Vad gäller med skatt och deklaration vid aktier

Permalänk
Avstängd

Vad gäller med skatt och deklaration vid aktier

Tänkte börja med och köpa lite aktier på Avanza.

Om jag köper något, säljer det och går med vinst behöver jag då betala in skatt eller deklarera det?

Och hur gör man det isåfall?

När isåfall skall man deklarera?

Gäller det att alltid deklarera eller är det om det överstiger en viss summa?

Permalänk
Medlem

Oavsett om du är noob eller proffs.
Använd Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Att slippa deklarationskrånglet är bara en av fördelarna. Rekommenderar dig o läsa på lite mer om dessa. Finns på Avanza så öppna en sån.

O lite off topic.. Men ett tips. Gå inte all in på en aktie. Var långsiktig. Tex. Månadsspar i fonder.
Inte lika spännande men du blir nog gladare i det långa loppet.

Permalänk
Medlem

Använd Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring. Båda kontotyperna använder sig av schablonbelopp för beskattning, så du betalar oavsett om du går plus eller minus. Du kan alltså inte "kvitta" vinster och förluster på samma sätt som med ett traditionellt aktie- och fondkonto.

Med ISK så dras ett schablonbelopp direkt hos banken du har kontot, och din deklaration kommer med förtryckta uppgifter där du bara behöver bekräfta att det stämmer med eventuella utdelningar etc.

Men en Kapitalförsäkring så dras även här ett schablonbelopp direkt hos banken, men inget syns i din deklaration eftersom det är försäkringsbolaget(banken) som är skattepliktig. Dvs. Du betalar skatten till försäkringsbolaget(banken) och det är i sin tur det bolaget som betalar skatt till skatteverket. En viktig skillnad är även att du som privatperson inte har rösträtt på bolagsstämmor om du äger aktier via en KF.
En KF ingår INTE i ett dödsbo, Dvs. Du som tecknare kan välja vem som ska ärva din ditt konto och dess innehåll. Det kan vara din familj, bästa kompis, eller Hasses korvmoj.

Bifogar detta från skatteverket också:
https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/sva...

De viktigaste skillnaderna är följande:
- Investeringssparkontot är inte någon försäkring och värdepappren som förvaras på kontot ägs direkt av kontoinnehavaren.
- Kapitalförsäkringarna innehåller alltid ett försäkringsmoment och tillgångarna i försäkringen ägs av ett försäkringsbolag.
- Investeringssparkontot kan tillhandahållas av kreditinstitut och värdepappersbolag, men inte av försäkringsbolag.
- Kapitalförsäkringarna beskattas enligt lag om avkastningsskatt på pensionsmedel medan investeringssparkontot beskattas enligt
inkomstskattelagen.
- För en kapitalförsäkring är skatten en definitiv källskatt som beräknas separat utan koppling till andra inkomster och utgifter i inkomstslaget kapital. Den schablonmässiga avkastningen på en kapitalförsäkring kan därför inte kvittas mot förluster och utgifter i kapital.
- Den schablonmässiga avkastningen på ett investeringssparkonto kan kvittas mot förluster och utgifter i kapital.
- Kapitalunderlaget räknas inte ut på samma sätt för ett investeringssparkonto och en kapitalförsäkring.
- Tillgångar som förvaras på ett investeringssparkonto är skyddat, upp till ett visst belopp, av insättningsgarantin och investerarskyddet.

Visa signatur

"Far and away the best prize life offers, is the chance to work hard at work worth doing"

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

Tänkte börja med och köpa lite aktier på Avanza.

Om jag köper något, säljer det och går med vinst behöver jag då betala in skatt eller deklarera det?

Och hur gör man det isåfall?

När isåfall skall man deklarera?

Gäller det att alltid deklarera eller är det om det överstiger en viss summa?

Om totala försäljningssumman är mindre än 200kr tror jag inte du behöver deklarera, men annars skall du deklarera alla aktier du sålt - och om du blir skattskyldig betala in skatten i tid. Detta förutsatt att du inte handlar via ett Investeringssparkonto eller liknande - då är det andra regler som gäller.

Du deklarerar det i samband med din vanliga inkomstdeklaration. Det mesta deklarerandet kan du göra elektroniskt nuförtiden, men annars är det bilaga K4 som gäller.

Om du börjar handla med aktier, håll noga reda på vad du köpte eller sålde när, och för hur mycket. Det underlättar när det är dags att deklarera.

I övrigt, titta på Skatteverkets hemsida - de har rätt bra information där. Eller ring dem och fråga - det är en del av deras jobb att svara på den typen av frågor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Om totala försäljningssumman är mindre än 200kr tror jag inte du behöver deklarera , men annars skall du deklarera alla aktier du sålt - och om du blir skattskyldig betala in skatten i tid.

Det där är fel. Om du har sålt aktier du äger direkt så måste du deklarera oavsett belopp. Med "direkt" menar jag att de inte ligger i en kapitalförsäkring eller ISK.

Till trådstartaren: Jag håller med övriga om att ISK och eller kapitalförsäkring gör livet mycket enklare. Men vad du än gör måste du förstå vad du gör.

Alla deklarationer som rör din privatekonomi görs samtidigt, som bilagor till din inkomstdeklaration som du lämnar in på våren. De flesta bilagor kan göras online nu för tiden, och då får du räknehjälp med det mesta. Nästan alla underlag finns redan hos Skatteverket eftersom alla banker och liknande lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket (möjligen med undantag om du köper nåt via en utlänsk bank/mäklare).

För att få reda på hur du ska deklarera, gå till Skatteverket.se, klicka på "Privat", "Deklaration" och sen "Lämna en bilaga till deklarationen". DÄr sen till höger finns svaren på de flesta frågorna du kan ha.

Tittar du runt vidare på skatteverkets webbsida hittar du mycket bra info.

Permalänk
Medlem

Jag kan också rekommendera broschyren "Dags att deklarera". Det är en bra start som pekar vidare på mycket annan info.

Den finns här som PDF:

https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/bla...

Permalänk
Medlem

Det lättaste att börja med enligt mig är att öppna ett ISK på Avanza. Börja att köpa t.ex Avanza Zero som inte tar ut någon förvaltningsavgift. Du kan även lägga in ett månadssparande i någon av Avanza Auto fonderna. Sen kan du utveckla ditt sparande därifrån

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Arc Midi R2 Moderkort: ASUS Z97-A ATX CPU: i5 4690K @3,5GHz CPU-kylare: SilverStone Argon AR01 RAM: VENGEANCE LP 4x4GB GPU: Sapphire Radeon R9 290 TRI-X OC 4GB PSU: EVGA Supernova G2 750W SSD: Samsung EVO 840 250GB HDD: Seagate Desktop HDD 7200rpm 2TB Skärm: ASUS MG279Q @2560x1440

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

Tänkte börja med och köpa lite aktier på Avanza.

Om jag köper något, säljer det och går med vinst behöver jag då betala in skatt eller deklarera det?

Och hur gör man det isåfall?

När isåfall skall man deklarera?

Gäller det att alltid deklarera eller är det om det överstiger en viss summa?

ISK är "enklast" men schablonbeskattas vare sig man gör vinst eller inte, "alla" rekommenderar det hela tiden, men berättar inte "baksidan" av det.

Alternativet är det mer klassiska sättet där man betalar kapitalskatt (30%) på vinsten. Avanza i detta fall rapporterar in att du sålt aktier under innevarande år och du deklarerar nästa år. Då skriver man in anskaffningsbelopp (får man ut från t.ex. Avanza), d.v.s. vad du köpte aktierna för och differensen är en vinst eller förlust. Vinster och Förluster summeras ihop för att i slutändan mynna ut i vad du tjänat under året, detta belopp kapital-beskattas då med 30%. Så innan man sålt så händer inget.

Självklart finns det en brytpunkt för när ISK eller inte är lönsamt och rekommendationen från "alla" kommer sig av att så länge man gör vinst i storleksordningen med snitt-avkastningen över tid så lönar sig ISK, men alla hamnar inte där, en del gör t.o.m. förlust på sina affärer och då måste man alltså betala årlig skatt oberoende.

ISK är alltså bra för det mesta, men inte garanterat (som "alla" vill få det att låta som). Varför uppkom då ISK från början? Jo, "smarta" ekonomer som "tröttnade" på att vänta på att få in skattepengarna. Var ju "skitjobbigt" om någon hade långsiktigt ägande i bolag och köpte år 1 för att sälja först t.ex. år 30, kom ju inte in en enda skattekrona under de 30 åren... långsiktigt ägande kan vara en sån parameter som gör att man väljer bort ISK för övrigt.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Avstängd

Tack för all hjälp.

Permalänk
Medlem

Jag skulle aldrig rekommendera nån att använda AF-konto då du slipper deklarationen först och främst, OCH att du inte betalar vinstskatt på 30%. Schablonskatt betalar du på ISK ja men de är så litet jämfört med 30% av vinsten så det är försumbart.

Du är ändå inne för att göra vinst och inte gå minus så spelar du dina kort rätt (vilket du bör göra annars kan du lika gärna lägga ner innan du börjat) så kommer det gå bra och du behåller så gott som all vinst du gör.

Vad du än gör så köp aldrig nånting innan du kollat igenom det fullt o prickat att det är en investering du tror på. Tror du inte på din investering ska du sälja DIREKT.

Va långsiktig i din investering. Minst några år. Som sagt tro på din investering.

Visa signatur

"Nobody smart would play fair"

Permalänk
Avstängd

Vad är ”AF” konto?

Det måste ju finnas något sätt i Sverige, där du inte betalar skatt lagligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

Det måste ju finnas något sätt i Sverige, där du inte betalar skatt lagligt.

Haha, *host* haha, haha...

Visa signatur

Philips 34M2C8600 | RTX 3090 | AMD R7 5800X3D | 32GB 3600MHz DDR4 | Gigabyte X570 Aorus Master | Seagate Firecuda 530 4TB & Kingston A2000 1TB | 27TB HDD | Seasonic Focus GX 850 | Hifiman Sundara | Fractal North XL | LG CX55 | Yamaha HS7 | Nvidia Shield TV Pro (2019)

Citera för svar!

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

@SLINKY95

Du har säkert märkt att lite saker har hänt med dina trådar och det har helt med att vi moderatorer har gjort en liten justering med inlägg och trådrubriker.

Nu bör vi vara hands off och inget mer knas bör hända.

/Davidthedoom, - Moderator

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

Vad är ”AF” konto?

Det måste ju finnas något sätt i Sverige, där du inte betalar skatt lagligt.

HAhah Måste vara årets skämt!
Vinn på lotto. Det är skattefritt. XD

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

Vad är ”AF” konto?

Det måste ju finnas något sätt i Sverige, där du inte betalar skatt lagligt.

Varför det? Lagstiftarna har ansträngt sig för att täppa till de flesta sådana kryphål.

För att slippa att betala skatt måste du vanligtvis ha mer utgifter än inkomster så att det inte finns någon vinst att beskatta.

Det går ibland att undvika skatt med avancerad skatteplanering, men för att ta reda på hur man gör det utan att bryta en massa lagar så behöver du fråga en skicklig skattejurist som säkert tar 2000kr/timmen för att svara på sådana frågor. Du behöver också antagligen en massa pengar till att börja med.

Permalänk
Avstängd

För att om du ska vara rik så pallar du knappast betala 20-30% i skatt.

Absolut ingen mening med att tjäna stora pengar då.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

För att om du ska vara rik så pallar du knappast betala 20-30% i skatt.

Absolut ingen mening med att tjäna stora pengar då.

Är du rik så har du råd att betala skatten. Antag att du har en årsinkomst på 100miljoner. Antag att du betalar 30% skatt. Då har du ändå en årsinkomst på 70miljoner efter skatt, vilket inte är så pjåkigt.
Men har du såna inkomster så är det inte vanligt lönearbete vi pratar om - i så fall hade skattesatsen varit betydligt högre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

För att om du ska vara rik så pallar du knappast betala 20-30% i skatt.

Absolut ingen mening med att tjäna stora pengar då.

Den totala skatten är högre än så. Glöm inte arbetsgivaravgift och andra skatter plus att du sedan måste betala moms på allt med dina redan beskattade pengar. Jag tror 50-60% är en mer rättvis bild över hur mycket vi betalar i skatt i Sverige.

Visa signatur

Philips 34M2C8600 | RTX 3090 | AMD R7 5800X3D | 32GB 3600MHz DDR4 | Gigabyte X570 Aorus Master | Seagate Firecuda 530 4TB & Kingston A2000 1TB | 27TB HDD | Seasonic Focus GX 850 | Hifiman Sundara | Fractal North XL | LG CX55 | Yamaha HS7 | Nvidia Shield TV Pro (2019)

Citera för svar!

Permalänk
Avstängd

Att man har råd med hög skatt när man är rik, ja det är en sak.

Men det ska ju absolut inte vara sånna här skatter oavsett vad man tjänar.

Helt absurt.

Permalänk
Medlem

AF-konto är Aktie/Fond konto. Det är kontot du startar med på Avanza (obligatoriskt att ha för att få ISK-konto).

Den lilla skatten du betalar på ISK kommer du skratta åt.

Visa signatur

"Nobody smart would play fair"

Permalänk
Avstängd

Läste på lite mer nyss.

Det är helt absurt och vara företagande i Sverige.

56% skatt?!?!?!?!?!?

Permalänk
Medlem

Om du har fonddepå/aktiedepå/värdedepå så kan du kvitta dina vinster mot eventuella förluster vid försäljning inom samma kalenderår. Förr sa man till mig att en vanlig aktiedepå kan man titta på OM du handlar med högriskaktier för då kan man använda sig utav kvittningsmetoden. Gäller det påståendet än idag?

Jag kör bara ISK. Schablonskatten 2021 för ISK blir 0,375. 100 000 kronor i genomsnitt ger 375 kronor i skatt inför 2022 deklarationen. Tänk då på följande;

1. Ha inte pengar på ISK om du inte tänker investera i börsen något alls på mer än en kvartal(q1,q2,q3 och q4), det genererar bara onödiga skattepengar som du måste då betala för. Se detta som en onödig parkeringsavgift.

2. Du betalar schablonskatt på den totala summan på ISK som avräknas fyra gånger per år samt när du sätter in pengarna på ISK. Så ta inte ut pengarna i onödan för att ett par dagar senare sätta in igen.

Dold text

Ni alla på SweC får jättegärna komma med kritik om jag har förklarat helt fel!
Kul att du vill börja med aktier och fonder. Undvik aktier som influencers på sociala medier "tipsat" om och såna som snackas på kafferasterna.

Visa signatur

🖥️ En snabb dator
📱 - Samsung S20
🧩 - Prusa MK3S MMU2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av SLINKY95:

Läste på lite mer nyss.

Det är helt absurt och vara företagande i Sverige.

56% skatt?!?!?!?!?!?

Glöm inte momsen och lite till. Vi skattar runt 75 % i Sverige.

Visa signatur

🖥️ En snabb dator
📱 - Samsung S20
🧩 - Prusa MK3S MMU2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wizbro:

Den totala skatten är högre än så. Glöm inte arbetsgivaravgift och andra skatter plus att du sedan måste betala moms på allt med dina redan beskattade pengar. Jag tror 50-60% är en mer rättvis bild över hur mycket vi betalar i skatt i Sverige.

Nu är det ju ingen arbetsgivaravgift på kapital.
Sedan är skattetrycket runt 76% för genomsnittssvensken när man räknar med punkskatter, moms etc.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av fecko:

Glöm inte momsen och lite till. Vi skattar runt 75 % i Sverige.

Men när dagen är slut så har vi i Sverige oftare råd att köpa onödiga prylar än säg en amerikan som avskyr skatter. Bara olika sätt att betala allt på.

Här är lite intressant läsning om "skattemyten". I många länder med låg skatt måsta man betala ca 10% av sin lön i sociala avgifter. De har helt enkelt döpt om skatten till avgift

Men för att svara på TS fråga:
Skatteverkets hemsida är lag. Sidan rikatillsammans har många bra tips o guider.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av fecko:

Undvik aktier som influencers på sociala medier "tipsat" om och såna som snackas på kafferasterna.

Törs jag anta du syftar på Tesla här

Min kritik här vore att inte avskräckas köpa Tesla då man ska se det som en investering över 10 år. Då kommer Tesla vara värt mer än $600 idag. (vilket anses dyrt just nu)

Skulle Tesla nu åka på sitt bullcase mot säg $3000 tills 2030: (3000÷600)^(1÷10yr)=(1,1746-1)×100 = 17,46% genomsnittlig årlig avkastning. Genomsnittet gör 10%/år. Proffsen kan göra 20-30%/år.

I och med min mening att investera för framtiden och inte imorn står fast.

korrigering matte :D
Visa signatur

"Nobody smart would play fair"

Permalänk
Medlem
Skrivet av MeSaber:

Törs jag anta du syftar på Tesla här

Min kritik här vore att inte avskräckas köpa Tesla då man ska se det som en investering över 10 år. Då kommer Tesla vara värt mer än $600 idag. (vilket anses dyrt just nu)

Skulle Tesla nu åka på sitt bullcase mot säg $3000 tills 2030: ($3000-$600)÷$600×100÷10yr = 40% vinst per år (ej vinst på hela portföljen årligen). Genomsnittet gör 10%/år. Proffsen kan göra 20-30%/år.

I och med min mening att investera för framtiden och inte imorn står fast.

Nej, absolut inte. TSLA är ju ändå ett företag i rätt tid. Grön energi och batterier är trendigt nu.

Trots inga fina siffror i företaget så går aktien som tåget. Det som lockar folk till TSLA främst är ju att de vågade satsa fullt ut på elbilar och rubba de gamla dinosaurierna inom bilbranschen. Men tyvärr så har Reddit haussat TSLA lite för mycket. Folket på reddit kan haussa flera aktier för att sedan dumpa dessa efter en vecka. Själv har jag varit med på ett par uppgångar mot 60% och ett par mot 60% till 0% på en vecka, haha.

Det jag tänkte på var mer till exempelvis fingerprint, diamyd och bitcoin 2016/2017. Snus-Olle, 55 år, pratar om bitcoin och har satsat på der för att hans granne berättade om det.

Men nu när jag skriver detta. Så biter jag mig själv i svansen med denna jämförelse. Snus-Olle är ju precis likadan som att ta tips från Reddit. I och för sig så gör jag ändå noggranna researcher och har varit på börsen i ett par år. Men just denna perspektiv har jag inte haft, så jag har ändå lärt mig en läxa nu själv!

Visa signatur

🖥️ En snabb dator
📱 - Samsung S20
🧩 - Prusa MK3S MMU2S

Permalänk
Medlem

Personligen tror jag BitCoins resa bara börjat. Investerar dock inte i BitCoin själv, har fullt upp med andra investeringar

Samma visa här. Ge det 10 år

https://ark-invest.com/analyst-research/bitcoin-myths/

Price target: $500,000

($500,000÷$23,000)^(1÷10yr)=(1,3605-1)×100 = 36,05% genomsnittlig årlig avkastning.

Rätt sjukt faktiskt.

Visa signatur

"Nobody smart would play fair"

Permalänk
Medlem
Skrivet av MeSaber:

Jag skulle aldrig rekommendera nån att använda AF-konto då du slipper deklarationen först och främst, OCH att du inte betalar vinstskatt på 30%. Schablonskatt betalar du på ISK ja men de är så litet jämfört med 30% av vinsten så det är försumbart.

Försumbar ska du inte påstå, för ISK betalar man ett lågt schablonbelopp varje år ja, men det beräknas på HELA värdet, d.v.s. man skattar på redan skattade pengar igen och dessutom återkommande år efter år. Det klassiska alternativet är att man betalar 30% av skatt på VINSTEN man faktiskt gör. Läs lite mer här hur schablonbeloppet för ISK beräknas:
https://www.skandia.se/spara-pension/sparprodukter/investerin...

Och som sagt ju mer långsiktig man är i sitt ägande ju mindre attraktivt är ISK, ska man köpa och sälja på kortare tidshorisonter ju mer attraktivt blir ISK. Så det är inte så simpelt att säga att det ena eller det andra är bättre om man är ute efter att optimera. Sen finns det inget som hindrar en från att ha bägge konto-typer f.ö.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Och som sagt ju mer långsiktig man är i sitt ägande ju mindre attraktivt är ISK, ska man köpa och sälja på kortare tidshorisonter ju mer attraktivt blir ISK. Så det är inte så simpelt att säga att det ena eller det andra är bättre om man är ute efter att optimera. Sen finns det inget som hindrar en från att ha bägge konto-typer f.ö.

Är man långsiktig i sitt ägande får man också tänka på hur utdelningar beskattas. En aktie utan utdelningar men med långsiktig värdeökning (t.ex. Berkshire Hathaway de senaste decennierna) så är det ett annat scenario än att köpa in i sig i något från "Dividend Aristocrats"-listan.