Har jobbat ca 20 år på bryggeri och blandat läsk och då bland annat light produkter och all den skit som man blandar i en light produkt har gjort att jag aldrig dricker sånt.
I en vanlig hederlig läsk är de riktigt socker som man blandar ihop med hett vatten och späder ut de så man får en sockerlag som ligger på ca 63%.
Ett vanligt recept på Loranga.
En sats på 2,1 kubik.
1785 liter sockerlag
16,8 kg Citronsyra
84 kg essens. (Extrakt som ger smaken)
Sedan fyller man på med vatten upp till 2100 L
Och på en så här sats får man ut ca.42.000 33.cl flaskor.
Loranga light ser de ut så här, först och främst inga naturliga ämnen utan allt är konstgjort samt förpackningar som tillbehören finns i har död skalle märkning för att de är farligt att andas in och får man i sig för stor mängd är de skadligt och kan även ge frätskador på kroppen.
Man måste ha ansiktsmask, skyddskläder, handskar på sig då man blandar vilket inte alls behövs då man blandar vanlig läsk.
Loranga light.
En sats på 2,1 kubik.
Loranga Extrakt 84 kg. (Samma som vanligt Loranga)
Citronsyramonohydrat 16,38 kg (man måste använda handskar samt mask då de är frätande)
Natriumbensoat 1,76 kg.
Aspartam 6,22 kg (Andas man in dammet smakar allt sött resten av dagen och de är cancer framkallande vid stora doser)
Allt de här blandas med vatten så man får en totalvolym på 2100 L.
Samma här ca 42.000 33.cl flaskor.
Jag var tvungen att provsmakade eftersom jag även ansvarade för att läsken hade rätt mängd kolsyra samt att de var utspätt efter tabell för varje sort och just aspartam smaken är de som smakar mest då man dricker en light produkt, en idag om jag nån gång av misstag tagit en cola light på max så är aspartam smaken extrem, jag känner de direkt då jag dricker, jag skulle utan problem kunna göra en blind test på just light produkt vs vanlig eftersom skillnaden är så pass stor.