Permalänk
Datavetare

2022: year of the ARM64 on Windows?

Såg denna video som likt de flesta tech-tuber videon innehåller massiv mängd spekulation och en del felaktigheter så är ändå helheten rätt intressant då den genom att sammanställa ett gäng nyheter i samma video, en sammanställning som undrar om det finns något djupare under.

Är själv inte alls lika övertygad om att Intel ens funderar på att överge x86, men bl.a. nyheten om att Intel vill köpa SiFive samt att de siktar på att börja sin tillverkning på Intel 7 nm 2022 med RISC-V kretsar medan x86 kretsarna kommer först 2023 på samma nod (det är något Intel själva sagt, så är inte spekulation men är naturligtvis bara en plan och planer kan ändras).

Det som jag personligen finner rätt spännande är kombinationen av

  • Microsoft lanserar Windows 11, en av de stora nyheterna där är deras variant av "Rosetta 2"

  • Microsoft har gått ut med att MS Office kommer i ARM64 native version. Man borde i.o.f.s. skämmas över att det tagit så här lång tid, inte kul för Surface X ägare och än mer salt i såren är att MS Office för MacOS redan har ARM64 native stöd...

  • Qualcomm gick ut första juli med att de kommer lansera en high-end ARM64 krets för bärbara datorer under 2022. Går rätt mycket rykten om denna krets, bl.a. att den ska vara snabbare än M1 (vilket man får hoppas då den kommer konkurrera mot M2)

  • Microsoft själva jobbar på ARM64 HW, både för servers (rimligen Azure) men även Surface serien

  • Nvidia försöker köpa ARM, oavsett om det lyckas eller ej jobbar de redan på en ARM64 med Nvidia GPU riktad mot bärbara datorer

  • Intel vill köpa SiFive. Det som sägs i videon är ren spekulation just nu, men frågan är varför Intel faktiskt planerar göra med en högpresterande RISC-V krets...

Det videon flera gånger nämner kring att x86 en gång i tiden "vann" över allt annat p.g.a lägre pris anses av många vara en korrekt beskrivning. Skillnaden då var att x86 faktiskt vann trots att den presterade sämre än sina konkurrenter, man var helt enkelt tillräckligt nära och hade klart bättre perf/€.

Om nu ens några av ovan visar sig bli sant + att M1 redan existerar (som tydligen ska vara i storleksordningen ~50 % billigare att tillverka jämfört med Intel kretsarna som tidigare satt i MacBook) så är ju ARM64 inte bara billigare att tillverka, den är också snabbare i absoluta tal (i alla fall för bärbara datorer där man har rejält begränsad TDP).

2022 kan bli ett riktigt spännande år CPU-mässigt

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Intel kommer inte överge x86 förrän de blir tvingade till det och min gissning är att det kommer vara försent då. Konkurrenterna som satsar helhjärtat kommer ha för stort försprång.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Mindfighter:

Intel kommer inte överge x86 förrän de blir tvingade till det och min gissning är att det kommer vara försent då. Konkurrenterna som satsar helhjärtat kommer ha för stort försprång.

Håller med. Det är en sak som jag tycke videon är helt ute och cyklar runt. Även om Intel internt skulle ha tagit beslut om att all framtida utveckling ska ligga på t.ex. RISC-V skulle det ändå ta ett antal år innan x86 blev irrelevant.

Intel har ju redan presenterat två framtida generationer, dels Alder Lake / Sapphire Rapids 2H 2021 / 2022 och sedan Meteor Lake under 2023.

Och det är i nuläget bara ARM64 som är i en position att i närtid utmana x86_64. Även om Intel (och/eller andra stora tillverkare) gick all-in på RISC-V finns ett rejält arbete där med att ordna vettig stöd i Windows. Även under Linux behövs långt mer jobb för RISC-V, själva OS-stödet är i rätt bra skick där men kompilatorer och grundläggande bibliotek har inte alls den finish som man hittar hos x86_64. Är just på denna punkt Arm exekverat fläckfritt med ARM64, det är faktiskt bara 10 år sedan man lanserade ARM64 men just stödet på de grundläggande punkterna är helt i nivå med x86_64 idag (möjligt undantag är SIMD där Intel jobbar stenhårt, men Arm lär komma ikapp då de verkar ha en teknisk bättre lösning i SVE2 som kommer med ARMv9).

Just för SIMD är RISC-V rätt mycket kvar på ruta ett, man har inte en färdig lösning där. Går att klara mycket utan SIMD, men just för desktop börjar det snabbt bli allt mer kritiskt då det ger sådan rejäl boost i prestanda för algoritmer som bygger på maskininlärning samt saker som fysikberäkningar i spel/andra program drar också rejäl nytta av SIMD.

Vad som rimligen kan hända redan under 2022 är att det blir uppenbart att ARM64 blir ett fullt realistiskt alternativ även på Windows. Om det händer tror jag vi kan se en rätt snabb omställning för bärbara datorer till ARM64, det är billigare att tillverka sådana kretsar bara man får vettiga volymer. Som exempel utför Cortex A76 och Zen2 rätt snarlik mängd arbete per cykel, men en Cortex A76 kärna tar ungefär 1/3 av kretsytan när båda tillverkas på samma TSMC 7 nm process.

Om sedan "native" prestandan är högre för ARM64 och Microsoft når i nivå med Apples Rosetta 2 vid "emulering" (tekniskt är det binäröversättning) av x86_64 är man hemma. Givet att grundarna av Nuvia tidigare jobbat med det som blev M1 tror jag vi nästan kan förvänta oss samma typ av HW-stöd för att köra x86_64 program som M1 har, patent borde inte vara ett hinder här då det handlar om implementera en väldigt gammal och välkänd teknik i form av TSO.

Kommer nära följa Intels förehavande med SiFive och RISC-V, blir riktigt spännande att se vad de har för planer där.

Blir också intressant att se hur bra/dåligt de små kärnorna i Alder Lake kommer stå sig. Nackdelarna med x86_64 bagaget är relativt sett större hos små kärnor. Så gissar att det kan fungera väl i konkurrens med AMDs x86_64, framförallt på bärbara men även på stationära då TDP är en klar flaskhals när man går upp till 12-16 kärnor "stora" x86-kärnor. Räknar med att Gracemont kommer stå sig rätt slätt mot Apples Icestorm (och dess efterföljare) och motsvarande från Qualcomm/Nuvia.

Så för x86-leva och låta dö är det inte 2022 som är året att fundera över, där kommer x86_64 fortfarande vara den självklara dominanten på skrivbordet, frågan är trenden och vad man kan vänta sig 2032.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Så för x86-leva och låta dö är det inte 2022 som är året att fundera över, där kommer x86_64 fortfarande vara den självklara dominanten på skrivbordet, frågan är trenden och vad man kan vänta sig 2032.

Börjar inse det själv också, jag trodde nog att det skulle bli mer eld-under-baken på Microsoft, Nvidia, Qualcomm o.s.v. när de såg Apples framgångar med M1. (the smell of money... )

Hade verkligen sett fram emot en riktigt bra Surface Pro X t.ex., en snabb, fläktlös enhet med 12h+ batteritid och 5G modem, hade varit toppen! Men inser att det kommer ta lite längre tid än jag trodde i början av året.

Visa signatur

Apple