Permalänk
Medlem

Kyla ett SSF-chassi

Jag har kommit över ett Kolink Rocket-chassi billigt och jag älskar designen. Därför är jag självfallet redo för problem som är mycket typiska för SFF builds.

Jag har hört mycket om hur just detta chassi har problem med just kylningen och funderar därför på vad man skulle kunna hitta på för att optimera detta.

Jag är för tillfället inte sugen på att borra i chassit. Eventuellt gör jag det senare om inget annat hjälper för att hålla komponenterna hyfsat kylda.

https://imgur.com/ht4HSOq

På pil 1 på bilden ser vi den enda exhaust-fläkten (och den enda fläkten över huvudtaget), denna byts ut av en 80mm Noctua fläkt. Flera har vittnat om att detta både sänker temperatur och ljudvolym då stockfläkten inte är något vidare.

På pil 2 finner vi ett hål ned till tomutrymme (pil 3) som är lika brett och långt som chassit men endast ca 15mm högt. Här satt en släde för två 2.5 SSDs men då jag endast kommer köra NVMe M.2 i detta bygge har jag tagit bort denna och numera är det ett helt tomt utrymme.

Min tanke är att sätta yttligare en 80mm fläkt över detta hål (pil 2) som intake. Tanken är att ge vad som annars är ett chassi som stänger inne den varma luften från komponenterna lite friskluft för att sedan få ut den uppvärmda luften genom Noctua fläkten i toppen (pil 1).

Anledningen till att jag inte vill installera den som exhaust är tanken att den varma luften ligger kvar i detta tomrum och sedan stiger uppåt (finns massor av små hål och annat i botten upp till chassi-utrymmet) till komponenterna igen.

Ett eventuellt problem är att detta hål (pil 2) förstås inte är gjort för en 80mm-fläkt utan är ett mindre rektangulärt hål. Ca 20% av fläktens yta täcks av aluminium-botten. Kommer detta vara ett stort problem?

Vad tror ni? Är detta en idiotisk idé eller kan detta kanske assistera chassit och temperaturerna. Någon andra lösningar som kan vara tänkbara? Tanken är att köra en R5 3600 med ett RTX 2070 (förhoppningsvis en mini-modell).

Jag funderar även på att skaffa 1cm standoffs till sidopanelerna och på så sätt skapa ett gap på en cm runt hela sidopanelerna. Kan detta göra någon signifikant skillnad i temperaturer tro?

Permalänk
Inaktiv

Låter intressant! Får det plats är väl frågan?
Har haft ett Dan A4 innan som är väldigt likt detta. Satte små 40mm fläktar lite överallt som hjälpte lite. Det som hjälpte mest var dock en kombination av att inte ha någon sidopanel på CPU-sidan, samt att ha ett blower-kort som sög ut all varmluft ur chassit. Hade chassit ovanför skärmen, så i mitt fall var det inget som störde visuellt.

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Varför inte bara montera en 200mm fläkt på sidopanelen med hjälp av perforeringen? AMD CPU- stock kylare blåser ju luften mot moderkortet så intagsfläkten kommer då göra att CPU-fläkten kan gå i tystaste läget.
200mm slim (mät perforeringen först dock)
Får det inte plats med stockkylaren så finns Noctua L9a den är dock inte billig så kika först hur mycket utrymme det finns över RAM stickor m.m

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Tjusningen med SFF är ju att köra så optimalt som möjligt Med en Ryzen 5 3600 och en NH-L9 behöver du ingen extra kylning i ett Rocket/DAN A4-chassi.

Visa signatur

pfSense: GA-J1900N-D3V Quad-core Celeron 2GHz, Samsung 4GB, pfSense 2.2.2@USB
ESXi: i5 3470S, Gigabyte GA-B75N, Corsair XMS3 16GB, Intel PRO/1000 VT Quad GbE, Streacom F7C, ESXi@USB
Campfire Audio Lyra II, HiFiMAN HE-400, Yamaha EPH-100, Audioengine D1, FiiO E10