och icke-Yumami med samma ris om du har tid framöver, hade varit väldigt intressant att få en objektiv jämförelse från någon ny med riskokare!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Går det att göra klibbris med en sån där maskin?

Absolut. Gjort sushiris i den. Finns en egen inställning i min.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tteodorw:

Hur var det? Du får gärna jämföra Yumami och icke-Yumami med samma ris om du har tid framöver, hade varit väldigt intressant att få en objektiv jämförelse från någon ny med riskokare!

Det blev väldigt bra. Smakrikt, fluffigt och lagom klibbigt för att ätas med pinnar. Ska verkligen testa Yumami mot vanliga läget för att se om det är värt den extra tiden.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Det blev väldigt bra. Smakrikt, fluffigt och lagom klibbigt för att ätas med pinnar. Ska verkligen testa Yumami mot vanliga läget för att se om det är värt den extra tiden.

På tal om pinnar. Jag har bara ett par pinnar jag fått genom promo från Japan. Men de är i trä (om än fint trä) och börjar bli dåliga nu efter att lacken börjat läcka in vatten.

Tips på bra pinnar för "nybörjare".

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

På tal om pinnar. Jag har bara ett par pinnar jag fått genom promo från Japan. Men de är i trä (om än fint trä) och börjar bli dåliga nu efter att lacken börjat läcka in vatten.

Tips på bra pinnar för "nybörjare".

Lilla Japan hittar man bra お箸

Lönar sig att köpa med god kvalitet.

Annars har du billigare på Drakfrukt
och även på CDON
och på Lyckas med mat

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Lilla Japan hittar man bra お箸

Lönar sig att köpa med god kvalitet.

Annars har du billigare på Drakfrukt
och även på CDON
och på Lyckas med mat

Köper förresten flera saker från Lilla Japan. Senaste beställningen idag, faktiskt:
1 x Japanskt Ris Yumenishiki, 5kg
2 x Yamamotoyama Hoji-cha, 99g
2 x Organic Grönt Te, Sencha, 100g
2 x Sanei Mugicha Barley tea, 20p

Brukar komma inom ett par dagar till närmaste utlämningsställe (300 m hemifrån).

Dricker ofta Hoji-cha (rostat grön té) eller Sencha (vanligt grönt té) som frukostdricka på morgonen och min måltidsdryck i övrigt är nästan alltid kall Mugicha (té gjort på rostat korn). Är ju gift med en japansk dam och har väl varit minst 30 ggr i Japan så det blir mycket japanskt både dricka och mat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Köper förresten flera saker från Lilla Japan. Senaste beställningen idag, faktiskt:
1 x Japanskt Ris Yumenishiki, 5kg
2 x Yamamotoyama Hoji-cha, 99g
2 x Organic Grönt Te, Sencha, 100g
2 x Sanei Mugicha Barley tea, 20p

Brukar komma inom ett par dagar till närmaste utlämningsställe (300 m hemifrån).

Dricker ofta Hoji-cha (rostat grön té) eller Sencha (vanligt grönt té) som frukostdricka på morgonen och min måltidsdryck i övrigt är nästan alltid kall Mugicha (té gjort på rostat korn). Är ju gift med en japansk dam och har väl varit minst 30 ggr i Japan så det blir mycket japanskt både dricka och mat.

Mugicha är gott! Brukar också handla på lilla japan när jag är i Uppsala och rör mig.

Visa signatur

WS: Fractal Design Pop Silent | Seasonic Prime G12 GC 550W | Gigabyte B650 Eagle AX | Ryzen 7 7700 | Corsair 64GB DDR5 | Asus Xonar DX | Arch Linux (x86_64) | Eizo EV2795
HTPC: Philips 50PUS8804, Kodi samt extern usb-disk
Server: Raspberry Pi 4 | 8GB RAM | HDD 750GB | Arch Linux (armv7h)