PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Senaste pizzabaket... halvt misslyckat. Toppings är creme fraiche, finhackad bacon med färsk chili och tunt skivad lök.
Riktigt gott trots allt.

https://i.imgur.com/pdihynj.jpg

Edit: Är jag ensam om att sträcka ut pizzan för mycket då och då så att det går hål på den vid hantering?

Hål har man fått men det var länge sedan nu. Bara att dra ihop, överlappa lite och smälla till med handen om det sker innan du lagt på tomatsås.

Visa signatur

Ryzen 3700x, ASUS PRIME X370-PRO, 32GB ram, RTX 2080, Acer XN253Q 240Hz, MSI G241 IPS 1080p 144Hz, Varmilo VA88M (MX Brown), Cooler Master MM710.

Permalänk
Medlem

@MrWhizeguy
@Zachitoman
@Europman

Sträcker degen delvis på knogarna redan, oftast med bra resultat (men inte alltid..)
Det som verkar fattas degen när detta händer måste vara elasticitet, det känns liksom när jag sträcker den att bara degens egen vikt är för mycket. Det är inte riktigt som att den faller fritt men när jag lägger upp den på knogarna så blir den större och tunnare lite för snabbt och enkelt..

Degen ska ligga på 65-70% hydrering så det är inget extremt. Jäsning.. ja i den mån jag kan skönja ett mönster så verkar min deg tappa elasticitet när jag låtit den stå mer än säg.. 2 dygn i kylen. Kan inte minnas att jag har haft sönder degen när jag lämnat den max 24h i kylen.

Jag kör ju en surdegsvariant så ingen traditionell knådning. Kanske är det så att för att degen ska "hålla" längre i kylen så måste jag se till att det finns en bättre glutenstruktur innan jag ställer in den. Nåt att testa skulle kunna vara mer vik, och att jag labbar med jästiden.

Edit: hålet "uppstår" oftast i två steg.. Först när jag skickar av den från pizzaspaden på pizzastenen och sträcker ut degen så den blir ännu tunnare. När jag sedan kommer tillbaka 2 min. senare (efter gräddning steg 1) för att ta ut den så skrynklar liksom botten ihop sig när jag skjuter in spaden.
Nåväl...

Permalänk
Skrivet av CabinWood92:

Låter bra!

Jag tror att mer än 50% av alla som gillar pizza skulle säga att pizza med ananas+banan på är topp 2 av dom bästa pizzorna man kan äta, bara dom testade.

Hade nästan satsat hela mitt liv på det.

Glöm inte lite curry samt kyckling fasen nu blev jag hungrig

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem
Skrivet av CabinWood92:

Har gått igenom hela tråden och hittar inte en enda premiumpizza.

Premiumpizza är alltså "det bästa av det bästa".
Dvs: Ananas, curry, banan, bearniesås, fläskfile.

Gör inte pizzor själv men har ätit den pizzan minst en gång i veckan säkert under dom senaste 7+ åren.

Folk får säga vad de vill. Men banan och ananas på pizza är otroligt gott. Bryter fint mot sältan.

Däremot slår det inte en margherita som görs med bra ingredienser.

Skrivet av CabinWood92:

Låter bra!

Jag tror att mer än 50% av alla som gillar pizza skulle säga att pizza med ananas+banan på är topp 2 av dom bästa pizzorna man kan äta, bara dom testade.

Hade nästan satsat hela mitt liv på det.

Mjah, nu ska vi inte gå överstyr. De flesta gillar inte detta.

Skrivet av Samsung:

Andelen fast kött till löst kött håller jag med om är en viktig faktor med San Marzano. Sen är smaken ofta mer koncentrerad och som du säger naturligt sötare än många andra burktomater. Jag brukar hur som helst hälla hela burken i en finmaskig sil för att få bort ytterligare lite vatten (låt gärna ligga i silen i en timme eller så), och klämmer sedan sönder tomaterna för hand i en bunke. I med lite salt, så är det klart att köra.

Att slänga i lite finhackad färsk basilika i såsen som får dra en stund gör underverk för smaken. Prova!

Skrivet av snajk:

Ett tips om man inte hittar San Marzano är att köpa körsbärstomater på burk istället. De är (ofta) sötare och med lite mer koncentrerad smak också. Muttis, Pettis och Kung Markattas har jag testat och de är för det mesta riktigt goda.

Detta är vad jag köper när San Marzano inte finns att tillgå. Ett klart bra alternativ, men sikta på Mutti eller liknande kvalité.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Avstängd
Skrivet av hockexx:

Folk får säga vad de vill. Men banan och ananas på pizza är otroligt gott. Bryter fint mot sältan.

Ananas - Ja, Banan - Nej.

Det kanske bara är jag men varm banan är aldrig gott förutom typ friterad banan på (en bra) kinakrog. Curry och jordnötter är helt ok på pizza också, men det blir ju något annat liksom. Men det beror ju på vad man är sugen på helt enkelt, ibland vill man ha en klassisk "svennepiza" som en Hawaii eller så, ibland är man sugen på mer avancerade napolitanska grejer och ibland kanske man inte är så himla pizzasugen egentligen men blir nedröstad, och då funkar ju en Africana (utan banan).

Citat:

Däremot slår det inte en margherita som görs med bra ingredienser.

Mjah, nu ska vi inte gå överstyr. De flesta gillar inte detta.

Nej jag tror det är en ganska smal nisch. Ananas på pizza är ju rätt kontroversiellt runtom i världen men jag tror att banan hade orsakat mycket värre protester.

Citat:

Att slänga i lite finhackad färsk basilika i såsen som får dra en stund gör underverk för smaken. Prova!

Fryst hackad basilika funkar rätt bra för detta också. Frysta örter har jag börjat använda ganska mycket på sistone, det är väldigt mycket enklare och billigare än att köpa typ en kruka. Men det passar absolut inte för allt för det är ju inte samma sak som färsk, i grytor och så men inte som garnering exempelvis. Men att ösa på lite fryst persilja i potatismoset eller liknande höjer det ganska rejält tycker jag. Fryst koriander gillar jag också för min tjej hatar koriander så det är svårt för mig att göra slut på en kruka, men fryst funkar ju utmärkt att göra pico de gallo på eller så. Fryst gräslök funkar däremot inte alls, krispigheten är ju hela grejen med gräslök liksom.

Citat:

Detta är vad jag köper när San Marzano inte finns att tillgå. Ett klart bra alternativ, men sikta på Mutti eller liknande kvalité.

Jo. Jag läste något test där garants krossade tomater fick bästa betyg, över Mutti, men det håller jag verkligen inte med om. Däremot är Kung Markattas rätt bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CabinWood92:

Jag tror att mer än 50% av alla som gillar pizza skulle säga att pizza med ananas+banan på är topp 2 av dom bästa pizzorna man kan äta, bara dom testade.

Hade nästan satsat hela mitt liv på det.

Jag älskar pizza och avskyr banan, så jag har svårt att tro att jag skulle kunna äta en sådan pizza utan att kräkas. Jag skulle utan att överdriva mycket hellre äta en pizza med wellpapp och äggskal på.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av snajk:

Ananas på pizza är ju rätt kontroversiellt runtom i världen men jag tror att banan hade orsakat mycket värre protester.

Det känns mer som en meme än ett "riktigt" tyckande. Det blev på något sätt populärt att hata på ananas på pizza, oavsett vad man egentligen tyckte om det.

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lagerlöf:

Det känns mer som en meme än ett "riktigt" tyckande. Det blev på något sätt populärt att hata på ananas på pizza, oavsett vad man egentligen tyckte om det.

Jo lite så. Jag tror det började med Twitter-kontot 'Italians mad at food' (eller liknande) som var ganska roligt. De tar mat på allvar och blir sjukt arga när folk gör dumheter med italienska specialiteter.

Permalänk
Avstängd

Igår köpte jag ICA:s frysta "Vegetale"-pizza. Den smakade inte alls lika god som min hemmagjorda pizza, deras pizza hade knäckebrödshårda kanter och hade mkt hårdare inre pizzabröd än min pizza. T om min hemmagjorda pizza som jag sparar till dagen efter smakar bättre, trots att ICA:s frysta pizza är "stenugnsbakad" (min pizza bakas i 250C graders ugn)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Europman:

Igår köpte jag ICA:s frysta "Vegetale"-pizza. Den smakade inte alls lika god som min hemmagjorda pizza, deras pizza hade knäckebrödshårda kanter och hade mkt hårdare inre pizzabröd än min pizza. T om min hemmagjorda pizza som jag sparar till dagen efter smakar bättre, trots att ICA:s frysta pizza är "stenugnsbakad" (min pizza bakas i 250C graders ugn)

Fryspizzor smakar alltid skit, jag vet inte vad du förväntade dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Fryspizzor smakar alltid skit, jag vet inte vad du förväntade dig.

Haha, får mig att minnas Billys från studietiden... blä!

Permalänk
Medlem

Snackar vi fryspizzor så har jag fastnat för denna:

Grandiosas pan pizza classic har jag ju käkat i typ 15-20 år så den har också en speciell plats i mitt pizza-hjärta. Det är ju inte bra pizza men jag gillar den ändå. Så det så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Snackar vi fryspizzor så har jag fastnat för denna:
https://i.imgur.com/1S5fRZ5.png

Grandiosas pan pizza classic har jag ju käkat i typ 15-20 år så den har också en speciell plats i mitt pizza-hjärta. Det är ju inte bra pizza men jag gillar den ändå. Så det så.
https://i.imgur.com/rY9E5gN.png

Köper jag fryspizza, så är det Grandiosa Med Icas bea-sås! bränner alltid gommen, lär mig aldrig.

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av MrWhizeguy:

Köper jag fryspizza, så är det Grandiosa Med Icas bea-sås! bränner alltid gommen, lär mig aldrig.

Haha, ja! Den med bea, det är ju liksom.. det är ju inte pizza direkt. Det är en egen lite slice av kostcirkeln.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

Haha, ja! Den med bea, det är ju liksom.. det är ju inte pizza direkt. Det är en egen lite slice av kostcirkeln.

Slice of heaven!

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av Olegh:

Snackar vi fryspizzor så har jag fastnat för denna:
https://i.imgur.com/1S5fRZ5.png

Grandiosas pan pizza classic har jag ju käkat i typ 15-20 år så den har också en speciell plats i mitt pizza-hjärta. Det är ju inte bra pizza men jag gillar den ändå. Så det så.
https://i.imgur.com/rY9E5gN.png

Dr. Oetker har faktiskt några rätt vettiga, men annars är faktiskt Grandiosa extra allt ganska trevliga. Inte gourmet, men långt ifrån oätbart.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Olegh:

Snackar vi fryspizzor så har jag fastnat för denna:
https://i.imgur.com/1S5fRZ5.png

Jag håller med (Dr. Oetker gör bra frys-pizza), det är den godaste frys-pizzan som jag har ätit (pesto på pizza är gott), men den är ändå inte lika god som min hemmagjorda pizza. Jag har inte testat Grandiosa.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Europman:

Jag håller med (Dr. Oetker gör bra frys-pizza), det är den godaste frys-pizzan som jag har ätit (pesto på pizza är gott), men den är ändå inte lika god som min hemmagjorda pizza. Jag har inte testat Grandiosa.

Den bästa fryspizzan i mina ögon är Icas med mozzarella och körsbärstomater. Den är inte jättegod på något sätt, men fyllningen är ändå helt ok även om brödet inte är bättre än andra fryspizzors. Behöver man ha sånt hemma för lunch eller liknande så är ju de kylda pizzorna ofta ett stort steg upp från de frysta, dock fortfarande långt från en nybakt pizza förstås.

När det gäller fryst färdigmat i allmänhet så har jag gått över till Garants franska pajer, de vegetariska för köttet smakar inte gott. 2 för 45 är helt ok och en räcker gott till lunch. Bäst i mina ögon är Tarte Épinards Fromage de Chèvre, med spenat och getost, eller Tarte Aux Fromages med ost. Provencal-pajen är också helt ok.

Annars har ju Picard en del pizzor och pajer, jag har inte testat dock. Jag har inte haft vägarna förbi på ganska länge. Men de har börjat med hemleveranser så kanske kan vara värt ett test. Generellt har de ju väldigt hög kvalitet på sina grejer, för att vara frysta livsmedel i alla fall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Obalaan:

Jag köpte en stenplatta på Hornbach som passade min grill perfekt.
Slät yta nästan lite marmorliknande på ena sidan så perfekt för pizza sten och den är tjock så den håller värmen fint.
Kostade under 100 lappen så det är ett bra tips.

EDIT: Kan nog varit denna jag köpte: https://www.hornbach.se/shop/Granithall-gra-40x40x3cm/5240093...

Köpte stenen idag. Vettifan om jag borde ha tagit 2cm stenen istället för 3cm, väger ju satan.

Permalänk
Medlem

Körde med 3cm sten förut, min erfarenhet då var att ugnen fick värma den i 2 timmar minimum för att nå dåvarande maxtemp på 250 grader. Samt att man fick vänta en bra stund mellan pizzorna! Men det är inget som man inte kan lära sig hur det fungerar bäst för en! Lycka till och jag ser fram emot bilder på fler pizzor! 🤘

Permalänk
Medlem

så jag borde ha skaffat en tunnare sten :p... fml

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToirRisker:

så jag borde ha skaffat en tunnare sten :p... fml

Äsch! Tunnare håller ej värme lika länge.. För/nackdelar med båda förmodligen! kör nu med gjutjärn nu. Endast för brorsan lämnade den.

https://www.southsidebbq.se/stekpannor-grytor-formar/cast-iro...

Riktigt grym må jag säga haft den i ugnen, på grillen och igår på hällen när jag gjorde naanbröd

Permalänk
Medlem

Aja får testa med den jag har nu, får skaffa en tunnare senare om jag måste vänta en halv dag för att den ska bli varm

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToirRisker:

Aja får testa med den jag har nu, får skaffa en tunnare senare om jag måste vänta en halv dag för att den ska bli varm

Annars får du vänta längre mellan pizzorna eller tappar hur bra de gräddar istället...tjockare är (nästan) alltid bättre, men stenar har sina begränsningar och fördelar mot stål såklart

Permalänk
Avstängd

Appropå pizzor som man sparar till dagen efter (jo, jag vet att de smakar inte alls lika gott som färsk pizza), som man bakar i hemmaugn (~250C grader). Jag tycker att de smakar bättre utan olja i degen (för att det blir för oljigt), men de pizzorna som man äter färska blir lite bättre med olja i degen (för att de blir snabbare gräddade då).

Permalänk
Medlem

Sista besöket i Italen för några år sedan gav mig en uppväckare i form av svart tryffel på pizza. Helt enkelt, tomatsås, mozarella och svart tryffel. Inga konstigheter, bara ren pizzaglädje. Svälg ned det med ett glas barbera och middagen är komplett.

Visa signatur

14900KF--Apex Encore--RTX 4090--G.Skill 2x24GB DDR5-8000--Dynamic Evo XL
12900K--RTX 2080Ti--Gigabyte Z690 Aorus Master--4X16GB DDR5 6000
Ljud: Lewitt Connect 6--Shure SM7B
Skärmar: Neo G8 4K 240hz--Huawei 3440x1440 165hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Europman:

Appropå pizzor som man sparar till dagen efter (jo, jag vet att de smakar inte alls lika gott som färsk pizza), som man bakar i hemmaugn (~250C grader). Jag tycker att de smakar bättre utan olja i degen (för att det blir för oljigt), men de pizzorna som man äter färska blir lite bättre med olja i degen (för att de blir snabbare gräddade då).

Jag har aldrig hört att pizzor blir gräddade snabbare av olja i degen, vad baserar du det på?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Europman:

Appropå pizzor som man sparar till dagen efter (jo, jag vet att de smakar inte alls lika gott som färsk pizza), som man bakar i hemmaugn (~250C grader). Jag tycker att de smakar bättre utan olja i degen (för att det blir för oljigt), men de pizzorna som man äter färska blir lite bättre med olja i degen (för att de blir snabbare gräddade då).

Stämmer ej, degen blir mjukare utav ojla men gräddas inte snabbare.

Visa signatur

-AMD Ryzen 1600 -Vengence 16GB -EVGA RTX-3060 OC 12gb

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av Krillec:

Jag har aldrig hört att pizzor blir gräddade snabbare av olja i degen, vad baserar du det på?

Det brukar sägas att oljan bidrar till att ge bottnen mer färg, varför man oftast utesluter den i pizzor som gräddas i hög temperatur. Det låter ju rimligt att fettet får den effekten.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem

Mina anledningar till att jag tillsätter olja:
1: Hur jag kan hantera degen när jag öppnar/forma den. Jag känner att jag inte behöver vara lika försiktig när jag har olja i degen, jag kan stretcha den på ett helt annat sätt. OM jag skulle haft 300g vatten så räknar jag 285g vatten 15g olja.

2: Frasiga kanter, kanterna blir något frasigare, dock är jag osäker här hur mycket skillnad det ger, men något frasigare helt enkelt.

3: Smak? Degen blir något rundare i smaken, självklart beror detta också på vilken olja du kommer använda.

4: (höll på glömma) Färg botten/kanter blir brunare