Permalänk
Skrivet av Alphahanne:

Det kan säkert verka så för någon som står utanför och inte har inblick i hur statens finanser ser ut och fungerar. Samtidigt går det inte jämföra statens ekonomi med enskilda människors då det är så många fler faktorer inblandade.

Din liknelse faller dock på att kostnaderna skulle vara okända. Det finns en ganska god kontroll på var statens pengar tar vägen, troligen mycket bättre än du har koll på din egen ekonomi.

Går man igenom statens kostnader med en kniv så ser man att man kan minska statens skattetryck med 30% (antagligen mer) utan att ta bort nödvändiga tjänster som staten har. Det är väldigt mkt pengar som staten tycker de kan ta från oss för de prioriterar bättre än enskilda personer kan. Tror få privatpersoner hade klagat på en lägre skatt. Vem bryr sig om rosa enhörningar med pulserande hjärtan förutom politiker.

Visa signatur

[5900x][MSI-B550-Tomahawk][RTX-3700][32GBRam3200CL14]

Permalänk
Lego Master
Skrivet av SirMauser:

Går man igenom statens kostnader med en kniv så ser man att man kan minska statens skattetryck med 30% (antagligen mer) utan att ta bort nödvändiga tjänster som staten har. Det är väldigt mkt pengar som staten tycker de kan ta från oss för de prioriterar bättre än enskilda personer kan. Tror få privatpersoner hade klagat på en lägre skatt. Vem bryr sig om rosa enhörningar med pulserande hjärtan förutom politiker.

Kan du specificera exakt var dessa hypotetiska 30% ska tas ifrån? Vilka tjänsters budget ska minska eller tas bort helt?
Jag kan garantera att utgifter du tycker är onödiga, tycker någon annan är viktiga, och vice versa. Vem ska då bestämma vem som har objektivt "rätt" och de tjänster de tycker är viktiga, ska försvinna/göras mindre?

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Felen är flera:

  • insatserna motiverades med ett felaktigt underlag (Naturvårdsverket har i efterhand erkänt sitt fel)

  • Bolund & Co på något vis räknade med ett miljardtillskott till statskassan samtidigt som man tänkte att användningen skulle minska (av beräknade 2 miljarder blev det bara några hundra miljoner)

  • att alternativen inte nödvändigtvis är speciellt mycket bättre

  • regeringen menade att svenska plastpåsar hamnar i havet när de i själva verket bränns. Minskningen av plastpåsar i soporna tvingar de stora sopförbränningsanläggningarna att tillsätta olja för att hålla temperaturen uppe och inte riskera dålig förbränning

  • även icke-fossilbaserade påsar straffbeskattas godtyckligt eftersom "de är för lika" vanliga påsar

  • mängden styckförpackad frukt och grönt har ökat

Så ja, det är väl bra att vi drar ner på förbrukningen av plast men gör det av rätt anledning och på rätt sätt

Jo det är tokigt när staten straffskattar ett miljövänligt/naturligt nedbrytbart alternativ till plastkassar, bara för att de SER UT som plastkassar.
Men, en av de stora anledningarna till att de införde beskattning på plastkassar var väl för att de hamnade i naturen? Det var väl inte för att få ned koldioxidutsläppen?
De tunna sop-påsarna vi köper på rulle är faktiskt sämre på att använda som vi gjorde med de gamla plastkassarna. Det kanske kan få folk att använda alternativ de tar med hem igen, lite oftare.
Tror inte det gör så stor skillnad ändå faktiskt. I slutändan är det individen som är "dum i huvudet" när denne slänger plast i naturen och även om vi har plastpåseskatt i Sverige har inte dessa "dumhuvuden" blivit ett jota smartare.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon309108:

Japp, precis, vi kan bara påverka oss själva, så därför tycker jag att det gått för långt.. vi är redan ett av världens renaste länder.. så vi behöver inte straffas ännu mer.

Vi är väldigt långt från att vara ett av världens renaste länder.

Citat:

OM... om det vore så att de verkligen brydde sig om miljön och det inte handla om politisk agenda "att se bra ut" för andra.. Så skulle de införa inkomstbaserade bensinskatter osv.. Det är bara den ensamstående för'ldern med barn som måste skjutsas till träningar osv osv som drabbas värst.. Politikerpampar o höginkomsttagare skiter fullständigt i om bensinen kostar 50kr/litern.. De tankar och kör glatt iallafall.

Jo det är absolut ett problem med att styra saker med skatt: Har man gott om pengar är det ju bara att köra på som vanligt. Bonus-malus kan man ju se som ett försök att få lite mer "rättvisa" i bilbeskattningen med rejält höjda skatter de första tre åren. Samtidigt vet jag inte om ensamstående mammor blir så värst utsatta av bensinskatten, de lär behöva tjäna rätt bra för att ens ha råd med bil överhuvudtaget.

Det finns förstås sätt att göra det mer rättvist, men det är många intressen att ta hänsyn till. Många verkar exempelvis tycka att man borde subventionera bensin för de som bor på landsbygden, men samtidigt har ju de redan en del rätt stora ekonomiska fördelar jämfört med någon som bor stan med lägre kostnader för boende exempelvis, eller parkering och trängselskatt om man tittar på transportkostnader. Jag säger inte att det är fel men det finns många andra saker att beakta helt enkelt.

Citat:

Så ska det vara för miljöns skull så ska flyget beskattas lika hårt som personbilen.. alla miljöskatter ska vara inkomstbaserade.. Då snackar vi att det görs för miljön och är rättvist.

Mer rättvist absolut men det har väl inte så mycket att göra med ifall det är för miljöns skull?

Citat:

Men om de betalar min bensin och mina soppåsar så kan jag sluta klaga o gnälla..
Men att det är för miljöns skull här i sverige... neee det är för att det ska se bra ut utåt.. inte ett dugg mer.

Bra ut för vem? För väljarna? Det är ett ganska cyniskt sätt att se på världen.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon309108:

Till att börja med skrev jag Citat: och det är andra ämnen som är farligare för atmosfären än koldioxid..
Det var just co2 jag nämnde men sa att det finns andra ämnen som är farligare och det är inte BILEN med sina katalysatorer osv som är boven. Boven ligger i andra processer.. flyget är extremt mycket farligare än bilen.. Flyget har ingen avgasrening och släpper ut alla gaser uppe i atmosfären.. bilens avgaser är på marknivå.. se smoggen i länder som kina.. lågt liggande.. inte högt liggande.

Men nu är inte hela världen som sverige
Om vi säger så här för att använda ditt argument mot dig själv.
HUR mycket bättre skulle globala miljön vara om länder som Kina, Indien (osv de som är riktiga miljöbovarna) om de skulle leva som vi här i Sverige, utan kolkraftverk, med modernare bilar med avgasrening.
Skulle välden bli bättre eller skulle den som du menar på bli sämre om de länderna hade som oss?

Förnekar du alltså den data och forskning som finns på koldioxidutsläpp och mängden som finns i atmosfären? Såg du grafen från NOAA? Är du blind?

Ja flyget står för stora utsläpp, vad har det med saken att göra? De släpper ut gaser högt upp, vilket även det fullkomligt saknar relevans. Det hamnar där ändå. Indien och Kina har sina enorma utsläppsproblem, det hör inte heller hit. De står för sina utsläpp och vi för våra. Bara för att nån annan är värre kan man inte lägga sig ned på marken och gråta och ge upp. Alla har sitt ansvar och någon måste vara gott exempel.

Givetvis skulle den globala miljön vara bättre om Indien, Kina, USA med flera skulle bättra sig. Det tar fortfarande inte bort Sveriges ansvar när det kommer till miljöförstöring.

Och på fråga om världen skulle bli en bättre plats om de levde som oss, om du tror det så måste du verkligen ta dig ur din bubbla.

Hur tråkigt det än är så har både Indien och Kina har betydligt lägre ekologiskt fotavtryck än Sverige. Hållbart leverne är bra mycket mer än koldioxidutsläpp. Källa

Men boomers fortsätter förneka det.

Skrivet av anon309108:

Japp, precis, vi kan bara påverka oss själva, så därför tycker jag att det gått för långt.. vi är redan ett av världens renaste länder.. så vi behöver inte straffas ännu mer.

Ja det är därför vi nu måste lägga 100-500 miljoner för att sanera Viskan som är förstörd efter textilindustrins miljöförstöringar. 240 000 kubikmeter förorenade bottnar behöver åtgärdas. Källa

Måste vara därför det i Västernorrland finns så mycket arsenik efter skogsindustrin att man behövt spärra av områden helt. I nuläget finns det runt 200 förorenande områden i Västernorrland som hör till riskklass 1 och 2, vilket innebär att de är så pass förorenade att risken är stor att de kan skada människor eller miljö. Källa

Sala gruva, sanering för 150 miljoner. Kul. Källa

100 miljoner dit, 100 miljoner hit. Källa

200 miljoner, sanering igen. Källa

Om vi nu är så rena, varför lägger vi miljontals efter miljontals med kronor på sanering av förstörd natur? Det är bara en liten del av all förorenad mark som saneras i Sverige. Man ska nog inte sitta på höga hästen och kasta sten i glashus.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av snajk:

Vi är väldigt långt från att vara ett av världens renaste länder.

https://www.skyscanner.se/nyheter/vaerldens-10-renaste-laende...
svar på din fråga.. dock inte senaste undersökningen men här var vi 3:e renaste landet i världen

Skrivet av snajk:

Jo det är absolut ett problem med att styra saker med skatt: Har man gott om pengar är det ju bara att köra på som vanligt. Bonus-malus kan man ju se som ett försök att få lite mer "rättvisa" i bilbeskattningen med rejält höjda skatter de första tre åren. Samtidigt vet jag inte om ensamstående mammor blir så värst utsatta av bensinskatten, de lär behöva tjäna rätt bra för att ens ha råd med bil överhuvudtaget.

Att äga en bil är inte dyrt Om man inte går o köper en bil för flera hundra tusen.
Jag är 75% sjukskriven och har en låg inkomst.
Jag äger en Jeep Grand cherokee1996 som vinterbil/dragfordon Jag äger en Volvo 944Turbo 1998, som är en hobbybil trimmad så den har 300% mer effekt än original. (mer miljövänlig än många av dagens så kallade bränsledrivna miljöbilar) på det har jag en skoda oktavia 1998 som ärendebil o vardagsbil. Månadskostnad för alla bilar i försäkringar är avrundat 500kr. Skatt betalar jag för de som är påställda, då jag inte har alla påställda samtidigt. Jag kör inte mer än absolut nödvändigt då bensinen är så dyr
Så visst kan man ha råd att skaffa bil på låg inkomst... det är att köra dem som är dyrt.
Så inkomstbaserad bränsleskatt/miljöskatt/moms skulle vara rättvist.. då har även låginkomsttagare råd att använda bilen när bussar inte är möjliga att använda.

Skrivet av snajk:

Det finns förstås sätt att göra det mer rättvist, men det är många intressen att ta hänsyn till. Många verkar exempelvis tycka att man borde subventionera bensin för de som bor på landsbygden, men samtidigt har ju de redan en del rätt stora ekonomiska fördelar jämfört med någon som bor stan med lägre kostnader för boende exempelvis, eller parkering och trängselskatt om man tittar på transportkostnader. Jag säger inte att det är fel men det finns många andra saker att beakta helt enkelt.
Mer rättvist absolut men det har väl inte så mycket att göra med ifall det är för miljöns skull?
Bra ut för vem? För väljarna? Det är ett ganska cyniskt sätt att se på världen.

Trängselskatten är billig i jämförelse med att pendla till jobbet från landsbygden. Samt trängselskatten är lite smartare än orättvis bensinbeskattning, då de städer som har trängselskatt har ett effektivt kollektivt system så man har möjlighet att åka kollektivt om man inte ska transportera saker.. så då har man ändå ett val. En buss som går fyra gånger om dagen är svårt att pendla med.
Jag hävdar fortfarande, att ska de använda bensinskatt som argument, så ska den vara inkomstbaserad och flyget ska bestraffas lika hårt som bilen. Ju högre utsläpp, ju dyrare skatt och då kan de ta biljettpriserna som fördelning.. de med hög inkomst kan betala dyrare biljetter.. eller ge fan i nöjesresor med flyg.

Nej det är inte för väljarna de vill att det ska se bra ut... det är för omvärlden politikerna vill att det ska se bra ut.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon309108:

https://www.skyscanner.se/nyheter/vaerldens-10-renaste-laende...
svar på din fråga.. dock inte senaste undersökningen men här var vi 3:e renaste landet i världen

Och priset för seklets sämsta källa går till...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon134512:

Förnekar du alltså den data och forskning som finns på koldioxidutsläpp och mängden som finns i atmosfären? Såg du grafen från NOAA? Är du blind?

Ja flyget står för stora utsläpp, vad har det med saken att göra? De släpper ut gaser högt upp, vilket även det fullkomligt saknar relevans. Det hamnar där ändå. Indien och Kina har sina enorma utsläppsproblem, det hör inte heller hit. De står för sina utsläpp och vi för våra. Bara för att nån annan är värre kan man inte lägga sig ned på marken och gråta och ge upp. Alla har sitt ansvar och någon måste vara gott exempel.

Givetvis skulle den globala miljön vara bättre om Indien, Kina, USA med flera skulle bättra sig. Det tar fortfarande inte bort Sveriges ansvar när det kommer till miljöförstöring.

Och på fråga om världen skulle bli en bättre plats om de levde som oss, om du tror det så måste du verkligen ta dig ur din bubbla.

Hur tråkigt det än är så har både Indien och Kina har betydligt lägre ekologiskt fotavtryck än Sverige. Hållbart leverne är bra mycket mer än koldioxidutsläpp. Källa

Men boomers fortsätter förneka det.

Ja det är därför vi nu måste lägga 100-500 miljoner för att sanera Viskan som är förstörd efter textilindustrins miljöförstöringar. 240 000 kubikmeter förorenade bottnar behöver åtgärdas. Källa

Måste vara därför det i Västernorrland finns så mycket arsenik efter skogsindustrin att man behövt spärra av områden helt. I nuläget finns det runt 200 förorenande områden i Västernorrland som hör till riskklass 1 och 2, vilket innebär att de är så pass förorenade att risken är stor att de kan skada människor eller miljö. Källa

Sala gruva, sanering för 150 miljoner. Kul. Källa

100 miljoner dit, 100 miljoner hit. Källa

200 miljoner, sanering igen. Källa

Om vi nu är så rena, varför lägger vi miljontals efter miljontals med kronor på sanering av förstörd natur? Man ska nog inte kasta sten i glashus, det är bara en liten del av all förorenad mark som saneras i Sverige. Man ska nog inte sitta på höga hästen och kasta sten i glashus.

Jag pratar fortfarande om beskattning på bensin o plastpåsar här i Sverige.
Du pratar miljögifter o sanering... Olika ämnen

Men för att hänvisa till grafen.. Menar du den här lilla pricken som var den avgörande faktorn i piken.. medans kurvan i övrigt håller normal form.

Sverige håller redan sitt ansvar låååångt innan beskattning av matkassen och bensinen gick från 10kr/liter till 16kr/liter
Vi behöver inte straffskattas mer
Du åker säkert flyg.. Ge fan i det om du nu är mån om miljön o ta personligt ansvar.
Jag miljökompenserar mitt bilintresse. Jag har aldrig åkt flyg, jag har åkt tåg när jag gör längre resor över 60mil
Jag har inget matsvinn...förra året kastade jag två ostskivor då de ramlade ner på marken när de släppte från en smörgås när vi fikade ute.
Jag kastar en full soppåse(använd matkasse) var annan vecka.
Hur klimatsmart lever du????

Det låter som du lever i en bubbla.. Vi kan bara påverka saker här... länder som kina osv kan inte vi påverka genom att höja bränsleskatter osv
Sedan fick miljömupparna igenom att stänga ner våra reaktorer, så att vi måste IMPORTERA smutsig kolkraftverks-el Hur jäkla smart är det på en skala 1-10?
Om du ska bli mer miljövänlig, sluta använd el.. köp ingen smartphone, köp inte nya elektronik produkter utan återanvänd det som redan finns och köp begagnat.
Börja läs pappersböcker istället för att kika på youtube o ljudböcker.
Att tillverka en elbil är extremt miljöovänligt.. bilens batterier är miljöfarliga. Bilen ska laddas med el som då är kolkrafts-el då vi måste importera för att vi har ökad efterfrågan än tillgång i södra delen av landet.
En ny vanlig bil är mer koldioxid bringande i tillverkning+drift under sin livstid på grund av elktronik o allt, allt som innebär i tillverkningen.
Utsläppen från en ny bil kontra en äldre bil(som är utrustad med katalysator, välskött och 30% e-85 i tanken) är i totalen lägre i koldioxid under sin livstid.
En gammal bil saknar massor elektronik och håller i 30+ år om man sköter dem. En ny bil kommer ha stora bekymmer med elektroniken i vårat klimat med saltade vägar och temperaturförändringar... Det kommer vara imponerande om de håller 15-20 år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SirMauser:

Går man igenom statens kostnader med en kniv så ser man att man kan minska statens skattetryck med 30% (antagligen mer) utan att ta bort nödvändiga tjänster som staten har. Det är väldigt mkt pengar som staten tycker de kan ta från oss för de prioriterar bättre än enskilda personer kan. Tror få privatpersoner hade klagat på en lägre skatt. Vem bryr sig om rosa enhörningar med pulserande hjärtan förutom politiker.

Säger som Shudnawz, du får väldigt gärna specificera vilka 30% du tycker kan tas bort. Du måste ändå inse att samhället inte bara är för dig och sådana som är precis som dig.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon134512:

Och priset för seklets sämsta källa går till...

Skyll på google.. det var första träffen när jag sökte på renaste länder i världen.
Visa mig vart vi är smutsigast då som du vill hävda

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon309108:

Att äga en bil är inte dyrt Om man inte går o köper en bil för flera hundra tusen.
Jag är 75% sjukskriven och har en låg inkomst.
Jag äger en Jeep Grand cherokee1996 som vinterbil/dragfordon Jag äger en Volvo 944Turbo 1998, som är en hobbybil trimmad så den har 300% mer effekt än original. (mer miljövänlig än många av dagens så kallade bränsledrivna miljöbilar) på det har jag en skoda oktavia 1998 som ärendebil o vardagsbil. Månadskostnad för alla bilar i försäkringar är avrundat 500kr. Skatt betalar jag för de som är påställda, då jag inte har alla påställda samtidigt. Jag kör inte mer än absolut nödvändigt då bensinen är så dyr
Så visst kan man ha råd att skaffa bil på låg inkomst... det är att köra dem som är dyrt.
Så inkomstbaserad bränsleskatt/miljöskatt/moms skulle vara rättvist.. då har även låginkomsttagare råd att använda bilen när bussar inte är möjliga att använda.

Jag vill gärna veta hur en så hårt trimmad bil som från början hör till Euro 2 kan vara mer miljövänlig än en Euro 6-bil. Upplys mig.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon309108:

https://www.skyscanner.se/nyheter/vaerldens-10-renaste-laende...
svar på din fråga.. dock inte senaste undersökningen men här var vi 3:e renaste landet i världen

Ja ok, du pratar om renhet som i att gatorna inte är skräpiga. Jo där ligger vi bra till. Utsläppsmässigt så gör vi förstås inte det dock, men sannolikt bättre än både Norge och Schweiz.

Citat:

Att äga en bil är inte dyrt Om man inte går o köper en bil för flera hundra tusen.
Jag är 75% sjukskriven och har en låg inkomst.
Jag äger en Jeep Grand cherokee1996 som vinterbil/dragfordon Jag äger en Volvo 944Turbo 1998, som är en hobbybil trimmad så den har 300% mer effekt än original. (mer miljövänlig än många av dagens så kallade bränsledrivna miljöbilar) på det har jag en skoda oktavia 1998. Månadskostnad för alla bilar i försäkringar är avrundat 500kr. Skatt betalar jag för de som är påställda, då jag inte har alla påställda samtidigt. Jag kör inte mer än absolut nödvändigt då bensinen är så dyr
Så visst kan man ha råd att skaffa bil på låg inkomst... det är att köra dem som är dyrt.

Jo när jag säger att det är dyrt att ha bil menar jag förstås kostnaden för att ha en bil och använda den, det är inte dyrt att ha en eller flera skrothögar stående i någon gammal lada någonstans exempelvis.

Hade jag varit dig hade jag nog räknat lite på vad de där bilarna egentligen kostar dig. Och när det kommer till miljöpåverkan är de två förstnämnda inte alls bra på något sätt.

Citat:

Så inkomstbaserad bränsleskatt/miljöskatt/moms skulle vara rättvist.. då har även låginkomsttagare råd att använda bilen när bussar inte är möjliga att använda.

Jo, mer rättvist absolut. Men det hade också inneburit att de med lägre inkomster hade tagit bilen oftare även om det fanns alternativ.

Citat:

Trängselskatten är billig i jämförelse med att pendla till jobbet från landsbygden. Samt trängselskatten är lite smartare än orättvis bensinbeskattning, då de städer som har trängselskatt har ett effektivt kollektivt system så man har möjlighet att åka kollektivt om man inte ska transportera saker.. så då har man ändå ett val. En buss som går fyra gånger om dagen är svårt att pendla med.

Jag vet att trängselskatten inte är en jätteutgift, för mig blir det 600-700 i månaden om jag tar bilen varje vardag till jobbet. Sen tillkommer parkeringsavgiften på jobbet, 17 kronor per timme nu så någonstans 2700-3200 beroende på hur jag gör på lunchen. Jag kan komma lite billigare undan om jag hyr en plats i P-hus en bit bort, typ 1700 per månad, men då blir det en kvarts promenad per väg eller en bussresa som förstås kostar den också. Utöver det kostar min boendeparkering en femhundring i månaden. Så totalt ungefär 4000 per månad för att ta bilen till jobbet och parkering utöver bränsle och kostnaden för själva bilen. Det räcker till en hyfsat lång pendling från landet ändå.

Men absolut kan jag istället åka kollektivt. Det kostar runt 800 i månaden för ett månadskort. Men det tar också typ 45-60 minuter per väg beroende på hur bytena timas istället för en kvart med bilen, och det gör det jobbigt att käka lunch då vi inte har några lunchställen i närheten och att ta bussen till en lunchrestaurang innebär att jag riskerar att inte hinna äta. Jag cyklar normalt istället vilket tar typ 30-40 minuter och kostar inget (om jag inte är lat och tar en färja med cykeln för att slippa en omväg, men då tillkommer ju biljett eller månadskort för den och jag tjänar generellt ingen tid på det), men det är inte jättekul. Blir svettig och skitig och vädret kan ju verkligen ställa till det. Dessutom är det ju en ständig strid att cykla genom en stad liksom.

Citat:

Jag hävdar fortfarande, att ska de använda bensinskatt som argument, så ska den vara inkomstbaserad och flyget ska bestraffas lika hårt som bilen. Ju högre utsläpp, ju dyrare skatt och då kan de ta biljettpriserna som fördelning.. de med hög inkomst kan betala dyrare biljetter.. eller ge fan i nöjesresor med flyg.

Jo det jobbiga med att beskatta flyget är att det är en global marknad liksom. Om vi höjer skatten på flygbränsle så kommer det att bli mycket förre flyg här helt enkelt. Jag säger inte att det är dåligt dock. Men man kan ju lösa det på andra sätt, som att ta ut en avgift på flygbiljetter som blir progressivt högre för varje flygresa, kanske relaterat till inkomst också. Och företag som får sina anställda att flyga får förstås en separat avgift för det. Jag flyger väldigt sällan privat men mitt jobb tvingar mig att flyga ganska ofta (dock inte det senaste året), men det hade känts lite surt att den gången jag faktiskt vill åka på semester med flyg behöva betala massor för det bara för att mitt jobb skickar iväg mig på en massa onödiga resor om jag helst hade sluppit.

Citat:

Nej det är inte för väljarna de vill att det ska se bra ut... det är för omvärlden politikerna vill att det ska se bra ut.

Ok, men så är det inte.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Alphahanne:

Jag vill gärna veta hur en så hårt trimmad bil som från början hör till Euro 2 kan vara mer miljövänlig än en Euro 6-bil. Upplys mig.

Den är inte omregistrerad i klimatklass då man inte får göra bilar mer miljövänliga när de är helbilsgodkända
Jag har till och med fått tillsägelse att bilen går för rent, dock inte fått tvåa på det då besiktningsmännen som besiktat min bil tycker att det är idioti att underkänna en bil för att den går för rent.
Det handlar om att optimera förbränningen så att du får en så ren förbränning som möjligt.. på det en effektiv katalysator som gör sitt jobb. Min bil går på 80% e-85 och 20% 98oktan, då jag behöver vissa ämnen och smörjningen från fossila bränslet

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon309108:

Jag pratar fortfarande om beskattning på bensin o plastpåsar här i Sverige.
Du pratar miljögifter o sanering... Olika ämnen

Men för att hänvisa till grafen.. Menar du den här lilla pricken som var den avgörande faktorn i piken.. medans kurvan i övrigt håller normal form. https://preppad.se/download/file.php?id=825

Sverige håller redan sitt ansvar låååångt innan beskattning av matkassen och bensinen gick från 10kr/liter till 16kr/liter
Vi behöver inte straffskattas mer
Du åker säkert flyg.. Ge fan i det om du nu är mån om miljön o ta personligt ansvar.
Jag miljökompenserar mitt bilintresse. Jag har aldrig åkt flyg, jag har åkt tåg när jag gör längre resor över 60mil
Jag har inget matsvinn...förra året kastade jag två ostskivor då de ramlade ner på marken när de släppte från en smörgås när vi fikade ute.
Jag kastar en full soppåse(använd matkasse) var annan vecka.
Hur klimatsmart lever du????

Det låter som du lever i en bubbla.. Vi kan bara påverka saker här... länder som kina osv kan inte vi påverka genom att höja bränsleskatter osv
Sedan fick miljömupparna igenom att stänga ner våra reaktorer, så att vi måste IMPORTERA smutsig kolkraftverks-el Hur jäkla smart är det på en skala 1-10?
Om du ska bli mer miljövänlig, sluta använd el.. köp ingen smartphone, köp inte nya elektronik produkter utan återanvänd det som redan finns och köp begagnat.
Börja läs pappersböcker istället för att kika på youtube o ljudböcker.
Att tillverka en elbil är extremt miljöovänligt.. bilens batterier är miljöfarliga. Bilen ska laddas med el som då är kolkrafts-el då vi måste importera för att vi har ökad efterfrågan än tillgång i södra delen av landet.
En ny vanlig bil är mer koldioxid bringande i tillverkning+drift under sin livstid på grund av elktronik o allt, allt som innebär i tillverkningen.
Utsläppen från en ny bil kontra en äldre bil(som är utrustad med katalysator, välskött och 30% e-85 i tanken) är i totalen lägre i koldioxid under sin livstid.
En gammal bil saknar massor elektronik och håller i 30+ år om man sköter dem. En ny bil kommer ha stora bekymmer med elektroniken i vårat klimat med saltade vägar och temperaturförändringar... Det kommer vara imponerande om de håller 15-20 år.

Hela din bild du skickade bevisade den första poängen. Du förstår helt enkelt inte. Den du hänvisar till gäller ett år. Den visar ingenting om ökningen av koldixoid de senaste tusentalsåren. Kollar du på ett specifikt år när det kommer till klimat så säger det ingenting. Snälla säg att du förstår det. Det här är väldigt låg nivå. Den gäller dessutom specifikt en hawaiiansk ö, vad finns där? Svar: Vulkaner. Vad släpper vulkaner ut? Svar: Koldioxid.

Jag tror också kärnkraft är en del av en långsiktig energilösning, men nu sprider du skit ännu en gång. Sverige producerar till 99% koldioxidfri energi och vi exporterar extremt mycket mer än det lilla vi importerat, försök inte ens få det till att låta som att vi importerar kolkraft regelbundet. Hämtar du din information från bensinupporets kommentarsfält eller vad är det frågan om egentligen? Det finns ingen sanning i det. Det sker otroligt sällan, oftast på vintern någon extra kall vinterdag eller om något kraftverk tagits ur drift tillfälligt för service och något oförutsett skett.

Elenergi är både en import- och exportvara. Sveriges elförbrukning är ungefär 140 TWh på ett år. De senaste åren har nettoexporten varit mellan 10 - 30 TWh. Källa

Att en bensindriven bil skulle vara miljövänligare än en elbil bara för att det tar mer resurser vid tillverkningen av elbil har debunkats så många gånger att det inte ens är värt att argumentera emot. Att den myten på något sätt lever vidare är nästan lite otroligt. Verkar spridas av bilintresserade boomers och på något sätt verkar det som att den vägrar dö. Den enda sanningen som funnits i det är om man laddar med smutsig el, men det är ju inte ett problem just nu i Sverige, som tur är.

Skrivet av anon309108:

Om du ska bli mer miljövänlig, sluta använd el.. köp ingen smartphone, köp inte nya elektronik produkter utan återanvänd det som redan finns och köp begagnat.
Börja läs pappersböcker istället för att kika på youtube o ljudböcker.

Så vadå, bara för att man tycker att vi ska leva hållbart måste man gå all in och gå tillbaka till 1800-talet? Du verkar gilla bilar, varför har du 3 sketna 90-tals bilar. Varför köper du inte bara en ny rolig bil, varför ska du nöja dig med lite när du kan ha mycket?

Ser du den bristande logiken i sådana argument? Man kan hitta en rimlig balans i både ekonomin och livet, där hållbart kan förenas med ny teknik och hållbar konsumtion.

Skrivet av anon309108:

"Det låter som du lever i en bubbla.. Vi kan bara påverka saker här... länder som kina osv kan inte vi påverka genom att höja bränsleskatter osv"

Nu säger du ju emot dig själv mer än någonsin, det är ju exakt det man gör med bränsleskatt och plastpåseskatt. Man påverkar saker här. Nyss ville du ju bara påverka saker i Kina och Indien, nu ska vi bara förändra saker här? Bestäm dig.

Skrivet av anon309108:

Skyll på google.. det var första träffen när jag sökte på renaste länder i världen.
Visa mig vart vi är smutsigast då som du vill hävda

Nej jag känner inte att jag kan beskylla Google för din inkompetens. Jag har inte sagt att vi är smutsigast, jag har bara sagt att vi inte är så rena som du vill påstå. Källor har redan getts på det.

Permalänk
Medlem

Precis, och då måste man köpa soppåsar av plast istället för att använda de gamla plast-matkassarna.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av snajk:

Hade jag varit dig hade jag nog räknat lite på vad de där bilarna egentligen kostar dig. Och när det kommer till miljöpåverkan är de två förstnämnda inte alls bra på något sätt.

Jag vet exakt på öret vad mina bilar kostar mig.. Jag bokför alla kostnader i form av reservdelar och underhåll.. jag bokför varje liter bensin jag tankar dem.
Jeepen är inte ett dugg miljövänlig.. men den går kanske 100mil/år då den har specifikt användningsområde.. få bilar får dra över 3Ton.
Volvon är miljövänlig i drift.. även om den har hög bränsleförbrukning i stadstrafik.. Men den går kanske 150 mil mellan 1maj till sista oktober.. Det är en nöjesbil som är lika obekväm som en ferrari i stadstrafik.. Men den är kul då den toppar 297km/timma(enligt GPS) och är ombyggd för fart och väghållning. Ingen bil man tar till ICA för att handla med.. samt jag får inte det enligt min entusiastförsäkring. Ej jobb, ej handlingar osv.. massa restriktioner. Min skoda är den som är mest miljöbov. den går på 95oktan och rullar ca 1000mil/år

Skrivet av snajk:

Jo det jobbiga med att beskatta flyget är att det är en global marknad liksom. Om vi höjer skatten på flygbränsle så kommer det att bli mycket förre flyg här helt enkelt. Jag säger inte att det är dåligt dock. Men man kan ju lösa det på andra sätt, som att ta ut en avgift på flygbiljetter som blir progressivt högre för varje flygresa, kanske relaterat till inkomst också. Och företag som får sina anställda att flyga får förstås en separat avgift för det. Jag flyger väldigt sällan privat men mitt jobb tvingar mig att flyga ganska ofta (dock inte det senaste året), men det hade känts lite surt att den gången jag faktiskt vill åka på semester med flyg behöva betala massor för det bara för att mitt jobb skickar iväg mig på en massa onödiga resor om jag helst hade sluppit.
Ok, men så är det inte.

Och? om det är jobbigt för den globala marknaden om vi ska sänka Sveriges utsläpp... ska vi straffas för bilen i sverige för det globala problemet som inte vi är boven till, så varför inte flyget?
Jajust det.. det handlar om förlorade intäkter för turism och för att gynna turismen utomlands.. inte miljön.. just det. glömde det. Sorry

Permalänk
Medlem

Haha vilken skit artikel med tanke på rubriken!
"Den behöver användas minst 149 gånger för att bli kvitt påverkan på klimatet."

Jag har tre st som jag använt, mellan tumme-pekfinger, i ca 2000 ggr OCH de kommer nog att vara livet ut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Plastpåseförsäljningen har minskat med mer än hälften hos de stora livsmedelskedjorna så ganska effektiv symbolpolitik i så fall. Alltså är vi i linje med EUs målsättning som är max 40 engångspåsar av denna typ per person och år, vi hade 76 innan skattens införande.

Men hur mycket har försäljningen av lösa plastpåsar/soppåsar ökat? När jag behövde köpa plastpåsar för att slå in mat i då affärerna gått över till papperspåsar så var de slut på många ställen.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon134512:

Hela din bild du skickade bevisade den första poängen. Du förstår helt enkelt inte. Den du hänvisar till gäller ett år. Den visar ingenting om ökningen av koldixoid de senaste tusentalsåren. Kollar du på ett specifikt år när det kommer till klimat så säger det ingenting. Snälla säg att du förstår det. Det här är väldigt låg nivå. Den gäller dessutom specifikt en hawaiiansk ö, vad finns där? Svar: Vulkaner. Vad släpper vulkaner ut? Svar: Koldioxid.

Visa mig Sveriges biltrafiks koldioxid utsläpp.
Visa mig Sveriges flygtrafiks koldioxid utsläpp.
Vi pratar om Sverige... inte världen.
Visa mig vad i Sveriges utsläpp som är bovarna för koldioxidutsläppen.... Jag har svårt att tro att du finner bilens bränsle utsläpp som huvud-bov eller plastkassen.
Du pratar GLOBALT jag pratar LOKALT ser du skillnaden?

Skrivet av anon134512:

Jag tror också kärnkraft är en del av en långsiktig energilösning, men nu sprider du skit ännu en gång. Sverige producerar till 99% koldioxidfri energi och vi exporterar extremt mycket mer än det lilla vi importerat, försök inte ens få det till att låta som att vi importerar kolkraft regelbundet. Hämtar du din information från bensinupporets kommentarsfält eller vad är det frågan om egentligen? Det finns ingen sanning i det. Det sker otroligt sällan, oftast på vintern någon extra kall vinterdag eller om något kraftverk tagits ur drift tillfälligt för service och något oförutsett skett.

Elenergi är både en import- och exportvara. Sveriges elförbrukning är ungefär 140 TWh på ett år. De senaste åren har nettoexporten varit mellan 10 - 30 TWh. Källa

Norra sverige exporterar el då vi har ett överskott där.
Södra sverige måste emellanåt importera el på grund av att elnätet från norr inte kan belastas för att transportera elen söder ut.
Jag orkar inte lägga grafer som en paragrafryttare.. googla på det Stamnätet klarar inte belastningen och de håller på att bygga ut det men det är 10+år försenat
Nu i vintras var det tal om att släcka ner vissa delar av elen i södra sverige för att skydda nätet från kollaps även att vi importera el i södra sverige.

Skrivet av anon134512:

Att en bensindriven bil skulle vara miljövänligare än en elbil bara för att det tar mer resurser vid tillverkningen av elbil har debunkats så många gånger att det inte ens är värt att argumentera emot. Att den myten på något sätt lever vidare är nästan lite otroligt. Verkar spridas av bilintresserade boomers och på något sätt verkar det som att den vägrar dö. Den enda sanningen som funnits i det är om man laddar med smutsig el, men det är ju inte ett problem just nu i Sverige, som tur är.

Precis som i politiken kan man vrida på siffrorna.
Om du laddar bilen när vi importerar el från Tyskland som har kolkraftverk och laddar bilen under de timmarna.. Är inte det smutsig el då? ska vi gå på denna linjen så kan vi hålla på i hundra år.. bra eller dåligt handlar om mängd.. inte om det är modernt. (jag pratar fortfarande lokalt inte globalt)

Skrivet av anon134512:

Så vadå, bara för att man tycker att vi ska leva hållbart måste man gå all in och gå tillbaka till 1800-talet? Du verkar gilla bilar, varför har du 3 sketna 90-tals bilar. Varför köper du inte bara en ny rolig bil, varför ska du nöja dig med lite när du kan ha mycket?

Så underbar du är Puss på dig.
Att ha ett bilintresse är att faktiskt hålla på med bilar.. inte att vara en rik mupp som läser tekniska specifikationer o köper en färdigtillverkad bil eller ber ett företag bygga om bilen. Det är bara människor som vill visa att de har pengar att spendera men är totalt inkompetenta.
Min volvo är ombyggd och det är jag själv som byggt om den under 10års tid. Den motsvarar de finare sportbilarna som kostar mellan en halv miljon upp till en miljon i prestanda. Jag har gjort det för 95tusen inklusive inköp. och det bästa är att jag har gjort det. Det är äkta bilintresse. Vilken jäkla mupp som helst kan köpa en prestandabil, men få kan bygga dem.
Så en ny bil är bara för att flasha med.. det är inte att ha mycket.

Skrivet av anon134512:

Ser du den bristande logiken i sådana argument? Man kan hitta en rimlig balans i både ekonomin och livet, där hållbart kan förenas med ny teknik och hållbar konsumtion.

Om du ska prata om hållbart, hur passar då profilen kraftigt ökad konsumtion senaste 30åren in?
Det är mer slit o släng i samhället idag.
Många slår sig för bröstet när de kastar 1år gammal elektronik i el-återvinningen, Nu har jag varit miljövänlig..... Äkta återvinning är att använda sakerna längre och när man inte har nytta av dem själv.. kasta dem inte för återvinning, låt det återvinnas med att andra kan överta produkterna för att hindra onödigt handlande.

När köpte du sist nya produkter?
och när köpte du sist begagnade produkter?

Permalänk
Medlem

Gubbgnäll är inte att gräla på varandra som ni gör. Så här kommer ett äkta gubbgnäll.

Trottoaren togs helt upp av två kvinnor och två män, deras 5 ungar och två hundar, ingen hade munskydd och ingen höll något avstånd. Där kom jag med munskydd, min käpp (som jag behöver pga dålig balans) och släpandes på min shoppingvagn som var fylld till bredden med mat (handlar två ggr/vecka). För att inte störa gänget som blockerade hela trottoaren gick jag en omväg ut i gatan. Nu vill jag gnälla på den av de två kvinnorna som klev ut i gatan och spärrade vägen för mig och hånskrattade frustande innan hon klev tillbaka upp på trottoaren. Den andra kvinnan stirrade på henne och utbrast: "Men Lena! Vad var det där bra för?". Jag hörde inte svaret men uppfattade ordet patetiskt, och hörde hur de andra grälade på henne.

Det här är gubbgnäll. Sluta gräla på varandra om vem som är mest klimatmedveten.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SAFA:

Men hur mycket har försäljningen av lösa plastpåsar/soppåsar ökat? När jag behövde köpa plastpåsar för att slå in mat i då affärerna gått över till papperspåsar så var de slut på många ställen.

De är generellt fortfarande tunnare.
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/P...

Edit: Jag har själv använt ryggsäck i flera år, men handlar iofs bara till mig själv. Köper inte ens vissa produkter p.g.a. den onödiga extra plasten

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon309108:

Visa mig Sveriges biltrafiks koldioxid utsläpp.
Visa mig Sveriges flygtrafiks koldioxid utsläpp.
Vi pratar om Sverige... inte världen.
Visa mig vad i Sveriges utsläpp som är bovarna för koldioxidutsläppen.... Jag har svårt att tro att du finner bilens bränsle utsläpp som huvud-bov eller plastkassen.
Du pratar GLOBALT jag pratar LOKALT ser du skillnaden?

Norra sverige exporterar el då vi har ett överskott där.
Södra sverige måste emellanåt importera el på grund av att elnätet från norr inte kan belastas för att transportera elen söder ut.
Jag orkar inte lägga grafer som en paragrafryttare.. googla på det Stamnätet klarar inte belastningen och de håller på att bygga ut det men det är 10+år försenat
Nu i vintras var det tal om att släcka ner vissa delar av elen i södra sverige för att skydda nätet från kollaps även att vi importera el i södra sverige.

Precis som i politiken kan man vrida på siffrorna.
Om du laddar bilen när vi importerar el från Tyskland som har kolkraftverk och laddar bilen under de timmarna.. Är inte det smutsig el då? ska vi gå på denna linjen så kan vi hålla på i hundra år.. bra eller dåligt handlar om mängd.. inte om det är modernt. (jag pratar fortfarande lokalt inte globalt)

Så underbar du är Puss på dig.
Att ha ett bilintresse är att faktiskt hålla på med bilar.. inte att vara en rik mupp som läser tekniska specifikationer o köper en färdigtillverkad bil eller ber ett företag bygga om bilen. Det är bara människor som vill visa att de har pengar att spendera men är totalt inkompetenta.
Min volvo är ombyggd och det är jag själv som byggt om den under 10års tid. Den motsvarar de finare sportbilarna som kostar mellan en halv miljon upp till en miljon i prestanda. Jag har gjort det för 95tusen inklusive inköp. och det bästa är att jag har gjort det. Det är äkta bilintresse. Vilken jäkla mupp som helst kan köpa en prestandabil, men få kan bygga dem.
Så en ny bil är bara för att flasha med.. det är inte att ha mycket.

Om du ska prata om hållbart, hur passar då profilen kraftigt ökad konsumtion senaste 30åren in?
Det är mer slit o släng i samhället idag.
Många slår sig för bröstet när de kastar 1år gammal elektronik i el-återvinningen, Nu har jag varit miljövänlig..... Äkta återvinning är att använda sakerna längre och när man inte har nytta av dem själv.. kasta dem inte för återvinning, låt det återvinnas med att andra kan överta produkterna för att hindra onödigt handlande.

När köpte du sist nya produkter?
och när köpte du sist begagnade produkter?

Både lokalt och globalt är lika viktigt, vi måste göra mer i Sverige, och vi måste göra mer globalt. Du försöker förminska Sveriges påverkan per person, men det blir fel varenda gång.

Nej, om du inte kan presentera några källor så tar ingen dig seriöst heller, men sättet du både skriver och uttrycker sig på ger inga pluspoäng på den fronten heller. Du lyckas inte bemöta fakta med mer än att säga mupp eller miljömupp. Skriker bensinupproret ska lågintellektuell samling om det här, om vi nu ska dra ner det till muppnivå. Jaja, du gör inte reklam för din sak direkt den saken är säker.

Att försöka få dig att förstå med hjälp av bilar var mer ett försök att få dig att förstå på en lägre nivå, men åter igen får man bevis på att missade du uppenbarligen missade läsförståelsen i grundskolan.

Ökad konsumtion är inte hållbart, varför tar du ens upp det? Det är inget någon har förespråkat och absolut inte jag. Jag skriver hållbar. Alltid.

Vadå profil om ökat konsumtion? Har jag förespråkat det? Det tog du helt från luften? Det sista ungefär det enda du har rätt i, det är för mycket slit och släng. Man behöver inte slänga ny elektronik.

Senast jag köpte nytt var ett 3080 i november, och det senaste jag köpte begagnat var pallkragar att odla i, om du känner att det är relevant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SirMauser:

Jag är fett trött på att man vill lösa pengabrist med mer skatt. Man gör de bästa sakerna med begränsningar och staten ska inte behandla oss som livegna pengabörser. Kommer bara döda alla vilja att bidra.

Mer skatt?? Vi betalar ju mindre skatt än någonsin procentuellt sett, ta en titt vad vi betalat tidigare år. Och det gäller det mesta.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon134512:

Både lokalt och globalt är lika viktigt, vi måste göra mer i Sverige, och vi måste göra mer globalt. Du försöker förminska Sveriges påverkan per person, men det blir fel varenda gång.

Nej, om du inte kan presentera några källor så tar ingen dig seriöst heller, men sättet du både skriver och uttrycker sig på ger inga pluspoäng på den fronten heller. Du lyckas inte bemöta fakta med mer än att säga mupp eller miljömupp. Skriker bensinupproret ska lågintellektuell samling om det här, om vi nu ska dra ner det till muppnivå. Jaja, du gör inte reklam för din sak direkt den saken är säker.

Att försöka få dig att förstå med hjälp av bilar var mer ett försök att få dig att förstå på en lägre nivå, men åter igen får man bevis på att missade du uppenbarligen missade läsförståelsen i grundskolan.

Ökad konsumtion är inte hållbart, varför tar du ens upp det? Det är inget någon har förespråkat och absolut inte jag. Jag skriver hållbar. Alltid.

Vadå profil om ökat konsumtion? Har jag förespråkat det? Det tog du helt från luften? Det sista ungefär det enda du har rätt i, det är för mycket slit och släng. Man behöver inte slänga ny elektronik.

Senast jag köpte nytt var ett 3080 i november, och det senaste jag köpte begagnat var pallkragar att odla i, om du känner att det är relevant.

Jag kan presentera källor och det gjorde jag i en långvarig debatt inne på ett annat forum 2018.. så jag kan ju hänvisa dig dit, så kan du regga dig o läsa faktan..
Denna tråden är en gnälltråd och jag gnällde.. du starta debatten o diskussionen och det är inte rätt tråd för den.
Du är uppenbart aktivist eftersom du högg så hårt på ett uttalande där jag tyckte att det gått till överdrift.
Du är intresserad av att driva din agenda.. jag skiter i den totalt.. Jag lever klimatsmart redan och skiter fullständigt i om du är 0%co2:are eller om du är största miljöboven i vårat land.

Du hänvisar till att jag ska köpa ny prestandabil(detta är att föreslå ökad konsumtion) men samtidigt tycker du att bilar är miljöbovar. Du skulle sagt att jag skulle skrota dem o åka buss. Det hade varit äkta aktivist snack.

Tack för att du säger det och du har samma läsförståelseproblem själv när jag prata om bensinskatt i sverige o plastpåsar o du börjar snacka globalt o miljögifter.

Jag har dyslexi........ Vad är din ursäkt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Förnekar du alltså den data och forskning som finns på koldioxidutsläpp och mängden som finns i atmosfären? Såg du grafen från NOAA? Är du blind?

Ja flyget står för stora utsläpp, vad har det med saken att göra? De släpper ut gaser högt upp, vilket även det fullkomligt saknar relevans. Det hamnar där ändå. Indien och Kina har sina enorma utsläppsproblem, det hör inte heller hit. De står för sina utsläpp och vi för våra. Bara för att nån annan är värre kan man inte lägga sig ned på marken och gråta och ge upp. Alla har sitt ansvar och någon måste vara gott exempel.

Givetvis skulle den globala miljön vara bättre om Indien, Kina, USA med flera skulle bättra sig. Det tar fortfarande inte bort Sveriges ansvar när det kommer till miljöförstöring.

Och på fråga om världen skulle bli en bättre plats om de levde som oss, om du tror det så måste du verkligen ta dig ur din bubbla.

Hur tråkigt det än är så har både Indien och Kina har betydligt lägre ekologiskt fotavtryck än Sverige. Hållbart leverne är bra mycket mer än koldioxidutsläpp. Källa

Men boomers fortsätter förneka det.

Ja det är därför vi nu måste lägga 100-500 miljoner för att sanera Viskan som är förstörd efter textilindustrins miljöförstöringar. 240 000 kubikmeter förorenade bottnar behöver åtgärdas. Källa

Måste vara därför det i Västernorrland finns så mycket arsenik efter skogsindustrin att man behövt spärra av områden helt. I nuläget finns det runt 200 förorenande områden i Västernorrland som hör till riskklass 1 och 2, vilket innebär att de är så pass förorenade att risken är stor att de kan skada människor eller miljö. Källa

Sala gruva, sanering för 150 miljoner. Kul. Källa

100 miljoner dit, 100 miljoner hit. Källa

200 miljoner, sanering igen. Källa

Om vi nu är så rena, varför lägger vi miljontals efter miljontals med kronor på sanering av förstörd natur? Det är bara en liten del av all förorenad mark som saneras i Sverige. Man ska nog inte sitta på höga hästen och kasta sten i glashus.

sverige är nr 3 när det gäller att hålla klimatmålen enligt parisavtalet , finns ingen 1a eller 2a eftersom dom tycker ingen sköter sig tillräckligt bra

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon309108:

Jag kan presentera källor och det gjorde jag i en långvarig debatt inne på ett annat forum 2018.. så jag kan ju hänvisa dig dit, så kan du regga dig o läsa faktan..
Denna tråden är en gnälltråd och jag gnällde.. du starta debatten o diskussionen och det är inte rätt tråd för den.
Du är uppenbart aktivist eftersom du högg så hårt på ett uttalande där jag tyckte att det gått till överdrift.
Du är intresserad av att driva din agenda.. jag skiter i den totalt.. Jag lever klimatsmart redan och skiter fullständigt i om du är 0%co2:are eller om du är största miljöboven i vårat land.

Du hänvisar till att jag ska köpa ny prestandabil(detta är att föreslå ökad konsumtion) men samtidigt tycker du att bilar är miljöbovar. Du skulle sagt att jag skulle skrota dem o åka buss. Det hade varit äkta aktivist snack.

Tack för att du säger det och du har samma läsförståelseproblem själv när jag prata om bensinskatt i sverige o plastpåsar o du börjar snacka globalt o miljögifter.

Jag har dyslexi........ Vad är din ursäkt?

Man är inta aktivist bara för att man klarar att ta in allmän kunskap. Aja, sista meningen förklarade väl det mesta så vi kan lägga ned ser här. Dina inlägg ligger offentligt och det hjälper inte klimatförnekare. Räcker för mig.

Permalänk
Medlem

Förbannelsen när man går in i köket för att göra/hämta något som man givetvis glömmer så fort man kliver innanför dörren. Dubbla förbannelsen när man sen hasat sig tillbaka till fåtöljen framför datorn och genast kommer på vad det var man skulle göra.

Visa signatur

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon134512:

Man är inta aktivist bara för att man klarar att ta in allmän kunskap. Aja, sista meningen förklarade väl det mesta så vi kan lägga ned ser här. Dina inlägg ligger offentligt och det hjälper inte klimatförnekare. Räcker för mig.

Bara för att folk har dyslexi betyder det inte att de är lågutbildade.. det är bara att vi med dyslexi får jobba fyra gånger hårdare när vi pluggar. och dyslexi har inget med intelligens att göra.

Japp jag står för att jag skiter i om folk bryr sig om miljön eller inte.. jag drar mitt strå till stacken om andra vill göra det eller inte är helt opp till dem och det är okej med mig.. för jag arbetar inom IT inte klimatfrågor eller politik så det är okej för mig att avsky den överdrivna klimatpolitiken sverige för.. Så det får gärna stå offentligt

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon309108:

Bara för att folk har dyslexi betyder det inte att de är lågutbildade.. det är bara att vi med dyslexi får jobba fyra gånger hårdare när vi pluggar. och dyslexi har inget med intelligens att göra.

Japp jag står för att jag skiter i om folk bryr sig om miljön eller inte.. jag drar mitt strå till stacken om andra vill göra det eller inte är helt opp till dem och det är okej med mig.. för jag arbetar inom IT inte klimatfrågor eller politik så det är okej för mig att avsky den överdrivna klimatpolitiken sverige för.. Så det får gärna stå offentligt

När Sverige inte klarar 14 av 15 miljömål så är det knappast överdrivet. Snarast att vi gör som de flesta andra, plånboken före allt annat. Korkat som bara den.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk

Kanske lite intressantare fakta här:

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationel...

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-i-Sverige/Kol...

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationel...

Och lite gubbgnäll:

Attityden hos många som jag tycker blir sämre och sämre (inte bara på sweclockers). Lite överlägsen, hånfull, idiotförklarande, men gärna mellan raderna. Jag kan nästan se vissa framför mig när de sitter och hånler framför skärmen när de lyckas "sätta dit någon" med felaktig fakta eller liknande. Och ofta avslutandes med något i stil med: -ja ja, förstår man inte enkla saker så...

Idioter i mask som tror att de är immuna bara för att de bär mask. Folk som glider upp bakom en på bögavstånd (oavsett mask eller inte) när man står och plockar en vara. Puckon som går rakt mot en trots att man har ögonkontakt och själv håller så långt åt sidan som möjligt. Fram för allt vid in/utgång i butiker och gärna två, tre personer i bredd.

Ibland har jag en sån jävla lust att bara trampa på rakt mot dom, hosta och säga: - ursäkta, jag har nog fått en släng av corona. Men det är ju inte läge att sitta på kåken just nu så jag tar alltid ett par steg åt sidan och låter vattenskallarna passera.