BSOD vid FTP-filhantering - NTFS.sys

Permalänk
Avstängd

BSOD vid FTP-filhantering - NTFS.sys

Jag fick första BSOD på nydatorn för ett par minuter sedan vilket orsakades av att jag håller på att ladda ned 80 000+ filer från en FTP-server - ned till M.2-hårddisk för arbete samtidigt som jag höll på att ta bort andra mappar som var fyllda med tusentals filer i samma mapp som filer laddades ned till.

Systemfilen ntfs.sys sågs i BSOD men jag hann inte se exakta felmeddelandet, nått i stil med "NOT_FOUND_PAGE" (men hittar inte just det). Troligen blev datorn överrumplad av att jag ville ta bort tusentals filer från samma mapp som jag håller på att ladda ned 80 000+ filer till.

Filerna i sig är supersmå (ett par KB per fiL). Oroväckande att en ny M.2-hårddisk inte pallar med trycket med så omfattande och snabb filhantering. Eller är detta vanlig BSOD när man både tar bort tusentals filer samtidigt som man lägger till tusentals filer i en och samma mapp? Dvs., självförvållande BSOD?

Jag har tidigare laddat ned tiotusentals filer - samma slags filer - från samma FTP-server utan några som helst problem. Förvisso rörde det inte alls då om 80 000+ filer och jag höll inte heller på att radera tusentals filer samtidigt heller då.

Jag är nyfiken på att veta varför detta inträffade - så jag kan undvika det i framtiden genom att respektera min dators begränsningar - eller om det kanske var ren otur från universums bakgrundsstrålning?

Nu laddar jag ned samma filer igen men låter datorn vara för att se om samma fel återuppstår.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av AplAy:

kanske var ren otur från universums bakgrundsstrålning?

"En gång är ingen gång. Två gånger en slump. Tre gånger möjligen en regel eller ett mönster."

Om du har ett AV från tredjepart finns största risken/orsaken där.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av hasenfrasen:

"En gång är ingen gång. Två gånger en slump. Tre gånger möjligen en regel eller ett mönster."

Om du har ett AV från tredjepart finns största risken/orsaken där.

Sant. Vad menar du med AV från tredjepart? Vad är "AV" i detta sammanhang?

Jag använder Filezilla för FTP-hanteringen i köpt Windows 10 Pro 64-bit Engelska där filerna kopierades till följande M.2-enhet: https://www.webhallen.com/se/product/325755-Silicon-Power-US7...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

AV= Anti virus.

Sen är det inte helt riskfritt att göra som du gjorde. Win är inte bra på det där.
Gör en sak i taget med disken.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

Trodde windows och tex office-paketet var en mogen produkt för professionell användande (stor ironi!).

Skämt åsido - själv har jag råkat ut för helt oväntade saker med SSD med Bcache och just massiva mängder småskrivningar kan orsaka reallokeringstrassel (trassel med det som är bakom TRIM) och allt längre söktider i själva SSD som gör att det går allt långsammare trots 80% ledigt utrymme och till sist är något i OS som sparkar ut lagringen för långsam respons.

I ditt fall med 'page' som inte kan allokeras kan vara minnesproblem eller swappning mot swapfil på disken inte kan ske inom rätt tid eller liknande.

Med 80K småfiler som raderas och skrivs nytt igen så är det väldigt intensiv omskrivning av $MFT i NTFS-filsystem på nästan samma ställe hela tiden vilket förstås kommer att stressa reallokering av flashblock på din flash-lagring och kanske (även om det inte borde) generera fel av detta.

i det här lägen önskar man att windows har något som liknad 'dmesg' som i linux där det dyker upp en massa lågnivå loggar på saker som förändras som tex. nya tider sätts för svarstider för tex. lagring vilket då indikerar att något händer där... i mitt fall med SSD och bcache kunde man följa 'förfallet' av SSD svarstider som blev allt längre och längre till det sonika kickades ut av OS för att de i princip slutade att svara helt vid skriv o läs..

Permalänk
Medlem

Kolla värmen på lagringsenheten löpande i realtid och kör FTP överföringen under tiden.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Sötast

Alltså.

Jag överförde ~300GB ( 100.000+ filer) vilket tog ett par dagar för någon månad sedan.
Även jag körde filezilla och efter ett dygn så blev programmet instabilt och fick - av alla saker - att få min grafikdrivrutin krasha.

Först försvann nightmode, sedan blev gui i windows segt och sedan blinkade skärmen till och jag fick en varning om att grafikdrivern återställts.

Tänkte inte mer på det.
Sedan hände det 2-10 ggr till per dag under resterande dagar.

Var orolig att min nya gpu/cpu redan skulle ge sig, men så fort sftp överföringen var avslutad så var problemen borta!

Något riktigt knepigt med Filezilla. (hittade andra trådar med liknande problem)

Permalänk
Medlem

Som Allexz nämner så kan det vara Filezilla som är orsaken. Prova med Winscp istället och se om det händer även då.
https://winscp.net/eng/index.php

Permalänk
Medlem

Låter nästan som att filezilla eller någon av hjälpprogrammen skulle läcka minne och mindre och mindre RAM finns kvar för OS att jobba med - många av programmen använde windows egna funktioner för sådant här och är någon av dem kaputt vid stora/långa sessioner så kan det vara knepigt att hitta dem eller att tex. WinSCP kanske har samma problem för att de använder samma resurser.

Kanske dra igång taskmanager samtidigt vid nästa session och titta på vilka program som äter minne och sväller i RAM-åtgång när de är igång många timmar och dygn i sträck.